REVISTA PRESEI - 02.08.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 2 august 2010

ADEVĂRUL

Aleşii PDL îşi ţin averile la secret

Demnitarii PDL nu se grăbesc să îşi facă publice declaraţiile de avere, chiar dacă există o decizie în acest sens a conducerii partidului. La nivelul Executivului, prezentarea noilor declraţii de avere pare mai degrabă o opţiune personală. Declaraţia de avere a Elenei Udrea este completată în ianuarie 2010, la preluarea mandatului de ministru al Dezvoltării şi Turismului. Deşi are şi calitatea de deputat Udrea nu şi-a publicat noua declaraţie nici pe siteul ministerului, nici la Cameră pe siteul instituţiei apărând doar declaraţia din vara anului 2009.

Democrat-liberalii văd diferit căderea în sondaje

Liderii PDL caută soluţii pentru a contrabalansa prăbuşirea partidului în sondaje. Eurodeputatul Cristian Preda a avansat, ieri, soluţia organizării unor alegeri interne pentru a desemna candidaţii partidului la diferite funcţii, inclusiv la cea de preşedinte al României. Cristian Preda susţine că soluţia a fost discutată la o întâlnire cu simpatizanţii PDL la care a participat alături de Sever Voinescu.

Victime colaterale în lupta cu evaziunea

Pentru contrabandişti, noua legislaţie antievaziune poate însemna pedepse mai aspre, dar contribuabilii disciplinaţi sunt puşi inutil pe drumuri. Reautorizarea antrepozitelor fiscale şi înscrierea în registrul operatorilor intracomunitari sunt cele mai deranjante măsuri din pachetul antievaziune. Astăzi, la Ministerul Finanţelor, va fi reluată şedinţa Comisiei de Dialog Social încheiată vineri fără ca reprezentanţii sindicatelor, patronatelor şi ai Guvernului să fi ajuns la vreun compromis.

Apicultorii mai au 15 zile pentru a lua bani de la UE

Până la data de 16 august, solicitanţii pot depune cereri pentru finanţare europeană în cadrul Programului Naţional Apicol. Suma disponibilă se ridică la 1,9 milioane de euro. Apicultorii pot lua bani de la UE pentru achiziţia unor familii de albine dacă sunt organizaţi în forme asociative şi au pregătire profesională în domeniu. Sute de apicultori vor putea să-şi mărească familiile de albine sau să-şi trateze stupii cu ajutorul fondurilor europene, prin Programul Naţional Apicol.

CAPITAL

Cumpărătorii strâmbă din nas şi la casele chilipir executate de bănci

Apartamentele executate de bănci se vând cu preţuri mai mici cu 25% decât valoarea de piaţă prezentă. Chiar şi la astfel de discounturi, casele nu îşi mai găsesc imediat cumpărători, putând aştepta mai multe săptămâni până să fie vândute. Într-o perioadă în care creditele restante ale populaţiei cresc, băncile sunt nevoite să efectueze executări silite asupra locuinţelor şi apoi să le vândă, chiar dacă valoarea de piaţă a acestora este în scădere.

Finanţele, în dizgraţie

Dezbaterile pe tema reglementărilor financiare au ajuns, în întreaga lume, la punctul de fierbere. Au apărut multe planuri şi propuneri care se bat cap în cap şi care stârnesc confuzie atât în rândul populaţiei, cât şi pe scena politică. Una dintre aceste propuneri este de a limita dimensiunile şi influenţa instituţiilor financiare. Există opinii potrivit cărora entităţile mai mici se pot duce la fund fără să cutremure întregul sistem şi să-i oblige, astfel, pe contribuabili să achite costurile salvării lor. Cusurul acestei viziuni este că se poate ajunge la un domino în care toate băncile mici să falimenteze, ceea ce ar afecta serios economia reală.

Facultăţile de administraţie publică şi ştiinţe, în dizgraţia candidaţilor

O privire asupra rezultatelor la admiterea în facultăţi din această vară arată că, în al doilea an de criză, preferinţele candidaţilor s-au schimbat. Pe alocuri radical şi, de cele mai multe ori, împotriva mersului economiei şi al pieţei muncii. La Facultatea de Administraţie Publică avem de-a face cu o concurenţă de 5,6 înscrişi pe loc, faţă de 10,53, anul trecut. Cauza? Scăderea salariilor şi disponibilizările anunţate în administraţia publică.

CURENTUL

Manipularea prin sondaje: astăzi INSOMAR

Maşinăria de manipulare a controversatului Sorin Ovidiu Vântu a mai încercat să dea o lovitură de imagine la finele săptămânii trecute, cånd institutul pe care îl deţine - INSOMAR (acelaşi institut care îl dădea pe Geoană preşedinte în urmă cu circa jumătate de an la ultimele alegeri prezidenţiale), a publicat chipurile un sondaj de opinie în care românii pun toate neajunsurile provocate de criză în cårca preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc, motiv pentru care procentele de neîncredere a românilor în cei menţionaţi mai sus sunt de 81% în cazul lui Traian Băsescu şi 80% în cazul lui Emil Boc.

Frunza, de Tia Şerbănescu

N-avem noroc cu brandul de ţară: precedentele tentative cu "fabulospirit" şi "land of choise" au căzut în ridicol iar a treia încercare făcută recent de dna Udrea la Expoziţia Mondială din Shanghai a eşuat lamentabil deşi făcea apel la "frunza verde" a folclorului românesc, subliniată de o dungă albastră (Dunărea?), ambele aşezate deasupra numelui kaki al patriei. Desenul, destul de accesibil, invită lumea să exploreze "Carpathian garden". Mare-i grădina lui Dumnezeu! Grădina carpatină ar fi aşadar undeva în munţi, suspendată ca grădinile din Babilon, şi neexplorată până acum: o grădină virgină, aşadar, menită să stimuleze simţurile alpiniste ale turiştilor blazaţi.

Pentru contracararea lui Ponta, Geoană îşi face imagine cu sprijinul Băncii Mondiale

In timp ce la Bucureşti Ponta se declara împotriva FMI-ului, la Washington, Geoană duce un lobby agresiv pe lângă Dominique Strauss-Kahn, şeful Fondului, în debutul războiului intern din PSD, care va reizbucni în toamnă, când se va organiza din nou un congres pentru stabilirea strategiei pentru 2012. De asemenea, în cadrul vizitei oficiale efectuate în Statele Unite, Mircea Geoană a salutat adoptarea de către Senatul american a unei rezoluţii care marchează împlinirea a 130 de ani de relaţii diplomatice bilaterale între România şi SUA.

CURIERUL NAŢIONAL

Ne umflăm cu macaroane

Reducerea veniturilor şi majorarea taxelor au determinat românii să se îndrepte către produse alimentare mai ieftine, deşi calitatea acestora lasă de dorit. Astfel, românii nu se mai uită la ceea ce conţin produsele pe care le cumpără, preţul mic fiind singurul criteriu de selecţie. "Românii, în general, se orientează către produse mai ieftine, iar acest fenomen este amplificat de reducerea puterii de cumpărare a populaţiei", a declarat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA).

CE: South Stream nu poate deveni o prioritate pentru Uniunea Europeană

Comisia nu crede că acesta va servi cel mai bine interesele statelor membre. Bulgaria şi Grecia căzuseră de acord să promoveze proiectul. Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru energie Günther Oettinger, a declarat, citată de Sofia News Agency, că proiectul gazoductului South Stream, dezvoltat de Gazprom şi compania italiană Eni, nu poate deveni un proiect prioritar pentru Uniunea Europeană.

Cheltuielile cu provizioanele au adus grupului BCR scăderea profitului cu 19,5%

Profitul net consolidat după impozite şi plata intereselor minoritare ale grupului BCR a scăzut în primul semestru cu 19,5%, la 488,5 mil. lei, în principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, generate de contracţia economiei, care a avut un impact negativ major asupra clienţilor. Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite şi sume de plătit în avans au totalizat 974,7 mil. lei, în urcare cu 24,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi au fost rezultatul constrângerilor resimţite în special de IMM în ceea ce priveşte fluxurile de numerar şi lichiditatea.

Tănăsescu: Guvernul nu discută cu FMI despre noi tăieri de salarii

"Discuţiile care au avut loc între autorităţile române şi reprezentanţii FMI nu au condus la noi măsuri care să fie implementate în 2010 şi 2011"". "În momentul de faţă trebuie să ne încadrăm într-o limită de cheltuieli cu personalul, pe care am stabilit-o în acordul cu Fondul"". Discuţiile dintre Guvern şi FMI nu vor conduce la măsuri suplimentare pentru 2010 şi 2011, astfel că nu se are în vedere o nouă tăiere de salarii, rezultatul fiind aplicarea celor existente pentru încadrarea în ţintele de deficit bugetar, potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Şomajul din Spania a crescut la 21%, în trimestrul 2

Şomajul din Spania a crescut în intervalul aprilie-iunie pentru al 12-lea trimestru consecutiv, la aproape 21%, alimentând temerile că economia ar putea reintra în recesiune înainte de sfârşitul acestui an, transmite Reuters, citat de Mediafax. Companiile spaniole au raportat pentru primul semestru rezultate relativ solide, sugerând că cea mai dificilă perioadă a recesiunii a fost depăşită, dar managerii unor corporaţii precum Telefonica şi Acciona sunt precauţi în privinţa ritmului redresării.

China a devenit a doua mare economie a lumii

China a depăşit Japonia şi a devenit a doua mare economie a lumii, după trei decenii de creştere susţinută a PIB, a anunţat şeful autorităţii de administrare a cursului de schimb de la Beijing, Yi Gang, citat de Reuters, potrivit Mediafax. În funcţie de cât de rapid va creşte cursul de schimb al yuanului, China ar putea depăşi şi SUA peste aproximativ 15 ani, potrivit proiecţiilor Băncii Mondiale, grupului american Goldman Sachs şi altor instituţii financiare. Economia chineză a fost anul trecut foarte aproape de a depăşi Japonia, astfel că anunţul lui Yi nu a constituit o surpriză.

Banc Post, Marfin Bank, Credit Europe Bank şi Credit Europe Leasing, anchetate în cazul Rodipet

În vizorul procurorilor DIICOT se află şi şase oficiali ai AVAS care trebuiau să monitorizeze societatea după privatizare. Ancheta s-a extins şi asupra a doi renumiţi notari publici din Capitală, dar şi a unor persoane de la MO. Ancheta procurorilor de la Crima Organizată efectuată în cazul delapidării Rodipet, actuala Network Press Concept, s-a extins deja asupra a patru bănci, Marfin Bank, Banc Post, Credit Europe Bank şi Credit Europe Leasing, prin care se bănuieşte că s-au transferat în afara ţării importante sume de bani cu scopul de a fi spălate, precum şi pentru facilitarea obţinerii unor credite fără respectarea normelor în vigoare. "Simultan s-au extins cercetările şi asupra a şase oficiali din cadrul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului care aveau obligaţia de a urmări pas cu pas activitatea postprivatizare şi, mai ales, de a se asigura că niciunul dintre activele societăţii nu este înstrăinat", au declarat pentru Curierul Naţional surse judiciare.

EVENIMENTUL ZILEI

Statul n-are bani, dar are ce vinde: imobile, ferme şi sere

În 2005, patrimoniul protocolului de stat era evaluat la aproape 2,5 miliarde de euro. Regia Autonomă Administrarea Patrimoniului şi Protocolului de stat (RA-APPS), moştenitoarea fostei gospodării a PCR şi care acum se ocupă de confortul demnitarilor români, continuă să fie una din cele mai bogate instituţii: deţine sute de locuinţe de protocol, hoteluri, ferme şi chiar şi policlinici.

Elicopterele prezidenţiale, scoase la închiriere

Pentru a-şi acoperi o parte din cheltuieli, Ministerul Administraţiei şi Internelor are de gând să pună la dispoziţia persoanelor cu bani cele zece aparate de zbor pe care le deţine. "Vom închiria oricui nu are probleme cu legea şi care acceptă condiţiile impuse. Ne-am gândit să prestăm aceste servicii pentru a scoate un ban, având în vedere că oricum efectuăm zboruri pentru pregătirea piloţilor, deci consumăm combustibil şi uzăm aparatele", a explicat pentru EVZ colonelul Dorel Grădinaru, şeful Inspectoratului de Aviaţie al Internelor. Preţurile n-au fost încă stabilite, dar vor fi comparabile cu cele practicate de firmele private.

Ce vă oferă asigurătorii, la pachet, cu o poliţă RCA

Unele firme oferă diferite discounturi sau alte asigurări la pachet pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, în timp ce alţii continuă să afişeze preţuri mari. Asigurătorii au început o campanie cu promoţii a ofertelor la RCA şi Casco, astfel că mulţi dintre aceştia au produse destul de atractive în prezent. Deşi preţul pentru un astfel de produs, pe o perioadă de 6 luni, nu este unul de neglijat, discounturile parcă vă mai iau ochii de la banii pe care trebuie să-i scoateţi din buzunar. Generali Asigurări, spre exemplu, oferă la încheierea unei poliţe RCA reducere la alegere pentru alte asigurări. Cea mai mare este de 30% pentru "răspunderea civilă a familiei".

Privaţii pot accesa peste 500.000 de euro

Dacă în cazul unor programe regionale, cererile au depăşit bugetele acordate, firmele mai au la dispoziţie o mulţime de variante. Cele mai multe fonduri disponibile sunt în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU). Este vorba de 287 de milioane de euro. O parte din apeluri sunt deja deschise, depunerea proiectelor fiind continuă până la epuizarea bugetului total alocat. Astfel, 104 milioane de euro sunt alocate pentru "Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare".

FINANCIARUL

Incapacitatea României de a atrage fonduri UE, "o ruşine dramatică"

Preşedintele Grupului Erste, Andreas Treichl, a criticat dur, săptămâna trecută, incapacitatea autorităţilor române de a îmbunătăţi gradul de absorbţie a fondurilor europene, catalogând-o drept "o ruşine dramatică". "Faptul că sunt disponibile miliarde, iar din acestea România a fost capabilă să ia 38 de milioane de euro este o ruşine. Este o ruşine dramatică şi sper că ceva se va întâmpla în acest stat foarte, foarte curând, în bine", a afirmat Andreas Treichl.

Afaceri de criza: 3 mld. lei pentru regii asfaltului. Nimic pentru infrastructură

Dorinel Umbrărescu şi Nelu Iordache conduc topul "băieţilor deştepţi" de la drumuri cu o cifră de afaceri de aproape două miliarde de lei. Cele mai renumite firme pentru asfaltări nu resimt din plin criza, astfel că dintre societăţile consacrate în lucrările la drumuri doar PA&CO International, Eurovia Construct International şi Gecor au fost atinse de vremurile grele din construcţii. Firmele Spedition UMB şi Romstrade sunt lideri detaşaţi, având cifre de afaceri de două miliarde şi profit de 400 de milioane de lei, desigur, pe spatele contractelor cu statul.

Pentru cel puţin un an, salariile şi TVA nu vor reveni la valorile iniţiale

Sub pretextul unei veşti bune, potrivit căreia nu vor fi aplicate noi scăderi salariale sau creşteri de taxe până în 2012, reprezentanţii FMI şi ai guvernului anunţă, în realitate, altceva Astfel, măsurile actuale de austeritate se vor prelungi cu un an. Deşi la momentul anunţării măsurilor de austeritate oficialii Puterii garantau că acestea vor fi aplicate doar până la 31 decembrie anul acesta, noi declaraţii vin să confirme, de fapt, adevărul: reducerea salariilor bugetarilor şi creşterea TVA vor rămâne în vigoare şi pe parcursul anului viitor.

Şomajul se menţine la acelaşi nivel, inflaţia creşte, iar rata economisirii populaţiei scade

Rata economisirii populaţiei a scăzut atât în zona euro, cât şi în întreg blocul comunitar, în condiţiile în care somajul la nivelul UE s-a menţinut constant, la 9,6%, iar inflaţia din zona euro a înregistrat în iulie cel mai puternic avans în 18 luni, de la 1,4% la 1,7%. La şomaj oficial, România se plasează pe locul 19 în Uniune. Aflaţi cum au evoluat ceilalţi indicatori în România, în ediţia de mâine a "Financiarul".

Guvernul trebuie să ia rapid o decizie în problema F16

Mâine, 3 august, expiră perioada de valabilitate a acordului pe care Congresul SUA l-a dat Pentagonului pentru a vinde României cele 24 de avioane de luptă F16 second-hand. Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-maior Ion-Aurel Stanciu, a declarat recent la Radio România Actualităţi că expirarea termenului iniţial nu înseamnă neapărat închiderea procesului de achiziţie a avionului F16.

UBS: Criza din Europa va conduce la o uniune fiscală

Analiştii de la UBS AG consideră că degringolada generată de criza datoriilor suverane din Europa este departe de a se termina şi, după toate probabilităţile, va conduce la stabilirea unei relaţii de conlucrare mult mai strânse în domeniul bugetar şi de impozitare între ţările din zona euro. Într-un final se va ajunge la crearea în perimetrul de circulaţie a monedei unice a unei uniuni fiscale. Analiştii UBS au examinat scenariile de dezvoltare pe mai departe a situaţiei economice din Europa, care prevăd într-un caz creşterea încrederii în obligaţiunile suverane ale ţărilor UE, iar în celălalt - destrămarea zonei euro.

Raiffeisen va lista la BVB noua certificate index, cu active suport inclusiv pe S&P 500 şi ROTX

Listarea produselor structurate va avea loc în prima parte a acestei luni. Austriecii de la Raiffeisen Centrobank vor lista la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nouă serii de certificate index, care vor urmări performanţa unora dintre cei mai importanţi indici bursieri ai lumii precum S&P 500 şi Eurostoxx 50, dar şi a unui indice care are în componenţă acţiuni româneşti, ROTX. Bursa a lansat luna trecută piaţa produselor structurate, odată cu listarea de către un alt grup austriac, Erste, atât a unor certificate index, cât şi a unor certificate turbo.

GÂNDUL

Cum arată legea bonurilor lui Boc. "Colecţionarii" de chitanţe vor fi crezuţi pe cuvânt de Fisc

Bazându-se în special pe şomeri şi pensionari pentru colectarea bonurilor fiscale, statul speră să obţină venituri suplimentare de cel puţin 200 de milioane de euro. Într-un scenariu pesimist, acordarea unor deduceri pentru contribuabilii care "colecţionează" bonurile fiscale solicitate comercianţilor şi le depun apoi la Fisc va aduce venituri suplimentare la bugetul de stat de peste 200 de milioane de euro.

Teroriştii vor să transforme Grecia în "zonă de război". 250.000 de români îşi petrec anual aici concediul

Aşa-numita Sectă a Revoluţionarilor avertizează că ţara, care primeşte anual 13 milioane de turişti, din care circa 250.000 români, se va transforma dintr-o destinaţie turistică într-o "zonă de război". Gruparea a revendicat deja mai multe asasinate, iar analiştii în antiterorism se aşteaptă la ce e mai rău.

Tănăsescu: discuţiile privind noul acord încep în octombrie. Când va avea România creştere economică

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, susţine că, personal, nu crede că Bucureştiul ar avea nevoie de un nou împrumut de la Fond. Oficialii români ar putea începe negocierile privind un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană, care l-ar prelungi practic pe cel actual, cel mai probabil în luna octombrie, după cum a anunţat Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la Fond.

26.000 de români primesc ilegal bani de la stat

26.000 de persoane beneficiază în mod abuziv de ajutoare de la stat. Acesta este numărul la care ajunge "captura" de dosare ilegale în urma controalelor preliminare demarate de Ministerul Muncii, potrivit şefului instituţiei, Mihai Şeitan. El a prezentat, ieri, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii, care sunt rezultatele acestor inspecţii iniţiate de stat. Din cele aproximativ 220.000 de familii care sunt susţinute de stat în medie cu 170 de lei pe lună, circa 17.000 de dosare au fost suspendate.

Guvernul scoate din nou la privatizare CFR Marfă. Cât costă şi cine este interesat

După ce aproape că a înjumătăţit numărul de personal în această primăvară, statul reia procesul de privatizare a CFR Marfă. Nu sunt excluse noi concedieri. În încercarea de a obţine mai mult de un miliard de euro, bani care să fie utilizaţi pentru investiţii în domeniul feroviar, Ministerul Transporturilor scoate din nou la privatizare CFR Marfă. "Strategia de privatizare a fost reînnoită şi aprobată în Comitetul Tehnico-Economic al ministerului. Proiectul de hotărâre de Guvern este în pregătire şi va fi gata cât mai repede posibil", au declarat pentru Gândul surse din cadrul ministerului.

Cum se moare de urât în cartierele rezidenţiale. Singur-cuc pe şase etaje de bloc

Numai 35 de familii s-au mutat în cele 616 apartamente ale Doamna Ghica Plaza, potrivit consultantului de vânzări. Ultimilor locatari mutaţi la Asmita Gardens le cam ţiuie urechile a pustiu, din apartamentele lor de lux de unde se vede tot Bucureştiul. In City are o grădină ca-n basme, dar deocamdată nu e destulă lume care să se bucure de ea.

JURNALUL NAŢIONAL

La revedere, tabără dragă!

Liberté, égalité, fraternité... dar nu pentru toţi. Doar Suedia şi organizaţiile neguvernamentale sar în apărarea ţiganilor. Când vine vorba despre romii din Ro-mânia şi Bulgaria, despre pro-priii nomazi şi despre cei cărora le-a acordat cetăţenie, Franţa nu mai aplică celebrul motto "Libertate, egalitate, fraternitate". Mai mult decât atât, Hexagonul ameninţă făţiş România că nu va intra în Schengen pentru că nu i-a integrat pe romi, pe aceeaşi linie cu o mai veche dorinţă a guvernului italian, care cerea României să-i împiedice pe românii cu planuri de infracţiuni să iasă din ţară.

Branduirea, meserie de aur

Realizarea brandului de ţară, o afacere de 890.000 de euro, aduce un profit de 30%. Cele două societăţi care au trudit la construirea sloganului turistic al României rămân la final cu un profit net de 300.000 de euro, profitul fiind de circa o treime din contractul de aproape 900.000 de euro, potrivit unei analize realizate de Jurnalul Naţional.

ROMÂNIA LIBERĂ

Satul în care copii nu spun niciodată "mama"

Profesie. Într-o localitate de lângă Timişoara, 20% din locuitori sunt copii luaţi în grijă de asistenţi maternali. În satul Murani de lângă Timişoara, cu 480 de locuitori, cea mai răspândită profesie este cea de părinte. Mulţi localnici au devenit în ultimii ani asistenţi maternali, renunţând astfel la agricultura de subzistenţă sau la munca la negru pe la diferiţi patroni. Majoritatea pro-prietăţi-lor din Murani sunt îngrijite, semn că aparţin unor oameni gospodari. De altfel, 100 de copii se află în acest moment în grija unor familii din această localitate. Unul dintre criteriile de bază ale meseriei de asistent maternal este să ai condiţii optime pentru creşterea unui copil.

Cazul arhitectului Bold: 293.000 de dolari pentru un certificat de urbanism

Primăria Capitalei a câştigat procesul cu fostul arhitect-şef al Bucureştiului Adrian Bold, pe care instanţa îl obligă acum să achite daune de 293.000 dolari create instituţiei în urma unei decizii luate de el în anul 2001. Este aceeaşi sumă pe care municipalitatea a achitat-o la acel moment cetăţeanului Vasile Brustur, căruia Bold a refuzat să-i elibereze un certificat de urbanism complet pentru o clădire de birouri situată pe strada General Berthelot. Atunci, Vasile Brustur a dat în judecată Primăria Generală, care ulterior a fost obligată de Curtea de Apel Bucureşti să-l despăgubească.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Cine a fost făcut knock-out de criză

Topul pierderilor raportate de firmele private în primul an în care criza a zguduit economia. Pierderile declarate de companiile din România la Registrul Comerţului arată că în 2009 criza a produs mediului economic "o gaură" de 46.369.090.956 de lei (aproximativ 11 miliarde de euro). În topul pierderilor, doar primele 12 firme private afectate de problemele financiare au cumulat un total de 4.754.036.523 de lei (circa un miliard de euro). Unele dintre aceste societăţi au cedat în faţa problemelor, cerând insolvenţa sau chiar falimentul.

Privatizarea, o afacere doar pentru consultanţi

Vânzarea participaţiilor statului prin Bursă dăunează grav Transporturilor, dar vine mănuşă Economiei. Guvernul acţionează fără coerenţă în domeniul privatizării. După ce au lăsat o jumătate de an AVAS cu conturile goale, sufocând orice iniţiativă de vânzare a participaţiilor statului din portofoliul Autorităţii, strategii privatizării au blocat şi vânzarea pe Bursă a firmelor din subordinea Ministerului Transporturilor. Motivul? Criza, care ar duce la o vânzare a acţiunilor la preţuri prea scăzute faţă de valoarea reală.

IPO-urile ocolesc BVB

În timp ce la BVB listările noi se numără pe degete, în Europa companiile atrag miliarde de euro din intrarea la bursă. Una dintre marile probleme ale Bursei de Valori Bucureşti este lipsa emitenţilor interesanţi, investitorii având la dispoziţie cam aceleaşi companii de câţiva ani. Mai mult chiar, din 2007, managerii companiilor care aveau planuri de listare au amânat proiectele de teamă că nu vor reuşi să atragă de la bursă sumele aşteptate. Cu toate acestea, pe marile burse europene au fost derulate în primele şase luni oferte publice iniţiale de miliarde de euro, în timp ce la BVB am asistat numai la transferuri de pe segmentul Rasdaq sau la listări de oferte publice iniţiale.

ZIARUL FINANCIAR

România este singura ţară din Est cu scădere economică în 2010. Cum am ajuns aici?

Guvernul se aşteaptă în prezent la o scădere cu 1,9% a Produsului Intern Brut în 2010, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute ministrul de finanţe Sebastian Vlădescu. Ungaria, ţările baltice, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi Bulgaria au ieşit sau nici nu au fost în recesiune. România urmează astfel să înregistreze anul acesta cea mai proastă evoluţie economică din Europa Centrală şi de Est, cu toate că pe parcursul anului trecut cei mai înalţi oficiali ai ţării au repetat foarte des că în 2010 vom ieşi din recesiune.

Tăriceanu vinde Ford în loc de Citroën

Călin Popescu-Tăriceanu a devenit de la 1 august unul dintre dealerii Ford pe piaţa locală, după ce în 2007 ca prim-ministru a făcut parte din echipa statului român în negocierile cu grupul american în vederea preluării pachetului de 72,4% din acţiuni al uzinei auto de la statul român. Americanii au plătit 57 mil. euro şi au beneficiat de ştergerea datoriilor fabricii de la Craiova.

BCR a făcut un profit de 59 mil. euro în trimestrul II

Grupul BCR, care include cea mai mare bancă de pe piaţă, a obţinut în trimestrul al doilea un profit net de 245,5 mil. lei (59 mil. euro), în scădere cu peste 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2009. a nivelul primului semestru, câştigul net a însumat 488,5 mil. lei (117 mil. euro), scăderea fiind chiar mai mare, de 19,5%, în condiţiile în care trimestrul I 2009 a rămas cel mai bun din ultimul an şi jumătate.

Oracle a închiriat 40% din Nusco Tower şi îşi consolidează "cartierul general" din zona Floreasca

Gigantul IT a închiriat 7.000 mp de birouri în Nusco Tower, clădire aflată lângă Oracle Tower şi Floreasca Business Park, actualele sedii ale celor 1.300 de angajaţi ai companiei din România. Americanii de la Oracle continuă expansiunea pe piaţa locală şi au ajuns să aibă închiriate spaţii de birouri cu o suprafaţă de circa 21.000 de metri pătraţi în trei clădiri diferite situate la câteva zeci de metri distanţă una de alta, în apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu, care ar putea deveni cunoscută drept "Piaţa turnurilor Oracle".

Fondurile de la UE au adus jumătate din creşterea PIB-ului Poloniei. Ţara nu scapă de majorarea TVA

Absorbţia fondurilor europene, un capitol la care România stă foarte prost, a fost cheia tăriei economiei poloneze în faţa recesiunii care a doborât mare parte din ţările europene. Polonezii au cheltuit anul trecut 4 miliarde de euro de la UE. Evoluţia economiei poloneze în 2009 ar fi fost alta dacă statul nu ar fi beneficiat de fondurile de la Uniunea Europeană, potrivit unor noi studii în domeniu, scrie Warsaw Business Journal.

Hidroelectrica are în plan hidrocentrale noi de 850 mil. euro în următorii cinci ani. Ce a realizat în ultimele două decenii?

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie care se află în portofoliul statului, spune că planurile pentru următorii cinci ani vizează investiţii de 850 milioane de euro pentru construirea unor hidrocentrale noi cu o capacitate de 387 MW, cât jumătate de reactor al centralei nucleare de la Cernavodă. Compania declară că va apăsa pedala de acceleraţie a investiţiilor de două ori mai puternic faţă de ceea ce s-a realizat de la Revoluţie încoace, perioadă în care au fost montaţi circa 800 MW noi în hidrocentrale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb