RESPINGE ACUZAŢIILE ASTRA VAGOANE ARAD Metrorex: "Producătorii români pot participa la licitaţia pentru achiziţia trenurilor de metrou"

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 18 iulie 2014

Metrorex: "Producătorii români pot participa la licitaţia pentru achiziţia trenurilor de metrou"

Regia susţine că aceştia se pot asocia pentru a îndeplini condiţiile din caietul de sarcini

Producătorul arădean de vagoane susţine că licitaţia de 1,5 miliarde de lei are un caiet de sarcini "cu dedicaţie"

Metrorex vrea să acceseze fonduri europene nerambursabile şi pentru achiziţia acestor trenuri, furnizorul trebuind să le livreze într-un termen relativ scurt

Conducerea companiei Astra Vagoane Călători acuză Metrorex că exclude producătorii români de la licitaţia pentru achiziţia trenurilor de metrou pentru magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, aflată, în prezent, în curs de realizare. Valoarea estimată a acestui contract este de circa 1,5 miliarde de lei. Consiliul de Administraţie al Astra Vagoane Călători susţine că este suspectă impunerea condiţiilor legate de cifra de afaceri, capacitatea tehnico-financiară şi experienţa similară, care ar favoriza clar firmele străine.

Directorul general al Metrorex, Aurel Radu, ne-a declarat, ieri, că res­pinge toate acuzaţiile producătorului arădean de vagoane, pe care le consideră nefondate. Domnia sa susţine că producătorii români pot participa fără probleme la licitaţie dacă se asociază şi că ANRMAP şi conducerea POST nu au lăsat Metrorex să introducă, printre criterii, condiţii care să-i favorizeze pe producătorii autohtoni. Metrorex vrea să accezeze granturi europene pentru această achiziţie, directorul regiei susţinând că are nevoie în acest sens, de livrări sigure şi rapide.

Conducerea "Astra Vagoane Călători" susţine că Metrorex a întocmit un caiet de sarcini "dedicat" firmelor străine la licitaţia pentru achiziţia trenurilor de metrou pentru magistrala 5 Drumul Taberei - Pantelimon, contract estimat la circa 1,5 miliarde de lei. Compania producătoare de vagoare reproşează conducerii Metrorex condiţii discriminatorii din caietul de sarcini care nu permit firmelor româneşti să participe la licitaţie (cifra de afaceri pe ultimii trei ani să fie minim 1,5 miliarde lei, condiţia de a realiza 150 de vagoane în cadrul a trei contracte subsecvente, experienţa similară etc). Astra Vagoane Arad a solicitat anularea procedurii.

Aurel Radu, directorul general al Metrorex, a respins acuzaţiile Astra Vagoane Arad şi ne-a declarat: "Criteriile de calificare şi selecţie din procedura de achiziţie de trenuri noi pentru magistrala 5 nu sunt discriminatorii şi respectă în totalitate prevederile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice. În cadrul procedurilor de achiziţie de trenuri organizate anterior de Metrorex, în documentaţia de atribuire a fost prevăzută, în vederea evaluării şi punctării ofertelor, acordarea unui număr de puncte pentru ofertanţii care realizează în România o parte din obiectul contractului. Astfel, în cadrul ultimelor contracte de furnizare trenuri încheiate, s-au concretizat colaborări între firmele româneşti şi străine (Bombardier Transportation din Suedia - Electroputere Craiova, CAF din Spania - Atelierele Griviţa Bucureşti)".

Domnia sa ne-a precizat că Metrorex a solicitat, cu privire la acest aspect, atât punctul de vedere al ANRMAP (n.r. autoritatea care reglementează şi monitorizează achiziţiile publice) cât şi pe cel al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Transport (POST) din cadrul Ministerului Transporturilor pentru noua licitaţie de achiziţie a trenurilor de metrou.

Directorul Metrorex ne-a explicat: "După cum ştiţi, au fost obţinute fonduri europene pentru construcţia magistralei 5. Acum vrem să obţinem finanţare din fonduri nerambursabile europene şi pentru achiziţia trenurilor de metrou. Dar ambele autorităţi ne-au recomandat să eliminăm din caietul de sarcini criteriul referitor la realizarea parţială în România a obiectului achiziţiei, pentru că justificarea acestui factor de evaluare nu susţine un avantaj real şi evident al autorităţii contractante, în conformitate cu prevederile legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. Totodată, ni s-a atras atenţia că utilizarea acestui factor de evaluare ar putea conduce la încălcarea principiului nediscriminării, cu referire la participarea la procedura de achiziţie a operatorilor economici din statele membre UE. Autoritatea de Management a POST ne-a transmis că trebuie să eliminăm acest criteriu pentru a nu pune în pericol eventualitatea obţinerii finanţării din fonduri nerambursabile europene".

Potrivit oficialului Metrorex, atât cerinţele cuprinse în specificaţia tehnică (validate de către AFER - Autoritatea Feroviară Română), cât şi cerinţele minime de calificare cuprinse în Documentaţia de atribuire (validate de către ANRMAP - Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice), au fost formulate cu respectarea legislaţiei în vigoare, astfel încât compania va putea achiziţiona trenuri de metrou moderne, fiabile şi robuste, având un consum mic de energie şi un plan de întreţinere care să asigure o disponibilitate maximă.

Aurel Radu ne-a mai spus, referitor la dovada furnizării a minim 150 de vagoane în cadrul a cel mult trei contracte subsecvente, că ANRMAP permite ca cerinţa minimă să fie formulată ori valoric, ori cantitativ. În situaţia dată, cunoscându-se faptul că este necesar ca trenurile să fie livrate la timp, astfel încât să poată fi dată în funcţiune în termen Magistrala 5 de metrou şi să se poată beneficia de finanţarea din fonduri europene nerambursabile a lucrărilor de infrastructură şi, posibil, chiar a trenurilor de metrou, s-a considerat că este mai important ca ofertanţii să prezinte nu valoarea livrărilor efectuate în ultimii trei ani, ci să demonstreze că au capacitatea de a produce şi livra numărul de trenuri necesare, în conformitate cu cerinţele documentaţiei de atribure, a ţinut să menţioneze domnia sa. "De aceea s-a impus nivelul de 150 vagoane, reprezentând 25 trenuri de metrou, respectiv cantitatea aferentă celui mai mare contract subsecvent ce se preconizează a fi încheiat în baza acordului-cadru pe care l-am scos la licitaţie", ne-a mai declarat domnul Radu.

Pentru îndeplinirea acestei cerinţe minime, ofertanţii pot participa la licitaţie în asociere, sau pot beneficia de susţinerea unui terţ, în conformitate cu prevederile legislaţiei în domeniu şi cu cele precizate în cadrul documentaţiei de atribuire, mai afirmă domnia sa, adăugând că Astra Vagoane Arad nu a contestat până acum caietul de sarcini, nu a cerut clarificări, ci doar a depus o notificare pentru anularea procedurii.

Directorul general al Metrorex susţine: "Documentaţia de atribuire a fost validată de ANRMAP, acest lucru reprezentând o confirmare a faptului că ea se înscrie în coordonatele trasate de legislaţia în vigoare aplicabilă. În plus, cerinţele minime de calificare precizate în documentaţia de atribuire, cu referire la capacitatea tehnică şi economică ale ofertanţilor, au fost prezentate şi justificate, conform prevederilor legislative, într-o < Notă justificativă > ce a fost aprobată de factorii de decizie ai autorităţii contractante şi a fost, de asemenea, supusă verificării şi avizării ANRMAP, împreună cu documentaţia de atribuire a acordului-cadru".

Aurel Radu ne-a explicat şi că, în cazul unui acord-cadru, legislaţia în domeniul achiziţiilor publice prevede că valoarea cifrei de afaceri a operatorului economic, realizată în ultimii trei ani, impusă ca cerinţă minimă de calificare, trebuie raportată la valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent, neputând depăşi dublul acesteia. Astfel, ţinând cont de faptul că valoarea celui mai mare contract subsecvent, aferent achiziţiei a 25 trenuri de metrou, a fost estimată la suma de 762.872.392,20 lei fără TVA, dublul acestei valori este 1.525.744.784,40 lei fără TVA, respectiv 1.891.923.532,66 lei cu TVA, ne-a precizat domnia sa. Prin urmare, s-a stabilit ca cerinţă minimă de calificare pentru operatorii economici participanţi la licitaţie, demonstrarea unei cifre globale de afaceri, ca medie a ultimilor trei ani, în valoare de 1.500.000.000 lei.

Potrivit datelor furnizate de Metrorex, contractul cadrul de achiziţie a trenurilor de metrou pentru Magis­trala 5 prevede cumpărarea a minim 43 şi maxim 51 de vagoane pe o perioadă de 7 ani. Contractele subsecvente vor fi încheiate în funcţie de fondurile de care va dispune Metrorex în următorii ani. Conducerea regiei afirmă că în vara anului 2016, când va fi gata magistrala 5, Metrorex trebuie să aibă deja primele 13 vagoane ca să poată accesa finanţarea europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb