Reţeaua 5G "taie" semnalul între SUA şi Germania

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 11 septembrie 2019

Reţeaua 5G "taie" semnalul între SUA şi Germania

Pence spune "NU" în Polonia, Merkel zice "DA" în Beijing

Vicepreşedintele american Mike Pence a vizitat săptămâna trecută Polonia căutând să semneze un "pact de securitate" cu Varşovia pentru o "evaluare riguroasă" a furnizorilor de sisteme de telecomunicaţii, ţinta implicită fiind Huawei. În ceea ce priveşte selecţia furnizorilor, documentul semnat de cele două părţi afirmă: "Considerăm că toate ţările trebuie să se asigure că numai furnizori de încredere participă în reţelele noastre pentru a le proteja de interferenţe sau acces neautorizat".

Un astfel de pact îi obligă pe polonezi să întreprindă doar un proces formal de "evaluare". De altfel, reglementatorul german în domeniul telecomunicaţiilor a întreprins anul acesta un proces similar şi a declarat în aprilie că "niciun furnizor de echipamente, inclusiv Huawei, nu poate şi nu ar trebui să fie exclus în mod specific".

Potrivit lui David Goldman, actualmente editorialist la Asia Times şi fost bancher în China timp de mai mulţi ani, surse din guvernele german şi chinez şi din industria telecom ar fi dat de înţeles că Huawei ar fi convins guvernul Germaniei că tehnologia sa 5G nu dă posibilitatea ca Beijingul să spioneze germanii şi oficialii de la Berlin, ci mai degrabă ar preveni Statele Unite de la a întreprinde astfel de acţiuni.

Sursa citată scrie că un oficial german i-ar fi făcut clar şefului diplomaţiei americane, Mike Pompeo, că Germania nu ştie ca Beijingul să-i fi interceptat apelurile cancelarului Angela Merkel, spre deosebire de Statele Unite, care a făcut-o în 2013.

Goldman notează că argumentul polonezilor împotriva cererilor Statelor Unite de interzicere a Huawei din viitoarea reţea naţională 5G este acesta: în prima parte a anilor 2010, Washingtonul şi adminis­traţia Obama a ignorat Varşovia complet, în timp ce Huawei şi-a luat un angajament pe termen lung în faţa Poloniei şi a (re)construit infrastructura de telecomunicaţii a ţării. Excluderea Huawei, în acest moment, ar fi "disruptivă" precum şi "prohibitiv de costisitoare", mai spune David Goldman.

"Pe lângă asta, mi-a explicat un oficial polonez, viitorul economic al Poloniei este legat ombilical de China. Megaproiectul lor naţional, un aeroport nou-nouţ la 40 de kilometri est de Varşovia, va fi «poarta Continentului către China»", scrie fostul bancher.

11 acorduri economice semnate de delegaţia germană la Beijing

În timp ce Pence era în Polonia, Angela Merkel şi o delegaţie economică importantă din Germania călătoreau spre Beijing, unde cancelarul Germaniei părea să caute altfel de pacturi, natural nu de "securitate", ci economice.

În timp ce opinia publică din Germania şi din restul Occidentului s-a concentrat pe protestele din Hong Kong, pe care Merkel, aflată la a 12-a vizită la Beijing în 14 ani, le-a menţionat mai mult în trecere în discuţiile sale cu chinezii, făcând apel la dialog, directorii din delegaţia care l-a acompaniat pe cancelarul german au semnat 11 scrisori de intenţie şi memorandumuri de înţelegere cu partenerii chinezi, acestea cuprinzând domenii precum aviaţie (Airbus), energie (Siemens), electromobilitate (Voith), finanţe sau asigurări (Allianz).

Premergător întâlnirilor dintre cele două părţi, cotidianul german Handelsblatt raporta că "firmele germane speră la progrese (n.r. eng. breakthroughs) cu privire la înţelegeri (n.r. comerciale) cu China".

Friedolin Strack, şeful asociaţiei ce reprezintă interesele industriale germane în Asia, a precizat, de asemenea, pentru South China Morning Post că "economia globală nu se găseşte în cea mai bună poziţie, iar multe pieţe au devenit mai dificile pentru diferite motive (...) creşterea economică a Chinei a încetinit foarte puţin şi are o importanţă din ce în ce mai mare pentru companiile noastre". Aceasta în condiţiile în care China a devenit în 2016 cel mai mare partener comercial al Germaniei.

Pe lângă acordurile respective, Merkel a purtat discuţii pare-se fructuase cu privire la accelerarea planificatului acord comercial între Uniunea Europeană şi China, misiunea ei fiind expansiunea comerţului german cu China şi oferirea companiilor germane acces mai larg în piaţa chineză.

În cea de-a doua jumătate a anului 2020, Germania deţine preşedinţia rotativă a UE, iar Merkel şi-ar fi propus atunci un summit UE-China pentru definitivarea unei poziţii strategice comune la nivel comunitar faţă de cea de-a doua economie din lume, în condiţiile în care Beijingul a folosit o strategie de tipul "dezbină şi cucereşte" în Europa, în special în statele central-estice.

Potrivit Reuters, făcând referire la un tratat UE-China privind investiţiile, Angela Merkel a spus la Beijing că Germania speră "că se va putea încheia acest proiect" în timpul preşedinţiei germane.

La conferinţa de presă cu premierul chinez Li Keqiang, Merkel a dat asigurări că pieţele germane vor rămâ­ne deschise companiilor chineze ce doresc să investească şi să facă achiziţii, mai scoate în evidenţă Noah Barkin într-un material pentru Berlin Policy Journal, care adaugă că noua Comisie Europeană este aşteptată să încerce să aducă modificări în ceea ce priveşte politicile industriale şi concurenţiale ale blocului comunitar.

Totodată, în ziua în care Merkel se întâlnea cu Li, Mark Esper, secretarul american al apărării, era şi el în deplasare la Londra făcând apel la liderii europeni să nu coopereze cu Beijingul. "Cu cât o ţară devine mai dependentă de investiţiile chineze şi comerţul cu China, cu atât mai mult devine susceptibilă la coerciţie şi răzbunare când acţionează în afara dorinţelor Beijingului", afirma Esper.

Într-o perioadă de mutaţie a relaţiei trans-atlantice, pare-se că poziţia Germaniei faţă de China se ameliorează semnificativ, lăsând în esenţă puţin spaţiu de manevră Statelor Unite în competiţia strategică cu China şi doar câteva opţiuni, precum Polonia. Rămâne de văzut cât de receptive sunt celelalte state din blocul comunitar la doleanţele Washingtonului, în condiţiile în care planurile şi interesele economice chineze par să primească mai multă atenţie decât cele americane.

Huawei, reacţie la declaraţiile ambasadorului SUA la UE, Gordon Sondland, cu ocazia vizitei la Bucureşti

Huawei: "Este, în mod evident, o acţiune motivată politic împotriva Huawei şi o interferare în zona mediului de afaceri al României"

Huawei ne-a transmis că se opune acuzaţiilor "nefondate" ale ambasadorului Statelor Unite la UE, Gordon Sondland, care cu ocazia vizitei din data de 5 septembrie la Bucureşti a încurajat ţara noastră să devină o ţară "liberă de Huawei".

Gigantul chinez argumentează că declaraţiile lui Sond­land trădează o acţiune motivată politic împotriva Huawei şi o interferare în zona mediului de afaceri din ţara noastră.

Întrebat de media care e sfatul Statelor Unite către aliaţii europeni în privinţa Huawei, unde companii şi din ţara noastră au apelat deja la tehnologia Huawei pentru a-şi instala reţele 5G, ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland a spus: "România tocmai a semnat un memorandum de înţelegere cu SUA, chiar înaintea întâlnirii pe care preşedintele Iohannis a avut-o cu Preşedintele Trump. Scopul, în conformitate cu acel Memorandum, este ca România să devină, să spun aşa, liberă de Huawei. Vrem ca prietenii şi aliaţii noştri să folosească orice fel de echipament doresc pentru 5G, atât timp cât respectă standardele de guvernare, ceea ce nu include împărtăşirea de informaţii cu guvernele-gazdă, nu include activităţi maligne şi o serie de multe alte lucruri faţă de care, evident, ne opunem. Cred că România a analizat foarte serios ce tehnologie 5G să folosească pe viitor şi a decis că tehnologia chineză nu este calea pe care să o urmeze, iar noi aplaudăm această poziţie".

Ieri, compania chineză ne-a transmis: "Guvernul SUA atacă Huawei de multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, reţelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deşi sunt de 3 ori mai costisitoare. În plus, reţelele Statelor Unite nu oferă securitate sporită. În aceste condiţii, este ridicolă încercarea guvernului SUA de a forţa propagarea unei experienţe de calitate scăzută, către alte ţări".

Aceasta continuă: "Huawei a apreciat întotdeauna iniţiativa UE de a gestiona capitolul siguranţei cibernetice pe bază de standarde şi mecanisme de securitate şi cunoaşte faptul că România ia, de asemenea, parte în mod activ la acest proces, ajutând la dezvoltarea acestuia. Compania consideră că aceasta este modalitatea potrivită de a face faţă provocărilor de securitate cibernetică. Huawei este o companie privată, deţinută integral de angajaţii săi, cu structuri de guvernare şi de acţionariat foarte bine definite. Nicio agenţie guvernamentală sau organizaţie externă nu deţine acţiuni în cadrul companiei şi nici nu controlează Huawei în vreun fel. În ultimele 3 decenii, Huawei a deservit 3 miliarde de clienţi la nivel global, inclusiv în România. Huawei deţine un sistem de asigurare a securităţii cibernetice robust şi are un istoric bun în ceea ce priveşte acest capitol. De fiecare dată, compania a fost deschisă şi chiar i-a incurajat pe toţi cei interesaţi să ia legătura cu reprezentanţii săi pentru a programa o vizită la sediul Huawei, vizită care, cu siguranţă îi va ajuta să înţeleagă mai bine modul in care compania funcţionează. Huawei este încrezătoare că guvernul României va lua, în mod independent, decizia care va avantaja cel mai bine cetăţenii români. Mulţumită deschiderii României, precum şi mediului investiţional echitabil, compania Huawei este prezentă în România de 17 ani, contribuind la dezvoltarea economiei şi mediului digital. Huawei este pregătită şi doreşte să ofere în continuare României produse şi soluţii sigure şi pe care se poate baza. Compania este, de asemenea, pregătită să îşi folosească expertiza internaţională şi avantajele în ceea ce priveşte inovaţia pentru a susţine creşterea economică a României".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bravo Huawei! Fii tare în continuare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb