Miniştrii de Finanţe din zona euro ar urma să anunţe astăzi că lupta împotriva inflaţiei este prioritatea momentului, în pofida diminuării ritmului de creştere a economiei blocului, au declarat oficialii citaţi de Reuters, în condiţiile în care aceştia urmează să fie informaţi despre înrăutăţirea previziunilor economice, notează Agerpres.
La reuniunea lunară a miniştrilor Finanţelor, care are loc astăzi şi mâine, Comisia Europeană ar urma să prezinte noile sale prognoze economice, care arată o încetinire a ritmului de creştere şi o inflaţie mai mare, susţin oficialii consultaţi de Reuters.
Miniştrii se vor concentra pe combaterea inflaţiei, ceea ce ar semnala o modificare a accentului dinspre stimulentele oferite în cea mai gravă perioadă a pandemiei de COVID-19.
Recomandările fiscale ar trebui să recunoască că "ne-am îndepărtat de nevoia de a ajuta economia", a spus un oficial, reluând o recomandare formulată în luna iunie de European Fiscal Board (EBF), privitoare la "o politică fiscală moderat restrictivă" pentru anul următor. EBF, a cărui recomandare va fi discutată astăzi de miniştrii de Finanţe, a îndemnat la prudenţă fiscală în special în ţările puternic îndatorate, precum Italia, Grecia sau Franţa.
Discuţiile cu privire la poziţia fiscală pentru 2023 vin înainte ca guvernele statelor membre să îşi pregătească bugetele naţionale pentru anul următor.
Lupta împotriva inflaţiei, care ar spijini planurile Băncii Centrale Europene privind înăsprirea condiţiilor monetare, vine însă pe fondul unei aşteptate încetiniri a creşterii economice.
Potrivit oficialilor citaţi de Reuters, Comisia Europeană ar urma să dea joi publicităţii noile sale previziuni revizuite, care ar urma să includă o nouă revizuire, în jos, a prognozelor de creştere economică.
În luna mai, Executivul comunitar a revizuit prognozele de creştere pentru cele 19 state din zona euro până la 2,7% în acest an, de la 4% cât prognoza în februarie, şi la 2,3% pentru anul viitor, de la 2,7% cât estima în prima sa evaluare a impactului războiului din Ucraina asupra economiei blocului.
De asemenea, estimările de inflaţie ar urma să fie revizuite în sus, de la 6,1% pentru acest an, cât estima Comisia în luna mai, la rândul său o revizuire semnificativă faţă de estimările iniţiale ale Comisiei care mizau pe o inflaţie de 3,5%.
Fondul Monetar Internaţional ar urma să prezinte şi el miniştrilor de Finanţe din zona euro cele mai recente estimări ale sale cu privire la economia zonei euro.