RETROSPECTIVA 2020 BVB - asaltată de volatilitatea sălbatică

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 ianuarie 2021

BVB - asaltată de volatilitatea sălbatică

Creştere de 3,4% pentru BET-TR, în 2020, care încheie anul la maxim istoric

Titlurile de stat Fidelis, un mare câştig pentru bursa noastră

Rulaj mediu zilnic în creştere, dar de peste trei ori mai mic decât în Ungaria

Brokerii au aşteptări pozitive pentru bursa noastră, în 2021

Demarat cu perspectiva trecerii pieţei noastre de capital în liga celor emergente, anul trecut a consemnat pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB) unul dintre cele severe şocuri din istoria sa când, începând cu cea de-a doua parte a lunii februarie, valul de vânzări în panică din pieţele internaţionale de acţiuni declanşat de perspectivele sumbre ale economiilor lovite de epidemia de Covid-19 s-a extins la Bucureşti, ducând la o prăbuşire puternică a cotaţiilor, urmată de o revenire spectaculoasă.

În Statele Unite, "Crash-ul Coronavirus" a adus cel mai rapid plonjon în "bear market" din istorie, precum şi cea mai rapidă recuperare urmată de atingerea unor noi maxime pentru indici, îndeosebi pe fondul intervenţiei salutare a Rezervei Federale şi a Guvernului SUA care au luat măsuri monetare şi fiscale de o magnitudine nemaiîntâlnită. În plus, principalii indici americani au beneficiat de ascensiunea companiilor de tehnologie, printre puţinele beneficiare ale acestei crize, care au făcut ca Nasdaq să traseze în mai puţin de trei luni o revenire în V aproape perfectă.

Fără un sector tehnologic atât de puternic dezvoltat ca în Statele Unite, cu rata dobânzii de referinţă a Băncii Central Europene la zero înainte de debutul epidemiei şi cu achiziţii de active de o amploare mai redusă decât cele din SUA, în Europa recuperarea a avut o amploare mai mică, indicele STOXX600 încheind anul cu 4% sub maximul de aproape 434 de puncte, atins în 19 februarie 2020.

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Faptul că spre final de an indicele BET ajustat cu dividendele este aproape de nivelul de la finalul lui 2019 arată rezilienţă şi capacitate de revenire a bursei româneşti"

În acest context internaţional, după o prăbuşire de circa 31% a principalului indice de la BVB într-o singură lună de tranzacţionare, în mod sincronizat cu marile burse externe, începând cu data de 23 martie (când Rezerva Federală a semnalat că va face tot ce este necesar pentru a susţine economia Statelor Unite), BET s-a lansat pe o traiectorie de recuperare a căderii de până atunci, finalul lui 2020 găsind indicele la 9.805,6 puncte, cu doar 1,72% sub nivelul de la care a debutat în anul anterior.

Legat de modul în care echipa de la Tradeville a văzut evoluţia de anul trecut a pieţei, Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, director general adjunct al casei de brokeraj, ne-a transmis: "A fost un an volatil, efectele pandemiei fiind resimţite din plin de bursa locală la fel ca şi de bursele străine. În opinia noastră, faptul că spre final de an indicele BET ajustat cu dividendele plătite de emitenţi este aproape de nivelul de la finalul lui 2019 arată o rezilienţă şi o capacitate de revenire a bursei româneşti. Aş remarca 2020 ca fiind anul în care avem prima companie din domeniul IT&C listată pe piaţa principală a BVB".

Şi Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul Goldring, a indicat către recuperarea puternică a bursei noastre după căderea din primăvara trecută.

"Ţinând cont de panica generală din prima parte a anului, cred că bursa noastră s-a comportat destul de bine. Personal, în februarie-martie, nu credeam că vom avea o asemenea revenire şi că la sfârşitul anului vom vedea indicele (n.r. BET) aproape la nivelul la care a început 2020. Totuşi, să nu uităm că s-au aruncat foarte mulţi bani în pieţe, atât în Statele Unite cât şi în Europa", ne-a declarat brokerul, încadrând evoluţia principalelor acţiuni de la BVB într-un context general.

Sunt afirmaţii care vin în condiţiile în care parcursul bursei noastre de anul trecut a fost mai bun decât cel al unelor pieţe europene dar, mai ales, decât a celor mai importante burse din regiunea noastră. Practic, chiar dacă în condiţiile pandemiei dividendele distribuite de companiile mari de la BVB au fost mai reduse decât cele din ultimii trei-patru ani, BET-TR a încheiat 2020 la maximul istoric de 16.509,64 puncte, cu 3,39% peste nivelul de la finele lui 2019, fiind singurul dintre indicii de tip Total Return al pieţelor importante din zona noastră care s-a apreciat, anul trecut.

Pe lângă dividende, între factorii care au susţinut evoluţia principalelor acţiuni de la BVB în 2020 au fost achiziţiile constante ale fondurilor de pensii Pilon II şi, probabil, trecerea la statutul de piaţă emergentă secundară, context în care declinul indicelui BET de anul trecut a fost mai redus decât cel al principalilor indici ai burselor din Varşovia, Praga sau Budapesta.

TeraPlast - vedeta anului la bursa noastră, în 2020

Concentrat puternic în jurul companiilor din sectoarele bancar şi energetic, acţiunile din componenţa indicelui principal al BVB au avut evoluţii foarte diferite anul trecut, de la randamente de peste 100% până la pierderi de 20%, în funcţie de diverşi factori conjuncturali.

Producătorul de materiale de construcţii TeraPlast (TRP), companie ale cărei acţiuni au intrat chiar în 2020 în componenţa indicelui BET, a fost principala vedetă a anului la Bursa de Valori Bucureşti. Grupul a avut cel mai bun an din istorie din punctul de vedere al rezultatelor financiare, conform declaraţiilor din noiembrie a directorului general Alexandru Stânean, a distribuit acţiuni gratuite şi dividende din profitul la nouă luni, a vândut divizia Steel pentru circa 400 milioane de lei şi a fost inclus în indicii FTSE Total Cap şi Micro Cap, în urma promovării pieţei noastre de capital la statutul emergentă secundară. În tot acest context, acţiunile TRP au avut un randament total de circa 113%, cea mai bună evoluţie din indicele BET, conform calculelor noastre realizate pe baza datelelor furnizate de investing.com şi bvb.ro.

Fără să aibă o evoluţie ieşită din comun în cea mai mare parte a anului, titlurile prestatorului privat de servicii medicale MedLife (M) au explodat după luna noiembrie, odată cu propunerea conducerii de a opera o majorare de capital prin încorporarea rezervelor, emitentul urmând să distribuie cinci acţiuni gratuite la una deţinută. În 2020, compania şi-a continuat strategia agresivă de extindere prin achiziţii şi se prefigurează un an cu rezultate financiare foarte bune, în condiţiile în care la finele primelor trei trimestre prestatorul de servicii medicale a raportat un profit cu mult peste cel din aceeaşi perioadă a lui 2019. În acest context, titlurile M au avut un randament de aproximativ 97% (calculat pe baza preţurilor ajustate), anul trecut.

Randamente ridicate pentru titlurile Transelectrica şi Electrica

Acţiunile Transelectrica (TEL) au avut un avans de cica 29% în 2020 şi un randament total de 32%, în timp ce titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu aproape 18%, în timp ce cu tot cu dividende rentabilitatea acţiunilor furnizorului şi distribuitorului de energie s-a ridicat la 24%, în 2020. Companii de utilităţi, sector defensiv ce este mai puţin afectat în perioade de criză, cotaţiile celor doi emitenţi au fost susţinute de rezultatele financiare ce au avut creşteri importante pe parcursul anului, beneficiind totuşi şi de un important efect de bază.

Titlurile Nuclearelectrica (SNN), companie inclusă în indicii de pieţe emergente a FTSE Russell, au avut anul trecut un randament total de aproape 37%, cotaţia SNN cunoscând o ascensiune puternică din a doua jumătate a lunii martie şi până în iunie, îndeosebi pe fondul propunerii şi aprobării dividendelor.

Susţinute de cel de-al unsprezecelea program de răscumpărare, în cadrul căruia au fost derulate trei oferte publice, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au atins, chiar în ultima şedinţă din 2020, un maxim istoric de 1,45 lei, într-un an în care titlurile FP au avut o rentabilitate totală de 25%.

Sphera Franchise Group şi OMV Petrom - lovite sever de situaţia creată de pandemie

După cum era de aşteptat, operatorul de unităţi de alimentaţie publică Sphera Franchise Group (SFG) a fost printre cele mai lovite companii de restriciţiile impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19. Pe acest fond, anul trecut cotaţia SFG a cunoscut un declin de 21,8%, pierdere ce a fost puţin ameliorată de un dividend distribuit de companie din rezultatul lui 2018.

Acţiunile Romgaz (SNG) sunt alte titluri din indicele BET ce se află în topul scăderilor de anul trecut, cotaţia SNG înregistrând un declin de 24,3%, în 2020, în timp ce cu tot cu dividend, acţiunile producătorului de gaze naturale au avut un randament negativ de 19,9%. Deprecierea apare într-un context în care, spre deosebire de anii anteriori, compania nu a mai distribuit dividende suplimentare, cele alocate au avut randamente inferioare dividendelor din 2019 sau 2018, iar după primele trei luni ale anului, situaţia creată de pandemie a început să-şi pună amprenta asupra rezultatelor financiare.

Într-un an cu volatilitate sălbatică pentru preţul petrolului, în care pentru prima dată în istorie cotaţia contractelor futures a sortimentului WTI a coborât în teritoriul negativ, acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au depreciat cu 18,7%, iar cu tot cu dividend titlurile SNP au avut un randament negativ de 11,7%.

Şi sectorul bancar a resimţit impactul măsurilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei, instituţiile de credit constituind provizioane importante ce au erodat din profitabilitate. Anul trecut, acţiunile Banca Transilvania (TLV), cea mai importantă companie de la BVB din indicii de pieţe emergente a FTSE, au avut un randament negativ de 4,6%, calculat pe baza preţurilor ajustate cu acţiunile distribuite gratuit, pierdere ce a fost anulată de dividendul distribuit de instituţia de credit. Titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), bancă ce a urmat recomandarea BCE şi nu a distribuit dividende, au avut un declin de 6,2%, în 2020.

Pe lângă acţiuni, începând cu luna decembrie, s-au remarcat tranzacţiile cu tituri de stat. Ministerul Finanţelor Publice a derulat, în 2020, două emisiuni de titluri Fidelis listate la BVB, prin care a strâns de la populaţie circa un miliard de euro. Ultima emisiune a fost înregistrată în sistemul bursier în ultima lună a anului, schimburile cu titluri Fidelis dând în unele şedinţe de tranzacţionare şi peste un sfert din lichiditate. Cum în programul de guvernare se menţionează că în acest an emisiunile Fidelis se vor face cu o frecvenţă trimestrială, sunt create premise importante ca sectorul titlurilor de stat să devină tot mai bine conturat la BVB, un mare plus pentru bursa noastră.

Doar acţiunile Bittnet Systems au venit în Piaţa Principală a BVB, provenite de pe AeRO

Volatilitatea puternică de anul trecut a adus şi o creştere a lichidităţii. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni din Segmentul Principal al BVB s-a ridicat în 2020 la 49,1 milioane de lei (10,14 milioane de euro), cu 26% peste cea din anul anterior şi a treia cea mai ridicată din istoria de 25 de ani a BVB. Cu tot cu sectorul obligaţiunilor ( puternic influenţat de emisiunile de stat Fidelis) şi de creşterea rulajului din segmentul AeRO, valoarea medie zilinică a tranzacţiilor înregistrată în toate pieţele administrate de BVB s-a ridicat la 75,2 milioane de lei, cea mai mare din istorie.

Şi totuşi e puţin. În Ungaria, ţară cu suprafaţă mai mică, populaţie mai redusă şi PIB mai scăzut decât al României, a cărei piaţă de capital este masiv concentrată în jurul a trei companii (OTP Bank, MOL şi Richter Gedeon au aproape 90% din BUX), valoarea medie a tranzacţiilor din Segmentul Principal de acţiuni a fost de 35,47 milioane de euro, anul trecut, de peste trei ori mai mare faţă de cele 10,14 milioane de euro de la BVB.

Dacă în sectorul obligaţiunilor titlurile de stat Fidelis au fost un mare câştig pentru bursa noastră, în zona acţiunilor listările unor companii de dimensiuni mari au lipsit. Anul trecut, în Piaţa Principală au intrat doar titlurile Bittnet Systems (BNET), emitent promovat din Piaţa AeRO, unde în 2020 au venit Norofert (NRF), Holde Agri Invest (HAI) şi 2Performant (2P). În zona titlurilor obligatare activitatea a fost mai intensă, anul trecut 17 emitenţi noi listând obligaţiuni pe Segmentul Principal sau pe cel Multilateral al BVB, între care Raiffeisen Bank, Qualitance, Libra Bank sau Agroland.

Dragoş Mesaroş, Goldring: "Mă aştept ca BET să aibă o creştere între 12% şi 15% în 2021, dar care nu cred că se va materializa în prima parte a anului"

Se spune că evoluţia burselor nu reflectă realităţile economice imediate ci aşteptările investitorilor privind mersul economiei reale pe termene mai îndelungate, fapt dovedit din plin anul trecut, în condiţiile în care în a doua parte a primăverii şi la începutul verii, când tot mai multe sectoare economice erau închise pentru a limita răspândirea pandemiei, indicii bursieri lăsaseră în urmă minimele din martie.

Intrăm în noul an cu economiile zdrunciante, dar cu programele de vaccinare demarate şi cu speranţe pentru revenirea treptată la ceea ce numeam normal, înainte de izbucnirea epidemiei.

"Cred că există şi vor mai exista o perioadă efecte negative în economia României la fel ca şi în cea globală. Cât de repede vom trece de acest moment va depinde de modul în care progamul de vaccinare este derulat şi de mobilizarea populaţiei, dar şi de măsurile pe care le vor lua guvernul şi celelalte autorităţi", ne-a spus Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville.

Bursele pleacă de la niveluri aproape de neînchipuit în martie anul trecut, în Statele Unite indicii navigând la maxime istorice, fapt întâlnit şi în Europa în cazul DAX, al pieţei germane. La Bucureşti, indicele BET este aproape de nivelul de la care a debutat în 2019, iar brokerii au aşteptări pozitive privind bursa noastră, în acest an.

Dragoş Mesaroş, ce conduce activitatea de tranzacţionare de la Goldring, ne-a spus: "Cred că în prima parte a lui 2021 se va mai estompa din optimismul pe care-l vedem acum (n.r. la finele lunii decembrie) în pieţe. În ianuarie încep raportările financiare ale companiilor în Statele Unite, iar în februarie la noi, şi nu văd multe companii din indicele BET care să aibă cifră de afaceri şi profituri în creştere faţă de 2019. Aşa că, cel puţin în primul trimestru, nu am mari aşteptări de la evoluţia bursei"

Dar ulterior, pe măsură ce tot mai multă lume va fi vaccinată, probabil că vom avea o redresare a activităţii economice şi evoluţii bune în piaţa de capital, a adăugat brokerul de la Goldring, care a conchis: "Mă aştept ca BET să aibă o creştere între 12% şi 15% în 2021, dar care nu cred că se va materializa în prima parte a anului".

Alin Brendea, Prime Transaction: "Recentul statut de piaţă emergentă ar putea cântări mult în evoluţia pieţei locale, în 2021"

Alin Brendea, director general adjunct al societăţii Prime Transaction, consideră că există o serie de vectori ce au potenţialul de a contribui la un trend bursier pozitiv în 2021. Din punctul său de vedere, sprijinul guvernamental şi al instituţiilor monetare pentru economie se va menţine la nivel maximal şi în acest an, iar accelerarea schimărilor digitale în urma pandemiei va fi un proces ce va stimula inovaţia şi va crea economii de resurse importante.

"Pe scurt, putem vorbi despre intrarea într-un nou ciclu economic, ce va aduce noi zone de creştere economică, în special în zona de creare a noii infrastructuri economice", notează Alin Brendea în ultimul său editorial.

În opinia sa, pieţele emergente, categorie în care noi tocmai am intrat, ar putea să fie un punct de atracţie important pentru capitaluri, în acest an.

"Soluţia «inundării economiilor cu lichiditate» determină ca mulţi dintre aceşti bani să ajungă, în final, în pieţele investiţionale. Tot mai puţine active au un raport risc/randament cu adevărat atractiv. În acest context, pieţele emergente păstrează încă rezerve de subevaluare (în mod selectiv) care ar putea determina ca fluxurile de capital să se intensifice semnificativ, spre această zonă. Recentul statut de piaţă bursieră emergentă, ar putea cântări mult în evoluţia pieţei locale în 2021", spune directorul de la Prime Transaction.

Nu în ultimul rând, Alin Brendea consideră că lipsa unor instrumente de economisire, de plasament monetar cât de cât atractive vor îndrepta, în continuare, fluxurile de capital către investiţiile bursiere.

"După cum ne-a învăţat 2020, dacă vrei să câştigi sau să îţi menţii capitalul deţinut la aceeaşi valoare trebuie să îţi asumi riscuri economice. Iar bursele rămân locul optim pentru acest proces. În plus, dezvoltarea tehnologică şi generalizarea interacţiunilor economice la distanţă pot accentua această tendinţă", a conchis directorul de la Prime Transaction.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. beliti ochii pe bvb ca dupa inca niste urcari va repeta scenariul de la inceputul 2020

    sa nu ziceti ca nu ati stiut

    dupa corectie , prin aprilie 2021 sau poate mai 2021 e de cumparat ... pentru ultimul val de crestere inainte de o piata descendenta impulsiv ;)  

    1. Piata e atat de sus, incat tranzactiile sunt pe sume derizorii. Sa vedem ce face actiunea fanion. De televe vorbesc, cat mai sta aici?

      Pe ce te bazezi cand spui ca e atat de sus? Pe ce criterii te bazezi adica?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb