REVISTA PRESEI - 05.05.2012

Willy Homner
Revista Presei / 5 mai 2012

ADEVĂRUL

Presa internaţională despre România: Ţara unde guvernele supravieţuiesc cât o muscă

Austeritatea muşcă, cetăţenii protestează, politicienii se ceartă şi guvernul se prăbuşeşte, acesta este drama prin care trece România, unde Guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu, care a stat în funcţie 78 de zile, a căzut pe 27 aprilie după ce a pierdut un vot de încredere în Parlament, scrie publicaţia "The Economist". Publicaţia britanică consideră că acest lucru reprezintă consecinţa măsurilor de austeritate luate de Guvernul PDL, în ultimii trei ani, timp în care s-a redus numărul simpatizanţilor acestui partid de centru-dreapta, care l-a investit în funcţie pe Ungureanu. În perioada 2010-2011, salariile au fost tăiate, taxele au crescut, iar recuperarea din recesiunea din 2008 a fost extrem de lentă.

Scrisoare deschisă către premierul desemnat Victor Ponta. Profesorii universitari nu o vor pe Corina Dumitrescu ministru

Un număr de 20 de profesori de la cele mai mari universităţi din ţară au trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului desemnat Victor Ponta, cerând schimbarea Corinei Dumitrescu, nominalizată pentru portofoliul de Ministru al Educaţiei în Guvernul României. "Înţelegem că nominalizările pentru posturile din Guvern au fost făcute în urma unor calcule şi negocieri politice din interiorul Partidului Social Democrat, respectiv în Uniunea Social Liberală. Guvernul pe care îl veţi conduce în perioada următoare trebuie să răspundă unor aşteptări foarte mari din partea românilor, în primul rând de natură financiară. Presiunea ce apasă asupra Guvernului nu trebuie să afecteze calitatea învăţământului din România", se arată în scrisoarea universitarilor.

Corina Dumitrescu acuzată de incompatibilitate şi că a devenit notar fără examen

Corina Dumitrescu, propusă pentru portofoliul Educaţiei, este rectorul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir şi membru al Consiliul Superior al Magistraturii(CSM). Dumitrescu este acuzată de incompatibilitate, întrucât membrii CSM sunt demnitari, iar noua lege a educaţiei prevede ca rectorii universităţilor să nu ocupe funcţii de demnitate publică. Corina Dumitrescu este licenţiată în ştiinţe juridice, doctor în Drept, fondator la Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, fiind rector al acesteia. Ea a fost aleasă, în iunie 2010, membru în Consiliul Superior al Magistraturii din partea societăţii civile, în urma votului din plenul Senatului. Tot atunci ar fi trebui să devină membru în CSM şi Victor Alistar, propunerea lui Ponta pentru funcţia de ministru însărcinat cu strategii guvernamentale, însă Curtea Constituţională l-a declarat incompatibil.

Ponta întoarce foaia cu FMI: stop privatizărilor şi "băieţilor deştepţi"!

Primele relatări de la sediul Băncii Naţionale, unde se desfăşoară negocieri cu FMI şi Cabinetul desemnat, arată că partea română nu acceptă privatizările propuse în anii trecuţi de misiunea Fondului Monetar. Potrivit unor surse apropiate negocierilor, partea română ar vrea să se oprească toate privatizările aflate acum în diverse stadii, cum ar fi Hidroelectrica, Transelectrica etc. În ceea ce priveşte contractele băieţilor deştepţi, acestea vor fi renegociate sau chiar reziliate în această vară. Aceleaşi surse mai arată că reprezentanţii FMI n-ar fi tocmai de acord cu reducerea TVA la alimentele de bază, propusă de partea română. Georgescu: Sâmbătă se va discuta despre măririle salariilor şi despre bugete.

Preşedintele ceh "loveşte" din nou: Europa trebuie să scape din cămaşa de forţă a Bruxelles-ului

Doar o regândire fundamentală a întregului model al Uniunii Europene poate readuce bogăţia pe Continent, scrie preşedintele ceh Václav Klaus într-un editorial publicat de "The Telegraph". Timp de mulţi ani, Europa nu a acordat suficientă atenţie evenimentelor de pe Continent sau nu a îndrăznit să le privească în mod critic. Abia acum doi ani, o dată cu începutul crizei datoriilor eurozonei unii au început să privească mai îndeaproape problemele. Dar cei mai mulţi tot nu doresc să vadă că acesta a fost doar vârful unui aisberg mult mai mare.

Yuanul ar putea deveni a cincea monedă inclusă în coşul valutar al FMI

Statele Unite susţin propunerea Chinei pentru includerea yuanului în coşul de valute care formează unitatea monetară a instituţiei, Drepturile Speciale de Tragere (DST), a declarat vicepremierul chinez, Wang Qishan, vineri, după discuţii la nivel înalt între Beijing şi Washington, potrivit Reuters. În prezent, în componenţa DST intră dolarul, euro, yenul şi lira sterlină. Includerea yuanului în structura DST face parte din planul Chinei de a-şi transforma pe termen lung moneda într-o valută pentru constituirea rezervelor financiare, alături de dolar şi euro. Poziţia FMI este, însă, că o monedă trebuie să fie convertibilă înainte să poată fi inclusă în coşul valutar. China ia în calcul convertibilitatea yuanului abia din 2015.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, acuză Cabinetul Ponta de plagiat

Lucian Bode, ministru al Economiei în exerciţiu până la învestirea noului guvern, a declarat vineri, la Zalău, că nu "a aprofundat" programul de guvernare propus de Cabinetul Ponta, făcut public joi, dar a remarcat că s-a strecurat un plagiat. "Capitolul 4 - Economia, comerţul şi mediul de afaceri, este copy-paste după programul de guvernare al Cabinetului Ungureanu", a spus Lician Bote, care este şi preşedinte al PD-L Sălaj. Acesta a parcurs capitolul menţionat măsură cu măsură şi a precizat stadiul de realizare a fiecăreia de către Guvernul Ungureanu, din care a făcut parte. Prima măsură dată ca exemplu de ministru este cea vizând implementarea prevederilor Legii privind guvernanţa corporatistă a intreprinderilor publice, măsură pe care - susţine Bode - ministerul Economiei a realizat-o în mare măsură.

Expert financiar: Grecia va trebui să-şi renegocieze fondul de salvare

Grecia va trebui să asigure un consens în cadrul clasei politice şi să-şi renegocieze condiţiile fondului de salvare pentru a putea să revină pe pieţele financiare şi să clădească un program de creştere economică pe termen lung, conform preşedintelui Camerei de Comerţ din Atena. "Avem nevoie de un guvern reprezentativ pentru cel puţin 50% din electoratul Greciei, chiar şi partidele mici trebuie să participe. Trebuie să renegociem părţi din programul de salvare deoarece trebuie să asigurăm creşterea economică şi să sporim veniturile statului", a declarat Costas Michalos, preşedintele Camerei de Comerţ din Atena pentru CNBC.

Alegerile din Europa au un rol crucial în evoluţia monedei unice

Schimbările politice care au loc în aceste zile în ţările din zona euro pot schimba radical în următoarele săptămâni cadrul politic pe care se bazează moneda unică, sunt de părere reprezentanţii firmei de investiţii Alpari Financial Services Ltd (Alpari FS). "Datorită alegerilor din Franţa, Grecia şi mai nou, Olanda, cadrul politic actual din zona euro depinde semnificativ de rezultatele sondajelor", a declarat Peter Leonidou, directorul de vânzări al Alpari FS. Oficialul firmei de investiţii considera că atât pentru Grecia, cât şi pentru Franţa, rezultatul alegerilor este foarte important.

Cele mai scumpe zece opere de artă vândute vreodată

Vânzarea de către Sotheby's a tabloului lui Edvard Munch, "ţipătul", către un cumpărător anonim contra a 119,9 milioane de dolari, un nou record pentru celebra casă britanică de licitaţii, a atras atenţia mass-mediei internaţionale, însă este departe de a fi cea mai scumpă operă de artă vândută vreodată.. 10. "Dora Maar cu pisică" de Pablo Picasso-95,2 milioane de dolari; 9. "Opt Elvişi" de Andy Warhol -100 de milioane de dolari; 8. "Băiat cu pipă" de Pablo Picasso -104 milioane de dolari; 7. "Bărbat mergând I" de Alberto Giacometti - 104 milioane de dolari; 6. "Nud, frunze verzi şi bust" de Pablo Picasso; 5. "ţipătul" de Edvard Munch - 119,9 milioane; 4. "Portretul Adelei Bloch-Bauer" de Gustav Klimt - 135 de milioane; 3. "Femeie III" de Willem de Kooning - 137,5 milioane de dolari; 2. "Nr. 5, 1948" de Jackson Pollock - 140 de milioane de dolari; 1. "Jucători de cărţi" de Paul Cézanne - 250 de milioane de dolari.

Goldman Sachs pregăteşte un sistem de tranzacţionare a obligaţiunilor corporate

Goldman Sachs Group va introduce un sistem electronic de tranzacţionare a obligaţiunilor corporate în această lună. Cea de-a cincea cea mai mare bancă americană se adaptează astfel modificărilor aduse sistemului de reglementare a sectorului bancar şi la competiţia din cadrul acestuia. Platforma, denumită GSessions, a fost dezvoltată timp de un an, a declarat o persoană familiară cu aceste planuri, sub protecţia anonimatului, anunţă agenţia de ştiri Bloomberg citând publicaţia financiară "Wall Street Journal". Această decizie survine la trei săptămâni după ce BlackRock, cea mai mare companie de gestionare de capital, a declarat că va introduce propria platformă de tranzacţii, denumită Aladdin, care va permite clienţilor să evite firmele de pe Wall Street, precum Goldman Sachs.

"Adevărul", premiat pentru echidistanţă în chestiunea Roşia Montană

Premiantele libertăţii de exprimare au fost "acele puţine publicaţii care nu şi-au vândut cititorii pentru doi arginţi de aur", a argumentat juriul care a acordat ieri premii pentru libertatea presei. "Conştienţi de faptul că un premiu nu ţine de foame, ci de suflet", evaluatorii de la ActiveWatch au acordat în acest caz titlul neconvertibil "Singuri printre colegi" publicaţiilor "Kamikaze", "Adevărul", "Cotidianul" şi "Formula As". În motivaţia acestui premiu s-a spus: "Campania de propagandă publicitară lansată anul trecut de Roşia Montană Gold Corporation a fost folosită şi pentru a bloca orice informaţie ostilă proiectului său. Blocada a fost totală, mass-media din aproape toată ţara fiind ocupate de mesajul: < Noi nu vrem decât să minţim >.

EVENIMENTUL ZILEI

Bomba cu ceas a Abramburicăi

Sistemul de învăţământ va sări în aer dacă Legea Educaţiei Naţionale va fi înlocuită de Codul ticluit de Ecaterina Andronescu. Programul de guvernare anunţat de USL prevede adoptarea Codului Educaţiei, realizat de Ecaterina Andronescu, iar acest lucru va duce, practic, la abrogarea actualei legi. "Ar fi o întoarcere la sistemul mediocru pe care-l aveam înainte. Pentru prima dată în România, în baza Legii Educaţiei Naţionale, avem un sistem stabil, coerent şi articulat, care a fost restructurat din temelii. Modificarea Legii Educaţiei Naţionale ar duce la haos", atenţionează Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei.

Guvernul Ponta merge pe vârfuri până la alegeri

Programul executivului conţine puţine angajamente concrete. Multe promisiuni au fost uitate. O analiză comparativă a programului Guvernului Ponta, dat publicităţii joi seară, şi a "Viziunii economice a USL, lansate în mai 2011, arată cum s-au diluat promisiunile electorale ale PSD şi PNL în momentul în care au ajuns la putere. În schimb, viitorul executiv pare a fi decis să accepte condiţiile FMI, inclusiv cele prevăzute în ultima scrisoare de intenţie a guvernului Ungureanu către această instituţie financiară. Programul de guvernare este un lung şir de declaraţii de principiu, lipsit de angajamente concrete sau de termene clare de finalizare. De exemplu, la capitolul privind gestionarea fondurilor structurale, scrie doar: "creşterea substanţială a gradului de absorbţie". Guvernul Ponta nu pare că ar avea curaj să promită ce procent din aceste fonduri va fi efectiv cheltuit până la sfârşitul anului.

Cum ne loveşte leul tot mai slăbit

Cursul nărăvaş leu/euro ne-a băgat din nou mâna în buzunar, după ce a atins maximul istoric faţă de leu. Cel mai rău este că, în momente de panică la nivel mondial, leul se depreciază faţă de euro, fiind o monedă emergentă, însă şi euro se depreciază faţă de franc şi dolar, deoarece e considerat mai puţin sigur pe pieţele internaţionale. Ratele mai mari la bănci sunt primele şi cele mai evidente efecte ale creşterii cursului. Românii care au luat credite în euro şi franci elveţieni în perioada de expansiune a acestora au acum de plătit chiar şi dublu. Pentru un credit ipotecar cu rată de 750 de franci luat în 2007, suma de plată lunară a crescut de la 1.500 de lei până la 2.750, şi a fost şi mai sus în vara anului trecut, când euro şi francul elveţian erau la paritate.

Începe marea împărţire a prefecturilor

Liderii judeţeni ai PSD şi PNL revendică dreptul de numire în cele peste 120 de funcţii de prefecţi şi cele 60 de secretari de stat. Victor Ponta vrea să ţină numirile în propriile sale mâini. Prins cu programul de guvernare, Victor Ponta l-a delegat pe secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, să ducă tratativele cu liberalii pentru posturile de prefecţi şi de secretari de stat. Conform unor surse din USL, s-a convenit ca, în cadul alianţei, principiul de împărţire al prefecţilor să fie următorul: partidul care are candidatul la preşedinţia consiliului judeţean să cedeze locul de prefect celuilalt partid. Astfel, se crede că cei doi demnitari locali se vor putea controla reciproc şi va fi prevenită apariţia eventualelor abuzuri. De exemplu, preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan, va trebui să-şi calce peste inimă şi să tolereze propulsarea de către mai vechiul său adversar, liberalul Nini Săpunaru a unui om în fruntea prefecturii.

Explicaţia ministrului NU ţINE. Corina Dumitrescu NU ARE DIPLOMĂ de la Stanford, dar nici de la Institutul Hoover

Reprezentanţii Universităţii Stanford din SUA au transmis că nu au găsit date oficiale care să ateste că ministrul Educaţiei, Corina Dumitrescu, ar fi absolvit un program din cadrul Universităţii, finalizat cu o diplomă, aşa cum a precizat aceasta în CV-ul oficial, postat pe site-ul CSM. Ministrul Educaţiei a declarat pentru hotnews.ro că este vorba de "un studiu pe care l-am făcut la Institutul Hoover, un stagiu de pregătire, şi o să vă dau toate detaliile de marţi încolo". Institutul Hoover este dedicat cercetării în domeniile politicii interne şi relaţiilor internaţionale. Explicaţia ministrului nu stă în picioare, iar scandalul falsului în CV ia amploare. Reprezentanţii Institutului Hoover susţin că nu ţin cursuri. "Institutul Hoover nu susţine cursuri, aşa că această persoană despre care ne-aţi scris nu ar fi putut studia aici, cel mult poate a vizitat Institutul în altă calitate", este poziţia oficială a institutului, citată de realitatea.net.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb