Renunţările la leasing scad preţurile pe piaţa auto "second hand"

Marian Anton
Ziarul BURSA #Companii / 6 aprilie 2009

Companiile de leasing vând bunurile recuperate prin departamentele proprii sau apelând la dealeri

Companiile de leasing se confruntă cu un volum de recuperări de bunuri în creştere în condiţiile în care tot mai mulţi clienţi nu îşi pot plăti ratele, pe fondul crizei economice internaţionale care a determinat deprecierea monedei naţionale.

Situaţia economică din prezent şi faptul că finanţările în leasing sunt în euro, au adus multe persoane fizice şi juridice în situaţia de a renunţa la bunurile cumpărate în leasing. Astfel, a apărut o nouă activitate: vânzarea de maşini şi echipamente reposedate.

Automobilele la care clientul renunţă sunt depozitate într-o parcare şi fie sunt vândute direct de către compania de leasing, fie prin dealeri auto sau prin anunţuri pe site-uri specializate.

Numărul mare de maşini second-hand recuperate puse în vânzare va duce la o creştere a ofertei de automobile second-hand, efectul fiind o scădere bruscă a preţurilor de pe piaţă. Mai mult, atunci când firmele de leasing vor constata că întâmpină greutăţi în vânzarea stocurilor, vor coborî şi mai mult preţurile, influenţând astfel întreaga piaţă. Piaţa de maşini noi va fi, de asemenea, afectată, deoarece clienţii vor prefera să cumpere o maşină second-hand, aproape nouă, însă mai ieftină.

Răzvan Diaconescu, director general al "Impuls Leasing", ne-a declarat că, în momentul de faţă, o mare parte din maşinile second-hand de pe piaţă şi chiar de la dealerii auto specializaţi pe vânzarea de automobile folosite provin de la firmele de leasing. Acestea comercializează aceste bunuri folosite din dorinţa de a-şi limita pierderile.

Domnia sa a mai adăugat că firma pe care o reprezintă nu are un departament propriu de vânzare a acestor maşini recuperate şi că trebuie să găsească cei mai buni dealeri de maşini second hand sau cele mai cunoscute site-uri de specialitate pentru a putea comercializa automobilele "abandonate" de clienţi. Domnul Diaconescu ne-a mai precizat că, în ciuda condiţiilor de criză, piaţa auto din ţara noas­tră este puţin penetrată şi ar mai fi loc de creşteri, dar probabil că nu în acest an.

Miruna Oprescu, asistent manager responsabil PR la "Volksbank Leasing" România, ne-a precizat că instituţia pe care o reprezintă are un departament propriu de valorificare a bunurilor recuperate. Domnia sa ne-a spus că de la începutul anului vânzările de maşini noi au scăzut, însă vânzările de automobile second hand provenite din reposedări (proces aflat în expansiune) au început să crească. Aceste oferte se găsesc pe site-ul companiei şi pot fi achiziţionate fie direct de pe platforma proprie de vânzare, fie online prin licitaţie. Noii clienţi pot cumpăra automobilul sau pot apela la un contract de leasing.

Doamna Oprescu opinează că, de regulă, companiile de leasing mai mici vor apela la dealerii auto, în timp ce societăţile mai mari se vor baza pe departamentul propriu de vânzări. Sunt şi societăţi de leasing care au ales să comercializeze maşinile recuperate prin ambele modalităţi.

Adriana Ahciarliu, secretar general al Asociaţiei Societăţilor Financiare (ALB), ne-a declarat că la nivelul companiilor de leasing există un departament de colectare (care se ocupă de încasarea creanţelor) şi un departament de revânzare (valorificare, remarketing). Acesta din urmă ar trebui să se ocupe de vânzarea maşinilor recuperate.

În opinia domniei sale, marii cumpărători ai acestor automobile ar trebui să fie dealerii auto specializaţi în vânzarea maşinilor second hand.

Doamna Ahciarliu a ţinut să ne precizeze că, de multe ori, clienţii consideră, în mod greşit, că renunţarea la contractul de leasing ar fi soluţia ideală. "În primul rând aceştia vor pierde suma plătită până atunci şi vor fi incluşi şi pe o listă care le va scădea accesul la finanţare pe viitor", ne-a spus domnia sa

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb