REGULARITATEA OFERTEI "PETROM" Ridicând din umeri

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 iulie 2011

Cu o singură excepţie - domnul Siminel Andrei - membrii Consiliului Bursei au rămas tăcuţi la solicitarea să-şi exprime opiniile cu privire la regularitatea Ofertei publice "Petrom".

Reproducem opinia domnului Siminel Andrei:

"1. Interpretare regulamente: Ca principiu general, regulamentele trebuie interpretate cât mai elastic, pentru a permite operaţiuni în acord cu cerinţele pieţei. Din nefericire, cazul "Petrom" a fost procesat de executivul BVB, care a ajuns la soluţii greşite, precum obligarea brokerilor să "predea" clienţii consorţiului de intermediere.

2. Politica BVB: Bursa ar fi trebuit să militeze pentru garantarea unui procent pentru investitorii neinstituţionali (persoane fizice sau juridice) la un preţ cu discount relevant (10-15-20%) faţă de preţul oferit investitorilor instituţionali/strategici, aşa cum s-a făcut şi în alte ţări, în scopul susţinerii unei pieţe bursiere. România a ocolit, ca politică de stat, (dar şi urmând incapacităţii brokerilor), formarea unei pieţe puternice, iar astăzi marile companii, precum Fondul Proprietatea, anunţă listări la Varşovia."

Observăm o undă de nemulţumire manifestă în opinia domnului Andrei, care, totuşi evită să se pronunţe asupra regularităţii ofertei, abordând-o dintr-o perspectivă, în exclusivitate, funcţională.

Întrebările noastre, totuşi, vizaseră alte aspecte:

"1) Articolul 189 din Legea 297/2004 prevede precizarea unui preţ maxim al acţiunilor din Ofertă, dacă nu au fost incluse în ea preţul şi numărul acţiunilor oferite; deşi nu îndeplineşte teza acestui articol de lege, deoarece numărul acţiunilor "Petrom" a fost precizat în Oferta publică, totuşi Oferta stabileşte un preţ maxim.

Cum apreciaţi această inadvertenţă?

2) Codul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) prevede ca subscrierile din Oferta publică să fie introduse în sistemul BVB pe perioada derulării Ofertei; totuşi, Consorţiul de intermediari ai Ofertei publice de acţiuni "Petrom" aflate în derulare nu introduce subscrierile în sistemul BVB.

Cum apreciaţi această abatere?"

Am transmis cele două întrebări comisarilor CNVM, membrilor Consiliului Bursei şi membrilor conducerii Asociaţiei Brokerilor.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a dat răspunsuri pe larg, celor două întrebări (le-am publicat în Ediţia din 15.07.2011), conturând interpretări, care, chiar dacă se află în dezacord cu opiniile noastre (şi cu ale unei bune părţi din public), totuşi sunt limpezi şi astfel, susţin un dialog civilizat între autoritate şi potenţialii investitori (care sunt cititorii noştri).

Asociaţia Brokerilor a reacţionat, formulând opinii (le-am publicat în Ediţia din 18.07.2011) apropiate celor exprimate de Redacţia ziarului BURSA - că încadrarea legală a Ofertei este improprie şi prin urmare, stabilirea unui preţ maxim nu este cerută de lege, după cum derularea Ofertei "Petrom" în afara BVB intră în coliziune cu anunţul de pe site-ul BVB că ea se derulează prin sistemul BVB.

De la Consiliul Bursei ne-a răspuns numai domnul Siminel Andrei.

Ceilalţi membri n-au răspuns.

N-au răspuns nici că nu răspund.

Cu o altă excepţie: a fost un membru al Consiliului, dintre cei care nu ne-au răspuns, care ne-a răspuns că nu ne răspunde.

Se cheamă că a fost mai transparent decât ceilalţi.

De ce nu ne-au răspuns?

Nu ştim, pentru că fiind tăcuţi, nu putem decât să ne imaginăm de ce nu răspund, dar nu şi să ştim.

Ne putem imagina că Bursa de Valori Bucureşti are nevoie într-atât de comisionul care-i revine din Oferta publică "Petrom", încât copleşitoarea majoritate a membrilor Consiliului Bursei nu vrea să-i observe neregularitatea.

