REVISTA PRESEI - 05.08.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 5 august 2010

ADEVĂRUL

Dragonul de mare, ultima sperietoare

Zvonurile alarmiste, alimentate de unele televiziuni, i-au panicat inutil pe turişti. Căpuşele, meduzele, văduva neagră şi dragonul de mare au provocat pe rând panică printre turiştii veniţi pe plajele litoralului românesc. Vietăţile, informaţiile confuze şi zvonurile alarmiste au trimis zeci de turişti de urgenţă la spital. Biologii marini explică faptul că aceste vietăţi marine sunt rareori periculoase.

Prima despăgubire pentru lotul masonic

Tribunalul Bucureşti i-a acordat daune morale în valoare de 500.000 de euro fiicei lui Paul Brătăşanu, unul dintre liderii masonilor condamnaţi în 1953. Şefii Masoneriei române, condamnaţi de comunişti, în 1953, la ani grei de închisoare, au fost reabilitaţi la Tribunalul Bucureşti. Ileana Brătăşanu, fiica masonului Paul Brătăşanu - mort în penitenciar în 1956 - s-a luptat în instanţe, după decembrie 1989, să-şi reabiliteze părintele. De formaţie inginer, Paul Brătăşanu era proprietarul mai multor moşii în judeţul Olt.

Deputaţii bâjbâie în jurul Legii ANI

Parlamentarii vin din vacanţă pe 16 august pentru Agenţia de Integritate fără a şti ce proiect vor discuta. Şefa Camerei Deputaţilor, democrat-liberala Roberta Anastase, a bifat convocarea sesiunii extraordinare, dar soarta controlului averilor rămâne neclară. Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis ieri să întrerupă vacanţa parlamentarilor, convocând plenul pentru data de 16 august.

Puterea de cumpărare, în cădere liberă

În iunie, salariile au scăzut în timp ce preţurile au crescut. Iunie 2010 a fost a şaptea lună din ultimele 12 în care dinamica scumpirilor a depăşit-o pe cea a salariilor, erodând puterea de cumpărare a populaţiei. Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică arată că în iunie 2010 salariul mediu brut a fost de 1.951 de lei, în scădere cu 0,6% faţă de luna precedentă şi în creştere cu 3,4% faţă de aceeaşi lună din 2009.

CURENTUL

Preşedintele CNA - mituit de Vântu

Ziarul "Curentul" a făcut pe parcursul săptămånilor trecute dezvăluiri incendiare şi în exclusivitate despre sistemul de tip securist după care funcţionează imperiul în prag de prăbuşire al mogulului Sorin Ovidiu Våntu. După ce am scos la iveală o mare parte a celor "150 de oameni" pe care escrocul FNI i-a infiltrat în structurile aparatului de stat şi în funcţiile-cheie ale societăţii civile romåneşti, astăzi dorim să prezentăm un alt episod din aceeaşi categorie - "fiecare om are preţul lui". De data aceasta, ne vom referi la preţul domnului Attila Gasparik, fost preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2007, după decesul lui Ralu Filip.

Reluări, de Tia Şerbănescu

Ne-am lămurit: anul acesta nu vom avea creştere economică, aşa cum se anunţa, ci o creştere a scăderii economice până la 1,9%. Cum ne vom descurca, numai Dumnezeu ştie pentru că primăriile, supraîncărcate de "funcţionari publici" privaţi provenind din amici şi fraţi, au încercat să trişeze la reducerile de sezon fie mărindu-şi lefurile înainte fie repezindu-se cu tăierea asupra teatrelor ca să fie sigure că iese scandal.

Obsesiile lui Ponta: anticipatele şi trădarea liberalilor

Cantonat în jurul moţiunii de cenzură din această toamnă, pe care o depune indiferent dacă are sau nu numărul necesar de semnături, preşedintele PSD, Victor Ponta, mizează pe scenariul fantasmagoric al alegerilor anticipate văzute de social-democraţi drept unica scăpare din recesiunea economică prelungită. Din punct de vedere ideologic, o alianţă între PSD şi PNL ar fi o struţo-cămilă cu opţiuni diferite de guvernare, deşi în toamna trecută proiectul comun din jurul lui Johannis părea un liant credibil în faţa electoratului.

Mahmoud Ahmadinejad, victimă a unei tentative de atentat eşuate

După ce a instaurat cenzura şi a înăsprit măsurile represive împotriva opoziţiei după alegerile din primăvara anului trecut, preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a supravieţuit ieri unei tenative eşuate de atentat, potrivit site-ului conservator Khabaronline.ir, pe cånd se deplasa în provincia Hamedan din vestul ţării. Deşi autorităţile de la Teheran au dezminţit informaţia despre incident, site-ul mai sus menţionat a precizat faptul că o grenadă a explodat în apropierea convoiului prezidenţial fără a oferi alte detalii în privinţa posibilelor victime.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul ia banii FMI dacă dă şi la firme

Franks: Înainte ca revizuirea acordului să fie aprobată de board, Executivul trebuie să plătească 2 mld. lei din arierate. Astfel, Fondul a ţinut cont de solicitările patronatelor care nu-şi mai puteau desfăşura activitatea din cauza datoriilor statului. Pârvu: În 5-6 luni, România va încheia un alt acord cu FMI, pentru că aceşti bani nu ajung pentru relansarea economiei. Board-ul FMI va aproba eliberarea următoarei tranşe de 914 mil. euro din acordul stand-by după ce autorităţile române vor îndeplini precondiţiile stabilite, printre care şi plata a 2 miliarde lei în contul arieratelor statului, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare.

Ministerul Agriculturii vrea să subvenţioneze dobânzile la creditele pentru agricultori

De această schemă de ajutor de stat pot beneficia aproximativ 500 de persoane, PFA sau IMM. Sunt vizate toate contractele încheiate de la data intrării în vigoare a ordonanţei până la 31 decembrie 2010.

Măsura se aplică pe perioada 2010 - 2012. Ministerul Agriculturii a supus ieri dezbaterii publice o ordonanţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat temporară privind asigurarea accesului la finanţare în agricultură, de care pot beneficia aproximativ 500 de agricultori, persoane fizice autorizate sau IMM-uri, dar şi întreprinderi individuale sau grupuri de agricultori

BNR a considerat că băncile au destui euro

Banca Naţională a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, precum şi dobânda-cheie la 6,25%. Chidesciuc: Dacă nu ar fi existat suficienţi euro în piaţă, atunci ar fi fost justificată o reducere a RMO la valută. "Dacă inflaţia va urca mult peste estimările BNR, banca ar putea decide să majoreze dobânda-cheie la următoarea şedinţă"" Majoritatea analiştilor au anticipat că banca centrală va menţine dobânda de politică monetară, însă aceştia au mizat pe reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valută de la 25% la 20%. Totodată, banca centrală a revenit la exprimarea potrivit căreia gestionează "adecvat" lichiditatea din sistemul bancar.

Marcările de profit depreciază leul

Ieri, speculatorii au realizat marcări de profituri pe toate monedele din regiune, ceea ce a provocat o depreciere a leului, chiar dacă pe pieţele internaţionale euro se menţinea peste nivelul de 1,32 dolari. Cursul mediu al euro a urcat de la 4,2371 la 4,2527 lei, una din cele mai mari deprecieri din regiune, pe o piaţă unde deschiderea s-a realizat la 4,2390 - 4,2410 lei, în uşoară creştere faţă de închiderea de marţi. Presiunea pe cumpărare, încă din prima parte a şedinţei, a urcat euro până la un maxim de 4,2560 lei, s-a temperat pe finalul zilei, cotaţiile fiind de 4,2470 - 4,2520 lei.

Preţul apartamentelor va scădea cu un sfert, chiriile se vor înjumătăţi

Firma de evaluare Darian vede o reducere de 20-25% a cotaţiilor la apartamente în perioada următoare. Motivul principal, evoluţia descendentă a cererii solvabile din cauza condiţiilor dificile din piaţa muncii. În cel mai optimist caz, piaţa imobiliară îşi va reveni în 2011-2012. Reducerile de preţuri la apartamentele noi şi vechi din primul semestru nu sunt ultimele din acest an, astfel că în cea de-a doua parte a anului se anticipează un declin chiar mai mare al preţurile, este de părere compania de evaluare Darian.

Mariana Gheorghe: Am obţinut rezultate bune datorită disciplinei financiare

Profitul net al grupului OMV Petrom a crescut în prima jumătate a acestui an, la 1,526 miliarde lei, de 4,6 ori mai mare decât nivelul înregistrat în intervalul similar din 2009, evoluţie determinată, în opinia Marianei Gheorghe, de disciplina financiară a grupului, a anunţat ieri compania petrolieră. Potrivit raportului financiar aferent primului semestru al acestui an vânzările au avansat cu 14%, la 8,343 miliarde lei, calculate după standardele IFRS. Profitul din al doilea trimestru este cu 11% mai redus faţă de câştigul din primele trei luni, de 807 milioane lei. Totuşi, vânzările din al doilea trimestru, de 4,409 miliarde lei, au fost cu 12% peste valoarea din perioada ianuarie-martie, de 3,934 miliarde lei.

Cele 5 semne care prevestesc o nouă recesiune

Mulţi economişti sunt de părere că redresarea economică este slabă, iar economia se comportă mai mult ca un pacient dificil care nu răspunde la tratamentul convenţional. Guvernul american a făcut transfuzii de trilioane de dolari în economie, a resuscitat sectorul bancar, a subvenţionat milioane de locuinţe şi a ajutat alte sectoare, precum cel auto. Totuşi, rata şomajului este în continuare ridicată, consumatorii sunt în depresie, valoarea acţiunilor a scăzut, iar analiştii prognozează o nouă recesiune.

Acest scenariu este posibil din următoarele motive: 1. Boom-ul din pieţele financiare a fost unul artificial; 2. Piaţa imobiliară încă nu şi-a revenit; 3. Consumatorii sunt faliţi; 4. Fondurile de ajutor s-au terminat; 5. Europa este la pământ

Germania vrea să atragă forţă de muncă calificată din afara ţării

Deşi în ultimele 13 luni şomajul în Germania a fost în continuă scădere, ajungând astăzi la 7,6 la sută din populaţia activă, ministrul german al Economiei, Rainer Bruederle (liberal), pregăteşte un plan ce vizează atragerea forţei de muncă străine, cu condiţia să aibă o înaltă calificare. Într-o declaraţie pentru "Handelsblatt", el a anunţat că planul respectiv este pe punctul de a fi finalizat, subliniind urgenţa cu care se impune completarea efectivelor de specialişti în mai multe ramuri ale economiei germane. Potrivit asociaţiei inginerilor germani, la nivel naţional sunt vacante mai bine de 35.000 de posturi de ingineri în industria de automobile şi cea de maşini-unelte.

EVENIMENTUL ZILEI

Bugetarii rămân cu salariile tăiate şi anul viitor

Autorităţile promit pentru 2011 creşteri uşoare, cu preţul însă a peste 89.000 de noi disponibilizaţi de la stat. Deşi legea prin care s-a decis tăierea cu 25% a salariilor în sectorul public prevede că măsura se va aplica până la 31 decembrie 2010, lefurile bugetarilor vor rămâne la acest nivel. "Sfatul nostru este ca scăderea cu 25% a salariilor bugetarilor să nu fie inversată anul viitor", a afirmat Franks, precizând că "e nevoie de un control dur al cheltuielilor".

Profesorii, vizaţi de şomaj

Totuşi, în condiţiile unui proces mai rapid al concedierilor şi "dacă va exista un control mai ferm al cheltuielilor, ar trebui să fie loc pentru o oarecare creştere de salarii", afirmă oficialul FMI. Preţul va fi însă unul foarte mare. Astfel, guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să concedieze 74.000 de bugetari până la finele acestui an, după ce a disponibilizat deja 27.000 de salariaţi, şi să renunţe la cel puţin alţi 15.000 de angajaţi în 2011, potrivit scrisorii de intenţie la acordul stand-by, obţinută de Mediafax. Pe lista neagră se află şi profesorii. "În septembrie, ne aşteptăm la o restructurare a sistemului educaţional, când numărul profesorilor va fi redus", a afirmat Franks.

Mircea Geoană şi Victor Ponta se ceartă de la FMI

Preşedintele Senatului i-a reproşat şefului PSD că a adoptat "o retorică depăşită" atunci când a refuzat discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. Mircea Geoană l-a criticat pe Victor Ponta pentru refuzul de a se întâlni cu delegaţia FMI. Aflat într-o vizită în SUA, unde s-a întâlnit şi cu directorul Fondului, Dominique Strauss-Kahn, preşedintele Senatului i-a reproşat lui Ponta că, prin "demonizarea FMI", adoptă "o retorică depăşită de realitate".

Deputaţii vin din vacanţă pentru o lege pe care n-o au

Aparent preocupaţi de soarta Agenţiei Naţionale de Integritate, deputaţii din conducerea Camerei au decis astăzi chemarea în sesiune extraordinară a parlamentarilor pe 16 august. "Tema zero": legea ANI, anulată de Curtea Constituţională. Ce lipseşte este însă tocmai un proiect de lege sau perspectiva că cineva şi l-ar asuma până atunci. Guvernul se codeşte, opoziţia aşteaptă ca majoritatea să facă noua lege, iar PDL nu a avut până acum nicio discuţie la vârf pe această temă.

FINANCIARUL

FMI e mulţumit de Boc. Guvernul şi-a respectat ţintele de sărăcie

TVA se menţine la 24% cel puţin până în 2012. Şi anul acesta va fi recesiune, scăderea economică fiind estimată la 1,9%. Salariile bugetarilor rămân tăiate şi în 2011. Cabinetul Boc poate să stea liniştit. Fondul Monetar continuă să îi laude acţiunile şi să ne asigure că România se află pe drumul cel bun. "La nivel de experţi am costatat că performanţele la finele lunii iunie sunt bune, iar programele sunt adecvate atingerii ţintelor majore din program", a anunţat ieri Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România.

La buget nu sunt bani, dar statul nu ia în considerare soluţii alternative

Vânzarea "la pachet" a acţiunilor ar reprezenta o posibilă variantă. Executivul a aprobat, ieri, în cadrul şedinţei de guvern, vânzarea a câte 15% din acţiunile Transgaz, Romgaz şi Transelectrica şi a aproape 12% din acţiunile pe care statul le mai deţine la Petrom. În plină criză, când preţurile care s-ar obţine vor fi cu siguranţă mai mici decât în condiţii normale, guvernul speră să obţină din valorificarea acestor acţiuni peste 2,8 miliarde de lei. Dacă însă tot s-a decis să facă acest pas, Cabinetul Boc nu vrea să ţină cont şi de alte propuneri, care ar ajuta statul să scape şi de acţiunile mai puţin atractive. O astfel de propunere, de vânzare la pachet a acţiunilor atractive cu cele care nu prezintă un mare interes, a fost lansată, recent, de prof. dr. Dan Voiculescu.

Dividende la Fondul Proprietatea: 0,082 lei/acţiune

AGA pentru aprobarea dividendelor va avea loc în data de 6 septembrie. Fondul Proprietatea (FP) propune acţionarilor acordarea unui dividend brut de 0,0822 lei/acţiune, din profitul obţinut în ultimii doi ani, potrivit unor surse din piaţa de capital. Randamentul pe care îl ofertă dividendul la preţurile actuale la care se tranzacţionează acţiunile FP este de peste 20%. Propunerea privind dividendele va fi discutată în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), care va avea loc în prima parte a lunii septembrie.

O treime dintre specialiştii Puterii sunt "necalificaţi"

Pregătirea profesională a miniştrilor şi secretarilor de stat nu are, în multe cazuri, nicio legătură cu activitatea ministerelor pe care aceştia le manageriază. În timp ce Ministerul Economiei are în frunte un absolvent al Facultăţii de Transporturi, la Mediu conducerea este în mare parte formată din economişti sau specialişti în resurse umane. Pe de altă parte, dacă la Agricultură avem numai specialişti nu înseamnă că a crescut şi randamentul la hectar.

Micii afacerişti au trecut la "neplătitori de TVA" ca să scape de birocraţie

Renunţarea la plata taxei pe valoarea adăugată poate fi avantajoasă pentru unele firme. Societăţile cu afaceri de mică avengură, în special cele care oferă servicii, au început să ceară Finanţelor să nu mai plătească TVA. Astfel, se reduc costurile cu evidenţa şi rămân cu bani în plus. Dezavantajele constau în faptul că în cazul investiţiilor nu se poate deduce TVA şi că firmele respective nu se pot dezvolta deoarece Codul Fiscal impune un plafon pentru cifra de afaceri.

Warren Buffet vrea să încredinţeze compania Berkshire Hathaway unui chinez

În vârstă de 44 de ani, Li Lu a fost unul dintre organizatorii grevei studenţilor din piaţa Tiananmen. Lu conduce în prezent un fond de investiţii, a cărui valoare a sporit cu 338% de la înfiinţare, în 2004, adică un randament anual de aproximativ 30%. În ultimii ani, Warren Buffet, un adevărat guru al finanţelor de pe Wall Street, a afirmat că numai un om cu un destin excepţional are capacitatea necesară pentru a prelua conducerea fondului său de investiţii, Berkshire Hathaway. Celebrul om de afaceri, ale cărui sfaturi sunt privite cu respectul cuvenit în orice colţ al lumii financiare, va împlini luna viitoare 80 de ani.

GÂNDUL

Guvernul dă afară masiv să crească puţin salariile. Vezi la ce tăieri s-a angajat România până la sfârşitul anului şi cât ar putea lua bugetarii în plus la leafă

Până la finele anului, cifra concedierilor în sectorul public va depăşi 100.000, potrivit înţelegerii dintre Guvern şi FMI. Anul viitor ar mai putea fi disponibilizaţi încă 15.000. Pentru bugetarii rămaşi, premierul Boc promite creşteri salariale de 10%. O veste bună şi una foarte proastă au primit, miercuri, angajaţii la stat în decurs de doar câteva ore, după ce FMI a prezentat concluziile misiunii de evaluare a acordului stand-by cu România. Astfel, bugetarii care vor mai avea un loc de muncă anul viitor ar putea să aibă parte de un plus de 10% la salariile reduse în 2010 cu 25%, însă nu vor mai primi şi al 13-lea salariu.

Primarul din Voluntari şi-a pus numele pe cele cinci clopote ale catedralei de 15 mil. Euro

Catedrala din Voluntari va fi gata la roşu anul acesta. Întinsă pe 13.000 de metri pătraţi şi înaltă de 53 de metri, clădirea va fi dotată cu un muzeu şi o bibliotecă în vecinătatea capelei mortuare. Turlele vor avea grupuri sanitare şi duşuri pentru preoţi. Această catedrală este ridicată de către Dumnezeu cu sprijinul Consiliului Local Voluntari şi al primarului Florentin-Costel Pandele"... Este mesajul scris pe pancarta care te întâmpină în incinta catedralei care i-a costat până acum pe locuitorii oraşului Voluntari 5,5 milioane de euro.

Fără Fond, băncile devin principalii finanţatori ai statului. De la cine se va împrumuta România anul viitor şi la ce costuri

Împrumurile de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială au fost cele mai ieftine variante, însă anul viitor statul va trebui să găsească "the next best thing", pentru a-şi finanţa golul dintre venituri şi cheltuieli. Principalii finanţatori ai statului vor fi băncile, iar statul va miza şi mai mult pe sumele obţinute din vânzările de emisiuni de titluri de stat atât pe piaţa locală, cât şi pe pieţele externe, spun economiştii băncilor contactaţi de Gândul.

La mare, mai repede cu 30 de minute

Trenurile părăsesc podurile "noi", pe unde se circulă cu 15 km/oră, pentru cele ale lui Saligny, care suportau în 1895 o viteză de 80 km/oră. La finalul sezonului estival, trenurile vor ajunge pe litoral mai repede. La anul, trenurile ar putea traversa Dunărea şi braţul Borcea pe podurile construite de Anghel Saligny, pentru că cele noi intră în reparaţii. După patru ani de lucrări de modernizare a magistralei de cale ferată Bucureşti - Constanţa, peste o săptămână trenurile îşi vor reduce cu jumătate de oră timpul în care vor ajunge la malul mării.

JURNALUL NAŢIONAL

SUA nu se supără pe noi dacă refuzăm F-16

Maturitatea Alianţei trece peste limitele financiare. Trecerea celui de-al doilea termen pentru plata avansului la achiziţionarea avioanelor F-16 second-hand nu a aprins discuţiile politice din jurul acestei afaceri. Comunicatul Am-ba-sa-dei Americane arată că Statele Unite nu consideră cumpărarea avi-oa-nelor F-16 ca un test pentru soliditatea parteneriatului strategic cu România.

Avocata Lucia Cherecheş, demolatoarea din Kiseleff

Are o avere de invidiat. Deţine cele mai frumoase case din centrul Capitalei, are un teren-spaţiu verde pe care vrea să construiască blocuri-turn, câştigă mai toate procesele în care este implicată, reprezentând în mare parte persoane cu dublă cetăţenie, româno-franceză. Coincidenţă sau nu, din mandatar devine proprietar al imobilelor pe care le reprezintă în instanţă. Avocata Lucia Cherecheş, căci despre ea este vorba, se poate lăuda că împreună cu soţul ei, tot avocat, au strâns de-a lungul carierei multe proprietăţi, clădiri superbe situate pe Bulevardul Kiseleff, Calea Victoriei, străzile Atena, N. Gogol şi Uruguay.

Dracula, considerat mai bun decât frunza Elenei Udrea

Investiţia de 900.000 de euro făcută de statul român pentru achiziţionarea unui logo turistic aparent "furat" este greşită, scrie cotidianul austriac Wirtschaftsblatt, preluat de Deutsche Welle. În opinia lui Michael Brandtner, consultant de marketing strategic şi publicist, care semnează un articol în cotidianul austriac Wirtschaftsblatt, România nu are atât o problemă cu logo-ul ei turistic, cât cu brandul de ţară, care nu este clar definit şi poziţionat pe piaţa turistică internaţională.

Prime pentru minerii aflaţi în şomaj tehnic de la ministrul Videanu

Minerii de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi angajaţii Complexurilor Energetice Turceni şi Rovinari vor primi şi în acest an prime în tichete-cadou a căror valoare este de 600 de lei. Ocazia a fost imediat găsită: de Ziua Minerului, marcată la 20 august. Asta după ce cu doar două săptămâni în urmă au mai încasat şi prime de Ziua Energeticianului.

România e condusă de ei, de Tudor Octavian

Dreptul la opinie înseamnă dreptul de a ţi-o exprima în principal prin propria-ţi voce. Când un tembel delirează la un canal tv, el nu-şi exercită dreptul la opinie, ci are dintr-odată un vizavi verbal extins cu zeci de mii, poate cu milioane de cetăţeni. Radioul, televiziunea, ziarele şi revistele înmulţesc opinia şi o transformă dintr-un drept individual într-un mijloc major de manipulare.

ROMÂNIA LIBERĂ

Viaţa de apoi a miliardarilor din anii "90

Ce s-a mai întâmplat cu oamenii de afaceri din anii "90? RL a încercat să afle unde sunt astăzi averile imense ale personajelor devenite celebre într-o perioadă în care în România se putea face aproape orice. Mulţi dintre cei mai bogaţi oameni de după revoluţie au sărăcit, alţii au avut mari probleme cu justiţia sau, pur şi simplu, au dispărut. Ilie Alexandru, spre exemplu, care, potrivit propriilor afirmaţii, stătea pe saci cu bani, a ieşit anul trecut din puşcărie şi acum trăieşte din pensie.

ZIARUL FINANCIAR

Guvernul lucrează cu două scenarii pentru reducerea cotei pe venit în 2011: 10 sau 12%

Conform unor documente văzute de Ziarul Financiar, guvernul Boc are două variante pentru reducerea impozitului pe venit în 2011: 10 sau 12%. Reducerea veniturilor la buget ar urma să fie compensată de scoaterea la suprafaţă a minimum 40.000 de locuri de muncă. Confruntat cu critici din ce în ce mai agresive din partea mediului de afaceri, guvernul Boc a pus pe hârtie un scenariu prin care să scadă impozitul pe venit la 10% sau la 12%. Aceasta ar fi prima mişcare de până acum prin care Guvernul să recapete sprijinul mediului de business, grav afectat de majorarea TVA şi de modificările recente ale Codului fiscal.

Adriean Videanu: Dacă nu vom avea creştere economică în 2011, este clar eşecul Guvernului

Ministrul economiei Adriean Videanu (foto) a admis într-un interviu acordat Ziarului Financiar că dacă economia nu va trece pe creştere în 2011, va fi un eşec al guvernului din care face parte. Guvernul anunţase trecerea pe creştere economică încă din acest an, în condiţiile în care în Uniunea Europeană aproape toate economiile vor înregistra creştere economică în 2010, dar ultimele estimări arată că PIB-ul va scădea cu 1,9% în România.

Ce mai e în viaţă în real estate: 6 blocuri şi un mall

Numărul proiectelor imobiliare aflate în construcţie continuă să scadă pe măsură ce unele companii finalizează lucrările în timp ce alţii se opresc la jumătate, astfel că în prezent în Bucureşti se mai lucrează la doar şase proiecte de locuinţe cu mai mult de 200 de apartamente fiecare, în timp ce în ţară construirea mai înaintează la un singur mall. Singurul mall aflat în prezent în construcţie este Gold Plaza din Baia Mare, în timp ce printre proiectele de locuinţe la care se lucrează în Bucureşti se numără ansamblul Upground din Pipera (600 de apartamente) sau prima fază a proiectului Quadra 2 din Militari, format din 242 de garsoniere şi apartamente cu două camere.

Un milion de euro productivitate/angajat pentru o companie deţinută de Benetton

Într-un an de criză în care companiile din industria textilelor s-au confruntat cu scăderea puternică a consumului, Benrom, filiala română a grupului italian Benetton care activează în industria textilă cu mărcile United Colors Of Benetton şi Sisley, a rulat afaceri în creştere cu 10%, până la 140 mil. euro anul trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Compania, al cărei acţionar unic este firma olandeză Benetton Manufacturing Holding, a fost înfiinţată pe piaţa locală la sfârşitul anului 2005 şi are peste 150 de angajaţi în cele două filiale din Sibiu şi Iaşi.

La cererea FMI guvernul pregăteşte impozitarea averilor mari şi promite disponibilizări

România a îndeplinit majoritatea criteriilor agreate cu FMI pentru jumătatea anului, cu excepţia arieratelor, astfel că în toamnă ar urma să fie virată a şasea tranşă de la FMI, de circa 900 mil. euro. Totodată, a treia tranşă de la Comisia Europeană, de 1,2 mld. euro

Ce angajamente şi-a luat guvernul în faţa FMI

Adoptarea unei ordonanţe pentru impozitarea averilor mari ale persoanelor fizice; Îngheţarea pensiilor, eliminarea celui de-al 13-lea salariu, a primelor de vacanţă şi a subvenţiilor la încălzire, precum şi revizuirea sistemului de asistenţă; Modificarea legii salarizării până la sfârşitul lunii octombrie; modificările nu vor fi trimise în Parlament înainte de primirea avizului FMI; Eliminarea principiului retroactivităţii din ordonanţa privind comisioanele la credite; reducereConcedierea a 74.000 de bugetari până la finele acestui an, după disponibilizarea a 27.000 de salariaţi, şi renunţarea la minim 15.000 de angajaţi din sectorul public în 2011.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb