REVISTA PRESEI 02.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 aprilie 2015

ADEVARUL

Efectul ANAF la bufet: De frica Fiscului, comercianţii au oprit vânzările pe datorie

Războiul cu mica evaziune declanşat recent de Fisc i-a speriat pe administratorii magazinelor săteşti care vindeau produse "pe caiet", lucru care i-a adus la disperare pe clienţii cu venituri mici. Practica vânzării pe datorie ("pe caiet") a fost, până nu demult, balonul de oxigen care asigura atât produsele de imediată necesitate pentru familiile cu venituri mici, în special de la ţară, cât şi un nivel rezonabil al vânzărilor pentru micii comercianţi. Vânzările pe datorie presupun - în termeni contabili - dispariţia unor produse din stoc, fără acoperire în încasările curente, adică un dezechilibru temporar între banii din casă şi valoarea mărfurilor din inventar. Dar, odată cu returnarea datoriei de către client, echilibrul balanţei bani/marfă se restabileşte, astfel că şi raportarea lunară (ori trimestrială, după caz) se poate închide corect. Deci comerciantul care dă pe datorie este în deplină legalitate dacă ne uităm în scripte, dar ce ne facem când vine un control exact în momentul cel mai delicat, în care marfa e vândută şi banii nu sunt (încă) încasaţi?

Pâinea viitorului, făcută din cânepă - invenţia de milioane a unui tânăr din Cluj

Iulian Rusu, un masterand din Cluj, a creat un nou tip de pâine, făcută cu făină din cânepă, care are nenumărate beneficii pentru sănătate. Alimentul a câştigat medalia de aur la un salon internaţional de inventică. Lumea când aude de cânepă se gândeşte direct la drog. Există două tipuri de cânepă: Cannabis indica, cânepa indiană, din care se fac droguri şi Cannabis sativa folosită în partea industrială şi alimentară", subliniază masterandul. "Prin adaosul făinii de cânepă, pâinea e mai sănătoasă. Îmbunătăţeşte memoria prin prezenţa lecitinei şi a acizilor graşi Omega 3 şi Omega 6, îi ajută pe cei care suferă de constipaţie prin fibrele conţinute care duc la un tranzit intestinal optim. De asemenea, întăreşte oasele şi ligamentele prin calciul conţinut", explică Iulian Rusu beneficiile produsul pe care l-a creat.

Stratfor: NATO strânge treptat laţul în jurul Rusiei

Exerciţiile militare americane demarate în zona baltică s-au extins uşor către România şi Bulgaria, iar deschiderea Turciei şi a Turkmenistanului de a discuta cu Vestul cauzează îngrijorări la Kremlin, arată o analiză Stratfor. "Preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să aibă o senzaţie de claustrofobie zilele astea", încep analiştii Stratfor o analiză cu privire la prieteniile pe care americanii şi le leagă sau consolidează, după caz, la graniţele atât de importante ale Rusiei. Prin întărirea legăturilor militare şi energetice, americanii încercuiesc treptat Rusia, arată agenţia de informaţii geostrategice. "De-a lungul graniţei Rusiei cu Europa, armata americană este foarte activă. Puţin câte puţin, SUA îşi extind exerciţiile militare sub stindardul operaţiunii Atlantic Resolve", arată Stratfor. România joacă un rol critic în strategia regională a NATO. Pe lângă consolidarea cooperării militare în cadrul NATO, oficialii americani depun totodată eforturi pentru a asigura firmelor americane o prezenţă mai semnificativă în ţară, în special în sectorul energetic, pentru a dilua influenţa Rusiei.

Noul Război Rece: ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului ar putea duce la o altă prăbuşire a preţului petrolului

Scenariul e simplu: dacă Iranul îşi va putea vinde liber petrolul, Arabia Saudită nu va ezita să coboare preţul pentru a-şi păstra cota de piaţă. Ceea ce înseamnă că preţul s-ar putea duce într-o primă fază la 30 de dolari/baril. Ce se află, însă, între teorie şi realitatea din piaţă? Vizita oficială la Bucureşti a preşedintelui turc Tayyip Regep Erdogan vine într-un context geo-politic învolburat. Criza ucraineană este pe punctul de a declanşa un nou război rece, punând Turcia practic să aleagă între obligaţiile sale de stat membru NATO şi relaţiile foarte bune pe care le-a clădit în ultimii ani cu Federaţia Rusă. Pe de altă parte, relaţiile cu Iranul sunt extreme de încordate, ambele state disputându-şi de fapt supremaţia regională. Agresiunea Statului Islamic pune atât SUA, cât şi Iranul, de aceeaşi parte a baricadei în războiul din Siria, bănuindu-se chiar coordonarea atacurilor împotriva ISIS, în ciuda negărilor vehemente din partea armatei americane.

Regii asfaltului se ameninţau cu "puşcăria VIP-urilor"

Fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova Sergiu Lucinschi, acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, a fost pus sub control judiciar, după ce magistraţii Curţii Supreme au respins, miercuri, cererea DNA de arestare preventivă a acestuia. Complicele său, Constantin Comăneanu, un poliţist din cadrul DIICOT, a fost arestat pentru 30 de zile. În acelaşi dosar mai sunt inculpaţi avocatul Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, procurorul DIICOT Remus Tudoran Jurj, Ciprian Nistor şi Dan Mihăilă. Potrivit DNA, Sergiu Lucinschi l-ar fi şantajat pentru 4 milioane de euro pe afaceristul Alexandru Horpoş, patronul Straco Grup. În schimbul banilor, Lucinschi a promis că va retrage o plângere făcută împotriva omului de afaceri, privind mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.

BANCHERUL

Care banci au acordat cele mai multe credite noi in 2014

Conform datelor BNR, băncile au acordat in 2014 credite noi in valoare de aproape 50 de miliarde de lei. Pe de alta parte, sistemul bancar a făcut curăţenie generala prin dulapuri si la indemnul BNR a scos din bilanţuri credite neperformante de miliarde de lei, in timp ce alte zeci de miliarde de împrumuturi fără probleme au fost rambursate integral de către clienţi, la scadenta. Astfel ca după ce s-a tras linie la finalul anului, sistemul bancar a înregistrat o scădere a soldului de credite cu 7 miliarde lei, de la 21,8 miliarde in decembrie 2013 la 21,1 miliarde in decembrie 2014. Topul băncilor cu cele mai multe credite noi. Pe podium se afla băncile mari, cum este si firesc: prima este Banca Transilvania, a doua BCR si a treia Raiffeisen Bank. Astfel, Banca Transilvania a acordat in 2014 un număr de 146.000 de noi credite persoanelor fizice si companiilor, in valoare totala de 9,1 miliarde lei. Liderul sistemului bancar, BCR, a reuşit sa acorde in 2014 credite noi in valoare de 7,4 miliarde lei. La Raiffeisen Bank, volumul de noi împrumuturi pentru populaţie si firme s-a ridicat in 2014 la 6,2 miliarde lei.

După opt luni de scădere artificiala de tip contabil, rata creditelor neperformante a luat-o iar in sus, depăşind 14%

După masurile luate anul trecut de BNR in vederea reducerii ratei creditelor neperformante, cerând băncilor sa-si scoată din bilanţuri împrumuturile fără şanse de recuperare, rata creditelor neperformante a scăzut dramatic, timp de opt luni consecutive, de la 20,47% in aprilie la 13,95% in decembrie 2014. Noul an a debutat însă cu schimbarea tendinţei: rata creditelor neperformante a crescut in ianuarie la 14,02%, in condiţiile in care toate tipurile de restante la credite sunt in creştere. Astfel, totalul restantelor înregistrate de populaţie la bănci a crescut in ianuarie cu 110 milioane lei, la un total de 6,4 miliarde lei. Restantele de peste 90 de zile, termen de la care băncile previzionează integral creditul si încep procedura de executare silita, a avansat de la 4,8 la 4,9 miliarde lei, in timp ce creditele scoase in afara bilanţurilor a crescut uşor in ianuarie, cu 30 de milioane de lei, la un total de aproape 1,4 miliarde lei.

CURENTUL

Cronica unei licitaţii cu final cunoscut: SAP la Hidroelectrica, Q.E.D

Aşa cum a prevăzut într-un articol publicat în 8 ianuarie 2015 ziarul CURENTUL, la HIDROELECTRICA a câştigat SAP. Q.E.D. sau ce era de demonstrat, s-a demonstrat. Ziarul anunţa în ianuarie că Hidroelectrica va achiziţiona Sistem Informatic Integrat de tip ENTERPRISE RESSOURCE PLANNING cu arhitectură centralizată, cu instrumente de raportare managerială în valoare de 3,5 milioane de euro. În articol se prezentau argumentele care susţineau afirmaţia că va fi anunţată câştigătoare soluţia SAP, incluzând prevederi dedicate SAP din caietul de sarcini. Infractorul av. dr. Borza a recunoscut că "pregătirea caietului de sarcini s-a efectuat prin consultarea cu reprezentanţi ai principalilor producători de tehnologie ERP, atât locali cît şi internaţionali", susţinând că acesta este "un procedeu de altfel legal, relativ uzitat în cadrul licitaţiilor din sistemul public". Legislaţia, în mod evident, nu permite consultarea cu potenţialii participanţi la licitaţie.

Prima suta - de Tia Şerbănescu

S-au împlinit o sută de zile de când dl. Iohannis e preşedintele României. Cu această ocazie, preşedintele a oferit o declaraţie şi o conferinţă de presă la Cotroceni. Dacă dl. Iohannis îşi păstrează ritmul înseamnă că vom mai avea două declaraţii identice în acest an. Mulţam. Danke. Preşedintele a explicat din nou că nu vorbeşte mai mult pentru că are alte crezuri: "fără scandal, fără vorbărie, litera şi spiritul Constituţiei, dacă greşeşti grav, demisionezi, să ne vedem fiecare de treabă cu responsabilitate, România lucrului bine făcut cere timp, nu poţi schimba un comportament cu forţa, cine nu învaţă din trecut repetă greşelile, în cele din urmă vor prevala principiile". Fraze pe care nu te saturi niciodată să le auzi. Ponta a declarat că s-a consultat cu Iohannis în privinţa unor despăgubiri pe care "tribunalul din Washington ne obligă să le plătim şi CE ne obligă să nu le plătim: suntem între ciocan şi nicovală". Ăsta-i PSD: când nu e între seceră şi ciocan, e între ciocan şi nicovală. Şi între ciolan şi cătuşe. Vorba lui Ilici: dacă-s bolnavi, să fie sănătoşi!

CURIERUL NATIONAL

Prejudiciul în dosarul lui Horia Georgescu, majorat cu 9 mil. euro

Prejudiciul în dosarul în care fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a fost arestat preventiv pentru abuz în serviciu a fost majorat cu 9 milioane de euro, potrivit unor surse citate de B1 TV. În urma cercetărilor în dosarul în care Horia Georgescu este arestat preventiv, alături de Theodor Nicolescu, s-a stabilit că prejudiciul este mai mare cu 9 milioane de euro, ajungând astfel la 84 de milioane de euro. De altfel, fostul şef al ANI a fost adus miercuri la sediul DNA, unde cel mai probabil a fost înştiinţat cu privire la majorarea prejudiciului.

România, campioană la suprafaţa cultivată cu porumb

Potrivit rezultatelor cercetării statistice "Producţia agricolă vegetală la principalele culturi, în anul 2014", producţia agricolă vegetală a înregistrat creşteri la cereale pentru boabe, plante uleioase, sfecla de zahăr, cartofi şi scăderi la leguminoase pentru boabe şi la legume, informează INS. Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2014 reprezintă 45,9% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,0%. Producţia de cereale pentru boabe a crescut cu 3,4% faţă de anul precedent, datorită creşterii randamentelor la hectar. Astfel, în anul 2014, România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată cu porumb, iar la producţie s-a situat pe locul doi, după Franţa, datorită unui randament inferior. De altfel randamentul la porumb realizat de România este cel mai mic faţă de cel al principalelor State Membre cultivatoare de porumb boabe.

BCE: Primele investigaţii asupra a 3 instituţii financiare

Mecanismul de supraveghere al băncilor aparţinând Băncii Centrale Europene lansează primele investigaţii asupra unor creditori mai mari din UE. Până în prezent, aproximativ 11 pretinse încălcări au fost raportate către SSM. Anul trecut, 25 de bănci nu au reuşit să treacă testele de stres ale BCE. Prezentând primul raport anual al mecanismului de supraveghere unic al Băncii Centrale Europene - SSM, marţi (31 martie), preşedinta Daniele Nouy a declarat că va deschide primele investigaţii la 3 bănci "semnificative" pentru încălcarea legislaţiei UE. Nouy a adăugat că sistemul de supraveghere va "urmări îndeaproape strategiile agresive" de căutare pentru randamente cu scopul de a identifica standardele lejere de credit, insuficient de stricte. Ea a avertizat, de asemenea, că BCE monitorizează băncile afectate din ţările lovite de criză deoarece acestea sunt "mai predispuse la încălcarea legislaţiei". Ea a adăugat: "Vom fi un supraveghetor dur... şi vom depune eforturi pentru a fi corecţi".

Suntem furaţi, dar tot noi ne scuzăm

Hoţia a căpătat proporţii monstruoase în România. Nu este însă formă de hoţie mai perfidă decât inflaţia. Şi nu se putea ca în România furăciunilor să nu excelăm şi la acest capitol! În ultimul sfert de veac, doar Serbia lovită de război ne-a mai depăşit în partea asta de lume... Inflaţia îşi are epicentrul în statul dominat de o elită cleptocratică şi un sistem bancar care se consideră îndreptăţit la această rentă pe care o aduce creaţia suplimentară de monedă. Procurorii ne revelează în aceste zile cât de nedreaptă a fost deposedarea sistematică a românilor de valoarea banilor lor. Motorul principal al creaţiei monetare post-criză a fost emisiunea abundentă a titlurilor de stat susţinută de băncile doritoare să-şi primenească stocul creditelor putrede acordate în "boom". Descoperim acum că statul nici nu ar fi avut nevoie de toţi aceşti bani şi că importante cantităţi din creditul inflaţionist au ajuns sub formă de rentă către clientela politică îngrămădită acum la DNA. Oligarhia coruptă s-a jucat cu banii veniţi pe ţeava creditului guvernamental de la bănci ele însele virtual insolvente. A fost hoţia perfectă pe care nu a văzut-o nimeni.

EVENIMENTUL ZILEI

Declaraţia unui congresmen SUA: "România va fi inclusă în programul Visa Waiver"

Congresmenul republican Mac Thornberry, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor, a anunţat în exclusivitate pentru Radio România că e posibil să se facă modificări astfel încât România să fie inclusă în programul Visa Waiver. Noul ambasador american va ajunge repede la postul din Bucureşti, pentru că şi democraţii dar şi republicanii respectă faptul că este diplomat de carieră, a declarat în exclusivitate pentru Radio România, congresmanul republican Mac Thornberry, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanţilor. Congresmenul a precizat că numirea unui ambasador la Bucureşti a întârziat strict din cauza unor neînţeleşi interne de pe scena politică americană şi nu a avut nimic de a face cu România. Ba chiar, pentru că România este unul dintre aliaţii cei mai buni ai Statelor Unite, e posibil sa se facă modificări astfel încât Romania sa fie inclusa in programul Visa Waiver.

Ministrul rus al Apărării tratează mass media ca armă de război

Federaţia Rusă a propus, pentru începutul de secol 21, drept modalitate de angajare în conflict, războiul hibrid. A făcut-o în Crimeea, atunci când "omuleţii verzi" - în fapt trupe speciale ale armatei ruse, după cum a recunoscut explicit preşedintele Putin - au condus asaltul la adresa instituţiilor publice din regiune, au blocat unităţile militare ucrainene din peninsulă şi au răsturnat autorităţile legitime, înlocuindu- le cu o gaşcă de aventurieri prost pregătiţi, susţinuţi de un pseudo- referendum făcut după modelul Anschlussului austriac, sub ameninţarea armelor cu cartuş pe ţeavă. Prezent la ceremonia de acordare a premiului "Media-As" pentru jurnalişti ruşi, cu precădere din presa oficială şi oficioasă, ministrul rus al Apărării, Serghei Soigu, a declarat că mass-media este unul dintre noile tipuri de armament modern care, de-a lungul mai multor ani, a adus Rusiei atât victorii, cât şi înfrângeri.

Societatea Română de Radio, obligată de judecători să-şi dezvăluie numărul de angajaţi

Sindicatul Unit al Salariaţilor a dat în judecată Radioul Public după ce instituţia a refuzat să răspundă la o serie de întrebări de interes public. Tribunalul Bucureşti a obligat Societatea Română de Radio să comunice numărul de angajaţi ai instituţiei şi câţi dintre ei sunt înscrişi în sindicatul "de casă" al Radioului. Sindicatul a cerut instituţiei publice numărul total de salariaţi, cu contract individual de muncă în SRR, la data de 26 Septembrie 2012, numărul total de salariaţi, cu contract individual de muncă în SRR, la data de 28 Februarie 2013 şi câţi membri de sindicat cotizanţi, din rândul angajaţilor cu contract individual de muncă în SRR la data de 28 Februarie 2013, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din SRR.

Sergiu Lucinschi a afirmat că tatăl său, fost preşedinte al R. Moldova, "a făcut toată combinaţia"

Sergiu Lucinschi, cercetat sub control judiciar pentru fapte de corupţie, a afirmat, într-o discuţie cu omul de afaceri Alexandru Horpos, că tatăl său, Petru Lucinschi, fost preşedinte al Republicii Moldova, "a făcut toată combinaţia" pentru a interveni într-un dosar instrumentat de DIICOT. Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă a lui Sergiu Lucinschi, acesta l-a asigurat pe Alexandru Horpos că va merge la Chişinău pentru a discuta cu tatăl său, iar apoi "îi va da semne procurorul". Lucinschi făcea referire la procurorul DIICOT Remus Jurj, care îl ancheta pe Horpos într-un dosar penal, potrivit Agerpres. Ulterior, în contextul în care aştepta remiterea unei sume de bani de la Horpos, Lucinschi i-a trimis acestuia un mesaj cu conţinut ameninţător: "Adi, salut! Vrei tu neapărat să mă spitalizezi la nebuni? Am şi eu o limită, te rog să nu-ţi baţi joc că nu este bine. Sună-mă cu un răspuns concret pentru mâine".

Anticomunistul Sorin Ilieşiu s-a înscris în PSD

Fostul senator liberal Sorin Ilieşiu , unul din autorii filmului "Piaţa Universităţii", a anunţat că s-a înscris în PSD, partid despre care a afirmat că "a decis să-şi asume proiectul naţional de reformare morală a societăţii româneşti". Declaraţia sa, citită în plenul Senatului, a provocat un val de râsete şi proteste din partea foştilor săi colegi din PNL. Ironiile nu l-au deranjat pe Ilieşiu, care, în strigătele de "Ura, ura", a continuat să laude PSD-ul, unde va fi coleg cu Ion Iliescu. "În Proclamaţia pentru România am cerut în mod expres procesul comunismului şi reformarea societăţii româneşti prin învăţarea obligatorie în şcoli a adevărului despre totalitarismul comunist (...) Sunt convins că noi toţi împreună vom reuşi să facem ceea ce nu au făcut partidele politice timp de 25 de ani", a declarat Ilieşiu.

JURNALUL NATIONAL

Caracatiţa financiaro-penală conectată la bugetul primăriei lui Vanghelie

Procurorii au reuşit să identifice doar o mică parte a mecanismului prin care primarul Marian Vanghelie a reuşit, în ultimii opt ani, să spolieze bugetul instituţiei pe care o "patronează". Ancheta este la început. Dimensiunea scurgerii fondurilor locale către caracatiţa economico-politică aflată în spatele afacerilor derulate de Vanghelie este aproape imposibil de desluşit. Potrivit documentelor oficiale, Primăria Sectorului 5 a transferat în conturile firmelor apropiate primarului peste 400 de milioane de euro. Procurorii vorbesc, însă, de afaceri dubioase derulate din banul public de peste 500 de milioane de euro, din care Vanghelie şi-a tras "partea leului", în proporţie de 20 la sută.

Jurnalul National, un nou început

Jurnalul National , cotidian aflat de 22 de ani pe piaţa media românească, apare intr-o noua prezentare grafica si cu o orientare editoriala adaptata realităţii in care trăim, începând cu 2 aprilie. Noua abordare tratează ştirile din prisma relaţiei cauza-efect , folosind comparaţii si asocieri concrete, precum impactul noului cod fiscal, sau costurile reale ale cardului de sănătate . Redactorul şef, Elena Cristian, îşi propune ca Jurnalul National sa cerceteze culisele multiplelor evenimente care se întâmpla in Romania, indiferent ca e vorba de domeniile politic, social sau economic, mai exact felul in care acestea influenţează viată de zi cu zi a oamenilor. "Ştirile de ultima ora sunt reflectate de toate televiziunile. Noi ne propunem ca Jurnalul National sa le explice celor care privesc cum sunt ei afectaţi de ceea ce se întâmpla. Mai mult, avem in plan obiective ambiţioase de a readuce in prim-plan genuri jurnalistice cum ar fi ancheta, reportajul, interviul", a declarat redactorul-şef.

Parlamentul penalilor

Plenul Senatului a aprobat ieri cererile Parchetului ICCJ privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD, Darius Vâlcov, precum şi continuarea urmăririi penale a acestuia. O decizie similară urma să fie luată ieri şi de Camera Deputaţilor în cazul lui Marko Atilla, refugiat la Budapesta, dar liderul UDMR i-a depus o copie a demisiei înainte de plen, iar votul s-a aminat pentru săptamâna viitoare. Darius Vâlcov, Marko Atilla şi Elena Udrea sunt parlamentarii pentru care Parchetul a cerut de cele mai multe ori reţinerea şi arestarea preventivă. Nu toţi parlamentarii acuzaţi de corupţie au fost lăsaţi fără imunitate. Printre cei salvaţi la vot se numără deputaţii Laszlo Borbely, Daniel Chiţoiu, Victor Paul Dobre, Titi Holban, Ion Stan, Vlad Cosma şi Florin Popescu şi senatorii Marius Isăilă, Dan Şova şi Varujan Vosganian. Parlamentarii Akos Mora,Viorel Hrebenciuc, Oana Niculescu Mizil Ion Diniţă şi Dănuţ Culeţu au renunţat de bunăvoie la imunitate, demisionând din Parlament.

Turcii promit locuri de muncă românilor

România este o piaţă din ce în ce mai atractivă pentru investitori turci, iar dacă statul român le va oferi sprijin, aceştia vor putea asigura locuri de muncă pentru români, a declarat Recep Tayip Erdogan, preşedintele Turciei, aflat în vizită la Bucureşti. Acesta a venit însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri pentru a reconfirma parteneriatul strategic încheiat în 2011. Cu această ocazie, constructorul turc Eko Insaat Ve Tic a semnat un contract cu reprezentanţii Companiei de Autostrăzi din România în valoare de circa 90 milioane de euro, fără TVA, pentru realizarea centurii ocolitoare a oraşului Bacău. Turcii promit să construiască cei 31 de kilometri de drum în doi ani. Un alt proiect de amploare este realizarea cablului electric submarin, prin care România va livra curent electric Turciei, ţară mare importatoare de electricitate.

NATIONAL

DNA nu crede in miracolele de la unele Curţi de Apel!

Faptul ca in cadrul DNA funcţionează o structura specializata strict in combaterea faptelor de corupţie din justiţie nu este nici pe departe întâmplător. In primul rând, din păcate, pentru ca un astfel de fenomen infracţional este nu doar prezent, dar si încă destul de frecvent in rândurile magistraţilor. Pe de alta parte, desigur, rezultatele unor fapte de trafic de influenta la un asemenea nivel sunt cu atât mai grave. Oamenii Laurei Codruta Kovesi lucrează intens la întocmirea unei veritabile hărţi a instanţelor unde se obişnuieşte sa se dea decizii judecătoreşti. Si toate intr-un sens unic, cel al achitării "clienţilor" DNA. Sursele National susţin ca, in câteva luni, se va produce o adevărată "deflagraţie" care va zgudui din temelii Justiţia romana. Iar schimbările vor proveni nu doar in urma anchetelor procurorilor anticorupţie, dar si a unor schimbări majore care vor avea loc la nivelul conducerii Ministerului Justiţiei, unde este aşteptată detaşarea unor experţi occidentali care vor pune la cale o noua strategie.

Frunda le închide gura procurorilor

Gyorgy Frunda, consilierul onorific al premierului Victor Ponta, considera ca procurorii ar trebui sa-si vadă lungul nasului si sa nu se mai amestece in activitatea Parlamentului. "Este inacceptabil ca DNA sa influenţeze decizia politica", a afirmat Frunda. Reactia acestuia vine la o zi după ce Directia Nationala Anticoruptie a criticat propunerea de modificare a Codului de Procedura Penala promovata de mai multi senatori PSD. "Potrivit Constitutiei Romaniei, avem trei puteri in stat, care se echilibrează in activitatea lor, dar care trebuie sa-si respecte domeniile de activitate. Nu este treaba DNA sa se pronunte printr-un comunicat asupra a ceea ce vrea sa faca Parlamentul. Parlamentul are dreptul sa se pronunte sau sa modifice legea, indiferent daca acest lucru place sau nu place procurorilor sau judecatorilor", a declarat Gyorgy Frunda, intr-un interviu pentru RFI.

"Rasdacii" îşi umilesc acţionarii minoritari

Firmele încă aflate pe piaţa Rasdaq, ce se va desfiinţa pana la sfârşitul acestui an, îşi supun micii acţionari la diverse şicane si intimidări si le permit retragerea din companie doar după tergiversări, trimiteri la notari si achitarea de diverse taxe. Acţionarii care vor sa se retragă sunt obligaţi sa achite taxe mari, apoi sa facă dosare cu numeroase acte si sa le legalizeze la notariat, iar toate acestea implica iarăşi costuri notabile. "Investitorii de pe piata Rasdaq sunt supusi unui veritabil pachet de soc de încălcare a drepturilor lor, existand o situatie de confuzie si nemulţumire in piata", a spus Dumitru Beze, preşedintele AIPC. El a avertizat ca membrii AIPC au in vedere depunerea de plângeri la Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete si altor institutii din domeniu.

PUTEREA

Şcoala de cadre îşi face publicitate pe bani publici

Aleşii locali votează proiectele propuse de primarul general fără să le citească. Mai mult, consilierul PSD Graţiela Drăghici a cerut votul colegilor din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) spunând că proiectul "25 de ani SNSPA-Şcoala ta de Guvernare" nu implică efort bugetar din partea Municipalităţii. Nimic mai fals, circa 30 de mii de euro se vor toca pe publicitatea electorală a lui Sorin Oprescu printre adepţii doctoratelor scoase pe bandă rulantă la SNSPA. "Proiect de hotărâre privind cooperarea între Municipiul Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice Administrative (SNSPA) în vederea finanţării şi realizării în comun a unor evenimente în cadrul proiectului 25 de ani SNSPA-Şcoala ta de Guvernare!"- aşa sună proiectul propus de consilierul PLR, Cristina Nicolescu, lector la SNSPA, care, este adevărat, s-a abţinut de la vot, dar a promovat minciuna potrivit căreia evenimentul nu ar implica nici un efort bugetar din partea Primăriei Capitalei.

Record pentru hackerii de pe Dunăre. Piraţii din Mehedinţi au prădat Australia şi Columbia

Hackerii din Mehedinţi au furat aproximativ 4,5 milioane de dolari de la companii de telefonie, de la servicii financiare şi de la servere guvernamentale din Australia şi Columbia. Gruparea a fost destructurată de DIICOT Mehedinţi după percheziţii făcute în cinci judeţe. Ofiţerii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate au făcut, miercuri dimineaţa, sub coordonarea DIICOT Mehedinţi, 11 percheziţii în judeţele Mehedinţi, Dolj, Hunedoara, Buzău şi Timiş, pentru destructurarea unui grup infracţional specializat în infracţiuni din domeniul criminalităţii informatice. Au fost vizate persoane suspectate de infracţiuni contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, săvârşite în perioada 2013-2014.

ROMANIA LIBERA

Baron PSD, Super-Caritas cu gunoaie pe banii publici

Polaris Holding, firma implicată în dosarul penal de corupţie al primarului Constanţei, Radu Mazăre, plăteşte ­pentru monopolul asupra colectării şi transportului deşeurilor menajere din Teleorman un milion de euro în opt ani. Încasează, în schimb, 35 de milioane euro din taxe. Polaris Holding, compania deţinută de familia deputatului PSD Eduard Martin, urmărit penal într-un dosar de corupţie în care este anchetat şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, a pus mâna pe o super-afacere la Teleorman. Compania a obţinut în 2013 monopolul pe colectarea şi transportul deşeurilor menajere din tot judeţul şi va încasa, în cei opt ani cât este valabil contractul, circa 35 de milioane euro.

Deşi cumpărăm avioane F-16 din Portugalia, Armata Română se va baza până în anul 2020 pe vechile aeronave MiG 21 LanceR

Ministerul român al Apărării va cumpăra, după cum se ştie, avioane de luptă F-16, din excedentul Forţelor Aeriene ale Portugaliei. Cu toate acestea, cel puţin până în anul 2020, avioanele MiG 21 LanceR vor continua să zboare în serviciul Forţelor Aeriene ale României. Dovada în acest sens o reprezintă o licitaţie organizată acum câteva zile de Statul Major al Forţelor Aeriene (SMFA). Licitaţia s-a referit la cumpărarea de anvelope pentru aeronave. Documentaţia aferentă licitaţiei s-a bazat pe aşa-numitul "Caiet de sarcini pentru asigurarea anvelopelor la avioanele militare în perioada 2015 - 2020". Caietul de sarcini nu spune nimic despre cumpărarea de pneuri pentru F-16 (deşi oficialii susţin că acesta e viitorul avion de luptă al României). Prin licitaţia organizată de SMFA se vor cumpăra "anvelope pentru aeronavele militare tip MiG 21, IAR-99 şi elicopterele IAR 330, din înzestrarea Statului Major al Forţelor Aeriene, în perioada 2015-2020".

ZIARUL FINANCIAR

Şeful Fondului Proprietatea: Investitorii vor să ştie dacă lupta anticorupţie este pe bune

Cât de reală este campania anticorupţie din Ro­mânia şi ce schimbări va produce în mediul de afaceri şi în administraţia publică?, au vrut să ştie fondurile americane de investiţii şi analiştii băncilor care au participat luni şi marţi la eve­ni­mentul Romanian Investor Days de la New York. "Investitorii vor să ştie dacă recentele arestări şi campania anticorupţie din România sunt pe bune sau dacă sunt alimentate politic. Mă aştept să aibă loc o schimbare dramatică în mediul administrativ dar şi de business ca urmare a acestei campanii. Autorităţile cred că vor deveni mult mai atente", a spus Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, care alături de Bursa de Valori Bucureşti şi Swiss Capital a or­ganizat eveni­mentul.

Încasările din TVA s-au majorat cu 20% în primele două luni ale anului

Creşterea cu 20% a încasărilor din TVA este cea mai mare de după 2008. Întrebarea este dacă tendinţa se va păstra tot anul. Încasările din TVA au crescut în primele două luni ale anului cu 1,6 miliarde de lei (19,5%) comparativ cu primele două luni ale lui 2014, iar încasările din aceeaşi sursă au crescut în februarie curent comparativ cu februarie 2014 cu aproape 22%. În primele două luni ale anului s-au încasat la buget 10 miliarde de lei din TVA (plus 19,5%), iar din accize 3,9 mld. lei (plus 14%). Creşterea este cea mai mare înregistrată după criză cu excepţia lui 2011, când efectul majorării TVA din 2010 s-a văzut în încasările bugetare. Aceste creşteri coincid cu înăs­prirea legislaţiei privind emiterea de bo­nuri fiscale care a culminat cu ultimele controale ale Fiscului şi cu închiderea de zeci de unităţi.

Început cu stângul: vedetele bursei au pierdut 400 milioane de euro din valoarea de piaţă în primele trei luni din 2015

Petrom a tras în jos rezultatul "grupei", cu o depreciere de 2,5 miliarde de lei în primul trimestru. Capitalizarea bursieră a celor mai lichide 25 de companii listate a scăzut cu 1,7 miliarde de lei (400 mil. euro), sau 2,3%, în primul trimestru, în contextul în care ieftinirea pe­tro­lului, rezul­ta­tele dezamă­gi­toa­re şi marcările de profit pe unele companii au "con­spirat" pentru a compensa evoluţia pozitivă a unor blue-chips din bancar şi energie. Jumătate din acţiunile incluse în indicele bursier BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-au apreciat din ianuarie până în martie, în timp ce cealaltă jumătate s-a depreciat mai puternic. Per ansamblu, bursa a închis primul primestru în stagnare. Liderul la creşteri în primele trei luni a fost transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (simbol bursier COTE), care s-a apreciat cu 14%, după un an în care compania a raportat în fiecare trimestru creşteri de profit, încheind 2014 cu un plus la câştig de 60%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb