Reforma pieţei energiei electrice - Comitetul Economic şi Social European propune un organism public instituit de guvern

T.B.
Companii / 19 iunie 2023

Reforma pieţei energiei electrice - Comitetul Economic şi Social European propune un organism public instituit de guvern

În sesiunea plenară din iunie, Comitetul Economic şi Social European (CESE) a recomandat reformarea pieţei energiei electrice din UE prin liberalizare atunci când este posibil şi reglementare atunci când este necesar. Principala prioritate este garantarea unei aprovizionări cu energie de bază la preţuri reglementate.

Comitetul Economic şi Social European (CESE) sprijină crearea unei viitoare pieţe a energiei electrice bazate pe un parteneriat public-privat şi pe o combinaţie de reglementare şi liberalizare.

Esenţa acestui model este un organism instituit de guvern, care să achiziţioneze energia electrică de la producători şi să o vândă furnizorilor clienţilor casnici, IMM urilor, comunităţilor de energie ale cetăţenilor şi marilor consumatori şi, acolo unde este cazul şi este posibil, şi altor ţări.

Organismul menţionat ar încheia contracte pe termen lung cu producătorii de energie electrică, pe baza licitaţiilor. Aceste contracte ar fi de mai multe tipuri, de exemplu contracte de achiziţie de energie electrică, contracte pentru diferenţă şi contracte cost plus.

Aceasta este reforma esenţială care ar trebui pusă în aplicare pe piaţa actuală a energiei electrice din UE, potrivit avizului CESE elaborat de Jan Dirx şi Christophe Quarez şi adoptat în sesiunea plenară a CESE din 14 iunie 2023.

"Comitetul pledează de mult timp pentru o reformă a pieţei energiei electrice din UE", a declarat dl Dirx. "În opinia noastră, calea de urmat este un model hibrid, bazat pe principiul «liberalizare atunci când este posibil şi reglementare atunci când este necesar»".

Energia este un element constitutiv esenţial al sistemului nostru economic şi social şi nu ar trebui tratată ca o marfă oarecare. "Energia este o componentă centrală a serviciilor publice", a subliniat dl Quarez. "Prin propunerea noastră, guvernul devine responsabil pentru îndeplinirea obiectivelor de sustenabilitate, accesibilitate financiară şi securitate a aprovizionării."

În aviz, CESE subliniază că propunerea legislativă a Comisiei Europene privind reforma specifică a pieţei energiei electrice, adoptată în martie 2023, nu este suficientă şi că ar fi trebuit să se facă mai mult pentru a adapta organizarea pieţei la noua realitate generată de invadarea Ucrainei de către Rusia şi de o creştere fără precedent a preţurilor la energie.

"Noua organizare a pieţei trebuie să garanteze o alimentare cu energie de bază accesibilă la preţuri reglementate şi să capaciteze consumatorii prin crearea dreptului de a partaja energia din surse regenerabile în mod direct", a declarat preşedintele CESE, dl Oliver Röpke.

În plus, propunerile Comisiei privind organizarea pieţei energiei electrice nu au parcurs integral procesul de consultare şi de evaluare a impactului. "Acest lucru este extrem de regretabil", a subliniat dna Alena Mastantuono, raportoarea avizului privind piaţa angro de energie a UE, adoptat, de asemenea, în sesiunea plenară. "Nicio reformă nu trebuie grăbită, iar consultările publice şi evaluările de impact reprezintă instrumente valoroase în procesul de legiferare", a conchis dna Mastantuono.

Subliniind că, timp de mai mulţi ani, Comitetul a solicitat o producţie de energie mai descentralizată, dl Lutz Ribbe, coraportor al avizului, a declarat că "actuala piaţă a energiei a permis speculaţii, manipulări şi profituri uriaşe. Acestea trebuie identificate şi eliminate, deoarece oamenii trebuie să se afle în centrul noii organizări a pieţei."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb