REVISTA PRESEI 02.07.2013

Willy Homner
Revista Presei / 2 iulie 2013

ADEVARUL

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă.

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri. "La 'Dimitrie Bolintineanu' se pare că era un sistem prin care cineva în interiorul şcolii soluţiona problemele şi foile ajungeau la elevi. Existau nişte suspiciuni din mai multe zone că se întâmpla asta la liceul respectiv. Este absolut firesc ca organele statului să intervină şi poate aşa pricepe toată lumea că Bacalaureatul este un examen serios. Conform procedurii, ISMB a demis conducerea liceului şi a înlocuit toată comisia de Bacalaureat de la centrul de examen", a declarat Pricopie la RTV.

Scandal cu margarină: cât e Nadia de vină? Ministerul Educaţiei face anchetă

Un atac al jurnalistului Robert Turcescu la adresa Nadiei Comăneci a scos la iveală modul în care un aliment controversat a ajuns să fie promovat în şcoli. "Nadia Comăneci poate să-şi bage-n fund reclama ei la margarină. Vai mama ei de cerşetoare, ce-a ajuns...I-aş da numai zece...şuturi în fund! O nemernică, vinde otravă pe arginţi". Acest mesaj a apărut, săptămâna trecută, pe contul de Facebook al jurnalistului Robert Turcescu şi a stârnit un val de indignare, cu atât mai mult cu cât reclama în care fosta gimnastă promovează o marcă de margarină circulă pe televiziuni de câţiva ani buni. Ulterior, Turcescu a şters mesajul, însă reacţiile au continuat. Ieri, Andrei Pleşu a scris, pe platforma de bloguri a ziarului "Adevărul", un editorial în care l-a criticat pe moderatorul TV: "Domnul Turcescu nu pare să realizeze că a intoxica publicul cu margarină e mult mai puţin grav în România de azi, decât a-l intoxica, nonşalant, cu proastă creştere".

Scandal la Banca Vaticanului: Directorul general şi adjunctul său au demisionat "pentru binele Sfântului Scaun"

Directorul Băncii Vaticanului şi adjunctul său au demisionat luni, potrivit unui comunicat de presă citat de Reuters şi Associated Press. Demisiile vin după ce vinerea trecută episcopul de Salerno, un oficial din cadrul serviciilor secrete italiene şi un broker au fost arestaţi în cadrul unei anchete a justiţiei italiene asupra Băncii Vaticanului. Paolo Cipriani şi Massimo Tulli şi-au depus demisiile "pentru binele Institutului (n.r. Banca Vaticanului este denumită oficial Institutul Operelor Religioase) şi al Sfântului Scaun", se arată în comunicat. Ernst von Freyberg, preşedintele băncii, cunoscute în mod oficial drept Institutul Operelor Religioase, va prelua interimatul funcţiei de director general. De asemenea, organigrama instituţiei va include un nou post, cel de director de risc, care va avea grijă ca banca să respecte normele financiare, scrie Reuters. Cipriani a fost anchetat în 2010 alături de preşedintele de atunci al băncii de procurorii italieni pentru încălcarea normelor italiene privind spălarea de bani.

Noua viaţă de lux a talibanilor afgani, finanţată cu banii din traficul cu droguri

De mult timp, traficul de droguri este o componentă importantă a economiei afgane, fiind exploatat atât de politicienii corupţi, cât şi de foşti comandanţi guvernamentali. Însă în ultima perioadă liderii talibani au hotărât să se implice tot mai mult. Fiind o ţară în care se câştigă sute de milioane de dolari de pe urma traficului de droguri, în ciuda eforturilor guvernului de a limita fenomenul, riscă Afganistanul să devină primul stat narcotic? "În trecut, talibanii urmăreau doar cele 10 procente şi banii pentru protecţie, dar astăzi conduc afacerea de la început până la sfârşit", potrivit unui comandant insurgent care a vorbit pentru "The Newsweek" sub condiţia anonimităţii. Astăzi, insurgenţii câştigă în fiecare an peste 200 de milioane de dolari, potrivit UNODC. Pentru talibani noua definiţie a jihadului înseamnă să facă bani din traficul de droguri. Dacă acum câţiva ani liderii insurgenţi foloseau maşini vechi şi uzate, astăzi se plimbă pe străzile oraşelor afgane în maşini de lux strălucitoare şi parchează în faţa caselor lor scumpe, adevărate castele impunătoare.

Isărescu: "România are nevoie de un nou acord cu FMI, pentru că se poate împrumuta mai ieftin"

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, recomandă încheierea unui nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană, pentru că cel pe care România tocmai l-a finalizat s-a dovedit benefic, permiţând împrumuturi mai ieftine de pe pieţele externe. El a afirmat că un acord cu FMI ar asigura României, totodată, o "ancoră" şi credibilitate. Referindu-se la activele externe nete, ţintă din acordul cu FMI pentru care a fost primită o derogare, Isărescu a explicat că aceste criterii nu au fost îndeplinite la sfâşitul lunii decembrie a anului trecut, însă ţinta a fost atinsă "cu o marjă confortabilă" la sfârşitul lunii ianuarie sau martie.

OPEC-ul gazelor nu crede-n lacrimi: exportatorii cer contracte pe termen lung, care ar garanta "preţuri corecte" şi securitate energetică

Statele exportatoare de gaze naturale au adoptat, la Moscova, o declaraţie de susţinere a preţurilor bazate pe contracte de furnizare pe termen lung, indexate la preţul petrolului, care ar garanta "preţuri corecte", scrie AFP. Aceasta a fost afirmată la Forumul Ţărilor Exportatoare de Gaze (GECF) şi arată "determinarea de a continua să susţină indexarea preţului la gaze raportat la preţul petrolului şi al produselor petroliere, pentru a asigura preţuri corecte şi o dezvoltare stabilă a resurselor de gaze naturale". Organizaţia grupează 13 state şi patru ţări observatoare, grupând 60% din rezervele mondiale de gaze naturale. Producătorii afiliaţi sunt Algeria, Bolivia, Egipt, Guineea Ecuatorială, Iran, Libia, Nigeria, Oman, Qatar, Rusia, Trinidad &Tobago, Emiratele Arabe Unite si Venezuela. Statele observatoare sunt Kazahstan, Irak, Olanda şi Norvegia. Renunţarea la principiile de bază ale contractelor pe termen lung va lovi producătorii şi, în final, va submina securitatea energetică a ţărilor care cumpără gaze, a declarat preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Sfârşitul basmului pentru economia chineză?

Un castel din cărţi de joc, în care banii din credite cu garanţii dubioase au construit autostrăzi-suspendate şi oraşe-fantomă. Aşa este descrisă acum China, care s-a transformat peste noapte din motorul creşterii economice mondiale în principalul factor de risc, spun economiştii. În ultimele trei decenii, economia chineză a crescut constant. Chiar dacă în ultimii 10 ani nu a mai înregistrat ratele-record de creştere din anii 90, avansul se producea într-un ritm la care statele dezvoltate nu îndrăzneau nici măcar să viseze. Criza a ocolit aproape în totalitate puternica economie chineză, care s-a reorientat în momentul în care cererea din SUA şi din UE a început să scadă. Economia chineză a crescut anul trecut într-un ritm mult mai lent decât anticipau specialiştii şi oficialii de la Beijing, dar a crescut. Luna aceasta, activitatea industrială a avut un avans semnificativ mai mic faţă de cele înregistrate de la începutul acestui an. În acest context, temerile privind instabilitatea şi lipsa de fundament real al "boomului" din China au fost reactivate, iar investitorii au început să fugă de pe bursele chineze.

SUA rămân fără creditori

Băncile centrale au vândut o cantitate-record de titluri de trezorerie americane, după anunţul Rezervei Federale privind încheierea operaţiunilor de tipărire şi injectare de bani în piaţă. Instituţiile străine deţin astfel de titluri în valoare de 5.660 de miliarde de dolari, iar decizia de a vinde a cauzat deja creşterea dobânzilor la care se împrumută americanii. Băncile centrale au vândut săptămâna trecută titluri americane de trezorerie în valoare de 32,4 miliarde de dolari, un nivel fără precedent pentru o singură săptămână, potrivit "Financial Times". Doar Japonia, unul dintre cei mai mari creditori ai SUA, a vândut titluri în valoare de 12 miliarde de dolari - cel mai mare volum vândut în ultimele 14 luni. "Oamenii aruncă prosopul. Asta va trage piaţa în jos pe parcursul verii", explică pentru publicaţia britanică de business Markus Rosgen, strateg-şef al unităţii din Asia a grupului bancar Citigroup.

CURENTUL

USL îşi alimentează clientela politică: achiziţii fără licitaţii la regiile şi companiile de stat

Mai ţineţi minte vremurile când CFR-ul condus de Necolaiciuc plătea 4 milioane de lei vechi pe un întrerupător, 5,8 milioane de lei pe o priză şi un milion de lei pentru o banală pereche de cizme de cauciuc? Sunt mari şanse ca vremurile acelea minunate pentru anumiţi băieţi deştepţi, care s-au îmbogăţit în urma unor ţepe de acest gen date statului, să se întoarcă, mulţumită USL. În timp ce Crin se face că se ceartă cu Voiculescu, iar Ponta coabitează din plin cu Băsescu, un grup de parlamentari de la PSD, PNL şi minorităţile naţionale au depus un amendament nevinovat la ordonanţa adoptată de guvern la sfârşitul anului trecut privind modificarea sistemului de achiziţii publice reglementat de Ordonanţa de Urgenţă 34/2006. Amendamentul cu pricina prevede scoaterea regiilor autonome şi a companiilor naţionale la care statul este acţionar absolut sau majoritar din categoria structurilor obligate să atribuite contracte prin licitaţii.

Isărescu susţine interesele băncilor în detrimentul cetăţenilor

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că studiul realizat de banca centrală privind clauzele abuzive din contractele băncilor relevă un "impact major" asupra sistemului bancar şi a deponenţilor, aceştia din urmă trebuind să fie protejaţi în locul debitorilor care dau în judecată băncile. "S-a făcut studiul, s-a discutat cu ARB (Asociaţia Română a Băncilor - n.r.), propunerea mea către colegii din Banca Naţională şi cei din ARB a fost să iasă împreună şi să explice cifrele, calculele nu au fost simple, şi să nu spun eu acum nicio cifră, dar nu pot să mă abţin să spun că impactul este major, ar fi major asupra sistemului bancar", a afirmat Isărescu în cadrul unui briefing de presă, răspunzând unei întrebări pe această temă. El a adăugat că poziţia BNR "cel puţin prudentă" nu apără nicio bancă comercială, ci pe cei 6-7 milioane de deponenţi din băncile româneşti.

CURIERUL NATIONAL

Gură de aer pentru IMM-uri?

Guvernul ia în calcul stimularea întreprinderilor mici şi mjlocii prin acordarea unor noi facilităţi, inclusiv financiare, printre care înfiinţarea Fondului de Contragarantare, care va prelua o parte din riscul asumat de fondurile de garantare şi instituţiile de credit la acordarea de garanţii în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii. Procentul de preluare a riscului se stabileşte în mod diferenţiat dar nu poate depăşi 80% din valoarea garanţiei la care se aplică. Controlul financiar-fiscal de fond se va realiza cel mult o singură dată într-o perioadă de trei ani.

Guvernul vrea să concesioneze serviciile de cadastru

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), coordonat de ministrul delegat Dan Şova, a iniţiat un proiect de hotărâre privind stabilirea proiectului "Sistemul Informatic de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru mediul urban" ca proiect de infrastructură şi desemnarea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine ca unitate de achiziţii centralizată, prin care intenţionează concesiunea serviciilor de înregistrare în cadastru a imobilelor. Investiţia iniţială va fi suportată exclusiv din fonduri private, de către concesionar. Recuperarea acesteia se va face pe baza veniturilor colectate de la utilizatorii serviciilor publice în cauză.

Coborând, cu regret, din balon...

Bula datoriilor din ultimele decenii nu ar fi putut fi umflată fără complicitatea oamenilor de rând care au ales să se împrumute pentru a consuma, spune consultantul Nicole Foss. Oamenii au ajuns să creadă că economia de bubble este normalitatea, fapt pentru care faza dură de contracţie va fi surprinzătoare. Fundamentele în continuă deteriorare ne spun că investiţiile pe Bursă nu sunt recomandate în acest moment. Este greu să schimbi convingerea oamenilor potrivit căreia creşterea poate continua la nesfârşit, însă realitatea care stă în faţa noastră este aceea care ne spune că urmează o fază mai lungă şi mai puternică a contracţiei decât cea din 2007-2009, spune consultantul energetic Nicole Foss, autor pe portalul economic Automatic Earth.

Paradisul fiscal elveţian se spulberă!

De la începutul anului trecut au dispărut 16 bănci elveţiene cu capital străin, tot mai multe instituţii de credit renunţând la operaţiunile din Elveţia odată cu decăderea secretului bancar şi creşterea costurilor generate de reglementările mai stricte, transmite Bloomberg. Centru global de private banking prin tradiţie, Elveţia îşi pierde rapid statutul din cauza campaniilor purtate de Guverne puternice, precum SUA şi Germania, împotriva evaziunii fiscale realizate prin transferul averilor în conturi secrete offshore, în aşa-numite paradisuri fiscale. Numărul băncilor elveţiene cu capital străin a scăzut la 129 la finele lunii mai, faţă de 145 la începutul anului trecut, potrivit Asociaţiei Băncilor Străine din Elveţia. Activele în administrare ale acestor instituţii au coborât cu 25% în ultimii cinci ani, la 870,7 miliarde franci elveţieni (706 miliarde euro), odată ce clienţii şi-au retras banii sau au plătit taxele aferente veniturilor nedeclarate ascunse în Elveţia.

Şomajul a crescut la 7,5% în mai

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost în mai de 7,5 la sută, în creştere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi de nivelul din mai 2012, numărul şomerilor ajungând la 720.000, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul şomerilor BIM (în vârstă de 15-74 de ani) estimat pentru luna mai este de 720.000, în creştere atât faţă de luna precedentă, cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent, ambele cu 712.000. De asemenea, şomajul din zona euro a crescut la 12,1% în luna mai, de la 12% în aprilie, în timp ce indicatorul a stagnat la nivelul Uniunii Europene la 10,9%, potrivit datelor anunţate de Eurostat. Cele mai scăzute rate ale şomajului au fost înregistrate în Austria (4,7%), Germania (5,3%) şi Luxemburg (5,7%), faţă de niveluri alarmante în Spania (26,9%) şi Grecia (26,8%).

EVENIMENTUL ZILEI

Miliardul îngropat în închiderea minelor

Peste 550 de mine şi cariere au fost sau se află în proces de închidere şi ecologizare, în ultimii ani zece ani fiind cheltuite 1,33 miliarde de lei (350 mil. euro). La aproximativ jumătate dintre aceste unităţi, lucrările nici nu au fost începute, iar la o bună parte dintre cele închise s-au constatat mari nereguli. Din 1998 şi până la finele anului 2011, autorităţile române au cheltuit fonduri uriaşe pentru închiderea a 556 de mine şi cariere neviabile, au disponibilizat zeci de mii de angajaţi, iar acum constată că o parte dintre ele prezintă interes pentru investitorii străini, astfel că ar putea fi redeschise. Înainte de 1989, numărul persoanelor care lucrau direct în industria mineritului era de 350.000. Indirect, alte 700.000 de persoane depindeau de această activitate. În ultimul deceniu, în companiile miniere deţinute de stat au mai rămas doar circa 20.000 de persoane, majoritatea fiind angajaţi în sectorul de cărbuni. Dezastrul se observă însă mult mai clar în sectorul minier neenergetic, unde, în prezent, mai lucrează doar câteva sute de muncitori.

Antonescu conduce Operaţiunea "Ocupaţi PNŢCD!"

PNL face eforturi pentru a adera la Partidul Popularilor Europeni. Pentru aceasta, Crin Antonescu trage sfori pentru instalarea lui Vasile Lupu şi Victor Ciorbea în fruntea PNŢCD, formaţiune care să le deschidă liberalilor uşa PPE. Crin Antonescu intenţionează ca PNL, membru ALDE, să adere la Partidul Popular European (PPE) cu ajutorul PNŢCD, deja membru al acestei familii politice europene. Planul, evocat la un moment dat de Sorin Frunzăverde, unul dintre vicepreşedinţii influenţi ai liberalilor, este deja în derulare în această perioadă. Potrivit surselor EVZ, liberalii, la comanda lui Crin Antonescu, au iniţiat deja o serie de acţiuni menite a-l îndepărta Aurelian Pavelescu de la conducerea PNŢCD, pentru a-i instala pe cei favorabili şefului PNL: Vasile Lupu şi Victor Ciorbea, actual senator liberal.

"AFACEREA CADASTRUL". Monopol pe terenurile României

Mutat de la o instituţie la alta, Cadastrul este pe cale de a fi "bucăţit" în favoarea privaţilor. Li se dă partea urbană. Dacă trece proiectul, Ministerul Marilor Proiecte al lui Dan Şova organizează licitaţia. CSAT are un cuvânt de spus. După ce "Evenimentul zilei" a dezvăluit, în ediţia de ieri, că se pregăteşte concesionarea Cadas tru lui urban al României, cei care lucrează în domeniu spun că intenţia mai marilor din Guvern creează un precedent periculos: "Ar putea exista un monopol în ceea ce priveşte măsurătorile topografice şi cadastrarea proprietăţilor din oraşe".

Victor Ponta: Traian Băsescu se pregăteşte pentru funcţia de premier

Faptul că preşedintele Traian Băsescu s-a apucat de strategii agricole înseamnă că se pregăteşte pentru funcţia de prim-ministru, deoarece Preşedinţia nu are nicio legătură cu agricultura, a declarat premierul Victor Ponta. A precizat că glumeşte. "Dacă pot să glumesc, dacă domnul preşedinte Băsescu s-a apucat de strategii agricole înseamnă că se pregăteşte pentru funcţia de prim-ministru, că nu are nicio legătură Preşedinţia cu agricultura", a spus Victor Ponta la Antena 3. El a răspuns astfel în contextul în care moderatorul comenta faptul că şeful Guvernului efectuează un turneu asiatic în care caută investitori, iar preşedintele Traian Băsescu "s-a apucat să facă strategii agricole".

JURNALUL NATIONAL

Parole, servere, coduri şi SMS-uri. Cum funcţionează sistemul SUPER SECURIZAT de alegere şi transmitere a subiectelor de BAC

Membrii Comisiei Naţionale de Bacalaureat se întâlnesc în jurul orei 5.30. Primul lucru pe care îl fac membrii Comisiei este să tragă la sorţi varianta de examen din 10 subiecte posibile, care se află pe un server securizat de la minister. După ce a fost extrasă varianta de examen, către centrele de examen din ţară sunt transmise parolele şi codurile necesare descărcării acesteia de pe server. Subiectele trebuie descărcate în centrele de examen până în jurul orei 8.10, astfel încât acestea să fie multiplicate în timp util pentru a fi distribuite în sălile de examen în jurul orei 9.00. Transmiterea tuturor datelor se face de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Ministerul Educaţiei Naţionale precizează, într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei, că nici una dintre variantele de subiecte, de la proba scrisă la Limba şi literatura română - Bacalaureat iunie-iulie 2013, nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 09.00.

Udrea a luat caimacul căsătoriei cu Cocoş. Declaraţia de avere a blondei din Pleşcoi ascunde dividendele din firmele care făceau ouă de aur

Elena Udrea şi Dorin Cocoş şi-au împărţit bunurile deţinute în comun după zece ani de căsnicie. Divorţul de Dorin Cocoş i-a redat libertatea Elenei Udrea, însă i-a micşorat sumele deţinute în conturile bancare. Potrivit declaraţiei de avere, postate pe site-ul Camerei Deputaţilor în data de 14 iunie 2013, Elena Udrea deţine, "conform actului de partaj voluntar", şase terenuri intravilane în suprafaţă totală de peste 11,200 metri pătraţi în Bucureşti şi Ilfov. În ceea ce priveşte terenurile, datele sunt aproape identice cu cele din declaraţia de avere din luna decembrie 2012. Lucrurile s-au schimbat puţin însă la rubrica "clădiri". În comparaţie cu vechea declaraţie, Udrea a pierdut un apartament şi un garaj, însă s-a ales cu o casă de locuit în plus.

Flota vândută, pavilionul cedat! Cum a încăput pavilionul românesc într-o cutie poştală din Cipru

O gaşcă de băieţi deştepţi au reuşit să lase România fără pavilionul maritim naţional. Acesta a fost trecut pe numele unei firme ascunse în paradisul fiscal din Cipru, care va avea dreptul să înmatriculeze nave în numele statului român. Toată această afacere de milioane de euro a fost finalizată cu ajutorul fostului director general al Autorităţii Navale Române (ANR) Eugen Olteanu. El a fost numit în funcţie de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda, pe 12 septembrie 2012. În aceeaşi zi, Olteanu a semnat un contract de agenţie prin care statul român cedează pavilionul maritim, pentru o perioadă de 30 de ani, firmei Ilvana Holding Limited, înfiinţată cu o lună mai devreme, în Cipru. De la sine putere, după semnarea contractului, Olteanu a decis să-l includă în categoria documentelor secrete. După câteva zile de la semnarea contractului Olteanu a fost schimbat din funcţie, ceea ce poate însemna că şi-a îndeplinit misiunea.

NATIONAL

Pinalti, pus de Blaga pe faras

Gheorghe Stefan Pinalti ar putea plati cu sefia PDL Neamt sustinerea acordata Miscarii Populare puse pe roate de Traian Basescu. Lasata la dospit in ultimele doua luni, ideea debarasarii de democrat-liberalii ramasi fani ai lui Traian Basescu preocupa din nou actuala conducere a PDL. Mai exact, dinspre Modrogan bate vant de demitere din functie a unor lideri de filiale, in fruntea listei negre tronand Gheorghe Stefan Pinalti, adept pe fata a noii formatiuni initiate de Traian Basescu. Iar termenul de executie ar fi chiar sfarsitul acestei saptamani, cand PDL si-a convocat forurile de conducere: Colegiul Director si Consiliul National de Coordonare.

Accidentul din Muntenegru mai face o victima: Titus Corlatean

Dupa ce a evitat la mustata intalnirea cu taifunul Rumbia, Victor Ponta le-a spus jurnalistilor romani ca a aflat de pericol "tot singur", nu prin intermediul MAE. Fara doar si poate aluzia priveste tragicul accidentul petrecut in Muntenegru, de amploarea caruia seful Executivului a aflat mult prea tarziu. Iar cum Victor Ponta a fost tocat de presa pentru reactii tardive in cazul Muntenegru, este clar ca acesta se uita acum chioras la ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean. Fapt confirmat de oful varsat in fata ziaristilor romani prezenti in China, carora s-a grabit sa le spuna ca Ministerul condus de Corlatean nu l-a informat despre taifun, ci a aflat "tot singur" despre amenintarea de natura meteo aparuta in timpul vizitei sale in China.

22 de milioane de egipteni cer plecarea lui Morsi

Miscarea Tamarrod din Egipt i-a cerut presedintelui egiptean Mohamed Morsi ca pana in aceasta dupa-amiaza sa paraseasca puterea, altfel, peste 22 de milioane de egipteni vor declansa o miscare de nesupunere civila. Reprezentantii Tamarrod (care in araba inseamna revolta) are in componenta sa personalitati ale opozitiei laice, liberale si de stanga. Miscarea sustine ca a strans peste 22 de milioane de semnaturi pentru organizarea de alegeri prezidentiale anticipate. Tamarrod a cerut politiei si armatei egiptene sa se alature vointei poporului egiptean, care ii vrea plecati de la putere si pe Morsi, si pe Fratii Musulmani. Sediul central al acestei confrerii a fost devastat, ieri dimineata, de catre oponentii lui Morsi, dar protestatarii n-au avut cu cine sa se lupte, deoarece reprezentantii Fratilor Musulmani plecasera, de teama sa nu fie linsati.

PUTEREA

UE cere americanilor să oprească imediat spionarea aliaţilor

Edward Snowden loveşte din nou administraţia Obama. Washingtonul a spionat reprezentanţele UE şi 38 de ambasade din SUA, printre care cele ale Franţei, Italiei, Greciei şi ale unor ţări din Orientul Mijlociu, scrie "The Guardian", citat de Agerpres, potrivit unor documente furnizate de fostul angajat NSA (Agenţia Naţională de Securitate a SUA). Spionajul american asupra UE a cauzat o "pierdere de încredere" şi ar putea declanşa o "criză politică", au afirmat surse europene, potrivit Mediafax. Oficialii UE au criticat dur practicile americane de spionaj, avertizând cu întârzierea acordului de liber schimb între Uniune şi Statele Unite. Deşi comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a subliniat că "între parteneri nu se face spionaj", secretarul de Stat american John Kerry a răspuns, luni, că spionarea altor state nu este un lucru "neobişnuit".

Codul de procedură penală, la promulgare

Plenul Camerei Deputaţilor a votat Codul de procedură penală cu 227 de voturi pentru, 20 de voturi impotrivă şi 17 abţineri. Totodată, a fost respins amendamentul liberalului Tudor Chiuariu prin care cerea justificarea temeiniciei trimiterii în judecată de către judecători, şi nu de către procurori. Valeriu Zgonea a propus ca votul pentru Codul de procedură penală să se dea în şedinţa de luni, astfel încât să nu mai fie convocată sesiune extraordinară şi în ziua de marţi. Ordinea de zi a şedinţei Camerei a cuprins doar proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale.

Referendum. Varianta raţională

Organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, anul viitor, constituie în prezent cel mai raţional lucru care poate fi luat în calcul, a afirmat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. "După ce trece acest an - ca jurist îmi este foarte greu să înţeleg de unde a venit anul ăla, dar politic pot să înţeleg - deci, după ce trece acest an de carantină, putem să organizăm foarte bine referendumul. Că se va organiza odată cu primul tur al prezidenţialelor, nu-i nimic rău, cred că şi preşedintele Băsescu a făcut un referendum odată cu primul tur. Dacă mă întrebaţi astăzi, mi se pare cel mai raţional acest lucru, dar e o decizie pe care nu pot să o iau eu, o să discutăm şi o să decidem", a declarat Ponta pentru TVR.

ROMANIA LIBERA

Banii publici, puşi pe tava clientelei USL

De la înălţimea majorităţii parlamentare confortabile pe care o are, USL nu se mai sfieşte deloc când vine vorba de modificarea legilor astfel încât liberalii, social-democraţii şi clienţii lor politici să beneficieze la maximum de instalarea la putere. Ultima victimă în goana USL după banul public? Legea achiziţiilor publice. Odată "periată", regiile autonome, consiliile judeţene, primăriile şi multe alte autorităţi publice au mult mai multă libertate să dea contractele cui trebuie, nu prin licitaţie. Regiile autonome şi companiile naţio­nale la care statul este acţionar absolut sau majoritar nu mai sunt obligate să atribuie contractele prin licitaţie, fiind scoase din categoria "autorităţilor contractante". Cum le vor atribui de acum încolo? Prin încredinţare sau negociere directă. Adică, le vor face cadou cui trebuie.

24 de MILIOANE de euro, ŞPAGA anuală primită de medici, numai de la bucureşteni

24 de milioane de euro reprezintă valoarea şpăgilor pe care bucureştenii le-au plătit medicilor, numai anul trecut, pentru a fi mai bine trataţi în timpul intervenţiilor chirurgicale, arată o cercetare efectuată de sociologii din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Suma a fost acumulată deşi doar 6% dintre locuitorii Capitalei au fost supuşi unei operaţii în 2012. Mai mult, "este posibil ca cifrele să fie sub estimări întrucât o parte dintre respondenţi (...) au preferat să treacă sub tăcere valoarea plăţilor informale date personalului din sistemul medical, iar sondajul s-a realizat doar în rândul rezidenţilor din Bucureşti, nu şi în rândul celor din alte localităţi care au fost internaţi în Capitală", arată realizatorii sondajului de opinie intitulat "Bucureştenii şi sănătatea".

AMPUTAREA AFECTIVA, cauzată de calculatoare şi telefoane mobile

Folosirea excesivă a calculatorului şi a telefonului mobil, fără un echilibru între activităţile fizice şi mentale, duce la instrumentalizarea oamenilor, deformarea creierului şi amputarea afectivă a generaţiilor viitoare, a declarat, luni, medicul Dafin Mureşanu, conform Mediafax. "Dacă nu există un echilibru între anumite tipuri de activitate, este ca şi în plan fizic - dacă ajungi sedentar, se restructurează tot organismul. Dacă ai numai un anumit tip de activitate şi nu combini tipurile de activitate şi la nivelul creierului, creierul se deformează, de fapt", a spus Dafin Mureşanu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplesticităţii (SSNN). El a spus despre calculator că "este benefic până la un punct", întrucât dezvoltă anumite capacităţi ale creierului, însă "copiii care folosesc calculatorul intensiv nu sunt mai deştepţi, poate că sunt mai pricepuţi, dar uneori este afectată partea emoţională".

ZIARUL FINANCIAR

Topul băncilor pe 2012: doar una din trei bănci a accelerat creditarea şi a câştigat cotă de piaţă

Clasamentul băncilor nu a înregistrat anul trecut mişcări suprinzătoare, cei mai mulţi jucători reuşind să-şi conserve cota pe o piaţă a creditului cuprinsă de letargie. Puţine bănci au reuşit să iasă din rând şi să vândă mai multe credite decât sumele rambursate de clienţi şi astfel să înregistreze creşteri vizibile ale cotei de piaţă şi să urce o poziţie sau două în top. Cele mai mari zece bănci locale cumulau la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut 78% din activele siste­mului bancar, în scădere cu două puncte procentuale faţă de 2011, în condiţiile în care numai patru jucători mari au reuşit să câştige cotă de piaţă. Valoarea cumulată a ac­ti­velor deţinute de băncile mari a crescut totuşi, în termeni nominali, cu echivalentul a nouă miliarde de lei şi a ajuns la 285 mld. lei (64,5 mld. euro), potrivit datelor BNR. BCR a rămas pe primul loc, poziţie pe care nu şi-o poate pierde prea curând, deşi cota sa de piaţă a alunecat sub pragul de 20%.

SIF-urile nu s-au restructurat la timp şi acum vând "din casă" ca să dea dividende la acţionari

Dacă nu şi-ar fi vândut din active în ultimii doi ani, SIF-urile ar fi avut pierderi şi nu şi-ar fi putut remunera acţionarii. SIF-urile - care au moştenit în 1992 circa 30% din economia României şi care ar fi trebuit să fie un pilon al capitalului românesc - au trăit ani de-a rândul din dividendele băncilor şi nu s-au grăbit să se restructureze, iar acum au ajuns în situaţia să vândă din avere ca să dea dividende la acţionari. Cele cinci SIF-uri, care deţin o colecţie de active evaluată la 6,17 mld. lei (1,4 mld. euro), ar fi raportat în ultimii doi ani pierderi cumulate de circa 81 mil. lei (18,3 mil. euro) şi respectiv 62 mil. lei (14 mil. euro) dacă nu ar fi vândut din activele valoroase pe care le deţin şi care au "umflat" profiturile acestora cu circa 2,1 mld. lei (490 mil. euro) în 2011 şi 2012, potrivit unei analize a ZF.

Acţionarii BVB şi Sibex nu vor Contraparte Centrală. Ce soluţii au rămas pentru a salva piaţa de derivate?

Cele două burse de valori, de la Bucureşti şi Sibiu, au la dispoziţie un termen extrem de strâns de timp, de doar două luni, pentru a găsi o soluţie de salvare a pieţei de derivate care ar pu­tea dispărea de la 15 septembrie dacă nu este în­fiinţată o Contraparte Centrală, instituţie care să garanteze decontarea tranzacţiilor futures. Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi cei ai Bursei din Sibiu (Sibex) au respins din nou prin neprezentarea la adunările generale propunerilor de înfiinţare a unei Contrapărţi Centrale înaintate de conducerile celor doi operatori, iar piaţa românească de capital a ajuns din nou în impas.

Sugestiile Fed că va printa mai puţini bani fac măcel pe piaţa datoriilor: Fondurile mondiale de obligaţiuni au înregistrat în iunie retrageri record, mai mari decât în criza financiară

Fondurile de obligaţiuni din întreaga lume au înregistrat luna trecută retrageri record, de aproape două ori mai mari decât la apogeul crizei financiare globale, în octombrie 2008, semn al panicii induse în rândul investitorilor de anunţul băncii centrale americane că va pune capăt programului prin care achiziţionează active de sute de miliarde de dolari pentru susţinerea economiei. Analiştii spun că valul de retrageri va continua. În intervalul 1-27 iunie fondurile de obligaţiuni au pierdut echivalentul a 80 de miliarde de dolari, cam cât achiziţiile lunare de active ale Rezervei Federale din SUA (Fed), iar randamentele bonurilor de Trezorerie americane cu scadenţa la zece ani, barometrul costurilor de finanţare ale celei mai mari economii din lume, au urcat de la 2,1% la 2,5%, nivel nemaivăzut din august 2011, potrivit datelor companiei de cercetare TrimTabs. "Turma se înghesuie spre ieşire în con­diţiile în care yieldurile (randamentele - n.red.) obliga­ţiunilor cresc peste tot, iar băncile centrale sugerează că vor furniza mai puţine sti­mulente monetare în viitor", a explicat pentru CNBC di­rectorul executiv al Trim­Tabs David Santschi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb