RER Ecologic Service, cea mai mare firmă de salubrizare din Buzău, a inaugurat ieri o staţie de sortare a deşeurilor menajere. Investiţia s-a ridicat la peste 2 milioane de euro şi este destinată, în principal, pentru completarea sistemului de management integrat al municipiului Buzău, care a început în luna februarie 2014 prin implementarea proiectului "Sacul Galben". Acest proiect presupune modificarea colectării în Municipiul Buzău, pe două fracţii, adică fracţia umedă (deşeurile menajere) şi fracţia uscată (toate celelalte reciclabile).
Liviu Mocanu, director general RER Ecologic Service, a declarat: "Proiectul de la Buzău a fost conceput iniţial având în vedere investiţia făcută tot de grupul RER la Timişoara. Bineînţeles, actualizat şi pliat pe necesităţile buzoiene şi dimensionat pe cantităţile de deşeuri din Municipiul Buzău. Investiţia poate procesa 40.000 de tone de deşeuri menajare într-un an. Asta înseamnă că aproximativ 160 de tone de gunoi manejer zilnic. Aici vor lucra 40 de oameni, în două schimburi".
Prin punerea în funcţiune a staţiei de sortare a deşeurilor menajere în muncipiul Buzău vor putea fi astfel respectate şi directivele europene potrivit cărora până în 2020 cantitatea deşeurilor depozitatea trebuie să scadă cu 50%.
"Pe de altă parte, realizarea acestei investiţii va duce la completarea sistemului de management integrat din municipiu, respectându-se în acelaşi timp obiectivele de mediu prin reducerea cantităţilor deşeurilor depozitate cu până la 35%.De asemenea, pentru următorii doi ani mai avem în plan şi deschiderea unei staţii de compost, iar după inaugurarea acesteaia cantitatea deşeurilor depozitate va fi redusă cu încă 20-25%", a mai explicat Liviu Mocanu.
Pe lângă avantajele ecologice ale investiţei, buzoienii se vor putea bucura şi de unele economice. Mai exact, Liviu Mocanu i-a asigurat pe buzoieni că nu vor suporta alte creşteri ale tarifului la gunoi, ca urmare a introducerii, din 2017, a accizei la tona de gunoi depozitată. "Acest proiect reprezintă un plus pentru buzoieni. În primul rând că vor fi respectate acele condiţii de mediu stabilite de Uniunea Europeană, şi pe de altă parte, buzoienii vor scăpa de scumpirea preţului la salubritate. Şi asta pentru că o mare parte din cantitatea de gunoi va ajunge de acum înainte la staţia de sortare şi la groapa de gunoi", a declarat Constantin Boşcodeală, primarul Buzăului.
În staţia de sortare ajung deşeurile municipale şi asimilabile, deşeurile reciclabile colectate selectiv de la populaţie, agenţi economici, din recipienţii destinaţi colectării selective situaţi pe domeniul public şi din sacul galben.