RENE SUMMER, ERICSSON: "Pe măsură ce apar noi scenarii de utilizare în reţelele 5G, noul ecosistem va atrage tot mai mult atenţia atacatorilor cibernetici''

G.U.
Companii / 9 septembrie 2021

"Pe măsură ce apar noi scenarii de utilizare în reţelele 5G, noul ecosistem va atrage tot mai mult atenţia atacatorilor cibernetici''

Numărul ameninţărilor de securitate cibernetică, în diferite industrii (şi la nivelul întregii societăţi) a crescut în ultimii ani, inclusiv în sectorul telecomunicaţiilor, şi pe măsură ce apar noi scenarii de utilizare în reţelele 5G, contextul devine unul care atrage tot mai mult atenţia atacatorilor cibernetici, a precizat Rene Summer, Director Government & Industry Relations, Ericsson în cadrul evenimentului Black Sea and Balkans Security Forum.

La nivel global sunt active aproximativ 8 miliarde de abonamente pentru servicii mobile, iar anvergura şi importanţa infrastructurilor de telecomunicaţii necesită măsuri de securitate care să corespundă contextului actual al ameninţărilor cibernetice, potrivit unui comunicat de presă.

O nouă tehnologie de comunicaţii, infrastructuri şi reţele modernizate, o mai bună conectivitate şi latenţă mai scăzută la internet - toate reprezintă, aşadar, factori expuşi unor riscuri de securitate cibernetică. Aceasta a fost, de altfel, una dintre temele abordate în cadrul Black Sea and Balkans Security Forum 2021, un eveniment de anvergură, care a avut loc la finalul săptămânii trecute şi care a reunit reprezentanţi ai mediului public şi privat, din ţară şi din străinătate, pentru a dezbate provocările peisajului de securitate, local şi internaţional.

Prezent la ediţia de anul acesta, Rene Summer - Director Government & Industry Relations, Ericsson - a vorbit (în cadrul panelului "Connectivity, Cyber Security and 5G Challenges") despre provocările aduse de progresul tehnologic rapid pe care îl vedem în această perioadă, despre implementarea tehnologiei 5G, precum şi despre atacurile cibernetice.

''Discutăm tot mai des despre dezvoltarea reţelelor 5G, analizând oportunităţile de ordin economic şi social pe care această tehnologie le poate deschide, atât la nivel naţional, cât şi regional şi global. Însă, implementarea tehnologiei 5G nu presupune numai modernizarea infrastructurilor de telecomunicaţii şi înlocuirea echipamentelor din reţele (acolo unde acest lucru este necesar), ci şi dezvoltarea scenariilor, procedurilor şi tehnologiilor de apărare împotriva atacurilor cibernetice specifice noilor ecosisteme de comunicaţii'', se menţionează în comunicat.

În prezent, reţelele de telecomunicaţii sunt supuse unor ameninţări care vizează integritatea, disponibilitatea şi confidenţialitatea infrastructurii. Acestui context se adaugă şi faptul că diferite tipuri de programe malware şi seturi de instrumente sunt vândute sub formă de servicii, oferind în acelaşi timp şi asistenţă pentru utilizatori, ceea ce duce la un alt risc reprezentat de îndepărtarea barierelor tehnologice pentru împiedicarea atacurilor cibernetice, notează sursa citată.

Tehnologia 5G a determinat (şi determină, încă) apariţia de noi servicii şi scenarii de utilizare la nivel industrial, iar întrucât acestea funcţionează cu resurse comune de reţea, un atac cibernetic asupra unui element, le-ar putea afecta şi pe celelalte. Cu alte cuvinte, cu cât societatea va depinde mai mult de serviciile digitale, cu atât numărul ameninţărilor cibernetice la adresa acestor servicii va creşte.

Construirea de reţele 5G sigure necesită o abordare holistică, şi nu neapărat un focus izolat pe componentele tehnice individuale. Spre exemplu, autentificarea utilizatorului, criptarea traficului, mobilitatea, situaţiile de supraîncărcare a reţelei şi caracteristicile de rezistenţă ale acesteia trebuie analizate împreună. De asemenea, este important să identificăm corect şi să înţelegem care sunt riscurile relevante şi cum este indicat să le abordăm, iar în acest scop, Ericsson a elaborat un ghid privind securitatea reţelelor 5G.

Totodată, pentru a proteja utilizatorii finali, este necesară o strategie axată pe patru piloni-cheie: standarde; produse şi procese de dezvoltare conexe; implementări de reţea şi funcţionarea reţelei. Toţi aceşti patru piloni reunesc principiile de securitate a reţelelor şi, prin urmare, asigură calitatea experienţei utilizatorului final.

Deoarece nevoile şi cerinţele se schimbă şi peisajul ameninţărilor cibernetice se dezvoltă, vor apărea mereu şi provocări noi în materie de securitate cibernetică care vor ameninţa securitatea şi confidenţialitatea sistemelor. Totodată, reţelele 5G vor deveni din ce în ce mai virtualizate şi mai dinamice, fapt care va amplifica provocările de securitate la nivelul furnizorilor de servicii de comunicaţii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb