Remanierea nu influenţează cursul

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 31 august 2010

Cursul nu fost influenţat în niciun fel de ştirile privind şedinţa de mâine a Guvernului, în care activitatea miniştrilor va fi pusă sub lupă, iar analiştii nu văd motive pentru ca moneda euro să sară din evoluţia sa normală.

Leul a prins uşor avânt, ieri, în faţa principalelor valute, după ce săptămâna trecută a avut o evoluţie plată, cu o volatilitate destul de scăzută. Astfel, chiar din prima parte a şedinţei valutare, moneda naţională a înregistrat o creştere consistentă faţă de euro, banca centrală afişând o referinţă de 4,2326 lei/euro, cu 1,21 bani sub cea de vineri. Pentru moneda americană, BNR a calculat un curs de 3,3280 lei/dolar, în scădere cu 1,01 bani comparativ cu cel de vineri, de 3,3381 lei/dolar.

Lucian Anghel, economistul şef al BCR, ne-a spus că el personal nu crede că remanierea va influenţa sau schimba în vreun fel evoluţia cursului şi a părerii investitorilor despre ţara noastră, decât în situaţia în care noii aleşi vor schimba în vreun fel angajamentele asumate de foştii miniştrii.

"Este foarte important să respectăm acordul cu Fondul Monetar Internaţional. Dacă va veni un nou ministru şi va anunţa că va face anumite schimbări, altele decât cele deja începute de predecesorul său, atunci s-ar putea să vedem o anumită volatilitate pe curs, însă, în alte situaţii, nu cred", a spus Anghel pentru BURSA.

Nici Cristian Sima, şeful casei de brokeraj WBS România, nu crede că evoluţia cursului va fi cumva influenţată de schimbările ce ar putea avea loc mâine în ministere, motivând că leul este "oricum ţinut artificial în frâu".

"Leul este deja mult mai puternic decât trebuia să fie, în contextul situaţiei economice actuale şi va rămâne în acest interval, indiferent cine va veni la guvernare. Dacă mâine va trece o măsură de cenzură, poate vom asista la o mică volatilitate, însă peste un prag (n.r. dacă leul de depreciază) intervine BNR, iar peste altul (n.r. dacă leul se apreciază) intervin speculatorii la cumpărare. Aşa că leul va rămâne în acelaşi interval", ne-a explicat domnul Sima.

De aceeaşi părere este şi consultantul Bogdan Baltazar, care spune că remanierea nu va avea nicio influenţă asupra cursului valutar.

Activitatea miniştrilor urmează să fie analizată mâine, 1 septembrie, în cadrul unei şedinţe a premierului Emil Boc cu grupurile parlamentare ale PDL şi cu miniştrii, la care ar putea să participe şi preşedintele Traian Băsescu

Cei mai vehiculaţi pentru remaniere sunt miniştrii Mihai Şeitan, Sebastian Vlădescu, Mihail Dumitru, Gabriel Sandu, Adriean Videanu şi Radu Berceanu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb