Costurile tuturor consumatorilor de energie cu bonusul pentru cogenerare (n.r. centralele care produc simultan energie electrică şi termică) ar putea scădea, anul viitor, cu aproximativ 35-40%, ne-a declarat Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie).
Domnia sa ne-a explicat: "Legea în vigoare, care instituie acest sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficienţă permite analizarea de către ANRE a cazurilor de supracompensare. Din analizele noastre, avem astfel de cazuri, iar pe circuitul de avizare există un proiect de Hotărâre de Guvern care ar putea permite ANRE să facă o analiză a primilor ani în care schema de bonus a funcţionat şi să reducă acest sprijin chiar din 2014. Dacă Guvernul aprobă proiectul de lege până la finalul anului, costurile consumatorilor cu bonusul pentru cogenerare ar putea scădea, de anul viitor, cu 35-40%. Reducerea aceasta a costurilor se va vedea treptat în facturile consumatorilor".
Marii consumatori industriali s-au plâns, în acest an, de costurile prea mari instituite de ţara noastră pentru sprijinul energiei regenerabile (cote obligatorii de certificate verzi) şi pentru cogenerarea de înaltă eficienţă. Autorităţile au decis, ca de la 1 iulie, să amâne, timp de trei ani şi jumătate, tranzacţionarea unei părţi importante a certificatelor verzi.
Marii consumatori s-au declarat mulţumiţi, dar au spus că, în contextul economic actual, măsura nu este suficientă şi că au nevoie să fie scutiţi de plata certificatelor şi a bonusului pentru cogenerare pentru a putea fi competitivi pe pieţele externe.
Autorităţile noastre discută acum la Bruxelles pentru obţinerea aprobării scutirii temporare a marilor consumatori de energie de plata a jumătate din certificatele verzi, cu condiţia ca aceştia să facă investiţii în eficienţă energetică (n.r. reducerea consumului de energie).
Consumatorii de electricitate au plătit, în primul semestru, circa 487 milioane de lei pentru bonusul pe cogenerarea de înaltă eficienţă, potrivit unui raport recent al ANRE. Suma facturată în trimestrul II 2013 a fost de 263,6 milioane de lei, cu 18% mai mare faţă de cea achitată de consumatori în primul trimestru.
Schema de sprijin tip bonus este destinată promovării sistemelor de producere de energie electrică şi termică în cogenerare, pentru a încuraja noi investiţii în tehnologia de cogenerare, pecum şi pentru realizarea de lucrări de înlocuire/reabilitare a instalaţiilor existente. Această schemă poate fi accesată doar pentru instalaţiile de cogenerare care respectă cerinţa privind economisirea de energie primară în comparaţie cu producerea separată.
Aplicarea schemei de sprijin pentru cogenerare, începând din 2011, a condus la realizarea a 27 de capacităţi noi de înaltă eficienţă, cu o capacitate instalată totală de circa 120 MW. Acesta este rezultatul achitării, de către toţi consumatorii de energie, a circa două miliarde de lei, în ultimii doi ani.
Bonusul total plătit de consumatori, anul trecut, centralelor care produc energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă a fost de 978 milioane lei, datelor publicate de ANRE. Numărul total de centrale cu unităţi de producere în cogenerare care au beneficiat de bonus pentru anul 2012 a fost de 46, aparţinând de 36 de producători persoane juridice. Suma plătită ca bonus pentru cogenerare în 2012 a fost cu circa 8% mai mare decât valoarea totală achitată în 2011.
1. ATENTIE LA INTOXICARI
(mesaj trimis de TUDOR POPESCU în data de 04.10.2013, 08:27)
Mai apar si excrocii politici care va intoxica cu : NE FORTEAZA UE ... Mint !!! Cereti-le sa va prezionte documentul prin care Bruxelles cere Ro majorarea tarifului .. LA ENERGIA CONSUMATA DE POPULATIE . Avem noroc cu UE care cere dimpotriva : PROTEJAREA POPULATIA DE FACTUIRILE LA ENERGIE ... Acum va este clar dece Otlinger a declarant ca RO ESTE TARA NEGUVERNABILA ???De fapt este vorba de incompetenta ANRE. ANRE are ttei sefi : Havrilet - gaze , Dumbraveanu - electric si Calota - energii verzi . PENTRU ENERGIA TERMICA - - - NIMENI !!! D'aia am explicat pe ADEVARUL-LIVE acum doua zile dece creste factura la romani. ... SI O SA MAI CREASCA ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ion de la tara în data de 04.10.2013, 09:11)
Mi se pare normal sa creasca factura prin simplul fapt ca a crescut valoarea certificatelor verzi.(a se vedea gandirea Domnului Ministru Nita de protejare a......?)