Este vorba de vreo 700 de mii de euro pe care BVB i-ar primi, dacă acţiunile "Petrom" s-ar vinde la preţul maxim.

O găleată de bani.

Ei bine, "nu-i frumos" să iei banii şi în acelaşi timp, să şi spui că nu ţi se cuvin, pentru că, de fapt, Oferta nu s-a derulat prin BVB.

Aşa că rămâi tăcut.

Dar, ne putem imagina şi că majoritatea copleşitoare a Consiliului Bursei rămâne tăcută, pentru că nu pricepe speţa.

În ultimul timp, Consiliul Bursei a dat semne că se pricepe al dracului de bine la trasul sforilor pentru alegeri, dar că este incapabil să formuleze o strategie de dezvoltare a Bursei. Ceea ce indică nivelul de calificare redus al membrilor Consiliului, într-atât de redus, încât să solicite decapitalizarea BVB şi să o admită drept subiect pe ordinea de zi a unei Adunări generale. Iniţiativa aparţine unui membru al Consiliului care este angajat al faimoasei societăţi internaţionale care administrează Fondul Proprietatea!

Adică, "creme de la creme"!

În asemenea condiţii, n-ar fi de mirare ca membrii Consiliului să nu aibă capacitatea de înţelegere a subiectului...un orizont profesional ceva mai îngust, în care nu încap decât probleme puţin mai înguste, precum cine să fie şi cine să nu fie în Consiliu...

Dar, ne putem imagina că, de fapt, subiectul Ofertei "Petrom" nu-i interesează.

Deşi pare exclus ca Oferta publică cea mai mare care se va fi derulat vreodată la noi, să nu-i intereseze pe membrii Consiliului, ipoteza nu trebuie respinsă.

Să ne amintim că preşedintele BVB Stere Farmache nu a fost prezent, în iunie, la festivitatea aniversării unui an de la listarea Bursei de Valori Bucureşti.

A avut şedinţă la banca unde este vicepreşedinte şi nu a putut veni la festivitatea Bursei unde este preşedinte.

Să ne amintim cvorum-ul ratat la ultimele Adunări generale BVB.

În umbra acestor fapte, lehamitea membrilor Consiliului Bursei faţă de "afacerea BVB" rămâne o ipoteză verosimilă.

În sfârşit, ne amintim că pe site-ul ziarului BURSA, un anonim repeta un fel de snoavă, cu pretenţia că relatează cum merg lucrurile în Consiliul BVB, ori de câte ori apare vreo problemă: membrii Consiliului se uită la Uleia, Uleia se uită la Farmache, iar Farmache ridică din umeri.

Excepţii sunt Andrei şi Botta.

Dar Botta conduce unul dintre intermediarii Consorţiului care derulează Oferta - e de înţeles de ce nu a răspuns (deşi nu este acceptabil).

Uleia e în concediu, aşa că ceilalţi nu au avut la cine să se uite.

Iar Farmache, oricum, ridică din umeri.

Bine că ne dezvoltăm!

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. corect ce spune siminel. pacat ca se gaseste inconjurat de nenascuti.

    1. Dl.Andrei este o somitate. Dar ce sa faca cu cine sa lucreze? Cand esti inconjurat de oameni care stau cu capul in jos si astepata prin sms-uri sa li se spuna ce sa voteze, ce sa faca? Un om nu poate schimba nimic daca are asa membri de CA si asa dg ca dl.Ionescu. Care a fost treaba lui? sa cumpere tv, ceasuri, it, mocheta, sa faca clip publicitar cu un star rock si sa faca de ras BVB cu moralitatea lui . Nimeni nu scrie aici pentru distctractie si nimeni nu-si pierde vremea cu prostii. Dar cand vezi ce se intampla iti vine nici sa nu mai mergi la Bursa. Vezi o pustoiaca , cum face pe atotstiutoarea in ale pietii. Cand o vad imi vine sa-mi trag plame ce a ajuns Bursa noastra si cine o conduce.

      numai o pustoaica ? hai ca intarzii la bvb. sunt aduse sa faca pe animatoarele si atat. ce nu pricepi? ce face daniela cojocaru la BVB si de ce a adus-o tepes. Se poate cumpara cu fosta Lidia sau cum o chema? Nici vorba..dar uita-te la ea cum merge pe holuri plina de ea si sa nu uit..blonda.Ca si cea de la receptie..blonde ca si mintea lor. Probabil ca si mine daca stau sa scriu aici, dar m-a provat colegul si chiar nu m-am putut abtine.

      ce face CA cand executivul greseste? care sunt instrumentele lor de concediere? si nu va ma uitati la machidon..va rog!!!!!

      Fac apel sa mai triati din mesajele postate. Eu ca cititor fidel, ma uit la opinia cititorului pentru a completa opiniile exprimate in articole, nu pentru a imi pierde 5-10 min din viata pentru a citi frustrarile duduilor din bvb ca le-au venit colege tinere. Parerea mea... infuzia de tineret in bvb e binevenita, si o spun din postura unei persoane trecute de 40. Deci va rog nu mai postati invidiii personale ca aia se imbraca mai bine, ca a adus-o nu stiu cine, ca e pustoaica, ca DG e nu stiu cum... de aceea nu merge treaba, ca pierdem vremea sa ne vaitam in loc sa trecem la actiune, ca dam atentie frustrarilor personale mai mult decat frustrarilor profesionale, cautand rapid pe cine sa dam vina... LA TREABA BVB!

    cazul "Petrom" a fost procesat de executivul BVB, care a ajuns la soluţii greşite" pe cine mira acest lucru? ce solutii bune a avut executivul pana acum? dar intrebarea este de cine a fost ales acest executiv? pe ce criterii a fost pus? si pe cine reprezinta el? specialist in vanzarii? ce a vandut si ce a facut pentru piata de capital? suna intruna la Bursa ca sa-si gaseasca un loc caldut pentru el si pentru noua lui protejata de la marketing mai nou. Cu adevarat specialista lui peste.

    make..te rog! cum ai putut gresi. dl.farmache este PRIMVICEPRESEDINTE ..nu se poate make drag mie sa faci asemenea greseli gen VICEPRESEDINTE. se supara dl.lvicepresedinte..of...ia uita-te mai iau dupa tine..pardon primvicepresedinte.

    Bine că ne dezvoltăm! . Asa inchei tu Make. Frumos articol. Daca nu as sesiza si ironia. Stii ce ne dezoltam? Ne dezvoltam si multiplicam numai amantele in BVB. La BVB cand amantele au dorit TV..gata le-au si adus in birou. Insa ma gandeam de ce manelist nu are ..dar mi-am dat seama ca ea INCA APARE La tv..deci nu are nevoie de un aparat in sine. Are in parcare.

    1. Alt frustrat, doamne! I-a ramas in cap doar fianlul articolului, a zis un "frumos articol", si apoi a trecut la necazul lui. Sub articolul ce contine dezbateri referitoare la oferta Petrom, el vorbeste de cine are televizoare in birou la bvb, ca sa vezi interes pt articolele de sute de cuvinte pe care le compui, Make! Nu ne intereseazaaa! LA TREABA BVB! PS: sper ca urmatorul coment al tau sa apara cu "nu mai sunt salariat bvb", ca sa se dezvolte odata! Esti frustrat, pleaca singur de acolo la vreun minister unde ai solitaire-ul instalat, si fa loc la cei care vor sa faca treaba!

      tu ai treaba draga daca scrii in timpul programului? Ai tu o alta treaba, cunoastem noi problema. Stai pe can can din cand in cand si vei vedea atunci cum stai cu treaba si unde draga mea

      Majoritatea companiilor din Europa cauta manageri si specialisti. Angajatorii din domeniul medical, servicii, IT si sectorul financiar-bancar au cele mai mari intentii de recrutare la nivel de manageri si specialisti. Aproape 70% dintre firmele din Slovacia si Rusia, 65% dintre companiile din Turcia si Marea Britanie vor angaja manageri si specialisti in urmatoarele luni, potrivit unui studiu al firmei de recrutare Antal International.

      Crezi ca se va lasa cineva pacalit? paiata oare poate pleca si cu parvenita si protejata lui? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb