Republica datornicilor

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 15 martie 2011

Cătălin Avramescu

Se spune că ce începe rău se termină rău. Iar în cazul acesta, începutul nu arăta deloc promiţător. Georgia a fost întemeiată pe pământ american în 1733, printr-o cartă regală emisă de George al II-lea, de unde şi numele coloniei care trebuia să serveas-că drept loc de refugiu pentru aceia care nu îşi mai puteau plăti datoriile. Alături de aceştia, colonia urma să îi primească şi pe "sărăntocii de treabă" din Anglia. Planul de a-i scoate pe datornici din închisorile engleze era rodul minţii unui grup de filantropi, în frunte cu James Oglethorpe.

Aţi auzit adesea genul acela de obiecţie care, la noi, este adusă imediat împotriva oricărei idei raţionale de reformă: "La noi nu se poate... noi nu suntem nemţi! (sau americani etc.)". Noroc că întemeietorii României moderne nu au luat în serios această formulă a înţelepciunii rurale, altfel am fi rămas şi acum să mânăm oile pe frumoasele câmpii ale unei provincii otomane. Ei au crezut că putem şi trebuie să fim puţin şi nemţi. Aşa că au adus un rege german, arhitecţi francezi şi pietrari italieni, au adaptat o Constituţie belgiană şi au scris un Cod Civil inspirat de acela al cantonului Geneva. Iar societatea s-a schimbat. Dovadă că legile şi instituţiile bune îi schimbă pe oameni.

Problema este că după război am derapat mai întâi în direcţia indicată de Uniunea Sovietică. Iar după aceea, începând cu anii "60, ni s-a părut că trebuie să facem totul doar după capul nostru. În această privinţă, cel puţin, suntem consecvenţi...

Acum, dacă rezultatele vă plac, nu e nevoie să citiţi restul editorialului, pentru că suntem lămuriţi. Şi unii, şi alţii. Însă mie nu îmi plac.

Aşa încât mă întreb: ce-i de făcut? Iar răspunsul normal este: să adoptăm reguli şi valori care ne pot duce înainte. Care garantează o reformă reală. Iată de ce insist: problema modelelor este importantă. Trebuie să ştim unde vrem să ajungem.

Iar eu unul ştiu: la o republică precum cele din Statele Unite. Ştiu că este "politic corect" acum să doreşti altceva. Un model presupus "european". Doar că nimeni nu a explicat ce înseamnă asta. Ce fel de regim este acela "european"? O monarhie populară ca în Belgia? O formulă federală că în Germania? Bicameralism simetric precum în Italia? Supremaţia parlamentară precum în Finlanda? Vot majoritar precum în Marea Britanie? Colegiu electoral precum în Estonia?

Europa este o colecţie de regimuri, de practici şi de instituţii foarte diverse. Unele sunt foarte interesante. Eu, spre exemplu, ca anglofil declarat, privesc cu simpatie către modelul britanic. Însă nu văd niciun motiv pentru care idealul nostru politic trebuie să fie limitat la unul sau altul dintre regimurile europene.

Consideraţi cazul Georgiei. Cu aproape jumătate din populaţia României, statul Georgia are o economie mai mare decât a Austriei, Arabiei Saudite, Greciei, Africii de Sud, Thailandei, Portugaliei şi de două ori şi jumătate mai mare decât a României. Este sediul unor mari companii, precum Coca Cola, UPS sau CNN. Aeroportul din Atlanta este cel mai mare din lume, ca număr de pasageri. PIB-ul pe cap de locuitor situează Georgia la nivelul Japoniei şi înaintea Spaniei, Noii Zeelande sau Italiei.

Aproape totul din experienţa Geor-giei ne arată cât de mărginite sunt unele dintre ideile comune cu privire la politică sau economie. Credem, spre exemplu, că alternanţa la putere este una dintre trăsăturile unei democraţii moderne. Însă Georgia este un caz excepţional de dominaţie electorală a unui singur partid (Democrat). Sau credem că diviziunile rasiale sau economice profunde subminează regimul democratic. Însă în Georgia contemporană aproape o treime din populaţie este de culoare.

Şi totuşi, de ce Georgia? Pentru că este un regim cu adevărat reprezentativ. De la începuturile umile ale coloniei, Georgia a evoluat către un regim republican, al separaţiei puterilor. Altfel spus, acolo Guvernatorul şi Vice-Guvernatorul sunt aleşi direct şi separat unul de altul. Membrii Cabinetului (Guvernului) nu sunt numiţi de Guvernator, ci sunt, şi aceştia, aleşi direct şi separat. Membrii Legislativului au un mandat de doi ani. Alegerile sunt competitive, peste 75% dintre reprezentanţi fiind schimbaţi într-o perioadă de zece ani. Judecătorii, inclusiv cei de la Curtea Supremă şi de la Curtea de Apel, sunt aleşi direct de cetăţeni, pentru mandate de şase ani (sau patru ani pentru judecătorii tribunalelor locale).

Acesta e sistemul pe care ar fi trebuit să îl adoptăm îndată după schimbarea din Decembrie 1989. În schimb, nouă ne-a fost impus atunci un parlamentarism fragil, unde guvernări minoritare au fost în mod repetat şantajate pentru fonduri de la Buget de coaliţii de circumstanţă. Aşa se face că nicio guvernare după 1989 nu a reuşit să iasă din cercul deficitelor (deşi, trebuie spus, unele guverne au agravat aceste deficite, iar altele le-au redus). Marea deosebire aici este: în vreme ce Georgia a schimbat rapid formula, noi ne-am transformat într-o republică a datornicilor.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu stim daca printre cunostintele dlui consilier prezidential se afla cineva cu numele de George,Georgia, Georgiana, Geo sau Gheorghe. Este treaba D.sale. Despre anglofilia Dsale am luat nota,asa sub beneficiu de inventar,cum zic unii. In ce ne priveste, nu stim daca de la anglofilie a trecut cumva la scarbavnica arghirofilie ,precum seful Dsale,ar zice niste prea cuviosi cu barba si anteriu...Lasand la o parte afacerea flotei disparute-n ceata ,precum magarul,ne intrebam cu interes cine -i sugereaza asemenea idei dlui C.Avramescu? Or nu-si da seama ce este in tara noastra :un genocid programat cu o incapatanare demna de o cauza mai buna de catre un personaj de trei parale dirijat de interese arghirofile foarte pamantesti! Nu vom repeta afirmatiile dlui consilier prezidential vis-a -vis de ideile de baza ale editorialului prezentat. Ar fi o pierdere de vreme.Ne dam seama ca in spatele lor se ascund ideile unui carpetar,ajuns presedintele unei tari distruse economic si indatorata unor gasti financiare de pe Wall-Street si de prin UE. Si mai stim ca acest personaj,ajuns in functia cea mai inalta in stat,asculta orbeste de sfaturile altui personaj,pe numele sau real Imre Asztalos, transmise telefonic , in mod periodic, prin intermediul dlui consilier Sebastian Lazaroiu. Utiliuzand un telefon special. Credeti ca nu exista forte ascunse ,inca necunoscute cetatenilor acestei tari, care afla continutul acestor sfaturi? Ne indoim. Dovada: C.I.A. A anuntat ca va face cunoscut media conturile unor romani,existente ,in SUA> Cu toate datele de identificare. Si o intrebare : de unde stiti ca sfatuitorul din umbra al sefului dvs,nu joaca la doua capete,strans cu usa de altii, mai mari in grad pe plan mondial? Grea dilema! Sau credeti ca aceleasi misterioase forte nu stiu de afacerile din portul Constanta ale cumatrului lui Bercea Mondialu? Ne indoim. Revenind la oile noastre,in opinia de fata ,noi consideram ca modelul prezentat de dl C. Avramescu nu corespunde intereselor poporului roman si incercarea de a nega caracterul social al actualului stat ,cum vrea sa faca dl T.Basescu este o pierdere de vreme. Nu va reusi decat sa -i trimita pe autorii acestei idei, dupa gratii! Pe bune. Incercarea de a face un partid,Crestin- Democrat, clocit la Cotroceni, este indoielnica! Si atunci cum si cu ce va fi schimbat actualul sistem politico-economic,ticalosit si depasit dpdv istoric? Timpul o va spune! Si acest timp este foarte scurt pentru actuala clasa politica postdecembrista! Toate cele bune.,dle C.Avramescu.

    "ce începe rău se termină rău."Ar trebui sa fie deviza mitului Basescu...si asta datorita picioarelor bagate natiunii romane de catre acest personaj... In rest acelasi Catalin Avramescu cu deosebirea ca s'a cam epuizat tematic.... aceleasi editoriale de mai an cu deosebirea ca a facut ciocul mic cu monocameralismul (ca nu mai vrea sefu) si ca a uitat ca anu trecut regii germani adusi de fauritorii Romaniei erau rai (ca atunci trebuia sa plateasca niste polite pentru jupanu)...

    Apropos Cataline, un fost coleg de breasla iti aminteste pe blogul de la voxpublica ca acu ceva vreme Leonard Orban era "facut" de dumneata in editoriale. Acu ca tzi'e coleg, e tot asa? Uite, nu'mi raspunde mie, ca stiu ca "nu te cobori" la nivelul meu... dar raspunde'i colegului sa vedem si noi putina consecventza  

    1. Personajul la care se refera B.G. este cunoscut si sub numele de..Virgil Magureanu! Unul dintre cei care au distrus Romania! Un om foarte bogat ..Acum cativa ani in urma ,cocheta cu ideia infiintarii,in locul fostei uzine ARO din Campulung -Muscel a unei fabrici de ateliere mobile pt agricultura , cu fonduri europene Praf in ochi ! In prezent este dirijorul din umbra a politicii de furt a averii nationale de catre clanul Basescu-Udrea et Co. Si consilierul aceluias clan,prin intermediul lui Sebastian Lazaroiu . O mare parte a averii acestui fost prim sef al SRI provine din vanzarile de combustibil pt sarbi,aprobate discret de altii mai mari in grad, conform bazei noastre de date.el este unul din complotistii care au dus ,in final la asasinarea sotilor Ceausescu,in decembrie 1989. Alaturi de Petre Roman ,Gelu Voican Voiculescu,Atanasie Stanculescu si alti conjurati de cea mai joasa speta. Spre stiinta cititorilor... C.Avramescu este un mic executant de comenzi pt media conform unor scheme de intoxicare elaborate la Cotroceni. Si ca sa pun o bomboana pe coliva,se lucreaza la crearea unui partid politic utilizand internetul! Minti de oameni bolnavi care spera ca prin racolarea internautilor prin Facebook sau Twitter sa creeze o majoritate dirijata politic de acelas Virgil Magureanu ! O facem public noi acum. Din datele care detinem aceasta actiune are un buget generos.Platit din bani publici sustrasi de grupul de interese fde la Cotroceni. O a doua bomboana pe coliva este actiunea de destabilizare a PNL dirijata discret de Pufulet ,alias dna Saftoiu! La acelesi ordine discrete!..Noi le facem,acum, publice! 2. Aveti dreptate dle Natafletz: Ce incepe rau se termina rau ! ..Punct.

    Georgia nu este un stat independent, este un stat federal, o regiune autonoma a SUA. Orice model georgian este valabil poate pentru un judet sau pentru regiunile care nu exista dar ar trebui create in Romania.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb