Relaţia transatlantică înainte de alegerile prezidenţiale din SUA: Cooperare intensă între UE şi administraţia actuală

A.F.
Internaţional / 22 mai 2023

Relaţia transatlantică înainte de alegerile prezidenţiale din SUA: Cooperare intensă între UE şi administraţia actuală

Uniunea Europeană este conştientă o cooperare cu SUA nu este un lucru garantat şi că o astfel de abordare poate să se schimbe în cazul în care cineva precum fostul preşedinte Donald Trump ajunge din nou la Casa Albă. În acest context, UE încearcă să folosească momentul actual pentru a promova mai multe dosare şi subiecte în care există interese commune, conform cnbc.com.

"Există o cooperare şi coordonare fără precedent între UE şi actuala administraţie americană. Aceasta se întinde de la nivelurile oficiale până la cele mai înalte niveluri", a declarat un oficial al UE, care a preferat să rămână anonim din cauza caracterului sensibil al situaţiei, pentru CNBC.

Cu sosirea lui Joe Biden la Casa Albă, relaţiile s-au îmbunătăţit, iar stilul şi priorităţile sale politice sunt mult mai aliniate cu cele ale Bruxelles-ului, inclusiv în ceea ce priveşte abordarea pandemiei de coronavirus şi schimbările climatice, conform sursei citate.

"Statele Unite şi Uniunea Europeană au adoptat o poziţie fermă şi unită împotriva războiului ilegal, nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în luna martie, în timpul întâlnirii cu Biden la Washington, D.C.

Într-un interviu acordat postului CNN în urmă cu câteva săptămâni, fostul preşedinte Donald Trump nu a oferit un răspuns clar cu privire la poziţia sa faţă de conflictul dintre Rusia şi Ucraina şi nici nu a făcut angajamente referitoare la sprijinul acordat Kievului în cazul în care ar fi câştigat din nou preşedinţia,dar , el a susţinut că conflictul ar putea lua sfârşit în doar 24 de ore dacă ar reveni la conducerea SUA.

În acest context, guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, a declarat că nu crede că SUA ar trebui să se implice mai mult în războiul din Ucraina, o poziţie care ar putea fi relevantă în perspectiva candidaturii sale pentru campania prezidenţială din 2024.

Diplomaţii europeni subliniază că parteneriatul transatlantic rămâne esenţial pentru UE, dar recunosc că relaţia ar putea cunoaşte unele modificări în viitor, pe măsură ce Europa îşi doreşte să devină mai puţin dependentă de alte părţi ale lumii, inclusiv de China şi SUA, meţionează sursa.

"UE îşi dezvoltă propriul său drum către autonomia strategică, ceea ce nu înseamnă că ne întoarcem spatele aliaţilor noştri. Dimpotrivă, înseamnă că trebuie să fim mai capabili să ne facem propriile alegeri", a explicat acelaşi diplomat european, subliniind că acest proces va continua indiferent de cine se află la conducere la Casa Albă.

Cu alegerile generale la nivelul întregii UE programate pentru luna iunie 2024, oficialii de la Bruxelles subliniază importanţa finalizării acţiunilor politice până la sfârşitul acestui an şi din acest motiv, conform cnbc.com, se estimează că adoptarea de noi legislaţii începând cu luna ianuarie va fi dificilă, având în vedere că parlamentarii vor fi concentraţi pe campaniile electorale.

În concluzie, relaţia transatlantică se află într-o fază de cooperare intensă între UE şi administraţia actuală a SUA, însă există incertitudini cu privire la evoluţia acesteia în contextul unor eventuale schimbări de conducere la Casa Albă. UE îşi continuă parcursul către autonomia strategică, în timp ce alegerile generale din 2024 vor reconfigura peisajul politic European, precizează sursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb