Reprezentanţii Industriei anorganice şi cei ai industriei îngrăşămintelor chimice au fost prezenţi, astăzi, la sediul Ministerului Economiei, la consultările cu marile industrii manufacturiere în vederea elaborării Strategiei de Reindustrializare a României, informează un comunicat de presă.
Aceştia au adus în discuţie probleme specifice legate, în principal, de preţurile la gaz metan şi energie electrică. Reprezentanţii Industriei anorganice şi cei ai industriei îngrăşămintelor chimice au precizat că ponderea cea mai mare din costurile de producţie, respectiv 70-75%, în privinţa industriei îngrăşămintelor chimice, o reprezintă preţurile la gazele naturale şi energie electrică, conform precizărilor din comunicat.
Producătorii şi reprezentanţii asociaţiilor patronale susţin că, dacă nu vor fi luate măsuri legate de preţurile la gaze şi energie, industria de profil ar putea dispărea în câţiva ani. De asemenea, alte două probleme aduse în discuţie s-au referit la costurile de transport şi contribuţia la coşul de energie reglementat de ANRE.
Pe de altă parte, a fost ridicată problema specialiştilor din domeniu. Reprezentanţii Industriei anorganice şi cei ai industriei îngrăşămintelor chimice au declarat că 25 de procente din personalul muncitor au deja vârsta de pensionare, iar operatorii chimişti, inginerii şi maiştrii se formează extrem de greu, în timp.
Începând cu data de 9 aprilie. au fost demarate consultările cu reprezentanţii industriei manufacturiere româneşti.
Obiectivul principal al acestor consultări îl reprezintă analiza tendinţelor industriei româneşti pe termen mediu şi lung, identificarea potenţialului nevalorificat şi optimizarea lanţului de valoare adăugată din fiecare industrie.