Reuters: Ucraina cere Belarusului să-şi retragă forţele de la graniţă

A.F.
Internaţional / 26 august

Reuters: Ucraina cere Belarusului să-şi retragă forţele de la graniţă

Ucraina a cerut duminică Belarusului să retragă ceea ce a descris ca fiind niveluri semnificative de forţe şi echipamente belaruse desfăşurate la graniţa lor comună, relatează Reuters.

Ministerul ucrainean de Externe a avertizat Belarusul să nu facă "greşeli tragice" în timp ce se află sub presiunea Moscovei.

O declaraţie a ministerului îndeamnă forţele armate din Belarus "să înceteze acţiunile neprietenoase" şi să îşi retragă trupele din raza de acţiune a frontierei.

Ministerul a declarat că forţele speciale din Belarus şi foşti luptători mercenari Wagner se află printre trupele de la frontieră. Echipamentul lor include tancuri, artilerie, sisteme de apărare aeriană şi echipamente de inginerie, aflate în regiunea Gomel, în apropierea frontierei de nord a Ucrainei.

Ucraina "nu a întreprins niciodată şi nu va întreprinde nicio acţiune neprietenoasă împotriva poporului belarus", dă asigurări MAE de la Kiev în comunicatul său.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat la 18 august că Ucraina a staţionat peste 120.000 de soldaţi la frontiera cu Belarus şi ca urmare, Minskul a desfăşurat aproape o treime din forţele sale armate de-a lungul întregii frontiere. Belarus a declarat luni că a trimis avioane, forţe de apărare aeriană şi blindate la graniţa sa cu Ucraina.

Cu toate acestea, serviciul ucrainean de pază a frontierei a declarat joi că Kievul nu a văzut niciun semn de mişcare a trupelor sau a echipamentelor militare belaruse în apropierea frontierei lor comune de când Minskul a anunţat că trimite forţe suplimentare în zonă. "Nu vedem nicio mişcare directă în apropierea frontierei noastre - nici echipamente, nici personal", a declarat Andrii Demcenko, purtătorul de cuvânt al serviciului ucrainean de pază a frontierei, la televiziunea naţională. El a adăugat că situaţia din apropierea frontierei cu Belarus "în general nu s-a schimbat".

La câteva zile după incursiunea surprinzătoare a Ucrainei, din 6 august, pe teritoriul Rusiei, Lukaşenko - un aliat loial al preşedintelui Vladimir Putin - a sugerat, fără a furniza dovezi, că Kievul ar putea avea intenţii de a ataca Belarusul.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4754
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2522
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8753
Gram de aur (XAU)Gram de aur359.7295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb