RENATE WEBER, AVOCATUL POPORULUI: "Transferarea responsabilităţii pe timpul pandemiei este o spălare pe mâini a unora, de maximă perversitate"

G.M.
Miscellanea / 19 octombrie 2020

"Transferarea responsabilităţii pe timpul pandemiei este o spălare pe mâini a unora, de maximă perversitate"

Actualizare - Renate Weber: "Primul lucru care a fost restricţionat la greu a fost libertatea de exprimare. ANCOM făcea efectiv ce îi dictau cei de la Grupul de Comunicare Strategică şi nu a făcut nici cea mai mică analiză dacă lucrurile reclamate de grupul respectiv erau aşa sau nu. Eu nu am de unde să ştiu ce este fake-news, pentru că mâine acesta poate fi proclamat adevăr. Statul vine mai întâi cu instaurarea cenzurii până când ea se transformă în autocenzură. Folclorul de facebook conţine mult adevăr, pentru că în realitatea fiecare stă aşa de mult cu adevărul lui şi susţine că toţi ceilalţi sunt în slujba cuiva, fără a exista argumente pentru adevărul respectiv. Din punctul meu de vedere restricţionarea libertăţii de exprimare este cea mai gravă şi, când aud cuvântul botniţă simt cum o biată cârpă, cum purtarea măştii riscă să se transforme în botniţă pentru a ne împiedica să spunem ceea ce gândim. În opinia mea, întreaga planetă a manageriat foarte prost această pandemie. Gestionarea ei a fost prost făcută - drept dovadă numărul mare de infectări, iar Europa şi SUA sunt în plutonul fruntaş al numărului de cazuri. Înseamnă că în Europa ceva a fost profund greşit în modul de administrare a pandemiei. Pandemia va trece, dar dacă din ea ieşim cu botniţă sufletească şi cu drepturile făcute harcea-parcea nu ştiu dacă aceea este lumea în care dorim să trăim"

---

Actualizare - Renate Weber: "Am primit multe petiţii pe purtarea măştii, dar în egală măsura sunt multe persoane care consideră că

este firesc, normal să porţi această mască, pentru că protejează mai bine. Atunci am considerat că, dacă cineva se consideră afectat în drepturile sale de purtarea măştii, să îl lăsăm să se adreseze instanţelor, să vedem ce sentinţe dau. Mai toate guvernele consideră că pandemia este un moment excepţional, în care pot să facă orice şi să fie puse la adăpost, iar acest lucru nu îl putem accepta pentru poziţia noastră viitoare".

---

Multe guverne au sacrificat oameni, principii şi valori de la începutul pandemiei Covid-19 şi până în prezent, a afirmat Renate Weber, şefa instituţiei Avocatul Poporului, cu prilejul dezbaterii "Dreptul contemporan - un nou caz de «test pozitiv»", organizată de site-ul juridice.ro. Domnia sa susţine că măsurile respective au fost luate mai întâi de teamă în faţa pandemiei, dar mai apoi guvernelor le-a plăcut formula aceasta de a continua să controleze populaţia pentru că s-au pus astfel la adăpost de orice critică ce ar putea apărea din partea populaţiei.

"Ceea ce se întâmplă în România nu e diferit de ce se întâmplă în alte state. Constatăm că legea, ideea de drept şi de lege a fost pusă în plan secund invocând situaţia excepţională şi venindu-se cu măsuri care de multe ori nu au niciun temei legal. (...) Cred că trebuie să fim foarte atenţi atunci când este vorba despre ce trebuie să acceptăm ca situaţii excepţionale. Apelul la delaţiune pe care prima dată l-am remarcat în Franţa în această pandemie, în urmă cu câteva luni, înainte de România, să însemne participare şi activism civic? E o mare problemă, în opinia mea. O altă problemă este transferarea responsabilităţii: dacă nu faci tu ce spun eu, tu eşti responsabil de moartea altuia. Este o spălare pe mâini a unora, de maximă perversitate, pentru că tu, ca stat, poţi obliga oamenii să respecte orice situaţie excepţională şi să le impui acest lucru. Apelul la drept trebuie făcut pentru că dincolo de o lege pasageră, temporară, pentru societate există protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor", a declarat Renate Weber.

Şefa instituţiei Avocatul Poporului a precizat că niciodată drepturile omului nu pot fi luate ca un bun câştigat pentru totdeauna, deoarece în fiecare zi trebuie să o iei de la capăt cu bătălia pentru a-i obliga pe ceilalţi să le respecte.

"Din punctul meu de vedere, de nouă luni, planeta a luat-o razna. E ceva nou sau ce se întâmplă acum este urmarea unor lucruri petrecute în trecutul nu prea îndepărtat peste care am trecut cu uşurinţă? Semnalele privind încălcare de drepturi şi libertăţi le-am văzut după 11 septembrie 2001. Ce s-a întâmplat după aceea a fost să asistăm la încălcările sistematice de drepturi ale omului, de nerespectare ale unor principii fundamentale de drept. Am asistat la legislaţii abuzive adoptate în state cu comportament democratic, la ingerinţe ale unor servicii de informaţii în viaţa noastră privată, la restrângeri ale libertăţii de exprimare, prin impunerea unor cenzuri sau autocenzuri. Acolo unde nu au fost legi am asistat la nişte acorduri între state care au permis comportamente ce ţin de epoca Pinochet şi Chile decât de Europa democratică, iar aici vorbesc despre închisorile CIA. Oamenii nu au fost foarte interesaţi, au fost speriaţi, prudenţi şi nu au reacţionat. În 2008-2009 a urmat criza economică şi acum avem această pandemie, iar lumea se sperie din nou şi e dispusă să asculte orice", a spus Renate Weber.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Vai dar vai... Iohannis și Hydra globalist-hitlerista mondială cred că fac spume la gură.

    Renate Weber a fost atacată copios în ultima vreme de locotenenții lu Iohannis, ar fi fraieră sa tacă, oricum mai are doar două luni de mandat până vin escrocii lu Iohannis la putere, măcar să-i faulteze cat poate ea la bani, imagine și voturi.

    Eu, daca as fi in locul ei, as lupta pe baricade cu escrocii hitleriști care au călcat în picioare drepturi și libertăți umane. 

    Dna Weber nu pot si pace să fac o diferență între matale,Vosganian,Meleșcanu, Tăriceanu!

    Dumneata vrei libertate, foarte bine,dar când vezi o zgarda aurită zici că e un accesoriu vestimentar si o pui la gât!

    Nu simt lipsa matale din spațiul public! 

    Doamna, si d-ta te-ai spalat pe maini de Legea 223/2015. N-ai vazut, n-ai auzit nimic. Nimic nou sub soare.

    Bine punctat d-na Weber. Iar atacurile PNL, cum ca faceți politica PSD, sint doar pt deruta opiniei publice și manipulare. Iar sublinierile de pe arena mondiala, absolut adevărate.

    Dna Renate Weber, mare Avocat al Poporului, sunt cateva milioane de oameni acționari la Sifuri ,ce ziceți nu ar trebui să vă intereseze soarta lor? N-ati auzit de ei?

    Asta chiar e o problemă să sariti în apărarea unor oameni săraci! Încercăm? 

    Exista situatii exceptionale, precum o pandemie, care necesita masuri exceptionale ce incalca deliberat niste drepturi si libertati pentru a proteja sanatatea, independenta, etc. De aceea constituia permite instaurarea starii de urgenta si de aceea prin lege s-a instaurat starea de alerta. Din nefericire pentru Renate, dar spre norocul nostru, ea nu e factor de decizie, pentru ca a cam lua-o razna...

    1. sa ai soarta lui dan coe !

    m-am lamurit ca aceasta vietuitoare nu are cum sa se mai faca bine! Se ia de toata planeta!! Si daca nu a observat pana acuma ii atrag atentia ca cei care poarta masca si au batjocurit-o pt pe ea pt.. ca merita, sunt mult mai multi decat aia care sunt impotriva "carpei"...Prin prostiile pe care le debiteaza , iar ccr-ul le legalizeaza, ea e prima care ne incalca libertatea si drepturile fundamentale...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb