REVISTA PRESEI 03.10.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 3 octombrie 2014

ADEVARUL

NIS Petrol a început în forţă prospecţiunile pentru petrol şi gaze în judeţul Timiş

NIS Petrol, subsidiara colosului rus Gazprom, a început activităţile de prospectare geofizică pentru petrol şi gaze naturale în perimetrele Periam şi Biled, din judeţul Timiş. Suprafaţa pe care se desfăşoară operaţiunile este de 580 kilometri pătraţi din aria localităţilor Cenad, Dudeştii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloşul Mare, Gottlob şi Sânnicolau Mare. Perioada în care se vor efectua activităţile de prospectare geofizică se încheie în luna ianuarie 2015. Activitatea celor de la NIS Petrol a început după ce două week-enduri la rând au avut loc proteste ale activiştilor în Dudeştii Vechi şi Cenad. Cei de la NIS Petrol nu sunt interesaţi de gaze de şist, în primul rând pentru că în zona noastră nici nu există, iar dacă ar exista ar costa foarte mult exploatarea şi nu ar fi deloc rentabil. Ei caută zăcăminte de petrol şi gaze naturale. Planul ruşilor este să investească 600 de milioane de euro în România.

George Friedman, fondatorul Stratfor: Suntem deja într-un Război Rece

România se află în plin proces de a-şi defini relaţia cu SUA, iar SUA încearcă să stabilească ce forţă militară trebuie să aibă România, un aliat esenţial al Washingtonului, în contextul crizei din Ucraina, explică George Friedman, fondatorul agenţiei de analize geopolitice Stratfor. Aflat în Bucureşti a doua oară în acest an, unde participă la cea de-a treia ediţie a Bucharest Forum, organizat de Institutul Asper, specialistul în geopolitică George Friedman a vorbit pentru "Adevărul" despre posibilitatea organizării unui referendum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, connflictul din Ucraina şi cooperarea militară dintre România şi SUA. George Friedman consideră că NATO - "care, de fapt, înseamnă SUA, pentru că restul aliaţilor nu au forţă militară" - nu va ajunge să poarte un război direct, deschis în Ucraina şi arată că toate măsurile luate de SUA pentru consolidarea flancului estic al Alianţei Tratatului Nord Atlantic depind de eforturile României de a se apăra singură.

Averile miniştrilor acuzaţi de corupţie în dosarul "Microsoft"

Cei nouă miniştri din Guvernul Năstase şi Guvernele Boc 1, 2 şi 3, suspectaţi de corupţie în dosarul "Microsoft", deţin averi impresionante. În cazul în care Parlamentul va aviza urmărirea penală a foştilor demnitari, anchetatorii le vor lua la puricat şi averile. Şerban Mihăilescu, zis "Miky Şpagă", are un apartament de 186 de metri pătraţi, în Bucureşti, cumpărat în 2008, două case de vacanţă în judeţul Prahova şi un teren intravilan de 2.000 de metri pătraţi. Mihăilescu a mai declarat 57.000 de lei, 46.000 de euro şi 5.500 de dolari. Familia Mihăilescu mai are bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 160.000 de lei. La rândul lui, Mihai Tănăsescu are nu mai puţin de cinci apartamente în Bucureşti, o casă în Cornu şi alta în Giurgiu, potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2006. Acesta mai deţine obiecte de artă şi bijuterii, în valoare totală de circa 60.000 de euro.

De ce tac autorităţile în cazul Turcescu?

Parchetul General a decis să nu se autosesizeze după ce Robert Turcescu a anunţat că a fost ofiţer acoperit. Specialişti din serviciile secrete şi din Justiţie arată lacunele din legislaţia siguranţei naţionale. Anunţul lui Robert Turcescu că a fost ofiţer acoperit nu va atrage nicio sancţiune legală. Chiar dacă în spovedania din urmă cu două săptămâni, jurnalistul a repetat, aproape obsesiv, că "va mărturisi totul în faţa unui judecător", Turcescu nici măcar nu va ajunge în faţa unui procuror, după ce, joi dimineaţă, Tiberiu Niţu, procurorul general al României, a anunţat că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu se va autosesiza. "În ceea ce priveşte decizia privind declaraţiile jurnalistului (n.r. - Robert Turcescu ), nu ne-am sesizat din oficiu, întrucât am apreciat că acele împrejurări nu sunt de natură să constituie infracţiuni", a spus Tiberiu Niţu, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Fostul şef SIE Teodor Meleşcanu: Un român s-a alăturat grupării teroriste Statul Islamic

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat joi la Europa FM că printre miile de europeni care au devenit adepţi ai doctrinei promovate de gruparea teroristă Statul Islamic se află şi un român care a plecat către zonele în care operează aceasta. Fostul şef SIE a susţinut că, deşi e clar că adeptul grupării Statul Islamic a părăsit ţara, nu se ştie deocamdată unde se află. "Adevăratul pericol este (...) că foarte mulţi sunt din ţările balcanice, foarte mulţi sunt din UE, sunt oameni care pe teritoriul nostru pot intra oricând, fără nicio viză, fără niciun fel de probleme, care circula, ceea ce poate să prezinte un risc la adresa securităţii noastre, nu faptul că noi nu avem români acolo care să se întoarcă acasă, o cifra semnificativă care să constituie un pericol.

Noile manuale pentru micii şcolari, amânate din nou

Copiii din clasele I şi a II-a vor rămâne anul acesta tot cu vechile manuale, cel mai probabil, susţin reprezentanţii Federaţiei Editorilor din România (FER), după ce şi ultimele rezultate ale licitaţiei anunţate de Ministerul Educaţiei au fost contestate de o serie de edituri nemulţumite. Mai multe edituri au contestat în termenul de 10 zile prevăzut de lege rezultatele ultimei reevaluări privind procedura de licitaţie pentru noile manuale şcolare, ceea ce riscă să amâne introducerea acestora în clasele I şi a II-a, a declarat pentru adevarul.ro Claudiu Istrate, reprezentantul Federaţiei Editorilor din România (FER). Istrate a explicat că "printre editurile care au depus contestaţii se numără Humanitas, în asociere cu Read Forward, Aramis sau Akademos, ceea ce ar putea să răstoarne iar toată situaţia".

Radu Mazăre, anchetat de DNA în alte două dosare

DNA Constanţa îl anchetează pe primarul Radu Mazăre în alte două dosare. Anunţul a fost făcut joi de către edil, care a explicat şi motivele pentru care procurorii au început urmărirea penală. Radu Mazăre susţine că într-unul din dosare este acuzat că ar fi primit mită de la firma de salubrizare după ce procurorii susţin că ar fi crescut taxa de habitat. Primarul susţine însă că suma primită de firma de salubrizare a rămas nemodificată şi că s-a schimbat doar valoarea subvenţiei. Celălalt dosar instrumentat de DNA Constanţa se referă la vânzarea unui teren în urmă cu 12 ani. "Spre exemplu, acum trei zile am aflat că mai am două dosare la DNA Constanţa. Unul pentru un teren vândut în 2002 de către Consiliul Local. Un nene avea un garaj amplasat ilegal pe terenul respectiv, garajul a fost demolat şi terenul a fost scos la vânzare prin licitaţie", a menţionat primarul Constanţei.

BANCHERUL

Bancile sunt de acord cu o lege a insolventei, dar sa fie serioasa, nu populista

Bancherii spun ca sunt de acord cu o lege a insolventei persoanelor fizice, insa cu doar cu conditia ca aceasta sa fie una serioasa si sa fie aplicata doar in cazuri extreme, astfel incat sa nu reprezinte o solutie facila pentru cineva care vrea sa scape de datorii, desi si-ar permite sa le plateasca, cum ar fi cazul ipotetic al unui detinator de Porsche. De aceea, subliniaza bancherii, este foarte importat modul in care legea va fi aplicata si cum vor fi supravegheati cei care intra in insolventa, astfel incat aceasta sa devina o solutie reala pentru cei care au intr-adevar nevoie de o solutie pentru a-si reglementa situatia financiara pe viitor. " Nu se poate concepe ca cineva va fi scutit de plata datoriei sale catre banca sau alt creditor, pe de o parte, iar pe de alta parte sa isi permita cheltuieli semnificative pe diverse alte produse si servicii", spune Bogdan Preda, director executiv relatii publice si institutionale la Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR).

BNR nu a fost consultata cu privire la proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice

BNR nu a fost consultata de catre Guvern sau Parlament cu privire la proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice, banca centrala precizand ca aceasta propunere legislativa este in cotradictie cu legea prin care a fost ratificata scrisoarea de intentie catre FMI, in care Romania se angajeaza sa impiedice adoptarea unei astfel de legi. O lege privind insolventa persoanelor fizice nu ar trebui adoptata pentru ca ar crea hazard moral si ar putea genera abuzuri frecvente din partea debitorilor, afectand stabilitatea financiara, se precizeaza in scrisoarea de intentie. Guvernul a anuntat ieri ca a dat aviz favorabil proiectului de lege privind insolventa persoanelor fizice, iar premierul Victor Ponta a declarat astazi ca sustine legea, in ciuda angajamentului fata de FMI. Solicitat să comenteze şi faptul că măsurile propuse de această iniţiativă legislativă nu au fost convenite cu FMI, Ponta a răspuns: "Ei, mai facem şi lucruri pe care nu le-am convenit. Să nu vă supăraţi pe noi acum sau să nu ne certaţi că mai facem şi lucruri pe care...".

CURENTUL

Candidatul la preşedinţia României Szilagyi Zsolt: Vrem federalizarea şi transilvanizarea României

Candidatul (PPMT) la Preşedinţie, Szilagyi Zsolt, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă la Cluj pentru lansarea programului său electoral, că propune ca România să devină o Transilvanie mai extinsă şi că e necesară federalizarea ţării. El a menţionat că programul său electoral, intitulat chiar 'Transilvanizarea României', se bazează nu numai pe voturile maghiarilor, ci şi pe votul celorlalţi locuitori ai Transilvaniei. "Când spunem transilvanizarea României ne gândim la extinderea naţională a acelor valori care caracterizează în sens pozitiv Transilvania: toleranţa, diversitatea, eficienţa, corectitudinea, respectul faţă de celălalt, propagarea ideii europene etc. Vrem, deci, ca România să devină mai degrabă o Transilvanie extinsă, România să fie transilvanizată.

Se reiau lucrările la metroul din Drumul Taberei

Compania Astaldi a acceptat să reia lucrările de la metroul din Drumul Taberei la capacitate maximă, însă va da în judecată Metrorex pentru lucrări de 45 de milioane de lei nerecunoscute de regia de stat. Astfel, după ce timp de aproape două luni Astaldi mai mult a stat decât a lucrat, la o capacitate de doar 35%, în prezent capacitatea de lucru se apropie de 100%, spune Aurel Radu, directorul Metrorex, citat de economica.net. Astaldi s-a angajat să finalizeze lucrările de structură până în septembrie 2015. În cazul în care activitatea rămânea blocată, Metrorex ar fi fost nevoită să rupă contractul şi să liciteze din nou lucrările. Potrivit economica.net, Astaldi reclamă o sumă suplimentară de 45 de milioane de euro faţă de ce este prevăzut în contract, motivând că au efectuat lucrări suplimentare, esenţiale, care trebuie remunerate corespunzător de beneficiarul Metrorex.

CURIERUL NATIONAL

Mai multe firme ale Lukoil, suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, împreună cu ofiţeri din cadrul Poliţiei Române, inspectori vamali şi ai Direcţiei Antifraudă Fiscală au derulat ieri o acţiune de amploare în municipiul Ploieşti, efectuând nu mai puţin de 23 de percheziţii la sediile a şase firme aparţinând grupului Lukoil. Prejudiciul estimat de anchetatori se ridică la peste 1 mld. lei, respectiv 230 mil. euro. "Activităţile de urmărire penală vizând probarea participaţiei penale a suspecţilor au fost realizate cu sprijinul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii", au informat ieri atât procurorii de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, cât şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR). Lukoil Europe Holdings, din grupul petrolier rus Lukoil, deţine 97,1% din capitalul social al rafinăriei Lukoil din Ploieşti, iar alţi acţionari cumulează restul de 2,89% din titluri. Grupul rus mai deţine în România şi o reţea de peste 300 de benzinării.

Va ajuta fermierii "Schema 1.000 hectare"?

Toţi fermierii, nu doar cei cu terenuri în arendă, vor putea achiziţiona terenuri agricole până la întregirea unei suprafeţe de 1.000 hectare, cu un avans de 10% şi credit garantat, conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate, miercuri, de către Executiv. Actul normativ modifică OUG 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor. Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, spune că măsura poate fi stimulativă pentru încurajarea în special a tinerilor de a desfăşura activităţi agricole şi conexe acestora. "Măsura face parte dintr-un proiect ce are ca scop comasarea terenurilor şi întinerirea investitorilor din agricultură. Ca orice lucru nou, va demara cu prudenţă atât din partea băncilor, cât şi din partea solicitanţilor"

11 agenţii de media, amendate pentru că s-au înţeles să elimine concurenţa de pe piaţă

Consiliul Concurenţei a sancţionat 11 companii din industria media cu amenzi în valoare totală de 14.567.555 lei (aproximativ 3,2 milioane euro). Autoritatea de concurenţă a constatat că cele 11 companii au participat la o înţelegere anticoncurenţială având ca obiect eliminarea de pe piaţa comercializării serviciilor de comunicare prin media, a agenţiilor media concurente. "Acţiunile comune, prin care companii concurente îşi coordonează comportamentul comercial, constituie o încălcare a regulilor de concurenţă. Consiliul Concurenţei a ţinut cont, însă, de demersurile companiilor de a rea­liza şi promova un set de principii care să asigure transparenţa şi profesionalismul în piaţa media. Considerăm că existenţa unor norme de autoreglementare a profesiei, adaptate la cerinţele specifice pieţei, sunt binevenite în măsura în care contribuie la crearea unui mediu echitabil pentru toţi actorii din piaţă", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Titlurile de stat româneşti, campioane ale pieţei europene de bonduri

Piaţa obligaţiunilor de stat din Europa Centrală şi de Est a supraperformat titlurilor suverane din zona euro, cu randamente de 5,3%, menţionează un raport al băncii austriece Erste. Emisiunile cu scadenţa la cinci ani emise de Finanţele Publice din România, cu un randament de 9,8%, au supraperformat şi faţă de celelalte titluri din regiune. Pieţele de bonduri din Europa Centrală şi de Est au continuat să crească şi în 2014, în contrast cu aşteptările mai reţinute de la începutul anului şi nici măcar tensiunile geopolitice nu au fost în măsură să pună stavilă acestei evoluţii, spune o analiză realizată de grupul bancar austriac Erste, remisă redacţiei. Pe această piaţă cu o capitalizare totală de aproximativ 400 miliarde euro, investitorii au obţinut randamente de 6,9% pentru emisiunile de eurobonduri, mai ridicate decât titlurile emise de Germania şi Franţa, în timp ce pe obligaţiunile guvernamentale denominate în monede locale câştigurile s-au cifrat la 5,3%.

Proprietarii care şi-au abandonat imobilele în ţări vecine ar putea fi despăgubiţi din 2015

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a anunţat ieri că proiectul de lege privind despăgubirile acordate cetăţenilor români ale căror imobile au fost abandonate în Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord sau Ţinutul Herţa, aprobat la 30 septembrie de Senatul României şi care va intra în dezbatere la Camera Deputaţilor, urmează să intre în vigoare în 2015, după ce va fi promulgat de preşedintele României. Proiectul Legii privind unele măsuri pentru accelerarea şi finalizarea procesului de soluţionare a cererilor formulate în temeiul Legii nr. 9/1998 şi al Legii nr. 290/2003, prevede că unica măsură compensatorie o constituie despăgubirile băneşti, plata urmând să fie efectuată în ordinea cronologică a emiterii hotărârilor comisiilor judeţene, în tranşe anuale egale, eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul 2015.

EVENIMENTUL ZILEI

DOSAR DE PRIM-MINISTRU. Cătălin Predoiu, premierul din penumbră

După ce a pierdut susţinerea pentru candidatura la prezidenţiale, prim-vicepreşedintele PDL are promisiunea că va fi numit premier. A apărut în politică din sălile de curs unde preda dreptul comercial, după cum povestea chiar el, avocatul Cătălin Predoiu reuşeşte, în februarie 2008, să surprindă scena politică prin numirea sa în funcţia de ministru al Justiţiei. Surpriza a venit din partea premierului Călin Popescu Tăriceanu. Are reputaţia unui avocat abil şi competent. A fost ministru al Justiţiei în timpul a patru guverne: Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc I, Emil Boc II şi Mihai Răzvan Ungureanu, ceea ce demonstrează că este un politician abil, capabil să jongleze şi să negocieze cu oamenii politici. Fostul ministru a dezvăluit şi că soţia sa are propriul atelier de bijuterii. "Soţia mea şi-a refuzat cariera de avocat şi a transformat un hobby în pasiune şi ocupaţie. Creează şi realizează de mână bijuterii din pietre preţioase în propriul atelier. Le numeşte < Bijuterii cu Alint >, care este şi brandul său", a mai spus Predoiu.

"Caracatiţa" Bunea Stancu a acaparat Brăila

Prin intermediul a două societăţi, Gheorghe Bunea Stancu (PSD), preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Brăila, controla fiecare leu investit în judeţ. Timp de patru ani, asfaltările de drumuri erau monopolul firmei Tancrad Galaţi, în timp ce reabilitarea spaţiilor publice revenea societăţii Concivia Brăila. Bunea Stancu controlează indirect această societate. Potrivit DNA, în 2009 - 2010, CJ Brăila a organizat mai multe pseudo-licitaţii pentru deszăpezirea judeţului. Toate au fost câştigate de firma preşedintelui CJ. Valoarea acestora variază între 800.000 de lei şi 1,9 milioane de lei. Alte contracte publice au vizat reabilitarea unor spitale sau întreţinerea de drumuri. De data acesta, valoarea contractelor a fost între 1 şi 30 milioane de lei. De fiecare dată, din comisia de negociere făceau parte prietenii lui Bunea Stancu şi subordonaţii acestuia.

Creatoarea de modă Irina Schrotter, audiată de procurorii DIICOT: "Ceva nu este în ordine"

Creatoarea de modă Irina Schrotter a declarat joi, după ce a fost audiată la DIICOT, că nu are nicio calitate în dosarul de evaziune, în care este vorba de o sesizare "îndreptată 75 la sută împotriva unui om de afaceri din Iaşi", în cazul ei fiind semnalată de către reclamantă o singură faptă. Irina Schrotter a fost audiată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organziată şi Terorism (DIICOT) în dosarul în care sunt vizaţi oameni de afaceri din Iaşi, pentru fapte de evaziune fiscală. Aceasta a declarat că a dat declaraţii în faţa anchetatorilor în cazul sesizării unei reclamante, care vineri urmează să vină la DIICOT. "Reclamanta este Delia Dumitrescu, soţia jurnalistului Cătălin Dumitrescu, de la Bună Ziua Iaşi şi de la o redacţie din Capitală", a precizat Irina Schrotter.

Ioan Rus: "Noi facem DRUMURI EXPRES. Generaţia următoare va face AUTOSTRĂZI"

"România are nevoie de autostrăzi, dar trebuie să ne corelăm dorinţele cu putinţele şi, în loc să vorbim de autostrăzi transcarpatice, ar trebui să începem cu drumuri transregionale, drumuri expres, iar generaţia următoare de miniştri va face autostrăzi şi căi ferate de mare viteză", a declarat, joi, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, la Bucharest Forum 2014, scrie Agerpres.

JURNALUL NATIONAL

Imunitatea lui Băsescu, marea minciună naţională

Morar şi Kovesi i-au oferit şefului statului protecţie absolută, blocându-i dosarele penale. Trei decizii şi un aviz emise de Curtea Constituţională a României (CCR) după 2005 au statuat că imunitatea prezidenţială este identică cu cea a parlamentarilor, adică doar pentru opiniile politice exprimate în timpul mandatului. Ceea ce dovedeşte încă o dată că, în ultimii zece ani, preşedintele Traian Băsescu a fost protejat de şefii marilor parchete, care i-au inventat imunitatea absolută pentru a-i bloca dosarele. Iar dosarele şefului statului au fost blocate abuziv de către marile parchete, fie că vorbim de DNA, fie că vorbim de PICCJ. Iar dovada stă chiar în hotărârile CCR. Conform Lumea Justitiei, ultima decizie, 284, prin care CCR stabileşte că şeful statului are exact aceeaşi imunitate precum parlamentarii, a fost emisă la 21 mai, anul acesta.

Teodorovici: România plăteşte un miliard de euro corecţii financiare - preţul prostiei

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a apreciat, joi, la Alba Iulia, că faptul că România plăteşte un miliard de euro corecţii financiare este preţul prostiei, pentru că au fost puse în funcţii cheie, în special în zona de achiziţii publice, persoane neavenite. "Din păcate, noi raportam în trecut tot felul de nereguli şi de ordin administrativ. Mai mult, la noi a fost o abordare mult prea excesivă în ceea ce a însemnat partea de corecţii financiare. România plăteşte un miliard de euro corecţii financiare, e o sumă foarte mare, şi ăsta este preţul prostiei, cum o spun eu foarte des, pentru că România şi-a permis să pună în funcţii cheie persoane neavenite, în special în zona de achiziţii publice. Agenţia de Achiziţii Publice este una dintre structurile care au creat statului român foarte multe deservicii. Un miliard de euro înseamnă mult. Acest lucru s-a schimbat şi sperăm ca, pe viitor, lucrurile să nu se mai întâmple în felul acesta", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Un oraş cât Ploieştii, "descălţat de Fisc". 300.000 de perechi de încălţăminte, confiscate!

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a confiscat în perioada 23.09-01.10.2014 peste 300.000 perechi de încălţăminte, care nu aveau documente de provenienţă. Acestea aveau o valoare de piaţă care se ridică la circa 20 milioane lei. Spaţiile în care era depozitată marfa se află în comuna Dobroeşti (jud. Ilfov) şi erau închiriate de 14 firme, fără a fi declarate ca puncte de lucru la organele fiscale şi la Registrul Comertului, potrivit unui comunicat al ANAF. Reţeaua de firme era controlată de un grup de persoane cu cetăţenie chineză, care, prin intermediul unor persoane de origine arabă, înfiinţau firme pe numele unor cetăţeni români cu situaţie economică precară şi le utilizau pentru importarea, depozitarea şi comercializarea de mărfuri produse în China.

NATIONAL

Vasile Blaga intoarce armele ca la 23 August!

Probabil ingrijorat de sondajele secrete care nu-i dau prea mari sanse de reusita primarului sibian la presedintie, fie si daca va apuca sa candideze, Vasile Blaga, ca un adevarat "animal politic", se pare ca s-a hotarat sa nu mai joace totul pe o singura carte. Mai ales ca aceasta pare de pe acum necastigatoare. Asa ca, dupa cum sustin sursele noastre, liderul pedelist s-a hotarat sa-si suie acum "sacii" personali in caruta actualei si, probabil viitoarei Puteri pontiste. Acum, ce va da la schimb in cadrul acestui veritabil "troc" electoral, nu este greu de banuit. Dar cum nici nemtii nu au fost anuntati, la 23 august, ca aliatii romani au intors armele impotriva lor, nici Iohannis nu va fi probabil pus la curent cu strategia duplicitara a "buldogului".

Mazare ameninta DNA cu documente devastatoare

Razboi total intre Radu Mazare si procurorii anticoruptie. Edilul Constantei a anuntat ca detine niste documente care pot arunca DNA-ul in aer. Documente pe care nu vrea sa le lectrureze singur, ci impreuna cu judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Devastatoare". Asa a caracterizat Mazare actele pe care sustine ca le-a primit de la Ministerul Justitiei din Lichtenstein. "Am sa depun actele la Inalta Curte, dar mai astept un document. Si eu si Ministerul Justitiei din Romania l-am primit din partea Ministerului Justitiei din Lichtenstein. Si o sa-l depunem la Inalta Curte, saptamana asta, cand o sa cer ridicarea interdictiei de parasire a tarii.

Constantin Nita: Trecem pe carbune si gaze de sist!

Gazprom a taiat, din nou, gazele catre Romania, tot fara sa ne anunte. Deocamdata, avem un consum mai mic decat productia autohtona, iar livrarile din Rusia sunt, inca, destul de mici, insa rusii pot repeta figura la iarna, cand tara noastra va avea nevoie de importuri masive de gaze. Ministrul Economiei, Constantin Nita, a gasit rezolvarea: trecem pe carbune si gaze de sist! "Pe termen scurt va reveni in Europa productia de energie pe baza de carbune. Pe termen lung, exploatarea gazelor de sist va trebui sa fie acceptata de majoritatea statelor", a spus Nita.

Ponta incalca legea electorala

PSD repeta scenariul de la europarlamentare. La fel ca si in primavara, de la fiecare colt de strada ne zambeste "mandru" Victor Ponta. De aceasta data insa, pesedistii s-au afisat marlaneste, incalcand prevederile legii. Ponta si ai lui au furat startul campaniei electorale. Cum? Cu tupeu. Afisele si bannerele candidatului PSD au fost montate inca de pe 1 octombrie, desi legea nu permitea acest lucru pana astazi. Un detaliu nesemnificativ pentru social-democrati care au vrut sa se asigure ca prezidentiabilul lor se bucura de cea mai buna vizibilitate. Ca sa-si ia de-o grija, primarii social-democrati din toata tara luat stalpii cu asalt inca de miercuri seara.

PUTEREA

Spălare de bani la LUKOIL

Directorul general al SC Petrotel LukOil SA, Andrey Bogdanov, a fost audiat joi la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti (PCA) într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Managerul rafinăriei din Ploieşti a dat cu subsemnatul după ce procurorii au făcut, în aceeaşi zi, percheziţii la mai multe societăţi deţinute de compania rusească în România. Nu este exclusă reţinerea sa, potrivit unor surse judiciare. Din estimările anchetatorilor, prejudiciul din operaţiuni financiare ilegale depăşeşte 230 milioane de euro. Pierderile înregistrate în ultimii cinci ani de Petrotel LukOil se ridică la peste 2,5 miliarde de lei (aproximativ 600 milioane de euro), potrivit cifrelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Oprea organizează alegerile. Începe campania electorală pentru prezidenţiale

Cum alegerile prezidenţiale se apropie, Guvernul începe să anunţe marea mobilizare a autorităţilor pentru evenimentul electoral. Premierul a declarat că ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, care este şi vicepremier, este cel ce se va ocupa de organizarea concretă a alegerilor. Devenit umbra sa la toate manifestările politice sau ale Guvernului, considerat un apropiat al său, Oprea, cel care apare tot timpul de-a dreapta şefului Executivului, va conduce şi şedinţele de la Palatul Victoria, a anunţat Ponta, atunci când el se va afla "în teritoriu". Vicepremierul "nu se va implica în nici un fel în campania electorală", a mai precizat prim-ministrul. Acesta s-a lăudat că de când e premier a acumulat experienţa a patru scrutinuri organizate bine, adică alegerile locale din 2012, referendumul de demitere, alegerile parlamentare din 2012 şi alegerile europarlamentare din 2014, şi e convins că şi acesta va fi la fel.

Bancnota de 100 de lei a fost falsificată

Mai multe bancnote de 100 de lei falsificate au fost descoperite, miercuri, de către angajaţii unei bănci din Capitală, potrivit surselor PUTEREA. În timpul procedurii de verificare a banilor, angajaţii au fost alertaţi de semnalele emise de aparate, însă, iniţial, aceştia nu au observat nici o diferenţă între bancnotele false şi cele reale, aspectul şi senzaţia la pipăit fiind identice. Unitatea bancară a chemat procurorii DIICOT, care au stabilit că bancnotele false sunt puţin mai mici decât cele reale, iar microperforaţiile (element de siguranţă) care indică valoarea "100", aflate în zona motivului floral de pe avers, sunt realizate prin înţepare (n.n. - se simt la pipăit în zona respectivă).

ROMANIA LIBERA

Cum s-a schimbat Europa

Germania sărbătoreşte la 3 octombrie, 24 de ani de la reunificare, declarată zi naţională. Cum a schimbat o singură zi Germania şi Europa în acest (aproape) un sfert de veac este cel mai ascuns secret din istoria recentă a continentului. Tratatul marchează unul dintre cele mai importante şi subestimate momente din istoria recentă a Europei. Dacă aţi văzut Berlinul recent, veţi înţelege de ce ceea ce te loveşte din plin este modul în care a fost reconstruit şi reunificat din punct de vedere urbanistic oraşul. Ceea ce erau de fapt două oraşe, unul "state of the art", celălalt o ruină comunistă, a fost refăcut din temelii. Pentru că Zidul Berlinului trecea prin centrul oraşului, Berlinul nu avea un centru sau, în cel mai bun caz, avea două. Acum, totul a fost refăcut, oraşul şi-a recăpătat identitatea, şoselele au fost refăcute, ca şi întreaga infrastructură de comunicaţii, energie şi canalizare. Berlinul a devenit unul dintre cele mai liberale oraşe din Europa, oraşul unde domneşte cultura hipster-ilor şi probabil oraşul cu cele mai "tari" cluburi din Europa.

Victoria Nunland, către un "lider european": Cum dormiţi liniştiţi sub plapuma NATO în timp ce-i protejaţi pe corupţi de justiţie?

Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, a aprins încă un fitil la bomba dosarului Microsoft. Fără să dea nume explicit, oficialul american s-a referit la situaţia din România întrebându-se retoric cum pot unii lideri din Europa Centrală şi de Est să doarmă liniştiţi sub plapuma articolului 5 din Tratatul NATO în timp ce îi apără pe corupţi de justiţie. Declaraţia vine la puţină vreme după ce DNA a cerut încuviinţarea pentru începerea urmăririi penale în cazul a 9 foşti miniştri într-un dosar de corupţie privind licenţele pentru programe informatice în şcoli, dosar în care mita a fost estimată de procurori la peste 60 de milioane de dolari. Nuland nu a făcut nominalizări, însă indicaţiile date duc către Viktor Orban şi Victor Ponta.

ZIARUL FINANCIAR

Haosul din infrastructura rutieră poate fi eliminat doar dacă politicul nu se mai implică

Doi miniştri ai transporturilor din acelaşi guvern Ponta, Dan Şova şi Ioan Rus, au ieşit la înaintare în mai puţin de un an cu două hărţi de drumuri total diferite: dacă primul promitea 2.400 de kilometri de autostrăzi în şase ani, al doilea spune că până în 2030 se vor construi doar 600 km de autostrăzi plus alţi 2.200 de kilometri de drumuri expres. Praf în ochi - aşa pot fi rezumate planurile de autostrăzi prezentate de anterioarele cabinete în diverse programe de guvernare. În afară de a prezenta hărţi cu drumuri trasate "din pix" şi care nu s-au concretizat, politicienii au "vândut" tot timpul ceea ce se va întâmpla în viitor, fără a da socoteală asupra a ceea ce au făcut şi asupra modului în care proiectele anunţate s-au materializat în şosele. Pentru a evita astfel de situaţii, România ar putea urma exemplul Marii Britanii, unde mai mulţi oameni de afaceri şi reprezentanţi ai asociaţiilor britanice din domeniul infrastructurii au cerut în iulie guvernului de la Londra să creeze un organism independent de zona politică care să analizeze nevoile de infrastructură pe termen lung ale ţării, pentru a preveni "meciurile politice", potrivit presei britanice.

Performerul anului: dolarul s-a apreciat cu 10% în cinci luni

Dolarul american a adus un randament de 7%, la care se adaugă dobânda bancară de 1-2% pe an, investitorilor care au pariat pe această monedă la începutul anului. Câştigul este net superior celui adus de un depozit la termen în lei, care are o dobândă de maximum 4% pe an. Dolarul este cotat în prezent în jurul nivelului de 3,5 lei, un maxim al ultimilor doi ani, comparativ cu o cotaţie de 3,3 lei/dolar la începutul anului. Cine a pariat pe dolar în primăvară are acum un câştig de 10%, în condiţiile în care cotaţiile coborâseră în luna mai la sub 3,2 lei/dolar. Doar în luna septembrie, aprecierea dolarului în faţa leului a fost de circa 3%. Totuşi, moneda americană nu a avut un debut foarte bun în luna octombrie şi a pierdut din avansul ultimei luni în ultimele două zile.

Capitalul băncilor s-a dublat în perioada de criză: injecţii de 12 miliarde de lei în cinci ani

Sectorul bancar a înregistrat injecţii de capital de circa 12 miliarde de lei din 2008 până la finalul anului trecut, un număr de 28 de bănci locale analizate de ZF având în luna decembrie a anului trecut un capital social total de aproape 25 miliarde de lei (5,6 mld. euro), potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor. Astfel, ierarhia băncilor în funcţie de capitalurile deţinute s-a schimbat vizibil datorită noilor aporturi. Băncile, alături de alte companii din sectorul financiar, cum este şi cazul asigurătorilor sau companiilor de leasing, au fost foarte afectate de criza financiară, iar acţionarii străini au fost nevoiţi să suplimenteze capitalurile pentru a acoperi pierderile sau pentru a menţine indicatorii de performanţă în limitele locale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb