REVISTA PRESEI 03.02.2017

Willy Homner
Revista Presei / 3 februarie 2017

REVISTA PRESEI 03.02.2017

ADEVARUL

Ziua #3 de proteste. 80.000 de oameni s-au adunat în Piaţa Victoriei

Noi proteste faţă de ordonanţele privind graţierea şi modificările Codurilor Penale au avut loc ieri, în a treia zi de la Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codului Penal. Manifestaţia din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat după aproximativ şapte ore, jandarmii spunându-le "Noapte bună" ultimilor protestatari care au plecat din faţa sediului Guvernului. La ora 21.50 in jur de 80.000 de oameni erau în Piaţa Victoriei şi strigau: "Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit", "Refuz acest abuz" "Mâine dimineaţă radem o mustaţă", "Jandarmii sunt cu noi", "Javra cu mustaţă ne-a furat pe faţă", "Dragnea pentru noi este Ceauşescu doi", "Dragnea, nu fi trist, la Jilava au dentist", "Zi de zi aici vom fi", "Dragnea mincinosul", "Abrogaţi şi apoi plecaţi!", "DNA să vină să vă ia!". Manifestanţii aveau pancarte pe care scrie: "Jos labele de pe DNA, "Nu puteţi cumpăra toate generaţiile"

Cearta pe Justiţie, mutată la Parlamentul European

Disputa referitoare la modificarea legislaţiei penale prin ordonanţă de urgenţă a fost mutată în Parlamentul European, acolo unde PPE şi o parte din europarlementari au acuzat că se încearcă limitarea luptei anticorupţie, în timp ce socialiştii, sprijiniţi de aleşi ai PSD şi ALDE, au susţinut demersul Guvernului, văzut drept legitim. Un prim mesaj referitori la situaţia din România a fost exprimat de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frank Timmermans. "Este îngrijorător ce am văzut în ultimele zile. Ordonanţa de urgenţă şi proiectul de lege privind lupta împotriva corupţiei nu pot fi interpretate altfel decât un pas în spate de la progresele văzute în ultimele decenii", a afirmat Timmermans.

Ordonanţa 13: ce e adevărat şi ce e fals în declaraţiile lui Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu

Principalul argument pentru catre Guvernul a modificat legislaţia penală prin ordonanţă de urgenţă ar fi acela că a fost obligat de o decizie a Curţii Constituţionale din iulie anul trecut, susţin premierul Sorin Grindeanu şi liderul PSD Liviu Dragnea. Acest argument este însă fals. Curtea Constituţională nu a declarat respectivul articol ca fiind neconstituţional. Dacă ar fi fost aşa, acesta ar fi fost suspendat de la aplicare în data de 8 iulie şi abrogat de drept 45 de zile mai târziu dacă Parlamentul sau Guvernul nu l-ar fi pus în acord cu decizia CCR, deci am fi avut vid legislativ. Or lucrurile nu stau deloc aşa. Curtea Constituţională a decis că definiţia abuzului în serviciu este constituţională, în măsura în care sintagma "îndeplineşte un act în mod defectuos" se interpretează prin "îndeplineşte cu încălcarea legii".

PSD: "Nu retragem ordonanţele. Nu facem nici un pas înapoi"

Liderii PSD au decis, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), să nu retragă ordonanţa de urgenţă care modifică din temelii legislaţia penală. "Nu facem niciun pas în spate", au spus liderii PSD în şedinţă, au relatat surse politice pentru "Adevărul". Liviu Dragnea crede că preşedintele Klaus Iohannis este "autorul moral" al violenţelor petrecute aseară în Piaţa Victoriei.

Parchetul General a trimis Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei de modificare a codurilor penale

Parchetul instanţei supreme a trimis, joi, Avocatului Poporului solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei de modificare a codurilor penale, invocând mai multe încălcări ale unor articole din Constituţie. Procurorul general, Augustin Lazăr, invocă în document încălcarea articolului 115 alineatul 4 din Constituţie, potrivit căruia "Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora ".

Procurorul general cere încetarea detaşării a doi secretari de stat în Ministerul Justiţiei

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, joi dimineaţă, la sediul CSM, că există o anchetă pe rolul DNA care are "o anumită legătură" cu adoptarea ordonanţelor în Guvern. DNA confirmă înbtr-un comunicat că mai multe persoane au depus o sesizare cu privire "la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative". Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerul Justiţiei a procurorilor Oana Andreea Schmidt-Hăineală şi Constantin Sima. Cei doi ocupă funcţiile de secretar de stat.

Cum s-a ajuns la explozia preţurilor la energie

Preţul energiei electrice pe piaţa spot (Piaţa Zilei Următoare) a bursei specializate OPCOM au doborât record după record de la jumătatea lunii ianuarie, ajungând până şa 650 de lei/MWh, faţă de 300 de lei/MWh la începtul acestui an, cel mai ridicat nivel din ultimele decenii. Situaţia este una fără precedent, în ciuda faptului că sistemul energetic s-a mai confruntat cu perioade de ger cumplit, astfel că autorităţile au demarat verificări, existând suspiciuni de manipulare a pieţei. OPCOM a anunţat că ANRE i-a solicitat o analiză a comportamentului participanţilor la piaţa spot, Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), analiza şi concluziile urmând a fi transmise până la 15 februarie.

Ministerul Transporturilor a schimbat directorul general al Tarom

Consiliul de Administraţie al companiei aeriene de stat Tarom a numit joi, 2 februarie, un nou director general al companiei, pe Eugen Davidoiu, care a condus mai multe companii din domeniul energiei, în locul lui Dan Iulius Plaveti, căruia i-a expirat mandatul, a anunţat compania. În 4 august 2016, Plaveti îl înlocuise în funcţie pe Gabriel Stoe, care fusese director interimar după demiterea lui Christian Heinzmann. Davidoiu a deţinut anterior funcţii de conducere în mai multe companii de stat, printre care Electrica Serv şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Davidoiu a fost, până în aprilie 2016, director general al Electrica Serv, companie controlată de Electrica SA. Presa locală din Gorj a relatat că Davidoiu a pierdut funcţia pentru conflict de interese, fiind acuzat că şi-a avansat soţia în funcţie.

Putin încearcă să-l atragă pe Trump în capcana Donbasului

Ciocnirile din estul Ucrainei testează poziţia lui Trump faţă de Rusia, în contextul în care preşedintele american "l-a lăudat de mai multe ori pe Vladimir Putin şi a vehiculat ideea ridicării sancţiunilor" impuse Rusiei, scrie "The Guardian". Dovadă , purtătorul de cuvânt al Kremlinulu, Dmitri Peskov, a recunoscut, miercuri, că situaţia din Ucraina este foarte îngrijorătoare şi că escaladarea conflictului din Donbas este o ocazie pentru "restabilirea dialogului şi a cooperării" dintre Rusia şi SUA, inclusiv în scopul de a "rezolva nodul ucrainean". Peskov a precizat că preşedintele rus Vladimir Putin şi cel american Donald Trump nu au discutat despre conflictul din Ucraina în cursul primei conversaţiei telefonice dintre cei doi, dar s-a accentuat necesitatea unei soluţii rapide a crizei din Ucraina .

BANCHERUL

BCR câştigă definitiv un proces cu 120 de clienţi pe tema clauzelor abuzive

Înalta Curte de Casaţie si Justiţie (ICCJ) a respins o cerere de revizuire a unei sentinţe in favoarea BCR intr-un proces colectiv cu peste 120 de persoane reprezentate de avocatul Gheorghe Piperea, care a acuzat banca de practici abuzive pentru practicarea unor dobânzi netransparente in contractele de credite imobiliare in euro. Este vorba de vechea dobândă din contractele de credit ale BCR (Dobândă de Referinţă Variabilă - DRV), despre care clienţii spun că a fost majorată după bunul plac al băncii si nu in funcţie de indicele transparent pentru euro (EURIBOR), care a scăzut sub 0% după izbucnirea crizei din 2008. Înalta Curte menţine astfel prima decizie irevocabila in favoarea BCR, cu toate ca, intr-un proces colectiv identic, cu an alt grup de clienţi ai băncii reprezentaţi tot de Piperea, aceeaşi instanţă de judecată s-a pronunţat împotriva băncii, constatând că dobânda DRV este o clauză abuzivă.

COTIDIANUL

Mizerabil, domnule preşedinte! Mizerabil! - Cornel Nistorescu

Aţi ieşit în faţa poporului român să anunţaţi un fals. V-aţi luat blana de patriot şi aţi anunţat cumplita veste a fuzionării DIICOT cu DNA, apoi aţi încheiat, ca un propagandist, cu: "Jos mîinile de pe DNA!". Trecem deocamdată peste faptul că, din toate informaţiile pe care le-am aflat, DNA este obedientă preşedintelui şi în nici un caz PSD sau PNL. Din păcate, i-aţi înşelat pe tinerii ieşiţi să îşi exprime revolta, direcţionîndu-le sentimentele către PSD (un partid pe care şi ei şi eu nu-l suportăm), pentru a vă spăla pe mîinile care vă stau şi pe DNA, şi pe SRI, chiar şi pe CSM.

Jurnalist de la Financial Times: Dezincriminarea iniţiată în România trebuie salutată

Jurnalistul politic şi financiar Nick Kochan a lăudat într-un articol pentru blogul Financial Times intitulat "Dezincriminarea iniţiată în România trebuie salutată" deciziile luate de guvernul Grindeanu. Această reacţie vine în contradicţie cu majoritatea reacţiilor externe care au cricitat România susţinând că face un pas înapoi în lupta anticorupţie. "Deşi cei 250.000 de protestari prezenţi ieri pe străzile din Bucureşti nu sunt de acord, noul guvern din România trebuie felicit pentru schimbare produsă în ceea ce a devenit o obsesie naţională privind corupţia", susţine jurnalistul. Nick Kochan argumentează că această măsura va reprezenta un avertisment serios pentru "foarte zeloasa Direcţie Naţională Anticorupţie".

Liderul PSD i-a şocat pe jurnaliştii elveţieni. Pentru Dragnea lupta anticorupţie este "bullshit"

Cea mai mare companie de media de limbă germană din Elveţia, SRF (Schweizer Radio und Fernsehen) a publicat un fragment dintr-un interviu luat pe 9 decembrie preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, din care au difuzat astăzi un fragment, punându-l în contextul actualităţii româneşti. Concluzia jurnaliştilor elveţieni: "România, locul unde corupţia are mare viitor". Liderul PSD spune, la un moment dat, că nu vrea să discute despre lupta anticorupţie, ci despre viitorul României: "Vreau să vorbesc despre viitorul României, nu despre acest «bullshit»". Jurnaliştii de la SRF au difuzat acest fragment într-un material despre protestele din România.

CURENTUL

Raluca Prună: nu am anunţat reunirea iminentă a DNA şi DIICOT, ci am estimat că ar putea avea loc peste zece ani

După ce Liviu Dragnea a susţinut astăzi că reunirea DNA şi DIICOT nu e proiectul PSD, ci al Ralucăi Prună, fostul ministru tehnocrat al Justiţiei a venit cu explicaţii pe Facebook: "Sunt la birou, departe de ţara, şi sunt sunată de acasă de zeci de oameni referitor la declaraţiile primului inter pares. Domnul Liviu Dragnea spune ca eu as fi avut in proiect comasarea DNA şi DIICOT. Ii acord premisa proastei consilieri, căci nu pot crede ca dl Dragnea se gândeşte sau îşi aminteşte de mine, tehnocrata, zilele acestea când ţara fierbe. Îl asigur ca nu eu organizez protestele şi il asigur ca nu e nevoie sa le organizeze nimeni. Exista o lume care nu are nevoie sa i se spună ce sa facă, o lume care nu e controlată decât de 'legea morala din sine', o lume care nu renunţa la principii pentru 50-100 de lei la salariul minim sau la pensie sau pentru o creştere de salariu.

CURIERUL NATIONAL

Romgaz a contestat deciziile Curţii de Conturi

Compania susţine că a respectat şi aplicat corect prevederile legale în vigoare referitoare la taxe, impozite, redevenţe şi ale contractului colectiv de muncă. În raportul de activitate pe 2015, Curtea de Conturi arăta că preţurile de referinţă ale gazelor naturale extrase în România au fost stabilite incorect de ANRM, ceea ce a dus la stabilirea unor redevenţe mult mai mici. Potrivit Curţii, din acest motiv au rezultat diferenţe de redevenţă datorate bugetului de stat pentru perioada 2011-2015 în sumă estimată de 4.671.501.106,7 lei.

Funcţionari din Ministerul Justiţiei, audiaţi în dosarul modificării Codurilor Penale

DNA a informat că a primit o sesizare cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. MJ consideră că declanşarea anchetei este o gravă imixtiune în activitatea autorităţii executive, care afectează echilibrul puterilor constituţionale. Mai mulţi funcţionari din cadrul Ministerului Justiţiei au fost chemaţi la DNA pentru a da declaraţii în cadrul anchetei ce vizează modul în care Guvernul a dat ordonanţa de urgenţă, informează B1 TV, care citează mai multe surse.

"Les Echos": "Furtună împotriva corupţiei în România"

"România se confruntă cu noi turbulenţe politice. Strigând "demisia", "hoţii", "trădătorii", aproape 10.000 de persoane au manifestat marţi seară la Bucureşti şi în multe alte oraşe după adoptarea unui decret ce atenuează Codul penal pentru delictele de corupţie. O contestare cum rar a mai fost văzută de la căderea lui Ceauşescu, în 1990. Manifestanţii s-au mobilizat în două ore, după adoptarea în regim de urgenţă a acestui decret care permite unui mare număr de oameni politici să scape de urmăriri, având în vedere că numeroase infracţiuni urmează să fie depenalizate, iar abuzul de putere nu va mai fi pasibil de închisoare decât dacă provoacă un prejudiciu mai mare de 44.000 de euro", scrie Yves Bourdillon în "Les Echos", numărul din 2 februarie.

Aproape 11 milioane de turişti au vizitat România anul trecut

Din numărul total de sosiri, românii au reprezentat 77,4%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 22,6%, ponderi similare cu cele din anul 2015. Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au provenit din Germania (281.700), Israel (251.900), Italia (233.800), Franţa (145.600) şi Regatul Unit (140.600). Sosirile turiştilor în România au fost anul trecut de 10,91 milioane de persoane, în creştere cu 10,4% faţă de anul 2015, au transmis joi reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS).

Companiile din energie, îngrijorate de creşterea preţurilor la electricitate

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE): Aceste scumpiri pot afecta alimentarea cu energie electrică a consumatorilor casnici şi a celor non-casnici beneficiari ai serviciului universal. Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România - AFEER: Preţul energiei a crescut în luna ianuarie la valori complet neobişnuite. Furnizorii şi traderii de energie resimt din plin creşterile de preţuri la energie pe bursă. Ministerul Energiei a cerut ANRE să se asigure că această situaţie fără precedent nu se va resimţi în facturile plătite de populaţie.

Piaţa de spaţii logistice şi industriale ar putea creşte cu 500.000 metri pătraţi în acest an

Stocul de spaţii logistice şi industriale va creşte cu aproximativ 500.000 mp în acest an, continuând trendul ascendent din 2016. Aproximativ 80% dintre noile livrări sunt preconizate pentru zona Bucureştiului, însă interesul este în creştere şi pentru oraşele secundare din ţară, potrivit datelor Colliers International. Cererea crescută din partea companiilor FMCG (bunuri de consum cu mişcare rapidă) şi a sectorului de comerţ online se va menţine şi pe parcursul anului 2017, jucătorii internaţionali fiind atraşi de potenţialul României în ceea ce priveşte sectorul industrial.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu despre DERULAREA PROTESTELOR: "Poate fi începutul unui război hibrid"

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, a avut o intervenţie telefonică la B1 TV, unde a discutat despre proteste şi situaţia politică din România. Despre manifestaţiile din stradă, fostul lider al statului a spus că s-a confruntat şi el cu astfel de proteste, iar "cei care le organizau erau cei care se plâng acum de ele, PSD împreună cu PNL-ul, 2011, 2012, când în stradă s-a respins legea Sănătăţii. Am fost tot timpul ţinut la curent cu evoluţiile din stradă, dar nu are nimeni voie să spună: i-am dat preşedintelui un sms. Dacă statul român a ajuns să transmită informaţii de siguranţă prin sms, putem să ne gândim să-l desfiinţăm, că nu mai e stat. E greu ca România să intre într-un scenariu numit Ucraiana. Atenţie, o spun cu responsabilitatea unui om care înţelege procesele: poate fi începutul unui război hibrid. E mai greu să se întâmple ce s-a întâmplat în Ucraina, dar nu este exclus", a explicat Băsescu.

Impactul retragerii bancnotei de 500 DE EURO asupra pieţei româneşti

Banca Centrală Europeană a anunţat, anul trecut, că va opri emiterea bancnotei de 500 de euro. Economiştii spun că retragerea bancnotei de 500 de euro are un impact nesemnificativ asupra pieţei româneşti şi că motivul principal al scoaterii acestei bancnote constă în faptul ca era folosită în special în operaţiunile ilicite facilitând desfăşurarea acestora. Potrivit unei decizii a BCE cea mai mare bancnotă euro va putea fi folosită până în 2018, când va fi retrasă din circulaţie. Oficialii europeni au motivat această decizie prin încercarea de reducere a activităţilor ilicite în care se utilizează această bancnotă.

Schimbare CRUCIALĂ pentru România! ORDINUL a venit DIRECT de la Trump

Instalarea lui Donald Trump la Casa Albă a adus schimbări majore în rîndul ambasadorilor. În România, Hans Klemm a anunţat că o să rămînă în continuare, motivaţia fiind că provine din aparatul profesionist al Departamentului de Stat, în timp ce ambasadorii retraşi au fost numiţi politic. Cu toate acestea, www.infopinia.ro anunţă că sunt trei candidaţi care ştiu că se vor face alegeri dintre ei pentru înlocuirea lui Hans Klemm. Mai mult, în cursul zilei de miercuri ar fi apărut şi cel de-al patrulea candidat. Unul dintre candidaţi este un istoric american, pus la curent cu realităţile româneşti, fiind şi autor al unor cărţi documentare privind ţara noastră. Al doilea este un american de origine română, iar cea de-a treia persoană este de origine asiatică.

Vizita lui Merkel în Turcia, percepută ca un semn al sprijinului pentru Erdogan

Cancelarul german a făcut o vizită, ieri, la Ankara, pentru prima oară de la tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, de când preşedintele Recep Erdogan a luat măsuri în stil autocrat, şi a şasea sa vizită din ultimii trei ani. Merkel si Erdogan au discutat despre sprijinul UE pentru acordul privind refugiaţii si a subliniat rezultatele pozitive de păna acum. La final, într-o conferinţă de presa comuna, Merkel a cerut ca drepturile omului sa fie respectate.

JURNALUL NATIONAL

Liviu Dragnea: Orice încercare de subminare este o tentativă de destabilizare a ordinii şi statului de drept

"PSD este un partid care a câştigat alegerile în mod corect iar partidele susţin în continuare guvernul. Orice încercare de subminare este o tentativă de destabilizare a ordinii şi statului de drept, a declarat Liviu Dragnea la terminarea CEx. Eu dacă aş fi stat numai la televizor fără să mă uit la ce scrie în Ordonanţă, aş fi ieşit în stradă." Dragnea a mai declarat că respectă opinia celor care sunt în stradă, indiferent de numărul lor. În acelaşi timp este important ca aceste opinii să fie exprimate fără violenţă. Dragnea a mai spus că speră ca Parchetul şi Ministerul de Interne să verifice şi să găsească pe cei care au organizat violenţele de seara trecută.

Marius Huc (Antena 3): Jurnalişti ai postului sunt împiedicaţi să-şi facă meseria

Redactorul şef al postului Antena 3, Marius Huc, a declarat, în şedinţa de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), că jurnalişti ai acestei televiziuni sunt împiedicaţi să îşi facă meseria. 'Văd cel puţin patru oameni în această sală care au trecut prin mineriade, prin momente urâte şi am să vă spun uimirea mea că aceste momente s-au întors după foarte mulţi ani (...) Am o colegă şi îmi asum că a fost trimisă la miting acum două seri, s-a întors de la miting plângând, tremurând, a auzit lângă ea: 'Cine e de la Antena 3, ca să îi iau gâtul?'.

Mall-urile regionale vor fi la modă în anii următori

Immochan, divizia imobiliară a grupului francez Auchan, are în plan investiţii în dezvoltarea altor trei proiecte de centre comerciale în România, cel mai probabil în Bucureşt, Sibiu şi Craiova. "Avem identificate terenurile pentru cele trei proiecte, se lucrează pe ele, dar nu sunt încă în proprietate. Există o modalitate legală prin care poţi bloca terenurile o perioadă de timp, ca să le analizezi. În cinci ani, sper ca proiectele să existe şi să avem mai mult de trei proiecte finalizate", a declarat directorul general al Immochan, Tatian Diaconu. Acesta a precizat că pe aceste terenuri, foste platforme industriale, grupul va construi centre comerciale de dimensiuni mari. "Nu mai cred în proiecte medii. Proiectele de proximitate sau proiectele mari sunt cele care vor avea succes în viitor", a afirmat Diaconu.

MFP nu a reuşit, joi, să plaseze emisiunea de obligaţiuni de stat pe 2 ani în valoare de 600 de milioane de lei, programată

Ministerul Finanţelor Publice nu a reuşit, joi, să plaseze emisiunea de obligaţiuni de stat pe doi ani, programată, în valoare de 600 de milioane de lei. Băncile au transmis oferte în sumă de 560,5 milioane de lei, însă Ministerul le-a respins în totalitate. Statul avea programată şi o sesiune suplimentară pentru vineri, în valoare de 90 de milioane de lei care, însă, în acest condiţii, nu va mai avea loc. MFP a planificat împrumuturi de 4,215 miliarde de lei de la băncile comerciale în februarie 2017, din care 3,9 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi 315 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

NATIONAL

Moştenirea lăsata de Băsescu: Romania, terenul de joaca al agenturilor străine

Miercuri seara, in Romania s-a doborât recordul naţional la numărul de protestatari pe metru pătrat. Cu toate astea, tot n-am apucat să număram câţi spioni tropăie frumoşi si liberi pe caldarâmul Capitalei... Serviciile, care ii scuipau deja la sfârşitul mandatului numai prostii lui Băsescu, pentru ca aceste servicii si instituţii erau deja penetrate, devin conducătorul absolut al României. Si n-au de gând să cedeze nimic din prerogativele făcute cadou de Băsescu, chiar dacă e Iohannis acum la Cotroceni. Lovitură de teatru, noul guvern vrea să pună şaua pe ele si sa le taie din elanul productiv. La rândul său, SRI se vede cu bugetul ciopârţit si prin asta, cu tentaculele scurtate. Pentru monstrul creat de Băsescu, asemenea situaţie este inacceptabilă. Dar aceste structuri nu recunosc nici că, in timp ce erau pe cai mari, au fost penetrate de orice serviciu etranjer care a dorit acest lucru.

Trump vrea Portul Constanta!

Semnalele diplomatice transmise de către Trump arată că, pe plan extern, una dintre priorităţile mandatului acestuia este stoparea ofensivei economice chinezeşti, mai ales că aceasta ar putea afecta "boom"-ul promis de noul preşedinte. Iar Beijingul îşi face tot mai simţita prezenta in Sudul Europei, mai ales după ce COSCO, compania de frunte a partidului comunist a achiziţionat 51% din acţiunile Piraeus Port Authority SA, preluând astfel controlul asupra portului Pireu. Se spune prin sistem ca radicalizarea luptei anticorupţie ar fi intervenit după ce nişte importanţi investitori americani care doreau să deruleze afaceri in Portul Constanta ar fi fost daţi pe spate de "scorurile" care li s-au solicitat de către cei care trebuiau să le dea avizele. Iată însă că acum Administraţia Trump vrea sa relanseze aceste proiecte.

PUTEREA

Avocatul Poporului s-a decis: Va ataca la CCR ordonanţa de urgenţă

Victor Ciorbea, titularul postului Avocatul Poporului, va ataca vineri la Curtea Constituţionala ordonanţa de urgenta privind modificarea Codului Penal, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situaţiei. Ciorbea declarase iniţial ca nu are temei legal sa atace ordonanţa, motivând ca actul legislativ nu a intrat in vigoare. La o zi distanta, Ciorbea a avut o întâlnire la sediul instituţiei cu preşedintele Iohannis, iar după întâlnire si-a nuanţat poziţia, anunţând ca va analiza opţiunile. Ciorbea îşi motivase refuzul spunând ca nu poate sesiza CCR decât după ce intra Ordonanţa in vigoare, adică peste 10 zile de la adoptare.

Cum vor vota judecătorii CCR la sesizarea CSM, Preşedinţiei, Avocatului Poporului

În cazul în care mâine, aşa cum s-a auzit, pe surse, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, va sesiza Curtea Constituţională în privinţa neconstituţionalităţii unor prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 13, CCR se va confrunta cu două speţe, referitoare la acelaşi normativ. Pe de o parte, va trebui să judece sesizările CSM şi ale preşedintelui Klaus Iohannis, care au reclamat existenţa unui conflict între puterile executivă şi cea judecătorească. Pe de altă parte, va trebui să analizeze pe fond ordonanţa (modul în care este formulată şi efectele pe care le va produce), pentru a constata eventuale încălcări ale prevederilor constituţionale. Deşi, teoretic, ambele decizii ar trebui să fie strict tehnice, pe litera Constituţiei, în realitate ştim că, adeseori, deciziile magistraţilor CCR au fost influenţate net de afilierea lor politică. Se poate anticipa un vot de 5-4 favorabil celor două sesizări, deşi certitudini nu există.

ROMANIA LIBERA

A patra zi de proteste, împotriva Ordonanţei PSD

Aproximativ 200.000 de oameni au protestat, joi seară, în întreaga ţară, nemulţumiţi de adoptarea OUG pentru modificarea Codului Penal, marţi noaptea. La Bucureşti, la ora 22.30, conform estimărilor oficiale, se aflau în Piaţa Victoriei 80.000 oameni, număr în scădere. La Cluj, au fost 40.000 de oameni, la Timişoara - 20.000, la Iaşi - 8.000, iar la Sibiu 10.000 şi Braşov - 5.500. Joi seară, şapte persoane au fost reţinute pentru implicarea în incidentele din Piaţa Victoriei, de miercuri seară, potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, citat de Realitatea TV. Acuzaţiile sunt: ultraj, tulburarea linistii si ordinii publice, port si folosirea de obiecte periculoase. O a opta persoane este cercetată, dar oamenii legii nu au luat încă măsuri preventive contra ei.

Motivaţia halucinantă a premierului Grindeanu pentru absenţa sa la întâlnirea cu ambasadorii: Am avut alt program

Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu a participat la întâlnirea cu ambasadorii străini în România, pe tema Ordonanţelor de Urgenţă de modificare a Codurilor, pentru că a avut alt program legat de proiectul de buget. ''Am avut program...alt program, împreună cu colegii din Parlament legat de ceea ce vom face zilele următoare. Intră bugetul în dezbaterea Parlamentului, scadenţat. Am înţeles, şi am vrut să vin să văd, că s-a depus o moţiune de cenzură. Sunt lucruri normale şi importante pentru un Guvern care trebuie să fie gestionat'', a spus Grindeanu, întrebat de ce nu a participat la întâlnirea cu ambasadorii pentru a discuta despre OUG care dezincriminează mai multe infracţiuni.

ZIARUL FINANCIAR

Scandalul politic se vede pe piaţa financiară

Moneda naţională a resimţit în ultimele zile un şoc din cauza prelun­girii tensiunilor politice interne şi a stării de incertitudine, care au culmi­nat cu proteste în stradă, iar cursul de schimb leu/euro a continuat ieri să crească. Şi randamentele la titlurile de stat s-au menţinut pe pantă ascendentă, ajungând pe scadenţa de 10 ani la cel mai ridicat nivel din vara anului 2015, de circa 3,8%. "Incertitudinile politice şi protestele din ultimele zile au condus la corecţii ale titlurilor de stat pe termen lung (cu scadenţele 2025 şi 2027) ale căror ran­da­mente au crescut cu peste zece puncte de bază în data de 1 februarie, ceea ce sugerează vânzări din partea nerezidenţilor şi explică o parte din mişcarea relativ violentă pe cursul de schimb", spune Ciprian Dascălu, economistul-şef al ING Bank.

Brandul de cafea Julius Meinl a ajuns în 2.300 de cafenele şi hoteluri

ibor Dobri, managing director al Julius Meinl România, compania care aduce brandul de cafea cu acelaşi nume pe plan local, spune că anul trecut vânzările companiei au crescut cu 25% faţă de anul precedent, continuând astfel avansul început în 2015. "Contextul economic a fost prielnic, deşi am avut câteva provocări în piaţa cafelei. Anul trecut am avut o majorare a cifrei de afaceri cu 25% şi o creştere foarte mare a numărului de clienţi noi. Practic, faţă de anul 2014 ne-am dublat cifra de afaceri în HoReCA. România a avut anul trecut una dintre cele mai mari creşteri din grup", a declarat managerul, într-un interviu acordat ZF.

Dacă instabilitatea continuă, România riscă să piardă investiţii

Scandalul politic al începutului de an între noul guvern, preşedinte şi stradă începe să atingă din ce în ce mai mult economia, la orizont apărând primele informaţii legate de amânarea unor investiţii până la liniştirea apelor. Cursul valutar a crescut joi până la 4,5337 lei/euro, cu 0,6% mai mult decât săptămâna trecută. La prima vedere, această creştere pare minusculă, dar raportată la inflaţie şi la dobânzile pe termen scurt, la lei, de sub 1% pe an, fluctuaţia este semnificativă. Guvernul Grindeanu are de refinanţat o datorie de aproape 9% din PIB (peste 70 de miliarde de lei) şi are nevoie de linişte pentru a obţine dobânzile cât mai mici.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Au fost mai mult de 80000 de persoane, insa nu toate in acelasi timp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb