REFERENDUM ÎN CATALONIA: Sute de răniţi în confruntările cu poliţia spaniolă

A.C.
Internaţional / 1 octombrie 2017

Poliţia din Catalonia (Sursa foto: captură Youtube)

Poliţia din Catalonia (Sursa foto: captură Youtube)

Mariano Rajoy: "Nici un referendum nu avut loc în Catalonia astăzi"

Parlamentarul european Guy Verhofstadt: "Condamn clar ce s-a întâmplat azi"

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională şi a făcut tot posibilul să blocheze scrutinul.

Peste 700 de persoane au fost rănite în confruntările violente cu poliţia duminică, în ziua referendumului privind independenţa Cataloniei, potrivit Departamentului pentru Sănătate din Catalonia, citat de presa internaţională.

Autorităţile secesioniste catalane au acuzat poliţia spaniolă de brutalităţi "nejustificate", după ce poliţişti în echipament de intervenţie au pătruns în forţă în şcoli şi alte clădiri publice desemnate ca secţii de vot, şi au confiscat materiale electorale. Susţinători ai referendumului ocupaseră aceste sedii încercând să le menţină deschise pentru procesul de votare.

Purtătorul de cuvânt al guvernului catalan, Jordi Turull l-a indicat pe şeful executivului spaniol, Mariano Rajoy, drept principalul vinovat pentru aceste agresiuni.

Duminică seară,mii de protestatari au ocupat Plaza del Sol din Madrid şi au cerut demisia premierului: "Pleaca, Rajoy. Aici noi suntem anti-fasciştii".

Prim ministrul a declarat că "nici un referendum nu avut loc în Catalonia, astăzi".

Mariano Rajoy a spus că Guvernul Catalan este vinovat pentru violenţele petrecute. El a numit referendumul "un proces care nu a servit decât să arate diviziune, să confrunte cetăţenii şi să provoace situaţii nedorite, care a eşuat". El a adăugat că referendumul a creat "daune serioase coexistenţei".

El a ţinut să laude poliţia spaniolă pentru că au apărat rolul legii şi a mulţumit Uniunii Europene pentru susţinere. El a adăugat că acţiunile Guvernului spaniol au fost în conformitate cu legea.

Cetăţenii adunaţi în Barcelona să asculte discursul premierului au reacţionat cu furie când acesta a spus că majoritatea oamenilor nu au dorit să participe la referendum.

Un sondaj recent al Guvernului catalan a arătat că 70% dintre cetăţeni doreau un referendum asupra viitorului teritoriului deşi susţinerea pentru independenţă este de numai 41%.

La Madrid însă, guvernul şi-a păstrat fermitatea, vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria declarând că poliţia a acţionat 'cu profesionalism' şi 'proporţional', şi cerându-le catalanilor să renunţe la 'farsa' referendumului care 'nu conduce nicăieri'.

Ministrul de externe în guvernul catalan, Raul Romeva i Rueda, a cerut Uniunii Europene să intervină. 'Cerem instituţiilor europene să condamne violenţa pe care o suferă cetăţeni europeni', le-a spus el reporterilor.

La rândul său, ministrul de interne Juan Ignazio Zoidoa afirmat, la postul La Sexta, că 'instrumente de control al mulţimilor' au fost folosite doar într-unul din cele 70 de raiduri ale poliţiei.

Autorităţile catalane au organizat peste 2.300 de secţii pentru cele aproximativ 5,3 milioane de persoane cu drept de vot.

Înaintea raidurilor de duminică, poliţiile spaniolă şi catalană au confiscat cel puţin 12 milioane de buletine de vot, au arestat 14 oficiali implicaţi în organizarea scrutinului, au închis sute de site-uri legate de referendum şi au preluat controlul asupra centrului unde urma să aibă loc numărătoarea.

Liderul separatist a votat, în ciuda măsurilor poliţiei

Liderul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a participat duminică la referendumul de autodeterminare pe care a încercat să îl organizeze în ciuda interdicţiei acestui vot de către justiţie, potrivit unor imagini difuzate pe contul de Twitter al executivului regional, informează AFP şi DPA, potrivit Agerpres.

Puigdemont a votat la Cornella del Terri, la câţiva kilometri de secţia unde ar fi trebuit să voteze dar care a fost închisă de forţele speciale de poliţie, a anunţat guvernul catalan, postând două fotografii. Vicepreşedintele său Oriol Junqueras şi mulţi cetăţeni catalani au început de asemenea să voteze, potrivit autorităţilor regionale.

Printre altele, guvernul spaniol a apărat raidurile poliţiei împotriva referendumului catalan.

Intervenţia poliţiei a fost necesară pentru a opri referendumul catalan interzis, a declarat reprezentantul guvernului spaniol

în regiune.

"Am fost obligaţi să facem ceea ce nu am fi vrut să facem", a spus delegatul guvernului spaniol în Catalonia, Enric Millo, într-o conferinţă de presă.

Millo s-a exprimat după ce poliţia naţională spaniolă a luat cu asalt mai multe secţii de votare şi a confiscat urne, notează DPA.

Manifestaţii în marile oraşe pentru unitatea Spaniei

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole, au manifestat sâmbătă la Madrid, Barcelona şi în alte mari oraşe pentru a apăra unitatea Spaniei, cu o zi înainte de un referendum privind autodeterminarea convocat de către separatiştii Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către statul spaniol, au relatat AFP şi Reuters.

''Votarem'' (Vom vota, în catalană), au scandat vineri seara separatiştii, circa 10.000, veniţi să asiste la ultimul miting al lui Carles Puigdemont, şeful executivului catalan.

Parlamentarul european Guy Verhofstadt: "Condamn clar ce s-a întâmplat azi"

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European şi reprezentantul PE în negocierile de Brexit este primul înalt oficial al UE care critică ce se întâmplăduminică în Catalonia. Acesta a spus, potrivit Hotnews: "Nu vreau să intervin în problemele interne ale Spaniei, dar condamn clar ce s-a întâmplat azi în Catalonia.

Pe de o parte, partidele separatiste au continuat cu aşa-numitul referendum ce a fost interzis de Curtea Constituţională, ştiind prea bine că numai o minoritate va participa, în condiţiile în care 60% dintre catalani sunt împotriva separării.

Pe de altă parte - chiar şi bazată pe deciziile curţii - este folosită o violenţă disproporţionată pentru oprirea acestuia.

În UE noi încercăm să găsim soluţii prin dialog politic şi cu respect pentru ordinea constituţională, aşa cum se prevede în Tratat, mai ales la punctul 4.

Este clar momentul pentru oprirea escaladării situaţiei. Doar o soluţie negociată, în care sunt implicate toate partidele politice, inclusiv opoziţia din Parlamentul Catalan, cu respectarea ordinii constituţionale şi legale din ţară, este cale de urmat".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Trebuie, o CATALONYE INDEPENDENTA!!!

    Cum o sa imparta cu Spania datoria record??????

    Vorba aia la divort imparti averea.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb