Parlamentul a decis instituirea stării de urgenţă în Republica Moldova pe o perioadă de 30 de zile în contextul crizei gazului, măsură solicitată de guvernul de la Chişinău pentru a putea achiziţiona gaze din surse alternative, în condiţiile în care Gazprom nu mai livrează cantităţi suficiente pentru a asigura consumul, informează Agerpres.
În favoarea instituirii măsurii au votat 55 de deputaţi ai Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), potrivit sursei citate.
Premierul Natalia Gavriliţă a declarat în plenul Parlamentului că încă nu s-a ajuns la o înţelegere cu Gazprom şi nici nu există certitudinea că ea va fi obţinută într-un final. Între timp, s-a înregistrat deja un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cub de gaz, iar presiunea este la limita critică de funcţionare a sistemului.
Guvernul s-a adresat Parlamentului, solicitând să fie instituită starea de urgenţă pe o perioadă de 30 de zile, până la 20 noiembrie. Măsura este necesară pentru a întreprinde mai rapid acţiunile necesare, printre care alocarea resurselor financiare necesare pentru achiziţia gazului din surse alternative.
Natalia Gavriliţă a precizat că, în condiţiile actuale, instituţiile statului nu pot acţiona suficient de rapid pentru a face faţă provocărilor.
Potrivit hotărârii, pe parcursul stării de urgenţă va fi instituit un regim special de procurare a gazelor naturale în regim rapid. Dacă va fi necesar va fi raţionalizat consumul de gaze naturale şi de alte resurse energetice şi vor fi instituite instrumente rapide de colectare a plăţilor de la consumatori pentru gazele naturale folosite.
Hotărârea precizează că regimul stării de urgenţă nu va afecta desfăşurarea alegerilor locale din 15 localităţi, inclusiv în municipiul Bălţi.
Blocul comuniştilor şi socialiştilor a criticat măsurile luate de Guvern pentru a negocia noul contract la gaze, considerând că nu a întreprins toate acţiunile necesare, iar instituirea stării de urgenţă nu este motivată. Totodată, socialistul Petru Burduja a calificat situaţia drept o nouă schemă de fraudare a banilor statului, similară celei din 2014.
Moldovagaz nu a reuşit să semneze prelungirea contractului de livrare a gazelor cu Gazprom, care a expirat la 30 septembrie, iar în octombrie Republica Moldova a procurat gaze la un preţ record - aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi şi în cantităţi limitate, aminteşte Radio Chişinău.
Negocierile continuă cu gigantul rus, iar, între timp, guvernul poartă discuţii şi cu alte state, precum Ucraina, România, Polonia, pentru a achiziţiona gaze din surse alternative. În plus, autorităţile au anunţat că vor oferi indemnizaţii familiilor cu venituri mici pentru a acoperi creşterea cheltuielilor.
Preţul gazelor a crescut rapid în ultimele luni pe pieţele internaţionale, iar unii oficiali acuză Rusia de şantaj energetic.