Criza gazelor din Europa accentuează şi criza gazelor din Republica Moldova. Drept urmare, guvernul de la Chişinău a convocat astăzi o şedinţă a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale pentru a declara stare de urgenţă în ţară din cauza deficitului de gaze. Măsura a fost solicitată de premierul Natalia Gavriliţă şi trebuie să fie aprobată de Parlament, relatează publicaţia Ziarul de Gardă, citat de Digi24.
Republica Moldova urmează să instituie starea de urgenţă pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-20 noiembrie), ca urmare a eşecului negocierilor dintre Moldovagaz şi Gazprom în privinţa contractului de furnizare a gazelor naturale şi a reducerii volumului livrărilor din partea concernului rus, a precizat astăzi şefa executivului de peste Prut.
Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a plecat ieri la Moscova pentru a debloca negocierile. Vineri, premierul Natalia Gavriliţă a declarat că situaţia s-a mişcat din loc, dar la momentul acesta nu există o înţelegere nouă definitivată şi nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Din acest motiv, ministrul Spînu şi-a prelungit vizita în Federaţia Rusă cu o zi, urmând să se întoarcă la Chişinău în cursul nopţii de vineri, după cum au precizat sursele guvernamentale de la Chişinău pentru Digi24.ro.
Potrivit declaraţiilor făcute de prim-ministrul Natalia Gavriliţă, deficitul de gaze pe piaţa internă din Republica Moldova este de 16 milioane de metri cubi, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%.
"Am decis să achiziţionăm gaze naturale din alte surse, dar pentru realizarea unui plan de acţiune este necesar să asigurăm anumite condiţii", a mai declarat premierul Gavriliţa. De asemenea, aceasta a mai spus că s-a decis eliberarea din rezerva de stat a 16.500 tone de păcură pentru funcţionarea Termoelectrica.
De altfel, aceasta a mai reiterat mesajul pe care l-a dat marţi, spunând că compania de stat Energocom va putea primi bani de la buget pentru a cumpăra gaz la preţ de piaţă. Natalia Gavriliţă a spus acest lucru şi pe 19 octombrie, făcând referire la faptul că Republica Moldova începe procesul de achiziţionare a gazelor naturale din "surse alternative". Însă premierul de la Chişinău nu a menţionat şi volumul de gaze pe care Guvernul intenţionează să-l cumpere şi nici preţul.
Vicepreşedintele Parlamentului, Mihai Popşoi, a anunţat că Parlamentul de la Chişinău va susţine demersul de introducere a stării de urgenţă. Potrivit legii din ţara vecină, starea de urgenţă poate fi declarată la propunerea preşedintelui sau a Guvernului pentru o perioadă de cel mult 60 de zile.
În Republica Moldova a fost instituită stare de alertă în sectorul energetic pe 13 octombrie. După şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale în cadrul căreia s-a luat această hotărâre, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că "starea de alertă este o etapă necesară pentru a preveni declanşarea unei situaţii de urgenţă şi pentru a fi pregătiţi de orice scenariu".