Renaissance: Eventualul preţ minim la "Petrom", până miercuri

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iulie 2011

Un eventual preţ minim pentru oferta de vânzare a 9,8% din "OMV-Petrom" (SNP), de către stat, va fi anunţat până miercurea viitoare, dacă Guvernul va lua decizia stabilirii acestui preţ, a precizat, ieri, Angelo Morganti, director în cadrul băncii de investiţii ruseşti "Renaissance Capital", în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii. Oficialul "Renaissance" a atras atenţia că "este în interesul tuturor" ca oferta "Petrom" "să iasă bine", având în vedere că s-ar putea să mai urmeze şi alte privatizări ale unor companii deţinute de statul român.

"Un preţ minim care nu este bazat pe realităţile pieţei poate avea un efect negativ asupra interesului investitorilor faţă de această tranzacţie. O decizie privind oferta SNP trebuie să ia în considerare şi beneficiile pe termen lung, nu doar cele pe termen scurt", a continuat Angelo Morganti.

Domnia sa a precizat că "oferta merge bine" şi că a remarcat un "interes puternic din partea investitorilor instituţionali", menţionând că reprezentanţii consorţiului au avut întruniri până acum cu circa 30 de investitori instituţionali.

"Am fost la Londra, Frankfurt şi Viena, iar următoarea destinaţie este Geneva", a anunţat Angelo Morganti, menţionând că oferta "Petrom" urmăreşte să atragă interesul investitorilor instituţionali prezenţi la "nivel global". Excepţie fac, însă, investitorii americani, reprezentantul "Renaissance" precizând că "încă se lucrează" la acest aspect, având în vedere existenţa unei clauze din contractul de privatizare al "Petrom", care impune necesitatea obţinerii unor aprobări.

Oficialii "Renaissance" au ocolit, ieri, răspunsul la întrebarea dacă vreo companie rusească şi-a manifestat interesul pentru acţiunile SNP scoase la vânzare, precizând doar că oferta nu se adresează investitorilor strategici.

"Statul român vinde la < Petrom > un pachet de aproape 10% care nu schimbă echilibrul de forţe din cadrul companiei şi nici faptul că OMV rămâne, în continuare, acţionar majoritar, cu 51%. O astfel de tranzacţie nu este interesantă pentru investitorii strategici, ci pentru cei instituţionali", a explicat Victor Cionga, consultant din partea "Renaissance".

Oficialii băncii de investiţii au mai precizat, ieri, că preţul maxim de 0,46 de lei, la care statul vrea să îşi vândă o parte din acţiunile deţinute la cea mai mare companie autohtonă, a fost stabilit de Guvern, fiind cel mai mare preţ înregistrat de titlurile SNP în ultimele 52 de săptămâni anterioare lansării ofertei.

"Am ales această metodă de vânzare a pachetului de 9,8% (n.r cu fixarea unui preţ maxim), pentru că am considerat că va duce la maximizarea ofertei. Dacă am fi optat pentru o metodă prin precizarea unui preţ minim, de exemplu, am fi riscat să îndepărtăm unii investitori", a spus Angelo Morganti, adăugând: "Este de aşteptat ca investitorii să subscrie în ultimele două-trei zile ale ofertei, ca să evite să îşi blocheze banii aici pentru două săptămâni, cum s-ar fi întâmplat dacă ar fi subscris din primele zile".

Oferta "Petrom" este programată să se încheie la finele acestei săptămâni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb