REPUBLICA MOLDOVA Preşedintele convoacă Consiliul Suprem de Securitate pentru discutarea situaţiei economico-financiare a ţării

Elena Deacu
Internaţional / 5 august 2015

Actualizare 10:40

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a convocat pentru miercuri Consiliul Suprem de Securitate, în noua sa componenţă după învestirea noului guvern condus de premierul Valeriu Streleţ, pentru a fi discutată situaţia economico-financiară şi social-politică din ţară, scrie presa de la Chişinău.

Din Consiliul Suprem de Securitate, pe lângă şeful statului, care este şi comandantul armatei, mai fac parte alţi 15 membri, între care premierul Valeriu Streleţ, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate Mihai Balan, ministrul de interne Oleg Balan, ministrul apărării Anatolie Şalaru, preşedintele parlamentului Andrian Candu, ministrul de externe Natalia Gherman.

Preşedintele Timofti a convocat Consiliul Suprem de Securitate după ce noul premier Valeriu Streleţ a anunţat că cele trei bănci devalizate la sfârşitul lui 2014 vor fi în scurt timp lichidate, notează Deutsche Welle. Şeful guvernului de la Chişinău a subliniat că lichidarea Băncii de Economii, a Băncii Sociale şi a Unibank este principala condiţie a FMI pentru negocierea unui nou acord de împrumut.

---

Banca Mondială (BM) şi-a reconfirmat sprijinul pentru programul de reforme şi politicile de dezvoltare ale noului guvern de la Chişinău, se arată într-un comunicat al executivului moldovean, citat marţi de mass-media de peste Prut.

O întrevedere dintre premierul Valeriu Streleţ şi Alex Kremer, director pentru Moldova, Europa şi Asia Centrală a Băncii Mondiale a avut loc marţi la Chişinău, în cadrul căreia a fost abordată problema asistenţei financiare a Băncii Mondiale pentru R. Moldova în perioada 2015-2017.

Cu această ocazie, Alex Kremer a reconfirmat disponibilitatea BM de a ajuta noul guvern moldovean - ca în această perioadă complicată - să asigure stabilitatea sectorului financiar-bancar, să impulsioneze dezvoltarea economică şi să sporească protecţia socială a cetăţenilor.

"Recomandările noastre cu privire la măsurile ce urmează să fie aplicate în vederea realizării cu succes a reformelor sunt menţionate în "Notele de politici" pe care le-a elaborat Banca Mondială împreună cu alţi parteneri de dezvoltare", a precizat Alex Kremer.

Cooperarea R. Moldova cu Banca Mondială se desfăşoară în baza Strategiei de parteneriat pe 2014-2017, ce include proiecte însumând circa 450 de milioane de dolari.

În acelaşi timp, după cum relatează Radio Chişinău, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a convocat pentru miercuri dimineaţă Consiliul Suprem de Securitate în problema situaţiei economico-financiare şi social-politice din republică.

Nicolae Timofti a semnat marţi un decret privind constituirea Consiliului Suprem de Securitate într-o nouă componenţă. Astfel, în componenţa Consiliului au fost incluşi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu şi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Gheorghe Duca, dar a fost exclus vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb