Senatorii au adoptat ieri propunerea Partidului Conservator cu privire la reducerea TVA la alimentele de bază. Conform deciziei senatorilor, taxa care va fi aplicată produselor de bază precum pîine, produse de panificaţie, carne, peşte, lapte, ulei, zahăr, orez şi ouă ar urma să scadă de la 19% la 9%, în cazul în care actul adoptat de Senat va trece şi de Camera Deputaţilor.
Reacţiile la decizia Senatului nu au întîrziat să apară. Sebas-tian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat, în cursul zilei de ieri, că hotărîrea senatorilor are un caracter popular şi "poate genera efecte perverse". Concret, Ministerul Finanţelor nu este adeptul cotei TVA reduse şi doreşte menţinerea valorii actuale. Sebastian Vlădescu consideră că, dacă măsura propusă de conservatori va fi aprobată şi de deputaţi, atunci situaţia creată va duce la apariţia unui deficit de 0,8% din PIB. Sebastian Vlădescu consideră că, deşi o cotă mai redusă a TVA pare să aibă efecte pozitive, totuşi, măsura nu va avantaja decît profiturile superioare sau eventuale acte evazioniste.
• Senatorii PNL îi acuză pe colegii democraţi de trădare
Votul de ieri din Senat pare să adîncească discrepanţele dintre partidele care fac parte din Alianţa D.A.. După ce miercuri senatorii PD şi cei din PNL s-au situat pe poziţii diferite în ceea ce priveşte trecerea Registrului Comerţului de sub tutela Ministerului Justiţiei sub autoritatea Camerelor de Comerţ, ieri partenerii de coaliţie au votat din nou în mod diferit.
Concret, pentru reducerea TVA s-au exprimat senatorii PD, PRM, PSD şi PC totalizînd 65 de voturi, în timp ce parlamentarii grupurilor PNL şi UDMR s-au împotrivit ideii conservatorilor cu un număr de 34 voturi.
Puiu Haşotti, liderul grupului Alianţei D.A., nu a ezitat să-i acuze de trădare faţă de Guvern pe partenerii din PD, arătîndu-se foarte contrariat de poziţia adoptată de aceştia în timpul votului. Domnia sa ne-a declarat că "senatorii PD au votat în acest fel, fără să-şi anunţe în prealabil partenerii de coaliţie". Puiu Haşotti: "Senatorii PNL şi PD conveniseră să adopte aceeaşi poziţie în timpul votului privind reducerea TVA la alimente, însă democraţii s-au dovedit inconsecvenţi, deşi, în mod normal, parlamentarii Alianţei trebuie să adopte poziţia Guvernului, care doreşte menţinerea valorii actuale a taxei pe valoarea adăugată". În replică, parlamentarii democraţi afirmă că votul de susţinere a propunerii Partidului Conservator nu a fost influenţat de vreo decizie politică, poziţia sentorilor PD fiind adoptată pentru atenuarea sărăciei.
Surprinzătoare este poziţia democratului Adriean Videanu, care consideră că, din punct de vedere al coerenţei politicii fis-cale, reducerea TVA la produsele de bază este o eroare şi că parlamentarilor din Camera Deputaţilor le va reveni sarcina să corecteze această decizie greşită a senatorilor. Preşedintele executiv al PD susţine, într-un comunicat de presă, că "Guvernul trebuie să se concentreze pe reducerea fiscalităţii în zona contribuţiilor sociale, care ar fi benefică întregii economii naţionale, şi să nu intervină în sensul reducerii TVA". Adriean Videanu a mai adăugat că măsura senatorilor nu va duce la ieftinirea produselor de bază şi va avea efecte benefice numai asupra producătorilor din domeniu.
• Patronatele din industria alimentară consideră că votul senatorilor este unul în favoarea populaţiei
Pe de altă parte, patronatele, asociaţiile şi procesatorii individuali care fac parte din Federaţia "Romalimenta" au salutat decizia senatorilor şi consideră că măsura de reducere a TVA va avea efecte benefice, scăderea preţurilor fiind un prim pas către creşterea vînzărilor şi a producţiei. De asemenea, Sorin Minea, preşedintele "Romalimenta", consideră că măsura adoptată de senatori înseamnă şi "o grea lovitură aplicată economiei subterane care, coroborată cu o întărire a disciplinei fiscale, va influenţa pozitiv chiar şi încasările bugetare pe care unii le consideră periclitate de scăderea TVA la alimente".