Reducerea TVA la 5% ar trebui realizată pentru întreaga filieră a produselor alimentare. Potrivit Agrostar, această măsură, cumulată cu aplicarea Codului de Bune Practici, ar reduce preţul alimentelor cu până la 25-30% şi ar putea conduce la diminuarea evaziunii fiscale din sector. Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, a declarat, citat de NewsIn: "De un TVA redus ar trebui să beneficieze producătorii, procesatorii şi comercianţii. Astfel, am avea o reducere a preţurilor de până la 25-30%, în condiţiile în care se va aplica corect şi Codul de Bune Practici. Se va ajunge la reducerea evaziunii fiscale, care deja este foate mare la produsele agricole, în special la comerţul cu cereale, unde depăşeşte 50%".
Domnia sa a adăugat că, în acest fel, s-ar diminua şi activitatea agenţilor comerciali care efetuează comerţul tip "suveică", deoarece prin reducerea TVA-ului le va scădea profitul. Nicolae Ştefan a mai spus că această măsură ar avantaja în primul rând fermierul, care îşi va putea vinde produsele la un preţ corect. Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a declarat, luni, că va propune în următoarea şedinţă a coaliţiei reducerea TVA pentru alimente la 5%.