Restricţii pentru francizaţi (II)

Corina Driga
Ziarul BURSA #Companii #Franciză / 17 septembrie 2006

În articolul precedent am spus că una dintre restricţiile pe care francizorii le impun francizaţilor este legată de teritoriul în care aceştia din urmă îşi desfăşoară afacerile. Un factor care poate influenţa succesul unei afaceri îl reprezintă concurenţa. Francizaţii trebuie să facă faţă concurenţei reprezentată de afacerile similare care îşi desfăşoară activitatea în aceeaşi zonă ca şi el, fie că sunt alte francize, fie că sunt afaceri conduse de întreprinzători independenţi. Dacă un francizat şi-ar demara o afacere în vecinătatea afacerii conduse de un alt francizat, dar al aceleiaşi reţele de franciză ca primul, cei doi îşi fac concurenţă reciproc şi se "luptă" pentru acapararea unui număr cât mai mare de clienţi din zona respectivă ceea ce dăunează bunului mers al afacerilor.

În timp ce îl protejează pe francizat, exclusivitatea teritorială poate avea şi efecte negative asupra afacerii francizatului. Acesta are voie să vândă produsul sau serviciul numai într-o zonă limitată. El nu îşi poate transfera afacerea într-o zonă mai profitabilă şi, de asemenea, are anumite limitări dacă doreşte să deschidă unităţi adiţionale.

Un alt tip de restricţii sunt cele privind activitatea francizatului. Astfel, dacă francizatul vrea să conducă şi o altă afacere în afară de franciza respectivă, francizorul îi poate cere acestuia ca cealaltă afacere să nu aibă un obiect de activitate similar cu cel al unităţii francizate. De altfel, mulţi francizori pun ca o condiţie obligatorie ca noul francizat să nu se ocupe de alte afaceri în paralel cu operarea unităţii francizate. La fel, dacă francizatul iese din reţeaua res-pectivă de franciză, i se poate cere ca pentru o anumită perioa-dă de timp (câţiva ani, de obicei) să nu aibă o afacere cu obiect de activitate similar celui avut de franciza pe care a condus-o sau să nu utilizeze sau să divulge "secretele meseriei", procedurile, operaţiunile şi diferitele modalităţi de realizare a anumitor procese, pe care le-a învăţat şi utilizat în cadrul francizei.

De asemenea, în cadrul francizei se regăsesc multe restricţii privind metodele de realizare a diferitelor operaţiuni de pe parcursul desfăşurării activităţii zilnice a unităţii francizate. Astfel, francizorul poate impune orele şi zilele de desfăşurare a programului, de exemplu. Dar ce veţi face dacă, de exemplu aveţi un magazin iar în zona unde activează unitatea dumneavoastră clienţii nu îşi fac cumpărăturile în timpul zilei (de la 10 la 18), ci seara şi în week-end? De asemenea, francizorii pot impune, de pildă, utilizarea unui anumit tip de uniforme pentru angajaţi, afişe şi bannere prestabilite sau anumite modalităţi de ţinere a regis-trelor sau de efectuare a contabilităţii. În toate cazurile în care vi se impune cum să realizaţi un anumit lucru sau altul, dumneavoastră nu veţi avea prea multă libertate în a proceda aşa cum credeţi că ar fi mai bine. Şi poate există şi un impact negativ asupra succesului afacerii dumneavoastră, deoa-rece nu veţi avea posibilitatea, libertatea şi flexibilitatea necesare de a reacţiona imediat la schim-bările ce survin pe piaţă.

Şi, pentru că am vorbit mai devreme de cazul în care francizatul decide să părăsească sis-temul de franciză în care activează, voi menţiona şi cazul în care francizatul doreşte să vândă unitatea (unităţile) pe care o (le) conduce. În acest caz depinde foarte mult de ceea ce este stipulat în contractul de franciză, semnat de cei doi, francizat şi francizor, la început. Astfel, francizorul poate accepta ca francizatul să vândă unitatea sa, însă îi poate impune anumite condiţii. Francizorul poate solicita, de exemplu, drept de preempţiune prin care francizatul să prezinte francizorului oferta de vânzare, iar dacă acesta nu doreşte să achiziţio-neze, francizatul să caute alţi cumpărători. Alte restricţii ar fi cele legate de cumpărător, care devine automat francizat - acesta va trebui să îndeplineas-că exact aceleaşi condiţii pe care trebuie să le îndeplinească orice pretendent dornic să achiziţioneze o licenţă de franciză, în caz contrar francizorul având dreptul de a-l respinge pe potenţialul cumpărător pe care îl consideră nepotrivit de a face parte din reţeaua sa de franciză. Poate dumneavoastră sunteţi mulţumit, potenţialul cumpărător, de exemplu, a acceptat să plătească un preţ la care dumneavoastră nici nu speraţi să vindeţi afacerea, dar francizorul consideră că acest cumpărător nu îndeplineşte condiţiile necesare.

Alte restricţii pot fi cele privind selectarea şi angajarea personalului care va lucra în cadrul afacerii dumneavoastră. Unii francizori sau reprezentanţii lor realizează selectarea şi angajarea personalului unui francizat, tocmai pentru a se asigura că sunt respectate condiţiile şi restricţiile impuse şi că persoanele respective au toate atributele prevăzute de francizor pentru a face ca afacerea respectivă să aibă succes.

În momentul achiziţionării unei francize, discutaţi cu francizorul toate condiţiile şi restricţiile care vi se impun în cadrul reţelei respective, pentru a vedea dacă dumneavoastră, ca viitor francizat, nu veţi avea nicio problemă de orice tip să le respectaţi şi că nu vor afecta în mod negativ bunul mers al afacerii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb