Republica portocalelor

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 4 ianuarie 2011

Cătălin Avramescu

Un pahar cu suc de portocale este nelipsit astăzi de la orice bufet, la micul-dejun din orice hotel. Istoria sa este departe de a fi banală. De aceea vă propun o călătorie în jurul unui pa-har. Una care poate începe nu dintr-unul, ci din două locuri.

Alegeţi. Un punct de plecare poate fi California anului 1850, când teritoriul devine stat component al Uniunii. Al doilea poate fi Sicilia anului 1860, când insula devine parte a Italiei moderne, unificate.

Cele două teritorii au un element comun. S-au dezvoltat rapid, în secolul al XIX-lea şi la începutul secolului XX, ca economii agricole. În ambele, cultura citricelor era fundamentală.

În Sicilia au fost lămâile. Plantaţiile de citrice erau foarte profitabile. Sicilia exporta lămâi în toată Europa şi chiar peste Ocean. Însă marile livezi de lămâi sunt foarte costisitoare. Au nevoie de irigaţii şi, mai ales, au nevoie de pază. Lamâile sunt scumpe.

În jurul marilor livezi cu lămâi din jurul oraşului Palermo a apărut, la finele secolului al XIX-lea, un fel de organizaţie fantomatică ce reunea, la origini, pe cei capabili să asigure siguranţa plantaţiilor. Chiar prin teroare, la nevoie. Sindicatul "oamenilor de bine" a ajuns, în scurtă vreme, să extragă "pizzo" ("taxe de protecţie".) Numele său sicilian era Cosa Nostra. În traducere: Mafia.

În California, au fost portocalele. Nu chiar de la început. În anii 1840, California era un ţinut la marginea lumii cunoscute. Când a devenit stat al Uniunii, avea doar 92.000 de locuitori. După un deceniu, populaţia explodase la 380.000, datorită goanei după aur. Aceasta a încetat însă, lăsând în urmă probleme majore. Femeile erau mai puţin de 10% din populaţie. Chinezii şi mexicanii erau principalele minorităţi. În comparaţie, Sicilia avea, în momentul unificării, 2,5 milioane de locuitori.

Salvarea a venit din livezile de portocali. Clima însorită a Californiei şi forţa de muncă ieftină au transformat ţinutul într-un paradis agricol. Spre deosebire de Sicilia, însă, care a început un lung declin economic şi social, California s-a transformat într-unul dintre cele mai libere şi mai prospere state de pe planetă.

De unde diferenţa? Avem şi noi ceva de învăţat de aici?

Să vedem ce s-a întâmplat. În vreme ce în livezile de lamâi de la marginea oraşului Palermo se organiza Mafia, în livezile de portocali din jurul oraşului Los Angeles cultivatorii americani se organizau într-o formulă foarte diferită. Aceea a cooperativelor. Cea mai mare a fost Sunkist, care a fost întemeiată în 1893. La începutul secolului XX, aceasta reunea deja mii de producători.

Tocqueville observase deja că, în Statele Unite, "ştiinţa asociaţiei" a avansat cel mai mult. De stăpânirea acestei ştiinţe depinde progresul societăţii, credea el. Şi în Sicilia modernă ştiinţa asociaţiei a fost dusă la un nivel de sofisticare remarcabil. Problema este ce tip de asociaţie a fost astfel consolidată... şi cu ce metode...

În California, democraţia s-a construit nu doar ca un regim politic, ci şi ca stare socială. De la bun început, statul a fost unul dintre cele mai democratice. A adoptat o Constituţie prin convenţie populară şi a declarat sclavia ilegală. A păstrat judecata cu juriu. A limitat puterea oligarhiilor de partid prin legi ingenioase care au impus alegerile primare deschise. În 1911, California a introdus referendumul şi iniţiativa cetăţenească în Constituţie. Şi acum California este cel mai mare exemplu de democraţie directă, cu o populaţie de cinci ori mai mare decât a Elveţiei.

În secolul al XIX-lea, Sicilia avea o economie respectabilă, iar Palermo era unul dintre oraşele cele mai frumoase şi mai prospere din Europa. Au urmat însă decenii în care Sicilia a fost reformată, artificial, de sus în jos. Speculaţiile imobiliare au umplut oraşul de clădiri dubioase, iar corupţia a ajuns la zenit.

Lamâile din Sicilia sunt şi acum căutate. Însă viitorul a fost al portocalelor. În jurul anului 1910, californienii au promovat agresiv, ca un fel de băutură-minune, sucul stors din portocale. L-au vândut în toată America într-un mod inovator: pas-teurizat şi ambalat. Concentrat şi congelat, l-au trimis soldaţilor de pe front, în cel de-Al Doilea Război Mondial. De aici obiceiul de a bea dimineaţa suc de portocale.

Să gustăm puţin şi să facem o mică socoteală. În 1860, Palermo avea 200.000 de locuitori. Los Angeles avea 4.300. În 1900, Palermo cres-cuse la 300.000, iar Los Angeles avea, în comparaţie, abia o treime. După aceea, capitala Siciliei începe să stagneze, iar Los Angeles urcă, în 1930, la 1,3 milioane. Economia Californiei a ajuns acum a opta din lume, practic cât economia întregii Italii. A fost nevoie, desigur, de ceva mai mult decât de nişte lăzi cu portocale. A fost nevoie de o democraţie solidă, de investiţii în căile ferate, de domnia legii, de o cultură liberală, de o mutaţie culturală (care a dat, printre altele, cinematografia modernă), şi de universităţi de clasă mondială. Dar, ziua a început bine, cu un pahar cu suc proaspăt.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ca si celuilalt editorialist la Bursa on-line ,recte dlui Cr.Parv. ii urez dlui Cat. Avram. ca anul acesta sa ramana somer.Si sa traiasca numai cu ce castiga din eventualele editoriale. Poate in felul acesta mai scapa de injuraturile sefului sau ,afumat bine. Seful,nu dl Cat.Avram! Si sa evite acompanierea spre sediul pdl-ist a unor distinse europarlamentare,fosta adepta MISA. Bine dispusa. Pe bune! Pana atunci,sa mai luam si noi un suc natural de portocale. Dar portocalele fiind de import,preferam un suc natural din mere. Sunt mai ieftine. Si nu necesita valuta. Acumulata de seful sau de la Cotroceni! Valoarea acumulata de seful sau,pana la data de 010111,este 2,5 miliarde euro. Arghirofil sef aveti dle consilier Cat. Avram. Sa tot traiasca bine. Seful dlui consilier!...Despre continutul editorialului de astazi ,ce sa zicem.. nota trei, cu indulgenta. De la un dascal suficient de experimentat. Pentru o compozitie derizorie. Ne dezamagiti la inceput de an dle consilier Catalin Avramescu. Pacat.!.. Dle Natafletz, este randul dvs sa dati note!

    Intr'o zi ai fabulat pe'o portocala

    Era tot ce'aveai mai bun...o porocala 

    Lumea toata iti parea...o portocala 

    Pana si democratia se reducea la ..o portocala... 

    Strasnic maestre, ai gasit esentza. Imi place ca la sfarsitul articolului pui intr'o frazuca scurta "binenteles a mai fost nevoie de democratie, liberalism, investitii, cai ferate, cinematografie si universitati" ...dar asa in treacat. Adevarata dezvoltare a venit de la zaibarul de portocale... ce mecanisme simple va guverneaza pe voi astia care de la 3 clasici cititi va considerati creatori de sisteme filosofice. Pai de ce sa ma mir de Udrea care viseaza ca de la trei spoturi cu frunze se vor buluci strainii pe Otopeni sa vada land of ciois?...  

    Si, sa nu te superi, dar la faza cu asociatiile te'ai luat de mana cu bunicutza nea Nelu, doar ca dumnealui, comunist fiind, macar e CONSECVENT si... COERENT dar dumneata cand ii dai cu individualismul liberal radical cand mai pomenesti de meritele asociativului (exact ca nentu base care e ba de stanga, ba de dreapta, dupa nevoi si dupa cum cere guvidul a carui ureche trebe gadilata) 

    So, daca te bagi in speculatii gen, Elvetia a crescut ca o floare ca'i toata ziua referendumita, da'mi voie sa speculez si eu ca Elvetia e asa cum e fink are mai multi nemtzi decat romani iar italienii elvetieni si retoromanii is din "os" nordic sau corcitzi cu alte neamuri mai "teutone" :) referendumurile sunt un instrument de dedulcire intru democratie pt niste oameni care, de gospodari ce sunt, au vreme si de altele... Dar nu zic de rau. V'as dori sa aveti referendumuri pe cat le'atzi cantat in struna. Ii doresc cu drag acu lui Basescu o intoarcere la popor sa'l intrebe el dac'a gresit cu ceva...Si dumitale iti doresc la fel, numai ce ai tot clamat pe'aici> sa traiesti din ce produci, NU LA STAT si sa te expui la votul popular ...si dup'aia sa vorbesti 

    Lupta contrariilor ....spre deosebire de ceea ce s-a intamplat (in trecut) in jurul paharului cu suc de portocale - unificarea respectivelor teritorii cu republica, astazi (maine) ne-am putea trezi cu dezlipirea unui teritoriu ( prietenii stiu de ce) de republica , tot in stransa legatura cu portocaLIUL. 

    1. Sunteti pe faza dle anonim!Numai ca acel personaj nu bea suc de portocala ci de prune ,triplu rafinat. Daca e vorba de acelas personaj arghirofil care vrea sa reformeze statul roman din elicopter! Si care utilizeaza un lacheu ce nu are studiile corespunzatoare functiei! Dl Funeriu.Iata ce zice acest personaj care face jocul murdar al sefului dlui Cat. Avram: echivalarea studiilor mele este un drept nu o obligatie. Ca sa vezi! Ca Funeriu, nume predestinat,face un joc murdar ,favorabil udmr, se vede de la o posta! O intrebare ,mai mult retorica: seful cotrocenist al dlui consilier Cat. Avram. se antreneaza pentru fuga cu elicopterul in cazul unei revolte populare bine organizata? Noi credem ca nu ajunge nici pana la Gaiesti si va fi lasat pe camp ,in compania celor doua rivale: dna Udrea-Cocos si dna Boagiu. Plus ceva tarie de pruna. Triplu distilata si omologata de UE: palinka! Pe bune!

      Esti BaGaret iarasi !. 

    Deşi teritoriul nu-i permite autosuficienţa agricolă mai mult de 45% din necesar, deşi proprietatea funciară este fărîmiţată mai mărunt decît în România, deşi încă are 8% din populaţie (îmbătrînită) ocupată în agricultură, Japonia agricolă este toată o cooperativă. Mai bine zis, o corporaţie agricolă. Cu ferme de ameliorare a soiurilor semincere, cu drumuri agricole proprii, cu acumulări de apă proprii, cu reţele de transport, cu aerodromuri, cu case de cultură proprii, cu instituţii de creditare proprii. Ceea ce nu e cooperativizat nu trece de productivitatea unei ferme de subzistenţă.

     

    Desigur, vor fi probleme de supravieţuire în condiţiile aderării Japoniei la Piaţa Comună din Pacificul de Vest. În lipsa unui calendar de relaxare a protecţiei, e greu să concurezi cu o putere agricolă precum Australia de pildă (geografic şi pedologic mult mai avantajată). Se va pune problema competitivităţii, însă organizarea este, şi foarte probabil va rămîne, cea de tip cooperatist.  

    Ministerul Agriculturii din România are de mai bine de 6 ani consilieri japonezi. Însă rămîne de văzut cît de receptiv va fi aparatul birocratic la organizarea corporatist/cooperatistă a agriculturii. Deocamdată nu sunt semne. Sunt însă semne de mafiotizare. Mai mult de jumătate din teritoriul agricol are deja proprietari străini.  

    1. ESTE O FORMA MASCATA DE DEZLIPIRE. 

      Suntem la curent dlor cu situatia din agricultura. Stim si cine sunt principalii artizani ai afacerii.Adrian Nastase,prin modificarea Constitutiei-referendumul maraton din 2002- si actualul sef al statului. Numai ca ..nu mor caii cand vor cainii..! Si tot invatul..are si dezvat..! In mod sigur acesti artizani vor ajunge dupa gratii.Ca si cuviosul.. Bogdan Balthazar,initiatorul ocult al acestui act de tradare a intereselor nationale ! Suntem o forta dlor,cel putin 200000 de membri ai unui viitor partid nationalist! Asteptam rezultatul paruielii dintre mixul politic acd-ist psd-ist si cei de la putere ! Oferta noastra politica va fi pe masura. Mixul politic citat si pdl nu mai au ce oferi poporului roman., Noi da! S.I. a punctat cateva idei in Bursa on- line din 14.05.20010, sub titlul: Cui ii este frica de bau-bau? Cititi textul si reflectati. Daca mai simtiti ceva ,noi credem ca da, pentru tara asta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb