Reţele Electrice scoate la licitaţie lucrări de peste 45 milioane lei pentru modernizarea infrastructurii energetice în Cenad, judeţul Timiş

R.S.
Companii / 6 iunie

Reţele Electrice scoate la licitaţie lucrări de peste 45 milioane lei pentru modernizarea infrastructurii energetice în Cenad, judeţul Timiş

Compania Reţele Electrice Banat, parte a grupului PPC în România, a lansat, prin intermediul sistemului informatic de achiziţii publice, o procedură de achiziţie de lucrări pentru modernizarea reţelelor de medie şi joasă tensiune din localitatea Cenad, judeţul Timiş, în beneficiul a aproximativ 1.600 de locuitori. Valoarea licitaţiei este de 45,2 milioane de lei , fără TVA, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"Nevoia de a investi în rezilienţa şi modernizarea reţelelor electrice este un subiect actual şi esenţial, dar poate este cazul să explicăm şi punctual ce eforturi presupune atât tehnic, cât şi financiar, un singur astfel de proiect. Poate pentru un locuitor din Cenad, o localitate istorică cu câteva mii de locuitori, este suficient să aibă liniştea că nu va mai avea probleme cu întreruperile în alimentarea cu energie electrica în urma unor furtuni sau vijelii extreme, tot mai dese şi intense pe parcursul anului, în contextul schimbărilor climatice. Dar pentru noi, operatorul reţelei de distribuţie, această linişte a clientului înseamnă soluţii de proiectare inovative care presupun ca o parte a infrastructurii energetice să fie trecută la sol, ca în cazul posturilor de transformare, iar o parte a liniilor electrice să fie mutate în subteran, dar şi creşterea gradului de digitalizare a reţelei pentru intervenţii mai rapide. Să digitalizăm reţeaua înseamnă atât echipamente de câmp care detectează locul unde se produc avarii, senzori în instalaţii care monitorizează sarcina, temperatura, ambientul, precum şi aplicatii şi automatizări care fac ca reţeaua să funcţioneze, cel puţin parţial autonom, în sensul că manevrele pentru realimentarea clienţilor se fac automat. Trecerea în subteran a reţelei electrice înseamnă nu numai rezilienţă pentru reţea, dar şi o coexistenţă foarte bună a reţelei cu mediul în care este instalată. Se elimină apropierile periculoase ale unor construcţii de reţeaua de distribuţie, se reduce la minim impactul reţelei asupra păsărilor şi vegetatţei şi se îmbunătăţeşte aspectului estetic al localităţii Cenad, care are câteva obiective istorice şi este şi punct de trecere a frontierei. În plus, fiind o localitate istorică, unde predomină casele, vom înlocui branşamentele electrice aeriene cu branşamente subterane şi vom pozitiona grupul de măsurare în apropierea porţilor de acces pentru a fi mai uşor de citit de către reprezentanţii companiei Reţele Electrice şi a reduce deranjul clienţilor cu activităţile necesare asupra acestor grupuri de măsurare. Iar dacă ne referim la implicaţiile financiare, pentru 1.600 de locuitori, valoarea totală a proiectului, co-finanţat şi fonduri europene, ajunge la 58 de milioane de lei", a declarat Mihai Peşte,  director general al companiilor Reţele Electrice, potrivit comunicatului.

Lucrările din localitatea Cenad constau în modernizarea şi amplificarea a opt posturi de transformare, prin trecerea din structura de post aerian pe stâlp în post în anvelopă de beton şi introducerea acestora în sistemul de telecontrol, pentru ca manevrele să poată fi realizate de la distanţă, din centrul de dispecerat, reducând astfel timpul necesar identificării şi remedierii în cazul apariţiei de incidente.

De asemenea, proiectul include modernizarea reţelei de joasă tensiune, prin înlocuirea conductoarelor pe o lungime de 43 de km şi reconfigurarea acestora, introducerea în subteran a unor linii de joasă tensiune pe un traseu de 2,92 km, respectiv a unei linii de medie tensiune pe o lungime de 8,65 km, se menţionează în comunicat.

În plus, vor fi instalate linii de fibră optică pentru a asigura comunicaţia rapidă necesară activităţilor de monitorizare şi control la distanţă a reţelei, precum şi analizoare de calitate a energiei electrice în fiecare post de transformare.

Branşamentele celor peste 1.600 de clienti vizaţi de aceste modernizări de reţea vor fi înlocuite; cu această ocazie se vor amplasa la limita de proprietate grupurile de măsură (contoarele).

Proiectul are o valoare totală de 58 de milioane de lei (TVA inclus), şi este co-finanţat prin Fondul pentru Modernizare cu o valoarea maximă de 34,45 milioane de lei.

Termenul de depunere a ofertelor este 15 iulie 2024, iar lucrările vor avea o durată de 25 de luni de la încheierea contractului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb