REVISTA PRESEI 05.12.2016

Willy Homner
Revista Presei / 5 decembrie 2016

REVISTA PRESEI 05.12.2016

ADEVARUL

Italia: Premierul Matteo Renzi confirmă că va demisiona

Prim-ministrul italian Matteo Renzi a suferit o înfrângere grea în referendumul asupra planului său de a reforma constituţia şi confirmă că îşi va depune demisia, aşa cum a promis anterior în cazul în care va întâmpina un eşec. Adresându-se naţiunii în direct, de la Palazzo Chigi, prim-ministrul italian Matteo Renzi şi-a recunoscut înfrângerea şi a spus că "îşi asumă întreaga responsabilitate" pentru eşecul referendumului, potrivit The Guardian. Renzi a confirmat, de asemenea - aşa cum a promis - că va demisiona. Prim-ministrul a explicat că îşi va convoca luni cabinetul de miniştri şi îi va înmâna preşedintelui Sergio Mattarella demisia Guvernului.

Proeuropeanul Alexander Van der Bellen a câştigat alegerile prezidenţiale din Austria

Candidatul independent susţinut de Verzi Alexander Van der Bellen a câştigat alegerile prezidenţiale din Austria, potrivit exit-pollurilor date publicităţii imediat după închiderea urnelor. Extremistul Norbert Hofer l-a felicitat pentru victorie pe independentul Alexander Van der Bellen printr-un mesaj postat pe Facebook, potrivit News.ro. De asemenea, prezidenţiabilul extremei-drepte le-a mulţumit alegătorilor săi pentru sprijinul demonstrat în cele două scrutinuri din ultimele şase luni "Vreau să vă mulţumesc. Voi aţi demonstrat atât de mult sprijin şi sunt incredibil de trist că am eşuat. Mi-ar fi plăcut să veghez asupra Austriei", a scris Hofer pe Facebook.

PSD îşi ia măsuri pentru nu fi trădat de ALDE după alegeri

Pentru a evita o nouă "soluţie imorală" care să lase PSD în Opoziţie, Liviu Dragnea vrea, mai întâi, să împartă cu ALDE funcţiile în Parlament, iar apoi să meargă la Palatul Cotroceni pentru negocierile privind desemnarea viitorului premier. PSD şi-a calculat deja paşii pentru zilele imediat următoare alegerilor, perioadă crucială pentru formarea noii majorităţi parlamentare şi a Guvernului. De fapt, PSD încearcă să prevină o nouă trădare a partenerilor de guvernare, aşa cum s-a întâmplat în 2004, când fostul PC - între timp topit în ALDE - a trecut de partea alianţei D.A., deşi în campanie făcuse echipă cu PSD.

"Pinalti" a povestit procurorilor cum i-a dat 700.000 de euro lui Blaga

Fost vicepreşedinte PDL, Gheorghe Ştefan, zis "Pinalti", a povestit la DNA cum i-a dus 500.000 de euro lui Vasile Blaga în sediul PDL din strada Modrogan, o şpagă din partea firmei Romsys. Era vorba de ultima tranşă dintr-o sumă mult mai mare, de 700.000 de euro, pentru finanţarea campaniei electorale a PDL, potrivit unor surse judiciare. Directori de la firme de stat, afacerişti şi foşti membri PDL au dat declaraţii la DNA în care l-au înfundat pe senatorul liberal Vasile Blaga (60 de ani), trimis în judecată pentru trafic de influenţă, potrivit unor surse judiciare. Faptele de care este acuzat politicianul le-ar fi făcut în 2012, în calitate de secretar general al PDL.

România ar putea deveni un pion important pe piaţa gazelor din regiune

Societatea de stat Transgaz intenţionează să preia pachetul majoritar de acţiuni ale companiei care gestionează reţeaua de gazoducte din Grecia, având un rol vital în dezvoltarea infrastructurii de interconectare în ţările din regiune pentru a permite transportul gazelor naturale din zona Caspică spre Europa Centrală. Transgaz, şi-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din acţiunile companiei DESFA, potrivit unui articol publicat vineri în cotidianul elen Kathimerini. Discuţiile cu Transgaz ar fi început după ce negocierile dintre autorităţile din Atena şi compania SOCAR din Azerbaidjan au eşuat. Kathimerini susţine că oficialii Transgaz au vizitat săptămâna trecută sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, şi, de asemenea, au avut discuţii şi cu ministrul elen al Energiei, Giorgos Stathakis.

De ce au succes populiştii de dreapta în Europa

Peisajul politic din Europa se schimbă rapid. Din ce în ce mai mulţi alegători întorc spatele partidelor tradiţionale şi se îndreaptă spre formaţiuni populiste de dreapta. Iar opţiunea lor are la bază în principal teama de globalizare. Aceasta este concluzia unui studiu paneuropean realizat de fundaţia germană Bertelsmann, care a intervievat în luna august 11.000 de persoane din 28 de ţări europene. Potrivit cercetării realizate de fundaţia germană, aproape jumătate dintre europeni (45%) consideră globalizarea ca fiind periculoasă. Acest fenomen este respins de 55% dintre austrieci şi 54% dintre francezi. Incertitudinile de natură economică joacă şi ele un rol în orientarea electoratului spre partide de extremă-dreapta.

Magistraţii francezi au cerut autorităţilor să elimine dintr-un parc public o statuie a Fecioarei Maria

Magistraţii francezi au hotărât că autorităţile locale din oraşul Publier trebuie să elimine dintr-un parc o statuie cu Fecioara Maria pentru a respecta legislaţia naţională, care interzice în mod vehement prezenţa unor simboluri religioase în spaţiile publice din Franţa, informează BBC. Localitatea Publier are o populaţie de aproximativ 6.000 de persoane şi este situată pe malul lacului alpin Geneva, la doar câţiva kilometri de graniţa cu Elveţia. Autorităţile locale au la dispoziţie trei luni pentru a elimina statuia Fecioarei Maria. Orice zi de întârziere va atrage o penalizare de 100 de euro. Primarul Gaston Lacroix susţine că va încerca să mute statuia de marmură pe un teren privat. Statuia Fecioarei Maria a fost ridicată în urmă cu cinci ani pe malul francez al lacului Geneva.

BANCHERUL

Topul celor mai puternice 131 de bănci din Europa

Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a publicat rezultatele exerciţiului de transparentă aferent anului 2016, care releva principalii indicatori ai celor mai mari 131 de bănci din Europa, printre care se regăseşte si Banca Transilvania, a treia mare bancă din România, după BCR si BRD. Conform datelor ABE, Banca Transilvania este printre cele mai bine capitalizate bănci europene, alături de, poate surprinzător sau nu, băncile greceşti prezente si in România. Astfel, Banca Transilvania se află pe locul 38 in topul băncilor europene clasificate conform ratei de capitalizare, cu 15,98%, la finalul lunii iunie 2016. Înaintea sa sunt National Bank of Greece (NBG), care deţine Banca Românească, clasată pe locul 23, Piraeus Bank, pe locul 35, Alpha Bank, pe locul 36, cu 16,22%, in timp ce Eurobank Ergasias, acţionarul Bancpost, este abia pe locul 69.

COTIDIANUL

Referendumul care lasă euro în aer şi Italia fără guvern

Nu s-a întâmplat în Austria, unde candidatul pro-european Alexander Van der Bellen a câştigat alegerile prezidenţiale, dar s-a întâmplat unde era mai rău pentru UE, şi în special pentru zona euro - referendumul constituţional din Italia a fost respins, iar premierul Matteo Renzi şi-a anunţat demisia, ţinându-şi cuvântul dat în faţa alegătorilor. BBC informează că euro s-a prăbuşit pe bursele asiatice, deschise după anunţul premierului italian.

Orgoliu italian şi mercantilism german

Mario Draghi, preşedintele italian al Băncii Centrale Europene, fost guvernator al băncii centrale italiene şi fost director al Goldman Sachs International, trebuie să ascundă cât mai bine sub preş mizeria făcută de premierul Renzi, aşa cum are grijă să o facă şi cu expunerea de mii de miliarde de euro a Deutsche Bank pe piaţa produselor derivate. Însă cooperarea italo-germană în ale finanţelor nu stă foarte bine. Indiferent de cursul pe care îl va lua politica italiană, instabilitatea este deja cuvântul de ordine, iar sistemul bancar italian, cu credite toxice de peste 360 de miliarde de euro şi bănci extrem de fragile, riscă oricând să readucă criza în zona euro. Statul nu poate împrumuta băncile, a susţinut Angela Merkel, care a rămas fermă pe poziţii, fidelă mercantilismului german şi politicii de zero inflaţie în zona euro.

Marea mascaradă "Cuminţenia Pământului"

Guvernul a anunţat că amână restituirea sumelor strânse pentru cumpărarea "Cuminţeniei Pământului" pentru sfârşitul anului 2017. Astfel, se pune capac acestei penibile operaţiuni de imagine care s-a încheiat cu un eşec răsunător pentru Guvernul tehnocrat. Valoarea totală a sumelor strânse este de 1.163.032 euro. Practic, această amânare îi vizează doar pe credulii donatori prin SMS şi pe cei care au "cumpărat" virtual statueta de la "eMag". Cea mai mare parte a banilor a venit de la câteva mari companii prietene ale Guvernului, iar acestea pot solicita imediat restituirea sumelor depuse!

Va activa Iohannis "Planul Beta" după alegeri?

Codruţa le-a pregătit o mare surpriză liberalilor, eliminându-l pe Vasile Blaga din conducerea partidului. Deci din ecuaţia electorală. Acest lucru a nemulţumit nucleul dur al pedeliştilor din PNL, dar, şi mai grav, a demobilizat "trupele speciale" de campanie care se aflau în subordinea buldogului de mai bine de zece ani. Practic, acum toate frâiele alegerilor, reprezentate de ministerele de Interne, Externe, DIPI, STS, SRI, SIE, AEP, etc., sunt în mâinile lui Iohannis şi ale lui Cioloş. Planul BETA constă în incitarea prin toate pârghiile, inclusiv masiv pe reţelele sociale, a tuturor grupurilor de genul "Uniţi Salvăm". Există deci posibilitatea să urmeze manifestaţii masive în principalele oraşe ale ţării, reclamându-se o mare fraudă electorală.

CURENTUL

Cioloş anunţă că vor creşte salariile mai mici şi va scădea cel al premierului

Creşterile prevăzute în proiectul Legii salarizării unitare sunt în primul rând la salariile mai mici iar salariul premierului va scădea, a anunţat prim-ministrul Dacian Cioloş la DIGI 24. "Ne-am planificat o creştere începând de anul viitor până în 2021. În primii ani vor creşte mai mult salariile mici şi la urmă vor creşte puţin salariile mari, tocmai pentru a reechilibra şi a aduce echitate (...). Am văzut deja că, după ce s-a publicat proiectul de lege, se publică cât va câştiga preşedintele, premierul, miniştrii, secretari de stat, şamd. Nu cresc salariile, ba chiar la prim ministru va scădea salariul faţă de cât e acum, tocmai pentru a le aduce în grilă. Important nu e atât cu cât creşti anul viitor, ci important e faptul că la sfârşit, în 2021, ajungem să aşezăm grilele", a declarat premierul Cioloş, duminică, la Digi 24.

Peste 100 milioane de EURO recuperate de Poliţia Română în 2016 din fraudele economico-financiare

În urma acţiunilor desfăşurate de Poliţia Română, în primele 10 luni ale acestui an, au fost recuperaţi peste 480.000.000 de lei proveniţi din fraude economico-financiare şi au fost aplicate măsuri asiguratorii, în valoare de peste 1.000.000.000 de lei. Prevenirea şi combaterea fraudelor financiare şi protejarea intereselor economice ale statului şi ale cetăţenilor reprezintă priorităţi de acţiune pentru Poliţia Română şi au ca scop asigurarea unui climat de legalitate a mediului de afaceri şi protecţia bugetului general consolidat. În primele 10 luni ale acestui an, în cauzele penale în care s-au efectuat cercetări, din valoarea prejudiciilor create s-au recuperat, în numerar sau din conturi bancare, 481.840.000 de lei şi s-au aplicat măsuri asiguratorii de 1.065.568.000 de lei.

CURIERUL NATIONAL

Casele sătenilor, exceptate de la normele de calitate

Inspectoratul de Stat în Construcţii va face controale asupra tuturor construcţiilor,inclusiv instalaţiilor aferente acestora, indiferent de forma de proprietate, destinaţie, categorie şi clasă de importanţă sau sursa de finanţare. Excepţie fac locuinţele unifamiliale parter şi anexele gospodăreşti ale persoanelor fizice, situate în mediul rural şi în satele aparţinătoare municipiilor şi oraşelor. Nu sunt vizate nici construcţiile provizorii şi lucrările de construcţii care se pot executa fără autorizaţie de construire sau desfiinţare.

Cât de solidă este creşterea economică a României?

România va înregistra, pentru al treilea an la rând, creştere economică accelerată". După un avans de 2,9% în 2014 şi 3,7% în 2015, pentru acest an, creşterea ar putea fi de 5,2%. În opinia experţilor, explozia consumului, reducerea taxelor şi creşterea salariilor sunt consideraţi principalii factori care au susţinut această creştere. "Momentul economic este optimist, dar situaţia nu este chiar roz, la o analiză mai profundă începe să capete oarece nuanţe de gri. Întrebarea este: înaintăm propulsaţi de puterea motorului creşterii economice reale? Încotro şi până când?", a atras atenţia Constantin Măgdălina, expert în tendinţe şi tehnologii emergente.

Începe să vină factura Brexitului: Creşterea economică va ajunge sub nivelul prognozat

Oficiul britanic pentru Responsabilitatea Bugetară (OBR) a anunţat că Brexit nu numai că forţează autorităţile să ia în următorii cinci ani în vederea achitării primei facturi bugetare pentru Brexit un împrumut de 59 miliarde de lire sterline suplimentare (69 miliarde euro), dar Londra va fi nevoită să recurgă, până în 2021, la împrumuturi totale de 122 miliarde de lire sterline (143 miliarde euro), depăşind previziunile din luna martie, având în vedere efortul financiar ce trebuie făcut pentru a finanţa investiţiile şi a susţine puterea de cumpărare a familiilor. Chiar dacă anul acesta Regatul Unit va afişa cea mai mare creştere înregistrată de marile economii (2,1%), ea va coborî drastic în 2017, până la cel mult 1,4%.

EVENIMENTUL ZILEI

Democraţia aduce insomnii liderilor mondiali: Al doilea preşedinte demis - de Iulian Chifu

În statele democratice, nici preşedinţii nu mai sunt liniştiţi. Deşi aleşi pentru mandate de 4, 5, rareori 7 ani, preşedinţii au intrat în vizorul mass mediei şi al opiniei publice de fiecare dată când au săvârşit acte de corupţie sau chiar şi infracţiuni mai reduse ca impact. Este cazul Dilmei Rouseff, preşedintele Braziliei, care a fost demisă de către Senat pentru că a manipulat bugetul şi a făcut manevre nepermise de lege între conturi şi capitol bugetare pentru a favoriza acţiunile sociale contra investiţiilor şi a ascunde deficitele, totul pentru a fi realeasă. Mai nou, preşedintele Coreii de Sud, tot o doamnă, Park Geunhye, se confruntă cu un ultimatum al opoziţiei, al străzii, dar şi al propriului partid pentru manipularea neglijentă a unor informaţii secrete.

Oraşul în care oamenii trăiesc fără bani, politică sau religie

Este un loc în care vei vrea să trăieşti dacă nu pentru peisajele sale, măcar pentru idealurile societăţii care nu respectă standardele cu care suntem obişnuiţi. În acest oaş nu există bani, religie sau politică. Este un adevărat paradis. Acest loc chiar există şi se numeşte Auroville. A luat fiinţă în 1968 şi a fost numit oraş internaţional de către UNESCO, deoarece locuitorii săi au peste 50 de naţionalităţi şi culturi diferite. Coexistă fără nicio problemă, atât timp cât nu funcţionează după un sistem politic, nu au o religie şi, în plus, nu folosesc banii, ci trăiesc pe bază de troc. Auroville este planificat să susţină 50.000 de oameni şi se dezvoltă în sud-estul Indiei.

Traian Băsescu i-a PROVOCAT pe Gorghiu şi Dragnea la o dezbatere

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, i-a invitat pe liderii PNL şi PSD, Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea, la o dezbatere televizată, pe tema programelor electorale ale celor trei partide. Băsescu a propus ca dezbaterea să aibă loc joi la TVR sau RTV. În replică, Alina Gorghiu i-a transmis lui Traian Băsescu că ea aşteaptă o dezbatere cu Liviu Dragnea, iar liderul PMP poate "să se uite de acasă, la televizor". Ea a susţinut că nu a primit din partea lui Liviu Dragnea răspuns dacă va accepta provocarea pe care i-a lansat-o, de a participa la o dezbatere, adăugând că nu şi-a pierdut încă speranţa.

Bonurile de masă şi surpriza finalului de an

De la 1 decembrie creşte valoarea tichetelor de masă acordate salariaţilor, conform digi24.ro. Saltul presupune majorarea valorii bonurilor de masă de la 9,5 la 15 lei. Astfel, jumătate dintre angajaţii din România vor avea câştiguri mai mari în fiecare lună. Valoarea de 15 lei pentru un tichet de masă este suficientă pentru masa de prânz care să includă ciorbă, felul doi şi desert. În ciuda acestei majorări, România are cea mai mică valoare a tichetelor de masă dintre toate ţările europene. Valori apropiate de cele din România sunt în Polonia, Cehia şi Austria, în timp ce ţări precum Franţa, Spania şi Suedia, tichetele de masă au valori duble sau chiar triple.

Protestele de AMPLOARE la Dacia Mioveni au dus la pierderi de producţie

Peste 1.000 de salariaţi de la Uzina Dacia din Mioveni au participat, vineri, la un protest spontan faţă de condiţiile de transport, după ce mai multe autobuze cu care fac naveta au fost implicate în accidente în ultimele luni. Angajaţii care au ieşit din schimbul de noapte au refuzat să urce în autobuzele care îi aşteptau şi s-au strâns pe platoul din faţa uzinei. Oamenii s-au arătat nemulţumiţi de starea în care se află mijloacele de transport, dar şi de lipsa de experienţă a şoferilor. Direcţia de comunicare a producătorului auto a anunţat că autobuzele implicate în accidentul produs pe 25 noiembrie în centrul oraşului Piteşti aparţin unei companii furnizoare de servicii de transport pentru Dacia.

JURNALUL NATIONAL

Liviu Dragnea a vorbit despre ruptura USL. "Primul care a cedat a fost Crin"

Liviu Dragnea a comentat, la emisiunea Q&A, de la Antena 3, declaraţia preşedintelui PNL Alina Gorghiu potrivit căreia USL a fost o greşeală şi că "nu poţi să te aliezi cu PSD-ul şi să crezi că vei rămâne neviciat şi nevătămat". Dragnea a povestit, la Antena 3, cum a început povestea USL, după o discuţie la Victor Ponta acasă, la care Crin Antonescu a venit însoţit de Radu Stroe. Despre ruptura USL: "Fiecare am avut o vină pentru că ne-am lăsat păcăliţi sau manipulaţi. Primul care a cedat a fost Crin. Eu nu l-am învinovăţit niciodată că a luat decizia asta. La un moment dat o să reuşim, poate, să aflăm informaţii de unde a plecat acea râcă ce a dus, în final, la ruperea USL

Adevăraţii oameni ai lui Soros în România

Într-o perioadă în care sintagma "oamenii lui Soros" a devenit laitmotivul campaniei electorale, Jurnalul Naţional i-a identificat pe cei care au condus destinele Fundaţiei Soros în România, de la înfiinţarea acesteia, la începutul anilor `90, şi până în prezent. Coincidenţă sau nu, toţi s-au aflat în preajma oamenilor care au condus România, de la preşedinţii Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, la premierul Adrian Năstase. Actualul consilier al preşedintelui Klaus Iohannis, Sandra Pralong, este cea care a pus bazele Fundaţiei Soros pentru o Societate Deschisă în România, la începutul anilor `90. Sociologul Alin Teodorescu a condus şi el destinele Fundaţiei Soros în România. Renate Weber, consiliera lui Băsescu, a condus şi ea Fundaţia Soros în România.

România are un deficit de 50.000 de IT-şti

Numărul şomerilor a crescut uşor în luna octombrie, cu 725 faţă de luna precedentă, până la 522.472, rata şomajului rămânând la 5,8%, arată datele Institutului Naţional de Statistică, scrie Antena 3. Datele arată că numărul şomerilor a scăzut cu peste 90.000 în ultimul an, de la 613.021 în octombrie 2015. În continuare, şomajul este mai mare în rândul bărbaţilor, cu o rată de 6,6% în luna octombrie, în timp ce, în rândul femeilor, şomajul este de doar 4,8%, mai arată datele oficiale. Chiar dacă cifrele arată mult mai bine faţă de perioada de după criza economică, România se confruntă acum cu o altă criză, cea a forţei de muncă. Deşi pare greu de crezut, ţara are în acest an, un deficit de 50.000 de oameni pe piaţa muncii în sectorul IT, susţine Cristian Ivănuş, preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor în Business Process Management.

Noua instituţie se va numi Carpatica

BNR a aprobat joi fuziunea prin absorbţie dintre Banca Comercială Carpatica, în calitate de bancă absorbantă, şi Patria Bank, în calitate de bancă absorbită. Carpatica a fost cumpărată, la începutul acestui an, de către Patria Bank, care a anunţat că urmăreşte fuziunea cu banca achiziţionată, prin păstrarea numelui Carpatica. Deşi este o bancă mică, Banca Carpatica este listată la Bursă şi asta a contat la păstrarea numelui în urma fuziunii. Capitalul social al noii bănci va creşte de la 220 de milioane de lei la 376 de milioane de lei, potrivit planului de fuziune.

NATIONAL

SIE pune premierul!

Surse din sistem susţin că, in ultima vreme, agenţii de influentă ai Serviciului de Informaţii Externe au făcut un adevărat tur de forţa atât prin capitalele marilor puteri occidentale, cât si un "presing" strâns pe lângă liderii politici români si alţi înalţi factori decidenţi. Desigur, faptul că pesedişti ca Dragnea sau Firea par a se afla pe val nu înseamnă musai ca liderii celui mai mare partid ar influenta in vreun fel jocurile. Pentru că, de fapt, aceştia nu joaca deloc teatru atunci când se feresc să dezvăluie numele viitorului premier, pentru că nici măcar ei habar nu au! Dacă se dă verde la un lider din partid sau se impune un tehnocrat gen Calin Georgescu. Însă, indiferent cine va fi viitorul premier, este deja clar că acesta va fi deja propulsat pe filiera SIE.

DNA îl ia cu binişoru' pe băiatul lui Oprescu

După cum "National" dezvăluia cu ceva vreme in urma, la DNA, mai ales după accederea procurorului Marius Bulancea in fruntea Secţiei a II-a, se pregăteşte o ampla operaţiune împotriva mafiei din Sănătate. Procurorii au făcut primele acuzaţii cu privire la achiziţionarea "pe naşpa" a unităţii cu oxigenoterapie hiperbara de la Clinica pentru arşi din cadrul Spitalului de Urgenta Floreasca. Si, in premiera, printre suspecţii aflaţi in spatele acestei afaceri apare si numele "prinţişorului" Mircea Oprescu, nimeni altul decât fiul fostului primar general al Capitalei. Personaj despre care, in clasa politică, in administraţia centrală si cea locala si chiar si in sistem se ştia ca este "marele câştigător" al celor mai râvnite contracte din sănătate.

Milioane de euro aruncate pe o caricatură de campanie electorală

Conform datelor AEP, cea mai fără haz si lipsita de vlagă campanie electorala postdecembrista a mâncat deja peste opt milioane de euro. Din documentele referitoare la cheltuielile de campanie depuse de mandatarii financiari ai competitorilor înscrişi la alegerile din 11 decembrie rezulta ca PSD a băgat cei mai mulţi bani - 2,5 milioane de euro (sau 11,3 milioane de lei) mai exact. Pesediştii sunt urmaţi de liberali care, deşi sunt la mai mult de 15 procente in urma adversarilor social-democraţi, au irosit in campanie cu doar 140.000 de euro mai puţin decât oamenii lui Dragnea. La mare distanta se găseşte PRU, care a investit 625.000 de euro, iar acesta este urmat de PMP si ALDE, care au reuşit să salte doar cu puţin peste o jumătate de milion de euro.

PUTEREA

Dragnea dă semnale repetate că Firea va fi prim-ministru

Secretul păstrat de PSD când vine vorba de numele viitorului premier are o explicaţie simplă şi logică: mulţi dintre votanţii partidului şi-ar schimba opţiunea, dacă ar şti că Liviu Dragnea o pregăteşte pentru acest post pe Gabriela Firea, primarul general al Capitalei! Ajunge să te uiţi pe contul de Facebook al lui Dragnea, pentru a realiza ce ne aşteaptă, dacă social-democraţii câştigă alegerile şi pot forma o majoritate în Parlament, singuri sau în coaliţie cu partide satelit, precum ALDE sau PRU, în cazul în care acestea trec de pragul electoral de 5%. Ultimele postări ale boss-ului PSD, cu promisiuni electorale, sunt însoţite de aceeaşi imagine, în care apare exclusiv alături de Gabriel Firea (fără altă faţă reprezentativă pentru PSD în preajmă).

"Cursuri de etică managerială" la mare şi la munte, pentru funcţionarii Primăriei Capitalei

După modificarea Legii 215/2001, primăriile au avut posibilitatea de a contracta cursuri de perfecţionare a funcţionarilor publici. Evident, pe banii contribuabililor. Primăria Capitalei nu a făcut excepţie. În numai 6 luni, în special din iunie până în septembrie, aproape 400.000 de lei s-au tocat pentru instruirea personalului din Primăria Capitalei. Banii au fost irosiţi cu bună ştiinţă, pentru că nimic nu s-a schimbat în atitudinea şi competenţele funcţionarilor. Cu aceşti bani se puteau cumpăra 4 autobuze second hand. Plimbări la munte şi la mare pe banii bucureştenilor. Numai în perioada 15 iunie-30 septembrie 2016, funcţionarii din Primăria Capitalei au petrecut câte o săptămână la mare şi la munte pentru "perfecţionare".

ROMANIA LIBERA

Tovarăşul Fidel Castro a lăsat cu limbă de moarte să nu i se ridice vreun monument

Preşedintele cubanez Raul Castro, fratele lui Fidel, care i-a succedat în funcţie în 2006, s-a angajat să ducă mai departe "opera" lui El Lider Maximo, şi să apere patria şi socialismul. Totodată, Raul Castro a anunţat că, în conformitate cu dorinţa lui Fidel Castro, va depune în Adunarea Naţională un proiect de lege care prevede ca niciun cult al personalităţii să nu fie întreţinut în jurul numelui acestuia. "Fidel a insistat până în ultimele sale ore de viaţă ca numele său şi figura sa să nu fie folosite niciodată pentru denumiri de instituţii, pieţe, parcuri, străzi sau alte locuri publice şi să nu-i fie niciodată ridicate monumente, busturi, statui şi alt forme similare de omagiere", a declarat Raul Castro.

Trump extinde căutarea de candidaţi pentru ocuparea funcţiei de secretar de Stat

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a extins căutarea de candidaţi pentru ocuparea funcţiei de secretar de Stat în administraţia sa, a anunţat, duminică, purtătoarea de cuvânt a echipei sale de tranziţie, Kellyanne Conway, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres. "Căutarea s-a extins pentru că, până la acest moment, nu există o listă definitivă de finalişti şi, la începutul acestei săptămâni, vor fi întâlniri cu mai mulţi candidaţi", le-a spus Conway jurnaliştilor, în Turnul Trump, din New York. Săptămâna trecută, echipa de tranziţie a precizat că pe lista redusă se aflau patru nume, inclusiv Mitt Romney, ex-guvernator de Massachusetts, care a luptat împotriva lui Trump pentru nominalizarea republicană, în cadrul alegerilor primare.

ZIARUL FINANCIAR

România, mai capitalistă şi fără criză de personal

Vreţi România să fie mai capitalistă şi fără criză de personal? Avem nevoie de un premier/guvern care să semneze trei lucruri: creşterea salariului minim la 2.000 de lei, angajaţii să "plătească" dacă pleacă mai repede de doi ani dintr-o firmă, iar companiile să poată angaja sau da afară personal mult mai repede. Pentru a scăpa de "eticheta" ţară cu forţă de muncă ieftină şi bine calificată, din care a trăit 20 de ani, România are nevoie să forţeze un salt. Companiile nu vor face acest lucru pentru că nu au niciun interes. Dar dacă trebuie, ele se vor acomoda, vor găsi resurse interne. România are această şansă de a face un nou salt de creştere a salariilor într-o perioadă în care există deficit de personal, iar companiile fac "orice" pentru a-şi menţine angajaţii, având în vedere că au comenzi.

Peste 100.000 de elevi din România vor să îşi continue studiile peste hotare

Aproximativ 16% din totalul elevilor înscrişi la liceu în anul şcolar 2015-2016, adică 112.000 de tineri, intenţionează să plece peste hotare pentru a continua studiile universitare. Motivul? Sistemul de învăţământ este mai performant decât cel din ţară, găsirea unui loc de muncă este mai rapidă, există mai multe oportunităţi de carieră, iar salariile sunt mai mari, arată un studiu realizat de organizaţia Şcoala de Valori împreună cu firma de cercetare de piaţă Ipsos România. Majoritatea elevilor care au ales să-şi continue studiile în străinătate provin din mediul urban de la licee foarte bune.

Întrebarea nr. 1 a alegerilor: cine va lua fructele creşterii economice?

Duminică, 18,9 milioane de alegători înscrişi în registrul electoral vor fi chemaţi la urne pentru alegerile parla­men­tare, iar de votul lor depinde cine va guverna România, având în vedere că legea spune că guvernarea este a acelui partid care a câştigat majoritatea absolută sau a acelui grup de partide care reuşesc să formeze o majoritate în Parlament. Principalele partide politice aflate în competiţie şi-au prezentat măsurile economice din planurile de guvernare în al 13-lea ceas, în condiţiile în care situaţia economică a ţării este, în statistici, foarte bună: România a avut cea mai mare creştere a PIB-ului din rândul statelor UE (de 5,2% în primul semestru).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb