REVISTA PRESEI 02.09.2018

F.B.
Revista Presei / 2 octombrie 2018

REVISTA PRESEI 02.09.2018

Adevărul

Cum a fugit Viorica Dăncilă de ziarişti la Craiova, după gafa cu "deconcesionarea". "Ce vreţi să vă mai spună? Ajunge!"

Ana Popescu, redactor al ziarului Adevărul, scrie că ziariştii din Craiova au fost informaţi în cursul dimineţii de ieri că Viorica Dăncilă nu va da declaraţii pentru presă la festivităţile organizate la deschiderea anului universitar. "Doamna ministru vă răspunde la întrebări la Fabrica de Avioane", au transmis cei din stafful Guvernului. La Fabrica de Avioane, reprezentanţii presei au aşteptat-o pe Viorica Dăncilă după două ore de la terminarea festivităţilor de la Universitatea din Craiova. Au fost îndrumaţi în locurile unde li s-a indicat să-şi monteze camerele şi li s-a sugerat să rămână pe loc până când vine prim-ministrul. Când a ajuns la uzină, Viorica Dăncilă a fost rugată de angajaţi să urce într-un avion, dar cineva din staff a răspuns în locul dumneaei "altădată". În schimb, premierul a rostit un discurs, iar imediat după aceea a plecat teoretic să viziteze o hală a fabricii.

"Voi cu camerele, rămâneţi pe loc! Nu mai mergem în alt pavilion. Doamna premier se întoarce tot aici să vă dea declaraţii", a spus acelaşi angajat de la Guvern care le arătase jurnaliştilor unde să-şi aşeze aparatura. Câţiva ziarişti i-au cerut explicaţii oficialului când au observat că Viorica Dăncilă este condusă, de fapt, spre ieşirea din uzină. "Eu sunt angajat la Guvern. Nu ştiu, aşa au zis organizatorii să va spun", a răspuns angajatul Guvernului. "Nu are răspunsurile scrise, ce nu înţelegeţi? Cum să mai vorbească?", au replicat supăraţi jurnaliştii. "Ce mai vreţi să vă spună? Aveţi ce să scrieţi. Ajunge! Lăsaţi-ne să trecem!", a adăugat un alt reprezentant din staful premierului. Surse din administraţia locală locală afirmă că Viorică Dăncilă ar fi primit asigurări ferme din partea ministrului Lia Olguţa Vasilescu că va fi ferită de întrebări incomode.

Bancherul

Dobânzile la creditele imobiliare şi finanţările pentru firme continuă să crească, deşi au depăşit cu mult avansul ROBOR şi al dobânzii de referinţă a BNR

Ziarul Bancherul notează că seismul ROBOR din toamna anului trecut, urmat de trei creşteri de dobândă ale BNR de la începutul acestui an, continuă să producă replici printre dobânzile la creditele imobiliare şi la finanţările pentru firme, care au urcat în luna august, în timp ce costul total (DAE) al creditelor de consum s-a stabilizat.

În august, Dobânda Anuală Efectivă (DAE) medie la creditele pentru locuinţe a crescut la 6,03%, de la 5,81% în iulie, în timp ce dobânda la creditele pentru firme a urcat de la 5,90% la 6,02%, fiind a şaptea creştere lunară consecutivă, începând din februarie, conform statisticilor BNR.

În cazul creditelor de consum, DAE a rămas stabilă, la 10,9%, pentru a treia lună consecutiv. Costul creditelor cu dobândă variabilă (creditele ipotecare şi cele pentru firme) a crescut pe parcursul ultimului an cu 2,25 puncte procentuale, mai mult decât ROBOR-ul şi decât dobânda de referinţă a BNR. Costul finanţărilor pentru firme, care se indexează, de asemenea, cu dobânzile pieţei interbancare, a avut o evoluţie identică: dobânda a crescut de la 3,78% la 6,02%, aşadar cu 2,24 puncte, de trei ori mai mult decât creşterea dobânzii de referinţă a BNR.

În concluzie, se poate spune că întărirea politicii monetare a BNR (majorarea dobânzii de referinţă, creşterea ROBOR şi deficitul de lichiditate) nu numai că s-a transferat integral pe piaţă bancară, ba chiar s-a revărsat peste indicii de referinţă.

Scumpirea creditelor nu a determinat însă reducerea volumelor de credite noi acordate de bănci. Dimpotrivă, acestea au crescut.

Cotidianul

Liviu Dragnea a aflat verdictul

Publicaţia Cotidianul notează că instanţa supremă a decis ieri redeschiderea unui dosar Tel Drum, în care este vizat şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Instanţa a admis cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale in rem şi numai cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. Decizia este definitivă.

DNA a depus cererea pe data de 3 iulie având ca obiect "confirmare redeschidere urmărire penală (art. 335 alin. 4 NCPP)".

Ancheta în acest dosar a fost iniţial închisă în 2013, însă procurorii au cerut redeschiderea urmăririi penale, motivând că la momentul anchetei, probele nu au fost administrate în mod corespunzător şi acum deţin probe noi.

Această cauză vizează privatizarea Tel Drum, precum şi reabilitarea unor drumuri judeţene. În dosar mai sunt vizaţi Victor Piperea, Ion Mirancea, Mugur Bătăuş, Victoriţa Păscuţu, Gheorghe Giui şi omul de afaceri Marius Fişcuci (fost patron al Tel Drum).

Liderul PSD s-a referit chiar săptămâna trecută la acest dosar. "Dar ce asta este vreo surpriză? Eu zic să mai caute prin arhivă că or mai fi dosare pe care nici ei nu mai ţin minte să le redeschidă. Nu tot ei mi-au dat neîncepere? Eu nici nu ştiam că sunt anchetat atunci. Am primit doar neînceperea după cinci ani de anchetă", a afirmat Dragnea.

DNA anunţa anul trecut că dosarul s-a constituit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă) transmise la 30 septembrie 2016.

Curierul Naţional

Oprea revine la butoanele politicii. UNPR participă la europarlamentare

Publicaţia Curierul Naţional scrie că fostul vicepremier Gabriel Oprea a anunţat sâmbătă, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al UNPR, că partidul va participa singur la alegerile europarlamentare de anul viitor.

,,Vom participa la europarlamentare. Sperăm într-un rezultat bun. Vom pune umărul la prezidenţiale pentru un preşedinte care este cel mai bun pentru România, iar la alegerile din 2020 să facem o figură bună la locale şi să intrăm din nou în Parlamentul României", a spus Gabriel Oprea la Iaşi. De asemenea, el a spus că UNPR nu exclude nici posibilitatea unei alianţe.

Privitor la necesitatea finalizării litigiului dintre Uniunea Naţională pentru Progresul României şi PMP, Oprea a declarat că spera ca problema să se rezolve pe cale amiabilă.

,,Trebuie să ne rezolvăm problema juridică cu PMP. Noi sperăm pe cale amiabilă. Dacă nu... legea şi o sentinţă ne va da dreptate, fiindcă chiar avem dreptate. (...) Este nevoie să ne aducem înapoi membrii de partid, am avut sute de mii de membri de partid, să îi convingem să revină înapoi la UNPR, să revină şi să vină la noi foarte mulţi patrioţi români, oameni de valoare, aşteptăm militarii în rezervă, poliţişti, jandarmi, pompieri pentru care ne-am bătut şi ne batem pentru drepturile lor, iar cei activi să ne urmărească proiectele şi să ne voteze", a mai adăugat acesta.

Totodată, Comitetul Executiv Naţional al UNPR a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie prin care îşi exprimă indignarea faţă de modul cum este condusă România.

Jurnalul Naţional

8 octombrie - ofensiva totală politică şi judiciară

Jurnalul Naţional scrie că cel puţin şase evenimente, cu implicaţii politice majore, vor avea loc în ziua de luni care urmează. Fiecare dintre acestea pot afecta, într-o mai mică sau mai mare măsură, atât stabilitatea coaliţei de guvernare, cât şi, punctual, a Guvernului Dăncilă. Pe 8 octombrie vom afla atât rezultatul Referendumului pentru definirea familiei, cât şi remanierile guvernamentale, dar în aceeaşi zi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie începe, simultan, judecarea apelurilor în două dosare extrem de importante: dosarul lui Liviu Dragnea şi dosarul actualului secretar general al Guvernului, Toni Greblă.

Debutul celei mai fierbinţi zile a acestei toamne îl reprezintă centralizarea rezultatelor Referendumului pentru familie, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni. Guvernul, care organizează acest scrutin, dă testul electoral al scoaterii la vot a peste şase milioane de alegători, pentru a putea fi întrunit cvorumul necesar validării acestui referendum.

Prezenţa la vot reprezintă un test major pentru mobilizarea partidelor aflate la putere în perspectiva anului electoral 2019, care înseamnă două rânduri de alegeri - cele europarlamentare şi cele prezidenţiale. Pe 8 octombrie, urmează să aflăm dacă Referendumul urmează să fie validat sau nu şi dacă propunerea legislativă pentru modificarea definiţiei Familiei, din Constituţie, va întruni numărul de voturi necesar, mai arată Jurnalul Naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb