La un deceniu după ce gardienii economiei mondiale s-au unit pentru a salva lumea de recesiune, astfel de politici de amploare au dispărut, scrie Agerpres.
Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din întreaga lume se pregătesc să se întâlnească săptămâna aceasta la Bali, Indonezia, pentru reuniunile anuale ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, însă vor face acest lucru fără măsurile adoptate în 2008 iar acţiunile coordonate de atunci par o anomalie.
Exact în urmă cu zece ani, Rezerva Federală americană şi alte cinci mari bănci centrale din întreaga lume au decis să acţioneze în mod coordonat şi să reducă dobânzile. Ulterior au adoptat stimulente monetare pe măsură ce economia mondială se îndrepta spre recesiune.
Bloomberg subliniază că este greu să vedem astăzi astfel de acţiuni în forţă combinate. În primul rând, politica monetară nu mai are impactul pe care îl avea. Chiar dacă Fed a început să înăsprească politica monetară, dobânda medie de politică monetară în ţările dezvoltate este de doar un procent, fiind mult sub nivelul înregistrat înaintea crizei.
În data de 8 octombrie 2008, a fost Banca Centrală a SUA, sub conducerea lui Ben Bernanke, cea care a preluat conducerea şi a convins şi alte bănci centrale să reducă dobânzile în mod coordonat. "Rezerva Federală a fost banca centrală a lumii", spune fostul oficial Fed, Edwin Truman. Potrivit acestuia, în prezent Fed nu ar mai putea oferi un astfel de sprijin având în vedere politicile mai naţionaliste ale preşedintelui Donald Trump.