Firmele vor fi înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului de către directorul societăţii sau celelalte persoane desemnate de acesta, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă pentru instituirea unor măsuri privind activitatea de înregistrare în registrul comerţului, anunţă Agerpres.
Soluţionarea cererilor de înregis-trare a fost astfel simplificată prin trecerea acestora din competenţa judecătorului delegat în cea a persoanei sau persoanelor desemnate de directorul general al ONRC.
Radierea din Registrul Comerţului se dispune de secţia comercială a tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are sediul comerciantul.
Competenţa de numire a lichidatorului aparţine secţiei comerciale a tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are sediul comerciantul.
În cazul fuziunii, inclusiv al fuziunii transfrontaliere, şi în cazul divizării, competenţa de verificare a legalităţii hotărârii asupra acestor acţiuni precum şi a actului constitutiv ori a actului modificator şi de a dis-pune înregistrarea acestora la regis-trul comerţului aparţine secţiei comerciale a tribunalului în circumscripţia căruia se află sediul comerciantului, conform actului normativ. Hotărârea de fuziune şi actul constitutiv al societăţilor rezultate sau, după caz, actul modificator al societăţii absorbante se depun la oficiul registrului comerţului, care le înaintează, în termen de 24 de ore de la primire, instanţei competente.
ONRC nu va încasa taxa judiciară de timbru şi contravaloarea timbrului judiciar.
Ordonanţa de Urgenţă a intrat în vigoare în 14 ianuarie 2010. În şase luni de la data intrării în vigoare a actului normativ, Guvernul va adopta, la propunerea Ministerului Justiţiei, proiectul de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea profesiei de registrator comercial.