Regiunea separatistă a Moldovei afirmă că gazele sunt pe cale de a se epuiza

A.B.
Internaţional / 25 ianuarie

Regiunea separatistă a Moldovei afirmă că gazele sunt pe cale de a se epuiza

Liderul regiunii separatistă Transnistria din Moldova, afectată de întreruperi de curent şi încălzire, a declarat vineri că rezervele de gaz vor fi epuizate în câteva zile şi a cerut guvernului central să pună capăt "întârzierilor artificiale" şi să asigure noi livrări, transmite Reuters.

Totuşi, prim-ministrul Moldovei a afirmat că soluţia ar putea fi găsită doar dacă producătorul rus de gaze, Gazprom, va relua livrările către Moldova sau dacă regiunea separatistă pro-rusă va accepta să plătească pentru gazele achiziţionate de pe pieţele europene.

Transnistria, care s-a separat de Moldova în perioada prăbuşirii Uniunii Sovietice, primea anterior gaze ruseşti care tranzitau prin Ucraina. Totuşi, autorităţile de la Kiev, implicate într-un război de aproape trei ani cu Moscova, au refuzat să prelungească acordul de tranzit.

Gazul era, de asemenea, utilizat pentru a alimenta o centrală termică ce furniza majoritatea energiei în regiunile controlate de guvern ale Moldovei.

Preşedintele auto-proclamat al Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, a declarat că mulţi dintre cei 350.000 de locuitori ai regiunii se îmbolnăvesc sau mor din cauza incendiilor şi intoxicării cu monoxid de carbon, după ce au încercat să se încălzească în condiţii de iarnă, potrivit Reuters.

"În câteva zile, gazul rămas în conducte se va termina. Fără acesta, va fi foarte greu", a spus el pentru televiziunea rusă Rossiya-24, conform unui rezumat al comentariilor sale de pe site-ul parlamentului regiunii.

"Dacă gazul dispare, va dura două-trei luni pentru a relua încălzirea în clădirile rezidenţiale."

Krasnoselsky a precizat că regiunea a acceptat condiţiile autorităţilor moldovene, inclusiv achiziţionarea de gaz mai scump din Europa.

"Au trecut cinci zile şi nu vedem nimic din partea Moldovei, doar acuzaţii false", a adăugat el. "Moldova trage totul de timp în mod artificial pentru a pune presiune asupra situaţiei umanitare."

Krasnoselsky a apelat anterior la secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi la mai mulţi lideri mondiali pentru ajutor în rezolvarea crizei energetice, potrivit Reuters.

Regiunea suferă de întreruperi de curent de patru până la cinci ore pe zi. Sute de locuitori s-au adunat la punctele de trecere către regiunile controlate de guvern, cerând autorităţilor "să lase gazul să intre".

Prim-ministrul Moldovei, Dorin Recean, într-un mesaj postat pe reţelele sociale, a spus că doar cele două soluţii propuse de el pot restabili fluxurile de gaz către regiunea rebelă.

"Guvernul moldovean doreşte ca regiunea să primească gaz", a afirmat el. "Dar Kremlinul nu vrea să relueze livrările de gaz. Vrea să creeze conflict între oamenii de pe malul estic al râului Nistru şi cei de pe celălalt mal."

Oficialii guvernamentali au spus că nu au primit niciun plată din partea Transnistriei pentru achiziţiile de gaz. Moldova a fost mult timp în conflict cu Rusia, condamnând invazia Moscovei în Ucraina şi acuzând Kremlinul de încercarea de a răsturna guvernul său.

Gazprom a declarat că nu poate relua livrările de gaz către Moldova până când autorităţile acesteia nu vor rezolva o datorie de 709 milioane de dolari, sumă contestată de guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb