REVISTA PRESEI - 05.03.2011

Willy Homner
Revista Presei / 5 martie 2011

ADEVĂRUL

Ce privilegii pierd liderii organizaţiilor sindicale în noul Cod al Muncii

Proiectul noului Cod al Muncii propus de Executiv coboară liderii de organizaţii pe poziţii de egalitate cu orice alt angajat. Potrivit legii în vigoare, şefii de sindicat nu pot fi disponibilizaţi decât la doi ani după ce nu mai ocupă funcţii de conducere în sindicat. "Adevărul" continuă campania de sprijinire a proiectului de Cod al Muncii propus de Executiv şi pentru care marţi acesta îşi va asuma răspunderea. Noul Cod Muncii a ajuns la Parlament într-o formă care nu lungeşte până la epuizare timpul de lucru, nu permite concedierea fără nicio explicaţie şi nici nu transformă contractele cu durată determinată în regulă pe piaţa muncii. Varianta este temperată faţă de proiectul pus în dezbatere publică, dar liderii sindicali susţin, în continuare, că legea va duce la creşterea şomajului şi la transformarea salariaţilor în sclavi.

Rămân fără putere

Codul Muncii rămâne doar pretextul pentru care se scot oamenii în stradă. Legile care-i vor afecta cu adevărat, atât pe liderii sindicali, cât şi pe cei ai organizaţiilor patronale, sunt cele care vor ajunge curând pe masa Guvernului. Este vorba de legea patronatelor, a sindicatelor, a conflictelor de muncă şi de cea a contractelor colective. Variantele elaborate de Executiv impun alte reguli pentru recunoaşterea reprezentativităţii acestor organizaţii şi unele confederaţii şi patronate vor fi obligate să fuzioneze pentru a mai rămâne în joc. De asemenea, Guvernul restrânge rolul patronatelor şi sindicatelor în stabilirea relaţiilor de muncă. De exemplu, Executivul vrea diminuarea importanţei contractelor colective la nivel naţional, care sunt acum obligatorii pentru toţi salariaţii din ţară. Centrul de greutate se va muta pe contractele de la nivel de unitate şi ramură, ceea ce înseamnă implicit reducerea rolului şi puterii liderilor naţionali. Timp de 21 de ani, România a avut una dintre cele mai inflexibile şi protecţioniste legi a muncii.

Boala lui Teo: din rău în mai rău

Internată la Clinica AKH din Viena, vedeta TV se află în continuare în stare critică, având necroză pancreatică severă. Consiliul Medical al Spitalului Elias îi contrazice, printr-un comunicat, pe specialiştii gastroenterologi care au declarat, ieri, în presă că Teo Trandafir nu a fost diagnosticată corect. Medicii de la Spitalul Elias din Bucureşti resping afirmaţiile unor colegi de breaslă care afirmau ieri, în presă că Teo Trandafir nu ar fi fost corect diagnosticată. "Probabil că cei de la Elias nici nu s-au gândit că ar putea avea pietre biliare. Teo ar fi trebuit să meargă la Spitalul de Urgenţă Floreasca sau la Fundeni, unde există aparatură specială", afirma unul dintre cei care spun că Teo nu a fost corect diagnosticată. În replică, medicii de la Elias prezintă rezultatul investigaţiilor la care a fost supusă Teo. "Examenul clinic coroborat cu ecografia abdominală efectuată imediat la prezentare şi analizele de laborator ridicau suspiciunea de pancreatită acută.

Irinel luptă cu toate armele pentru custodia fetiţei: a pus pe YouTube imagini filmate pe ascuns cu soacra sa şi cu Irina

Tribunalul Bucureşti a decis ieri ca micuţa Irina să rămână în custodia tatălui ei. Milionarul a postat ieri pe YouTube filmuleţe în care fetiţa spune că mama ei o bate. Tribunalul a respins noua cerere a Monicăi, care solicita ca Irina să stea la ea până ce instanţa va judeca recursul la decizia prin care fetiţa i-a fost încredinţată lui Irinel. Magistraţii au decis că nu-i pot acorda temporar Monicăi custodia Irinei, pentru că ar reprezenta un stres în plus pentru copil. Cel mai probabil, recursul la decizia Judecătoriei Buftea, prin care Irina i-a fost acrodată temporar lui Irinel Columbeanu, se va judeca în cursul săptămânii viitoare. Lupta soţilor Columbeanu pentru custodia Irinei (4 ani) devine tot mai aprigă. Irinel este hotărât s-o denigreze pe soţia sa şi să obţină custodia fetiţei. După ce a cerut instanţei s-o decadă din drepturile părinteşti pe Monica, acuzând că aceasta era violentă şi o bătea pe Irina, omul de afaceri a încărcat ieri, pe site-ul YouTube, câteva filmuleţe în care soacra lui şi fetiţa vorbesc despre soţia sa

Corupţia de la ANAF: "200.000 de euro şi te rezolv"

Adrian Gavrilă negocia ca la piaţă şpăgile cu un cetăţean italian, acceptând chiar şi banii în rate. Consilierul superior ANAF Adrian Nicolae Gavrilă, arestat preventiv, a recunoscut în interceptările făcute de SRI că a primit mită aproximativ 120.000 de euro de la Antonello Celestini. Gavrilă ar fi luat între 7.000 şi 10.000 de euro, în perioada 2008-2009, de la italian, iar în schimb, ar fi intervenit la şefii săi pentru a nu bloca conturile societăţii Galaxy Tobacco, la care Celestino era administrator. Galaxy Tobacco avea datorii istorice la bugetul de stat de aproximativ 125 de milioane de euro. "Băi, eu întotdeauna te-am scos ieftin! Da, te-am scos sau nu te-am scos ieftin?", îi reamintea consilierul, spunându-i că relaţiile sale sunt sus-puse.

Şpagă-record pe cap de locuitor

Edilul unei comune cu doar 3.450 de suflete a încasat 348.000 de euro de la firmele care "vânau" lucrări în Fărcăşeşti. Constantin Pârvulescu, cercetat penal după ce a instituit o "taxă" de 20% pe fiecare lucrare atribuită, a dus corupţia la un nivel neverosimil: 100 de euro mită pe cap de locuitor. Constantin Pârvulescu (57 de ani), primarul comunei gorjene Fărcăşeşti, arestat joi seară, la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru luare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri, a stabilit un record în materie de şpagă. Edilul localităţii ce numără numai 3.450 de suflete este acuzat că a încasat de la actualii denunţători nu mai puţin de 348.000 de euro. "Foloasele pretinse şi primite de inculpatul Pârvulescu Constantin totalizează 1.500.000 de lei şi au fost primite în bani, bunuri şi servicii, în mod direct şi indirect", au precizat reprezentanţii DNA.

Tuaregii sar în ajutorul lui Gaddafi

Forţele guvernamentale au tras cu gaze lacrimogene asupra opozanţilor care au participat la Tripoli la "Vinerea Libertăţii". Un vapor pe care se afla echivalentul a 117 milioane de euro în monedă libiană, bani destinaţi regimului Gaddafi, a fost interceptat în apele britanice. Anunţul a fost făcut ieri de Ministerul britanic de Interne. Vaporul conţinea o cantitate importantă de dinari libieni, care fac obiectul unor sancţiuni ale Naţiunilor Unite. El a fost interceptat miercuri de nava britanică HMS Vigilant şi escortat în portul Harwich, din sud-estul Marii Britanii. Regimul lui Gaddafi are probleme cu banii, în condiţiile în care numeroase ţări europene au îngheţat activele libiene. Colonelul are însă nevoie mare de bani pentru "a-şi mitui" cetăţenii, dar şi pentru plata mercenarilor. Săptămâna trecută, apropiaţii săi au încercat să fure circa 1,8 milioane de dinari libieni de la o o tiparniţă din regiunea North East, din Marea Britanie.

Londra: demisie de onoare din cauza beizadelei libiene

Directorul London School of Economics a renunţat la funcţie în urma legăturilor instituţiei cu familia colonelului Gaddafi. La prestigioasa universitate a studiat Saif al-Islam, unul dintre fiii liderului libian, care a obţinut o diplomă din partea acestei universităţi, iar ulterior un doctorat în Filosofie, în 2008. Recent au apărut acuzaţii că lucrarea de doctorat a acestuia a fost scrisă de altcineva şi că a copiat bucăţi din teză. LSE verifică în prezent dacă lucrarea sa de doctorat este un plagiat. În 2009, fiul lui Gaddafi a oferit o donaţie de 1,5 milioane de lire sterline către LSE, din partea Fundaţiei internaţionale Gaddafi pentru opere caritabile şi dezvoltare. Howard Davies a recunoscut că decizia de a accepta fonduri pentru cercetare de la fundaţia controlată de Saif are consecinţe negative.

PDL respinge suspendarea corupţilor

Colegiul Director al PDL a decis, ieri-seară, să respingă propunerea de modificare a statutului potrivit căreia membrii PDL trimişi în judecată sunt suspendaţi automat din partid. Propunerea a fost sprijinită de aşa-numiţii "reformişti" din PDL - Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu. Propunerea a fost respinsă, în unanimitate, de liderii PDL, înregistrându-se o singură abţinere, cea a premierului Emil Boc. De altfel, singura victorie obţinută de "reformiştii" reprezentaţi doar de Traian Ungureanu şi Sever Voinescu a fost acceptarea derogării de la criteriul vechimii necesare pentru cei care candidează. Condiţia este ca excepţiile să se facă nominal, pentru fiecare persoană în parte, şi nu ca regulă generală.

Cioloş: Nu avem potenţial agricol

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat ieri, la Bucureşti, că potenţialul unei ţări de a hrăni propria populaţie nu este suficient şi că acesta trebuie valorificat prin măsuri care depind de autorităţile naţionale. "Întrebarea este cum se valorifică potenţialul folosind resursele pe care le ai în ţară, folosind fondurile europene, folosind perspectivele pieţei UE, folosind perspectivele pieţei mondiale", a arătat Cioloş. În privinţa preţului alimentelor, comisarul european a subliniat că fenomenul scumpirilor se manifestă global. Acesta are un aspect structural, legat de raportul dintre cerere şi ofertă, şi unul care este influenţat de volatilitate. "Mai sunt şi motive care ţin de transparentizarea şi organizarea lanţului alimentar. Preţurile în România pot să fie influenţate şi de situaţia de pe piaţa mondială, pot să fie influenţate şi de modul în care piaţa, filierele sunt organizate într-un stat membru sau altul", a spus Cioloş. Oficialul a adăugat că un aspect esenţial legat de creşterea preţurilor în România este organizarea producătorilor agricoli.

Statistica salvează, din nou, faţa economiei

Creşterea uşoară a PIB în ultimul trimestru al anului trecut îi îndreptăţeşte pe analişti să întrevadă ieşirea tehnică din recesiune. Primul trimestru al acestui an va confirma, cel mai probabil, prognozele guvernamentale. Statistic, economia creşte, dar criza se menţine. Institutul Naţional de Statistică (INS) a revizuit ieri, în sens negativ, cifrele privind scăderea economiei în 2010, de la 1,2% la 1,3%. În schimb, a menţinut la 0,1% avansul Produsului Intern Brut (PIB) din ultimul trimestru (T4) al anului trecut. Economiştii se aşteaptă la o continuare a trendului pozitiv şi în primele trei luni ale acestui an (T1), dar avansul va rămâne modest.

EVENIMENTUL ZILEI

Criza alimentelor ar putea dura câţiva ani

Studiile realizate în ultima perioadă relevă că valorile-record ale preţurilor la produse alimentare se vor menţine pe termen mediu. Pe fondul unei cereri tot mai mari pe piaţa alimentelor şi al incapacităţii producătorilor de a asigura stocurile necesare, preţurile au explodat în ultimul an, iar nivelurile-record ale acestora s-ar putea menţine pentru mai multă vreme. Astfel, după ce Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a anunţat, în urmă cu două zile, că preţurile produselor alimentare din întreaga lume au atins un nou record în luna februarie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat ieri că acestea s-ar putea menţine mai mult timp la niveluri ridicate. Motivul principal ar fi reprezentat de faptul că agricultorii au nevoie de câţiva ani pentru a majora producţia îndeajuns să acopere cererea în urcare.

România, ţara în care partidele verzi nu prind rădăcini

Fără autoritate, fără un mesaj puternic şi cu un lider care spune că urăşte politica, românii "verzi" rămân în umbra partidelor mari. Formaţiuni politice ecologiste n-au cunoscut niciodată succesul partidelor de dreapta sau de stânga din România. Accesul pe scena politică le-a fost limitat atât de pragul electoral, cât şi de ceea ce analistul Cristian Pîrvulescu numeşte "votul util". În special din anul 2000 încoace, partidele verzi au fost afectate de "propunerea de polarizare a clasei politice în două mari forţe: de dreapta şi de stânga", spune şi prim-vicepreşedintele Partidului Verde, Antonio Momoc. Ecologia, apanajul unei elite. Beneficiind de o popularitate de circa 2%, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Asociaţia Pro Democraţia, condusă de Pîrvulescu, "verzii" români nu au ajuns la nivelul de simpatie electorală din Vest pentru că, în ţările din Est, ecologia este apanajul unei elite care nu are probleme materiale mari.

Vosganian: În doi ani, datoria acumulată de la Ceauşescu până la Tăriceanu s-a dublat

Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, a declarat că dacă România va menţine ritmul de creştere economică de 0,1% pe trimestru, decalajul faţă de celelalte state europene se va adânci. Noi ne lăudăm cu o creştere de 0,1% pe fundalul unei scăderi cu peste 1% din PIB în 2010, în timp ce toate celelalte ţări europene marchează creşteri sensibile ale PIB. Deci, în 2010, faţă de obiectivul pe care îl asumasem în 2004-2005, anume de a reduce decalajele şi România să fie una din primele 10 ţări ale UE, anii 2009-2010 au marcat creşterea decalajului, pentru că celelalte ţări au avut o evoluţie pozitivă, în timp ce România a continuat să scadă. Şi, dacă menţinem acest ritm de 0,1%, România va continua să îşi mărească handicapul faţă de celelalte ţări ale UE"", a afirmat senatorul liberal, fost ministrul al Finanţelor, citat de Agerpres.

Traian Băsescu participă la Summitul Popularilor de la Helsinki

Preşedintele României merge azi la Helsinki, Finlanda, unde participă la summitul Partidului Popularilor Europeni. Principalele subiecte aflate pe agendă vizează pregătirea Consiliului European de primăvară, care va avea loc în perioada 24-25 martie. Şefii de stat şi de guvern din familia Partidului Popular European îşi vor coordona poziţiile cu privire la cele două subiecte majore de pe agenda Consiliului European de primăvară: pachetul global de măsuri pentru asigurarea stabilităţii financiare şi a creşterii economice şi evoluţiile din vecinătatea sudică a Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

De ce polonezii sunt mai buni ca noi

Privatizarea este un subiect care a revenit puternic în prim-plan după ce guvernele s-au trezit că au nevoie de bani, iar majorarea deficitelor şi a datoriilor publice nu este cea mai bună soluţie. Un start bun a avut Polonia, care nu a întrerupt programul de privatizare în ultimii ani. Pe urmele Poloniei vrea să calce acum şi România, dar şi Austria. Investitorii regionali sunt însă cam aceiaşi.

NATIONAL

Se sparge buba în PDL

În avanpremiera Consiliului de Coordonare Naţional, PDL-ul era obiect de dispută între democraţii "responsabili" şi cei plini de "gărgăuni şi păsărici", afirma, ieri, vicepreşedintele Ioan Oltean. "Este o frământare incontestabilă la nivelul PDL între oameni care sunt responsabili şi realizează importanţa evenimentului (alegerea unei noi conduceri a partidului - n.r.) şi între oameni care mai au gărgăuni şi păsărici, dar cert este că, la un loc, PDL priveşte cu maximă responsabilitate actul politic care va avea loc între 13 şi 14 mai, congresul partidului", recunoştea pe şleau Ioan Oltean bătălia purtată, pentru preluarea puterii, în PDL. Luptă în care, pe lângă grupările clasice, s-au vârât în acest an şi aşa-zişii "reformişti" (adică cei dotaţi cu "gărgăuni şi păsărici", în viziunea lui Oltean), mai exact tinerele cadre promovate şi susţinute în ultimii ani de Traian Băsescu.

PNL nu poate evita "chestiunea" Voiculescu

Deşi colaborarea lui Dan Voiculescu cu fosta Securitate ţine "doar de propria conştiinţă", subiectul nu va putea totuşi fi evitat în PNL, susţine Varujan Vosganian. Afirmaţia a fost făcută după ce Marius Oprea (membru PNL) (foto) a cerut conducerii liberale să demisioneze, în frunte cu Crin Antonescu, pentru "tâmpenia" de a se asocia cu "securiştii".

Variantă şocantă în dosarul celei mai mari capturi de droguri din România: S-au pierdut două tone de cocaină la Agigea!

Este clar că traficanţii reţinuţi de DIICOT acum doi ani erau "combinaţi" într-un transport de trei tone, din care au fost confiscate doar 1.200 kilograme. S-a pierdut restul pe drum sau în Vama Agigea, ceea ce ar putea redeschide scandalul din jurul numelui Teşeleanu? În decembrie 2008 avea loc cea mai mare reuşită a poliţiştilor români în combaterea traficului internaţional cu droguri. În urma unei spectaculoase misiuni sub acoperire a celor de la Direcţia de Operaţiuni Speciale, procurorii DIICOT confiscau două containere conţinând nu mai puţin de 1 200 kilograme de cocaină pură. Au fost reţinuţi şi trei traficanţi, iar peste dosarul "Tona de cocaină" se cam aşternuse uitarea. Recent, s-au mai făcut unele trimiteri timide la numele lui Iulian Teşeleanu, bunul prieten al lui Mircea Băsescu şi fostul şef al Vămii Agigea. Acum însă scandalul se poate reaprinde, existând informaţii că traficanţii aflaţi în arest erau implicaţi într-un transport de trei tone!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb