REVISTA PRESEI 01.12.2015

Willy Homner
Revista Presei / 1 decembrie 2015

ADEVARUL

1 Decembrie: evenimentele organizate în marile oraşe ale ţării de Ziua Naţională a României

Românii de pretutindeni sărbătoresc marţi, 1 Decembrie, Ziua Naţională a României şi în marile oraşe ale ţării vor fi organizate o mulţime de evenimente dedicate sărbătorii. "Adevărul" vă prezintă programul de Ziua Naţională. Pentru al doilea an consecutiv, parada militară de Ziua Naţională a României va fi organizată în Piaţa Constituţiei din Capitală şi nu la Arcul de Triumf, începând cu ora 11.00. Asta din cauza lucrărilor de consolidare şi restaurare a monumentului. Prin urmare, cei peste 2.600 de militari cu 360 de mijloace tehnice, din diversele structuri de apărare ale ţării, vor defila în faţa Palatului Parlamentului. Premiera, însă, o constituie faptul că, pentru prima oară în ultimii 25 de ani, recepţia oficială de la Palatul Cotroceni nu va avea loc. Motivul pentru care preşedintele Klaus Iohannis a luat o asemenea decizie îl constituie tragedia petrecută în Clubul Colectiv.

Parteneriatul ruso-maghiar şi controversata centrală nucleară Paks. De ce tace România?

Proiectul de extindere a centralei nucleare maghiare Paks cu bani şi expertiză rusească a intrat într-o nouă fază care nu îi anunţă însă sfârşitul, ci intrarea într-o nouă logică confruntaţională la nivel european. Poziţia României este, deocamdată, absentă, notează într-o amplă analiză semnată Dan Dungaciu, preşedintele Fundaţiei Universitară a Mării Negre (FUMN) şi Petrişor Peiu, director Departamentul de Studii Economice al FUMN. Publicul din România trebuie să fie conştient şi de miza ecologică a proiectului şi de riscurile uriaşe la care se expune zona: 1. Nicăieri în lume nu se află în exploatare reactoarele prevăzute la Paks; 2. Predecesorul reactorului VVER 1200, VVER 1000 a produs numeroase incidente, unul dintre ele - o explozie a hidrogenului la reactorul nr. 3 de la Centrala Nucleară Kalinin (2011) - fiind devoalat recent de către Ecodefense.

Cazul Colectiv a deschis robinetul cu inepţii parlamentare. "România a scăpat de un plan diabolic: spargerea ţării în trei republici"

Unii parlamentari, din dorinţa de a a-şi arăta ataşamentul faţă de un lider politic, sau pur şi simplu pentru a ieşi din anonimat, depăşesc cu mult graniţa grotescului. Este cazul deputatului PSD Ninel Peia şi al senatorului independent Ioan Ghişe, care au ţesut o pânză de scenarii ridicole pentru a mai săpuni imaginea pătată a fostului premier Victor Ponta. Într-un editorial intitulat "Incredibil! Noaptea când ţara a fost la un pas de disoluţie!", deputatul PSD Ninel Peia susţine că tragedia de la Colectiv a fost un "incendiu criminal şi nu un accident nenorocit". Plecând de la această premisă, Peia prezintă "un plan diabolic, care ar fi dus la spargerea ţării în trei republici". Urmează deznodământul. "Ei bine, demantelarea acestui scenariu monstruos a fost posibilă printr-un singur gest, un gest responsabil, care a înlăturat distrugerea Parlamentului şi dezmembrarea definitivă a Ţării. Dragi români, demisia lui Victor Ponta a fost acest gest care a dat peste cap întreaga şi veninoasa urzeală.

"ONG-uri finanţate din exterior"

Ninel Peia nu este un caz izolat printre parlamentarii care susţin diverse teorii ale conspiraţiei. Senatorul independent, fost liberal, Ioan Ghişe îl acompaniază. "După mine, a fost o tentativă de lovitură de stat, care era programată pentru 1 Decembrie, dejucată de demisia lui Victor Ponta chiar după prima zi de proteste! Poate că o fi avut şi el, în calitate de prim-ministru, informaţii despre acest plan", a spus Ghişe, într-un interviu pentru Cotidianul.ro. "Tragedia de la Clubul Colectiv a fost un eveniment emoţional atât de puternic încît a devansat planul iniţial, de care autorii scenariului iniţial au profitat pentru a obţine scopul politic, pe care-l vedeţi în acţiunile multora dintre organizaţiile implicate în aceste proteste", a mai spus Ghişe. Senatorul susţine că protestele au fost sprijinite financiar de organizaţii internaţionale.

In Centrul Vechi al Capitalei afacerile dispar una cate una

Una cate una au început sa dispară afacerile din clădirile cu bulină, aflate in centrul vechi al Capitalei. Patronii care au primit somaţii de la primărie sunt obligaţi să închidă in 24 de ore de la înştiinţare. Aşa se face ca unele străzi, animate pana in urma cu câteva zile, au devenit pustii in centrul Bucureştiului. In urma somaţiilor primite de la Primăria Capitalei in centrul vechi au fost închise in ultimele zile cel puţin 10 afaceri. Vorbim de restaurante, baruri si magazine care îşi desfăşurau activitatea in clădirile cu bulină roşie. Patronii au pus afişe in care anunţă fie ca au renunţat la afacere, fie ca si-au mutat sediul. Exista însă si situaţii in care deşi au primit somaţie, patronii nu au închis localurile. Ei spun ca imobilele in care sunt spatiile lor au fost consolidate, dar nu au fost trecute in lista primăriei cu spatii expertizate tehnic.

Proprietar cu rate la bancă sau chiriaş pe termen lung? O dilemă imobiliară românească cu răspuns (ne)aşteptat

După boom-ul imobiliar, mijloacele de finanţare a achiziţiei unei locuinţe au încetat să mai fie la fel de flexibile ca în perioada creditelor "cu buletinul". Condiţiile restrictive puse de bănci i-au pus pe mulţi pe gânduri, în vreme ce apariţia programului "Prima Casă", dar şi creditarea în lei, a mai readus din speranţe. Cu toate că românii au tendinţa de a deveni proprietari, mulţi trăiesc încă în chirie. Motivele sunt din cele mai diverse. Unii nu vor să aibă povara proprietăţii, alţii schimbă des localitatea în care au serviciul, iar altora le este teamă să fie datori la bancă pe termen lung. Aşa că mulţi se gândesc că în loc să plătească 30 de ani de rate la bancă mai bine stau în chirie şi nu mai au nici grija impozitelor sau a reparaţiilor periodice. O analiză făcută de imobiliare.ro arată că traiul în chirie poate aduce unele avantaje.

Statul Islamic s-a întărit în Libia şi ameninţă Italia

Statul Islamic a construit la Sirte, oraş la malul Mării Mediterane din nordul Libiei, o nouă bază militară. Numărul teroriştilor din regiune a crescut de 25 de ori faţă de anul trecut. Aceştia au profitat de actuala criză politică din Libia pentru a-şi consolida prezenţa în ţara nord-africană. Într-un an, numărul teroriştilor în Sirte a crescut de la 200 la 5000, scrie "Wall Street Journal". Măcinată de luptele dintre miliţii după căderea regimului Muammar Gaddafi în 2011, Libia are în prezent două guverne şi numeroase grupuri armate îşi dispută puterea, o situaţie care a favorizat dezvoltarea grupării Statul Islamic. Grupul terorist a cerut susţinătorilor săi să i se alăture in Libia. În urma acestui anunţ, fluxul de jihadişti străini în Libia a crescut masiv în ultimele 15 zile. În plus, Statul Islamic a repatriat teroriştii libieni care au luptat anterior în Siria şi Irak. Şeful serviciilor de informaţii libiene, Ismail Shukri, spune că scopul final al Staului Islamic este de a ataca Italia.

BANCHERUL

Aplicarea Legii darii in plata ar putea conduce la blocarea programului Prima Casa, avertizează sindicatul Fondului de garantare (FNGCIMM)

Sindicatul angajaţilor din cadrul FNGCIMM, fondul care garantează creditele tip Prima Casa, spune ca acest program ar putea fi blocat in cazul aplicării legii privind darea in plata, întrucât băncile nu vor mai fi interesate sa acorde astfel de credite daca nu vor mai putea primi jumătate din valoarea creditului in cazul executării silite, aşa cum prevede noua lege adoptata recent de Parlament. Pe de alta parte, sindicatul o acuza pe şefa fondului, Silvia Ciornei, de faptul ca nu s-a implicat in susţinerea programului Prima Casa ci si-a urmărit propriile interese, de a-si prelungi mandatul la conducerea instituţiei si de a înfiinţa noi posturi de directori pentru apropiaţii ei. Sindicatul este de mai mult timp in conflict cu şefa FNGCIMM, căreia i se cere demisia din funcţie, fiind acuzata de incompetenta.

Volumul de credite noi in lei acordate de bănci populaţiei si firmelor s-a stabilizat la 4,5 miliarde lei lunar

Băncile au acordat populaţiei si firmelor creditele noi in lei in valoare de 4,5 miliarde lei in luna octombrie, in uşoara creştere fata de luna precedenta, dar substanţial (+29%) peste nivelul din luna octombrie a anului trecut, de 3,4 miliarde lei, arata ultimele date ale BNR. In ultimele trei luni (august-octombrie), volumul de noi credite in lei s-a stabilizat in jurul a 4,5 miliarde lei lunar, după o creştere substanţiala in precedentele trei luni (mai-iulie), când au depăşit nivelul de 5 miliarde lei. Volumul total (soldul) al creditelor in lei din portofoliile băncilor s-a ridicat in octombrie la 108 miliarde lei, in creştere cu 1% fata de luna trecuta (echivalentul unui miliard de lei) si cu 16,8% (echivalentul a 15 miliarde lei) fata de aceeaşi luna a anului precedent.

CURENTUL

1 Decembrie - ziua României Unite. La mulţi ani, România! La mulţi ani, românilor!

Marea Unire din 1918 a fost si rămâne pagina cea mai sublima a istoriei româneşti. Măreţia acestei Zile Naţionale sta in faptul ca desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a întregii naţiuni romane, realizata într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit. In istoria fiecărui popor exista momente care reflecta solidaritatea si unitatea oamenilor, lupta lor pentru un tel comun. Astfel de momente au cunoscut si românii, de-a lungul istorie lor. Iar romanii au trăit aceste momente, poate , cu o mai mare intensitate si pentru ca au fost despărţiţi multa vreme prin granit politice ce le-au fost impuse de vitregiile timpului. Ziua de 1 Decembrie 1918 marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală.

EVENIMENTUL ZILEI

La mulţi ani, români, oriunde vă aflaţi! 97 de ani de la Marea Decizie Unirea Transilvaniei, Banatului şi a Părţilor Ungurene cu Ţara-Mamă

Dintr-o singură lovitură, fără vreun merit deosebit al elitelor politice, Basarabia, Bucovina şi Transilvania s-au unit cu Ţara-mamă. Pe 1 Decembrie 1918, la Alba-Iulia, s-a consumat cel mai important moment din istoria noastră: formarea României Mari. EVZ vă prezintă un scurt istoric al faptelor, dar şi contextul internaţional extraordinar care a permis naşterea acestui act memorabil. România are prea mult noroc, pentru a mai avea nevoie de politicieni!". Celebrele cuvinte ale fondatorului Junimii şi ale marelui politician Petre P. Carp, rostite în urmă cu 100 de ani, explică şi acum, cel mai bine, împrejurările în care s-a format naţiunea română. Profitând, după Primul Război Mondial, de destrămarea Imperiului Austro-Ungar, coroborată cu izbucnirea Revoluţiei bolşevice în Rusia, aşadar cu dispariţia Imperiului Ţarist, ţărişoarele noastre şi-au văzut visul cu ochii.

Gran Via a împrumutat 40 mil. lei pentru blocurile de la Lujerului

Compania cu capital spaniol Gran Via a împrumutat 40 mil. lei de la Libra Internet Bank pentru a acoperi 65% din valoarea lucrărilor de construcţie la noul său proiect de locuinţe din zona Lujerului din Capitală. Dezvoltatorul a început în această toamnă construcţia a două blocuri cu 289 de apartamente pe terenul de 4,3 hectare al fostei fabrici Electrotehnica din Bucureşti. Acesta este al doilea proiect rezidenţial început de companie la nivel local, după Timişoara 58 dezvoltat în locul fostei fabrici Frigocom şi care cuprinde deocamdată trei blocuri cu 243 de apartamente, din care au fost vândute peste jumătate. Compania deţine terenurile a trei foste fabrici din Bucureşti: Frigocom, Electrotehnica şi jumătate din Tricodava, la care se adaugă un teren de 6,5 ha în Constanţa. Pe cele 16 ha de teren, care au costat în total circa 120 mil. euro, spaniolii visau să construiască înainte de criză 5.000 de apartamente.

Primarul Şelimbărului a furat 114 milioane de euro cu pasta corectoare şi cu radiera!

Daniel Maricuţa a fost reţinut săptămâna trecută pentru 24 de ore, însă judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu, într-o vilă de peste 1. 000 de metri pătraţi. Procesele-verbale de punere în posesie sau chiar şi titlurile de proprietate emise în comuna sibiană condusă de edilul-arestat Daniel Maricuţa erau falsificate prin metode rudimentare. Edilul este acuzat că ar fi luat 61 de apartamente mită, în prezent fiind în arest la domiciliu. În dosarul în care DNA estimează la 114 milioane de euro prejudiciul produs de primarul Şelimbărului, Daniel Maricuţa, şi gruparea acestuia - prin acapararea de terenuri care ar fi trebuit să ajungă la moştenitorii de drept - sunt enumerate şi câteva metode de falsificare a documentelor. Acte în care semnătura lui Maricuţa era acoperită cu pastă corectoare. Iar peste pasta corectoare apar semnături ale viceprimarilor Şelimbărului. Prin această "metodă", primarul arestat acum la domiciliu încerca să îşi acopere urmele, susţin procurorii DNA.

JURNALUL NATIONAL

Scandal la Covasna, înainte de Ziua Naţională: Drapelul tricolor, înlocuit cu steagul secuiesc!

Tricolorul românesc de pe catargul aflat în vecinătatea statuii Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe a dispărut luni dimineaţă la schimbarea echipelor de patrulare, fiind înlocuit cu steagul secuiesc de către persoane încă necunoscute, a precizat, pentru AGERPRES, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna, dr. Ioan Popa. Potrivit acestuia, schimbarea turelor de patrulare s-a făcut între orele 6,30 şi 7 dimineaţa. Ioan Popa a menţionat că Poliţia a demarat cercetări pentru identificarea făptaşilor şi nu le va încheia până nu-i va găsi pe cei vinovaţi.

Ministrul Economiei: "Eu cred că 2016 poate fi un an de succes pentru România"

Ministrul Economiei în Guvernul Cioloş a spus, la Digi24, că 2016 poate fi un an de succes pentru România, chiar dacă ar exista o scădere în Europa. "Noi putem să ne găsim în continuare pieţe de desfacere", a spus Costin Borc. "Pentru România 2015 este un an cu exporturi la maximum, care arată bine. 2016 este un an care arată bine din toate prognozele economiştilor. Eu cred că 2016 poate fi un an de succes pentru noi. Scăderea costurilor materiilor prime înseamnă un avantaj pentru construcţii, pentru toţi cei care le folosesc, scăderea preţurilor la oţel va însemna o creştere a construcţiilor", a spus Costin Borc. "Noi putem să ne găsim în continuare pieţe de desfacere, indiferent dacă ar exista o scădere în Europa. Sunt voci care spun că România ar putea să aibă un rol în Africa, sunt voci care spun că Iranul este şi piaţă care creşte şi e o piaţă extraordinară, de nu suntem acolo?", a adăugat ministrul Economiei.

PUTEREA

RADET, fieful liberalilor. Lista liberalilor care conduc regia de termoficare

Surse din Consiliul General, confirmate de surse liberale, spun că "angajările la RADET s-au făcut pe trafic de influenţă, deoarece posturile nu au fost scoase la concurs. Creierul mafiei din RADET este consilierul general Cristian Olteanu" şi se miră cum de instituţiile abilitate nu au intervenit până acum. În plus, spun sursele, salariile vehiculate la televiziuni ar fi false, un consilier al directorului general ajungând să câştige 8.000 de lei pe lună. Prin Consiliul General umblă zvonul că se urmăreşte falimentarea intenţionată a regiei de termoficare şi se urmăreşte forţarea privatizării RADET, în favoarea firmei care a pus mâna pe apa bucureştenilor. În spatele afacerii ar fi Radu Berevoianu, fost consilier al lui Sorin Oprescu, care colaborează cu liberalii Vlad Moisescu şi Cristian Olteanu. De altfel, Moisescu este cel care l-a pus în funcţia de preşedinte PNL sector 5 pe Cristian Olteanu. Este ştiut faptul că liberalii şi social-democraţii şi-au împărţit conducerea celor două regii ale Capitalei. PNL a luat RADET, iar PSD a luat RATB.

Ce îi urează SUA ţării noastre de Ziua Naţională

Secretarul de Stat american, John Kerry, a transmis felicitări poporului român, în numele preşedintelui SUA Barack Obama, cu ocazia Zilei Naţionale, pledând pentru aprofundarea şi consolidarea parteneriarului Statelor Unite cu România. "În numele preşedintelui Barack Obama şi al poporului american, transmit felicitări tuturor românilor cu ocazia celebrării Zilei Unirii", anunţă John Kerry, conform unui comunicat al Departamentului de Stat american. "2015 marchează 135 de ani de la iniţierea relaţiilor diplomatice între Statele Unite şi România, o prietenie înrădăcinată în angajamentul comun de asumare a guvernării democratice şi a principiilor statului de drept, în promovarea prosperităţii cetăţenilor noştri prin relaţii comerciale extinse şi prin investiţii, prin poziţiile comune de aliaţi NATO în atingerea ţelului unei Europe unite, libere şi în pace. Cu ocazia acestei zile speciale, aşteptăm aprofundarea şi consolidarea parteneriatului dintre Statele Unite şi România pentru mulţi ani de aici înainte", încheie şeful diplomaţiei americane.

ROMANIA LIBERA

Războiul istoricilor pentru "conştiinţa naţională": Lucian Boia Vs Ioan-Aurel Pop

Unirea românilor a stârnit pasiuni şi controverse printre istorici apărând chiar cărţi polemice. Lucian Boia revine cu un text în prefaţa celei de-a doua ediţii cărţii sale "Istorie şi mit în conştiinţa românească" pentru a explica teza sa (revizionsită) legată de evenimentul de la 1 decembrie 1918. Boia a susţinut teza că naţiunea a fost, de fapt, inventată: "Corect ar fi să acceptăm că Unirea a fost consecinţa directă a înfrângerii Austro-Ungariei în primul război mondial. Nu s-a organizat şi nici nu se putea organiza, în condiţiile tulburi ale sfârşitului de război, un referendum, cu alte cuvinte un vot liber exprimat al tutror românilor. La Alba-Iulia s-au pronunţat doar românii". Unul dintre contestatarii tezelor susţinute de Lucian Boia este Ioan-Aurel Pop, istoric şi profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. El a redactat o carte intitulată "Istoria, adevărul şi miturile" ca răspuns la tezele lui Boia. Profesorul Pop reproşează faptul că nici o istoriografie vecină nu condamnă în termeni atât de duri ceea ce Boia numeşte "conştiinţa naţională".

Reindustrializarea României, un vis îndepărtat

La capătul a peste două decenii de dezindustrializare oficialii români par a fi convinşi de nevoia relansării sectorului productiv. Din păcate însă, scapă direcţiile în care trebuie făcută reindustrializarea şi nici cu voinţa politică nu stăm foarte bine. Sună bine însă nimeni nu prea ştie cum trebuie făcută, cât de uşor este şi de unde pot veni resursele necesare. Aceasta pare a fi soarta reindustrializării, la douăzeci de ani după ce s-a închis o bună parte din industria socialistă. Partea bună este că reindustrializarea pare a fi un subiect îmbrăţişat larg de politicieni, iar noul ministru al Economiei, Costin Borc, nu face excepţie.

Putin acuză: Turcia a doborât avionul rus pentru a proteja traficul cu petrol al Statului Islamic

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Turcia că a doborât avionul de vânătoare rus, care zbura în apropiere de graniţa cu Siria, pentru a proteja traficului de petrol al grupării jihadiste Statul Islamic, relatează Agerpres. "Avem toate motivele să credem că decizia de a doborî avionul nostru a fost dictată de dorinţa de a proteja aceste căi pentru transportul petrolului spre teritoriul turc", a declarat Putin într-o conferinţă de presă pe marginea COP21 la Paris. Putin a explicat, pe marginea conferinţei internaţionale asupra climatului din capitala franceză, că Rusia a primit informaţii arătând că petrolul SI este transportat prin Turcia, subliniind că doborârea avionului este o "mare greşeală". El a adăugat că nu s-a întâlnit cu preşedintele turc Tayyip Erdogan luni la summitul de la Paris, notează Reuters. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, luni, că Guvernul său va acţiona "cu calm şi nu emoţional", înainte de a lua orice măsură ca răspuns la decizia Rusiei de a impune sancţiuni Turciei, informează Reuters, conform Agerpres.

ZIARUL FINANCIAR

Cum se poziţionează România pe harta globală a economiei

România ocupă primul loc la capitolul costuri pentru construirea unei autostrăzi, la nivelul de aglomerare a locuinţelor şi la evoluţia vânzărilor din retail. Aceşti indicatori sunt printre cei foarte puţini cu care economia locală se poate "lăuda" pe scena europeană sau globală, pentru că la majoritatea reperelor care dau valoare unei ţări din punctul de vedere al competitivităţii România încă este codaşă. Doar retailul mai oferă puţină speranţă pieţei locale, semn că puterea de cumpărare a românilor a crescut sau că au căpătat siguranţă în mersul societăţii. De altfel, economia locală a avut a şasea cea mai bună evoluţie economică din UE în trimestrul al doilea al acestui an (faţă de 2014), respectiv de 3,4%, devansând ţări precum Slovacia şi Spania. Totuşi, România încă se află pe poziţia penultimă a topului ţărilor UE în funcţie de salariul minim brut pe care angajaţii îl primesc (de peste 230 de euro/lună), în timp ce, în medie, un luxemburghez câştigă aproape 2.000 de euro brut pe lună. Aceeaşi poziţie o ocupăm şi în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor (de 7.500 de euro în 2014).

Ce spun consultanţii fiscali din Big 4 despre legea privind "darea în plată" a imobilelor

Legea privind "darea în plată" a imobilelor poate avea consecinţe fiscale importante pentru bănci şi poate determina şi efecte negative asupra bugetului, deoarece vor scădea încasările din impozitul pe profit de la instituţiile de credit, susţin consultanţii fiscali de la firmele din Big 4. Legea privind "darea în plată" a imobilelor, care ar putea să se aplice şi pentru debitorii ale căror imobile ipotecate se află în executare silită, poate avea consecinţe fiscale importante pentru bănci, care vor înregistra pierderi din creanţe pentru diferenţa dintre valoarea creditului şi valoarea de piaţă a bunului ipotecat, pierderi care vor fi cel mai probabil nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Totodată, dacă legea va fi aplicată în forma actuală, va determina şi consecinţe negative asupra bugetului, în condiţiile în care vor scădea încasările din impozitul pe profit de la bănci, spun consultanţii fiscali de la firmele din Big 4.

Un nou ciclu de creştere economică: avans al PIB de peste 4% în următorii 4 ani

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) indică pentru următorii 4 ani (2016 - 2019) o creştere economică anuală de peste 4%, suficientă pentru a sublinia intrarea României într-o nouă fază de creştere. Aceleaşi date arată însă că, în privinţa veniturilor salariale, aşteptările nu trebuie să fie foarte mari. Dacă anul acesta câştigul salarial real va creşte cu 7,8% iar în 2016 cu 6,6%, în următorii ani acesta se va tempera la sub 3% anual, ceea ce va readuce în discuţie problema: cum faci ca această creştere economică să se răsfrângă în nivelul de trai. Chiar şi această creştere, ce este robustă pentru perioada pe care o traversează economia lumii, este privită cu scepticism de unii economişti. "Vom avea o creştere economică de 3,7% în acest an, de aproximativ 4% anul viitor şi de 3,6% în 2017. Nu cred însă că putem avea o creştere economică de peste 4% pentru mulţi ani la rând, dacă ne uităm la componentele acesteia. Avem o creştere economică ce vine, în principal, din consum ca urmare a stimulentelor fiscale introduse în ultima vreme. Creşterea, astfel stimulată, nu poate continua pe parcursul mai multor ani în lipsa investiţiilor", comentează Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb