Rectificarea bugetară alocă resurse pentru infrastructură şi apărare

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Politică / 15 iulie 2008

Rectificarea bugetară alocă resurse pentru infrastructură şi apărare

Infrastructura şi domeniul militar sunt principalele domenii care vor beneficia de fonduri în urma rectificării bugetare, potrivit anunţului făcut recent de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Problema rectificării a fost discutată ieri, de autorităţi.

Potrivit ordonanţei, în anul 2008, se propune majorarea veniturilor înregistrate la bugetul statului cu 3,8 miliarde de lei, iar a cheltuielilor cu 4,46 miliarde de lei.

Dacă rectificarea va fi aprobată, instituţiile care vor beneficia cu prioritate de sumele realocate sunt: Ministerul Transporturilor - circa 1,54 miliarde de lei , Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) - 376 de milioane de lei, iar Ministerul Apărării - 200 de milioane de lei.

Din sumele alocate Ministerului Transporturilor, transportul rutier va beneficia de 639,3 milioane de lei pentru investiţii, reparaţii capitale la drumurile naţionale şi pentru programele cu finanţare rambursabilă.

Transportului feroviar i se vor aloca 603,5 milioane de lei pentru reabilitarea căii ferate de pe tronsonul Bucureşti - Constanţa, realizarea sistemului de telecomunicaţii, precum şi rezolvarea crizei financiare în care se află sistemul feroviar.

În cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor, fondul naţional de dezvoltare va primi 80 de milioane de lei, sumă de care Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, este nemulţumit, considerând că dezvoltarea economică ar trebui să aibă prioritate.

Aceste sume vor fi alocate pe baza creşterilor înregistrate la impozitul pe profit, cel pe venit şi a taxei pe valoare adăugată în primele şase luni ale acestui an, conform ordonanţei guvernamentale.

Evaluarea execuţiei bugetare pe primele şase luni indică colectarea unor venituri mai mari la bugetul statului cu 36,6% comparativ cu anul precedent, iar cheltuielile cu 45,6%.

Ordonanţa mai stipulează că, în comparaţie cu estimările anuale, impozitul pe profit a fost colectat în proporţie de 50,9%, cel pe venit - de 49,8%, iar taxa pe valoare adăugată - de 49,3%.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt superioare celor aferente anului 2007, cu 3,7 puncte procentuale ca pondere în PIB.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb