REVISTA PRESEI 06.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 6 mai 2014

ADEVARUL

Ponta: Guvernul va sesiza CCR cu privire la implicarea preşedintelui Băsescu în campania electorală

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Palatul Victoria, că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională cu privire la implicarea Preşedinţiei în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, respectiv pentru cele parlamentare. "Fac un apel către preşedinte de a înceta participarea la campania electorală. Există cetăţeni români care au drept de vot, dar care nu au voie să facă şi campanie electorală. Un prefect care face campanie e exclus. Un ofiţer al Armatei Române este exclus. Preşedintele României are aceleaşi obligaţii şi trebuie să le respecte pentru a salva imaginea unui preşedinte. Fiind vorba de preşedinte, sancţiunile sunt cele prevăzute de Constituţie", a declarat premierul, la Palatul Victoria. Totodată, Ponta a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională, iar textul sesizării va fi trimis către magistraţii CCR. Întrebat dacă s-ar putea demara o nouă procedură de suspendare a Preşedintelui, şeful Executivului a evitat un răspuns clar. "In baza deciziei CCR, vom proceda în consecinţă ", a conchis el.

Luptă pe viaţă şi pe moarte la Slaviansk, fieful separatiştilor din estul Ucrainei

Ucraina se afundă pe zi ce trece într-un război civil. Armata ucraineană continuă operaţiunile împotriva separatiştilor în mai multe oraşe. La Odessa, a avut loc un marş al susţinătorilor Ucrainei unite, asta după ce duminică separatiştii pro-ruşi au atacat sediul poliţiei şi i-au eliberat pe colegii arestaţi după violenţele de vineri. Rusia avertizează asupra riscului unor "catastrofe umanitare" în oraşele încercuite de armata ucraineană, în contextul operaţiunilor militare împotriva insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, informează agenţia AFP. Conform Jerusalem Post, comunitatea evreiască din Odessa a pregătit 70 de autocare cu care ar urma să fie evacuaţi cât mai mulţi membri în caz de necesitate, numărul etnicilor evrei fiind estimat a fi de aproximativ 70.000 de mii.

Pro TV, în plină reorganizare: ce emisiuni şi ce vedete vor rămâne

Pe fondul schimbărilor drastice din ultima perioadă, Directorul General al Pro TV, lituanianul Aleksandras Cesnavicius, îi asigură pe telespectatori că "Pro TV va continua să fie un trendsetter şi un lider pe piaţa media din România". De asemenea, reprezentanţii trustului au precizat că programele de succes, precum "Vocea României", "MasteChef" şi "Las Fierbinţi", vor fi în grila de toamnă, dar şi că vedetele-emblemă vor continua să facă parte din echipa PRO. "Un număr mare de vedete pe care românii au ajuns să le iubească - Andreea Esca, Oana Cuzino, Andi Moisescu, Cătălin Măruţă, Andra, Cabral şi alte nume importante - vor continua să facă istorie la PRO TV, alături de cele mai bune echipe de producători, editori, reporteri şi alţi profesionişti", se arată în comunicat. Cu toate acestea, nu sunt amintiţi Pavel Bartoş, Smiley, Ştefan Bănică şi Loredana Groza, vedete despre care se vehiculează că ar părăsi Pro TV pentru a se alătura trustului Intact.

Bătaia baronilor pe gunoaiele Vrancei

Companiile Tel Drum, Vega '93 Galaţi şi Iridex Group, firme apropiate lui Liviu Dragnea, vicepremier (PSD), Marian Oprişan, şeful Consiliului Judeţean (CJ) şi al PSD Vrancea, respectiv Dan Voiculescu, preşedinte fondator al PC, au reuşit să blocheze o investiţie de 42 de milioane de euro, dintre care 32 de milioane de euro sunt bani europeni. Proiectul a fost semnat în noiembrie 2009, iar beneficiar este CJ Vrancea, care trebuie să asigure şi o cofinanţare de 10 milioane de euro. În urmă cu cinci ani, investiţia a adus Vrancea în top trei judeţe din România care au primit aprobarea Comisiei Europene pentru implementarea unui "Sistem de Management Integrat al Deşeurilor". De atunci, proiectul a rămas la stadiul de început şi asta pentru că cele trei firme s-au duelat în contestaţii. Acum, din cauza anulării licitaţiilor, finanţarea de la UE e pe muchie de cuţit, existând riscul "aplicării de corecţii financiare" (n.r. - o contribuţie financiară mai mare din partea beneficiarilor), aşa cum explicau oficialii CJ Vrancea, în ianuarie 2014.

Ponta şi Băsescu omoară campania electorală

În plină campanie pentru euroalegeri, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta se atacă zilnic, însă temele pe care le abordează nu au absolut nicio legătură cu alegerile europarlamentare. Campania electorală pentru alegerile europarlamentare, începută acum mai bine de o săptămână, gravitează în jurul a două persoane: preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Deşi nu candidează, şeful statului şi şeful Executivului au uitat, ca şi întreaga clasă politică, de temele electorale şi au transformat campania într-o răfuială personală. Specialiştii contactaţi de "Adevărul" cred că preşedintele şi premierul au mai mult de câştigat adoptând tactica discursului conflictual. "Băsescu si Ponta creează un binom care, de facto, monopolizează agenda publică. Băsescu transmite mesajele tari, asalturile la adresa calităţii guvernării, iar premierul încearcă să gestioneze situaţia. Băsescu îi face însă şi o favoare premierului: nimeni nu mai observă ceilalţi prezidenţiabili precum Antonescu, Predoiu sau MRU", spune analistul politic Radu Magdin, unul din cei 15 tineri desemnaţi să facă parte din Grupul de Lucru al Liderilor Emergenţi NATO.

România şi SUA, exerciţii militare comune în Bucovina

Soldaţii Batalionului 17 Vânători de Munte şi infanterişti marini americani se vor antrena în cadrul modului de pregătire "Platinum Lynx", unde vor desfăşura exerciţii tactice şi instrucţie alpină. "Modulul de pregătire < Platinum Lynx > al exerciţiului multinaţional < Black Sea Rotational Force 14 > (BSRF 14) se va desfăşura, în perioada 5-16 mai, în poligonul Rotunda şi garnizoana Vatra Dornei, judeţul Suceava. Militarii Batalionului 17 Vânători de Munte, de la Vatra Dornei, şi infanterişti marini americani vor executa antrenamente în comun care includ exerciţii tactice cu trageri de luptă cu armamentul din dotare, exerciţii tactice în teren, acordarea primului ajutor în zonele de operaţii, instrucţie alpină", se arată într-un comunicat transmis de MApN. Potrivit MAPN, la 10 mai, soldaţii români şi americani vor realiza o acţiune în folosul comunităţii, unindu-şi forţele pentru "împrejmuirea şcolii generale din localitatea Ciocăneşti".

Corupţie la vârful E.ON Moldova: 10 şefi din companie, duşi de mascaţi la audieri

Zece persoane cu funcţii de conducere sau de control din cadrul SC E.ON Moldova SA, dar şi un primar, doi oameni de afaceri şi alte patru persoane au fost puse sub urmărire penală ieri, 5 mai, pentru corupţie, în urma unor percheziţii derulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. "În cauză, există date şi probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada noiembrie 2013 - aprilie 2014, suspecţii se fac vinovaţi de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi de serviciu ( art. 308 din Cp. cu ref. la art. 291, art. 292 şi art. 297 din Cp.) urmărind obţinerea de beneficii materiale sau favorizarea unor persoane", au comunicat procurorii, la solicitarea "Adevărul". Reprezentanţii E.ON precizează într-un comunicat de presă că "aplică o toleranţă zero în ceea ce priveşte furturile de energie electrică" însă refuză să ofere mai multe detalii despre persoanele vizate de ancheta procurorilor.

Sindicaliştii de la metrou pichetează timp de trei zile sediul Ministerului Transporturilor

Sindicaliştii de la metrou au anunţat că timp de trei zile vor organiza manifestaţii în faţa Ministerului Transporturilor din Bucureşti. Anunţul manifestaţiei a venit după ce, săptămâna trecută, liderul sindicaliştilor anunţa că este nemulţumit pentru că nu se respectă contractul colectiv de muncă şi că Metrorex ar fi modificat organigrama. Angajaţii de la metrou sunt nemulţumiţi că, deşi în Contractul Colectiv de Muncă este prevăzută modificarea grilei de salarizare cu indicele de creştere a preţurilor începând cu 1 ianuarie 2014, nu au beneficiat de nicio majorare salarială. De asemenea, un alt motiv de nemulţumire este legat de înaintarea unui proiect de hotărâre care prevede transferarea Metrorex la Primăria Municipiului Bucureşti, deşi municipalitatea nu ar avea fonduri pentru preluare, după cum susţin sindicaliştii.

România ar putea construi un depozit pentru deşeuri nucleare de 450 de milioane de euro împreună cu parteneri privaţi

Construcţia unui depozit pentru stocarea deşeurilor radioactive generate de reactoarele Nuclearelectrica, investiţie de aproximativ 450 milioane euro cu termen iniţial de finalizare 2014, a fost amânată pentru 2020 şi ar putea fi realizată cu participarea unor investitori privaţi, a declarat Florin Tătar, directorul general al Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), instituţia care se ocupă de acest proiect. În 2008, reprezentanţii ANDRAD, actuala ANDR, spuneau că România va trebui să construiască un depozit pentru deşeurile slab şi mediu radioactive până în 2014 şi unul pentru cele puternic radioactive până în 2055. Conform planurilor de atunci, primul depozit urma să fie amenajat până în 2014, în localitatea Saligny, judeţul Constanţa.

CURENTUL

Război între doi miniştri din cabinetul Ponta

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a dispus luni Corpului de Control al Departamentului pentru Energie să realizeze o analiză în privinţa cheltuielilor făcute până în prezent pentru proiectul hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti din judeţul Cluj. "Analiza va viza în principal activitatea Hidroelectrica. Şeful Corpului de Control are termen ca până la sfârşitul acestei săptămâni să prezinte ministrului concluziile sale", potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie. Ideea construcţiei hidrocentralei de la Tarniţa datează din timpul regimului comunist, iar investiţia este evaluată la 1,1 miliarde de euro. Remus Borza, şeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a afirmat că este vorba de "un război" între ministrul Economiei, Constantin Niţă, şi Nicolescu în legătură cu exercitarea controlului asupra companiilor din sectorul energetic. "Este un război între Niţă şi Nicolescu. Niţa vrea să ia companiile (din sectorul energetic - n.r.), Nicolescu face scandal pe tema Tarniţa. Eu mă opun construcţiei Tarniţa, care nu se justifică din niciun punct de vedere", a spus Borza.

Rusia se pregăteşte pentru lovitura finală în Ucraina via Crimeea şi Transnistria

Sub pretextul paradei de 9 mai, Rusia aduce armament greu pe teritoriul Ucrainei, mai precis în peninsula Crimeea pe care o anexat-o de curând. Armata rusă desfăşoară deja nu mai puţin de 50 de avioane militare şi de transport şi 300 de militari, informează Unian. Totodată, trupe de inginerie din armata rusă şi scafandri militari au început operaţiuni în vederea construirii unei linii suplimentare de feribot între portul Kavkaz, în sudul Rusiei, şi portul Krim, în Crimeea, a anunţat luni serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării. Linia ar urma să fie operată de patru feriboturi, care pot transporta câte şase camioane grele KAMAZ sau peste 20 de vehicule, o încărcătură totală de 180 de tone, potrivit Itar-Tass. De la mijlocul lunii aprilie la Chişinău au tot sosit grupuri de tineri ruşi având o conformaţie atletică, ce se îndreptau apoi spre Transnistria. Toţi au fost însoţiţi de membri ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

CURIERUL NATIONAL

Ce promite Ucraina în schimbul ajutorului FMI?

Board-ul Fondului Monetar Internaţional a convenit în sfârşit la semnarea unui plan de salvare de 17 miliarde de dolari pentru Ucraina şi economia sa slăbită după luni de revolte şi de confruntări cu Rusia. Două programe anterioare ale FMI pentru Ucraina au fost suspendate după ce Guvernul nu a făcut ceea ce a promis, cum ar fi creşterea preţurilor la gaze naturale. De data aceasta, FMI cere Kievului să pună în aplicare 12 reforme înainte de a obţine banii. Ţinerea promisiunii privind creşterea tarifelor la gaze pentru consumatori cu 56%, începând de joi, şi scumpirea tarifelor de încălzire, în medie cu 40%, de la 1 iulie. Ambele tarife vor creşte cu 40% în 2015 şi 20% în 2016 şi 2017. O altă cerinţă este aceea de a limita deficitul Naftogaz, compania de stat de petrol şi gaze naturale, la 3,3% din PIB în acest an, până la 1,9% din PIB în 2015 şi eliminarea completă a deficitului până în 2018. Naftogaz vinde în prezent gaz sub preţul de cost pentru consumatorii ucraineni, care rulează un deficit constant.

CE este optimistă în privinţa creşterii economice a României

Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit uşor prognoza privind creşterea economică a României pentru acest an şi pentru anul viitor, anticipând că economia va încetini după un an agricol bun în 2013, dar va menţine o rată solidă de creştere datorită unei reveniri a cererii interne şi a investiţiilor. Astfel, CE anticipează că Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2,5% în acest an şi cu 2,6% în 2015, după o expansiune de 3,5% anul trecut, potrivit prognozei economice de primăvară, publicată luni de Executivul de la Bruxelles. Anterior, în prognoza prezentată în luna februarie, CE estima o creştere de 2,3% pentru acest an, respectiv 2,5% pentru anul următor, faţă de cifrele de 2,1% şi 2,4% înaintate în prognoza din noiembrie.

Ponderea celor care îşi cumpără a doua casă prin credit s-a triplat

Ponderea persoanelor care deţin deja o locuinţă şi au accesat un credit pentru a achiziţiona încă o proprietate aproape s-a triplat în 2013 faţă de 2012, valoarea medie a unui împrumut fiind de circa 140.000 lei (31.700 euro), potrivit unui studiu realizat de BCR pe baza portofoliului propriu. "Din multe puncte de vedere, în 2013, profilul clientului a rămas acelaşi cu cel din 2012, excepţie făcând un indicator care s-a modificat substanţial. Dacă, în 2012, doar aproximativ 10% dintre clienţi deţineau deja o proprietate la momentul accesării creditului pentru noua locuinţă, în 2013 acest procent ajunge la aproape 29%. Aceste date subliniază tendinţa de stabilizare a pieţei imobiliare, clienţii considerând că preţurile la care sunt tranzacţionate imobilele sunt unele care justifică investiţia, mai ales dacă clientul optează să închirieze imobilul respectiv; diferenţa dintre rata unui credit ipotecar şi chirie este, în multe cazuri, una nesemnificativă", a declarat, într-un comunicat, Teodor Mincu, şeful biroului management parteneri Banca Comercială Română (BCR).

Condamnat în dosarul CFR Mesagerie, Hassan Awdi cere să fie audiat prin videoconferinţă

În Memoriul trimis Curţii de Apel şi Tribunalului Bucureşti, acesta pretinde ca, în cazul în care nu i se acceptă videoconferinţa, să fie audiat sub protecţia Ambasadei SUA. Solicitarea este motivată de inculpat prin faptul că securitatea sa personală ar fi pusă în pericol. În dosarul menţionat în memoriu, aflat pe rolul Curţii de Apel, Hassan Awdi nu este parte, ci doar fratele său, Mehdi, şi Iordan Bădeanu.

"Vulturul" de la Fondul Proprietatea nu crede în euro

Paul Singer, fondatorul grupului Elliott, care deţine peste 15% din acţiunile FP, spune că stabilitatea zonei euro depinde de trei condiţii improbabile. Rezolvarea problemelor datoriei din Italia, menţinerea păcii sociale pe fondul unui şomaj ridicat şi relansarea ţărilor periferice pe fondul supraevaluării monedei par chestiuni fără ieşire. Miliardarul american aseamănă uniunea monetară cu un lagăr de muncă în mijlocul unui deşert îngheţat. Eşti prizonier fără şansă de scăpare, dar, cel puţin dacă eşti obedient, măcar ai parte de un "program de salvare" (bail-out), echivalentul porţiei de lături pe care o primesc deţinuţii. Altminteri, urmează devalorizarea dezordonată şi colapsul... Singer se întreabă dacă nu cumva autorităţile de la Bruxelles nu au avut încă din anii '90 un plan coerent de transformare a europenilor în prizonieri ai lagărului de muncă, plan care să sune cam aşa: "Ademeneşte-i înăuntru, împovărează-i cu datorii şi apoi încolonează-i...".

Cea mai mare bancă din Ucraina închide temporar sucursalele din estul ţării, din cauza violenţelor

Cea mai mare bancă din Ucraina, Privatbank, a închis temporar sucursalele din regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii proruşi, întrucât nu mai poate opera tranzacţii cu numerar în aceste zone, în care criminalitatea foarte ridicată poate pune în pericol vieţile angajaţilor. Privatbank a fost vizată în mod deosebit de atacuri ale separatiştilor proruşi, după ce miliardarul Igor Kolomoiski, coproprietar al instituţiei de credit, a fost numit de Executivul de la Kiev ca guvernator al regiunii învecinate Dnipropetrovsk şi a anunţat rapid o recompensă de 10.000 de dolari pe capul "sabotorilor" ruşi. Rebelii, care afirmă că vor independenţă faţă de Kiev, au dat foc sâmbătă unei sucursale a băncii în oraşul Mariuopol din regiunea Doneţk şi au jefuit un camion special care transporta bani săptămâna trecută în Horilvka, scrie Reuters.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum poţi să primeşti pensie internaţională

Milioanele de români care muncesc în afara ţării şi o fac cu acte în regulă primesc beneficii foarte mari comparativ cu cele oferite în România, după ce se pensionează. De altfel, date exclusive obţinute de EVZ arată un fenomen extrem de interesant în această privinţă. Numărul românilor care au depus cerere pentru a primi pensie internaţională a ajuns la o cifră impresionată.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin merge de 9 mai la Tiraspol. Putin sărbătoreşte Ziua Victoriei în Crimeea

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că se va deplasa de 9 mai - Ziua Victoriei armatei sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial - în Transnistria, în pofida faptului că fostul premier moldovean Vlad Filat "i-a recomandat" să se abţină de la o astfel de vizită, relatează agenţia de presă Ria Novosti. "I-am recomandat să se abţină, dar el totuşi va veni. Anul trecut, a fost la Chişinău şi Tiraspol şi a putut vizita ambele locuri", a afirmat Filat, liderul Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), într-un interviu acordat postului de televiziune român Pro Tv. În interviu, Filat a subliniat că autorităţile de la Chişinău i-au recomandat lui Rogozin, reprezentantul special al preşedintelui rus pentru Transnistria şi co-preşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare comercială şi economică, să se abţină de la această călătorie în Transnistria. Anul acesta, la Chişinău se va sărbători de 9 mai nu Ziua Victoriei - ca în perioada comunistă - ci Ziua Europei.

Contoarele inteligente sau cum consumi energie ieftină

Introducerea noilor dispozitive le va permite consumatorilor să folosească energie atunci când preţurile sunt mai mici. Până în 2020, 80% din locuinţele din România, adică 6,4 milioane de case şi apartamente, trebuie dotate cu contoare inteligente pentru măsurarea consumului de energie electrică, potrivit normelor europene. În ţară există deja mai multe proiecte - pilot. Cei care au fost incluşi vor beneficia de o serie de avantaje. CEZ are în derulare patru proiecte în Craiova şi comunele Podari şi Carcea din judeţul Dolj, fiind deja montate circa 9.000 de contoare. În Moldova E-ON va monta 174.000 de dispozitive până în 2017, pe lângă cele 36.900 aflate în funcţiune. Anul acesta, Enel va începe montarea contoarelor inteligente, urmând ca până în 2017 să fie funcţionale circa un milion de dispozitive.

Afacerile guvernatorului Mugur Isărescu

Afacerea dezvoltată în domeniul vinului de către Guvernatorul băncii centrale este deja cunoscută. În curând, acesta se va lansa şi în domeniul turistic, deschizând o pensiune, acolo unde se află şi podgoria sa, respectiv în judeţul Vâlcea, la Drăgăşani. Conacul-pensiune, construit în stil oltenesc, este promovat deja pe site-ul casaisarescu. ro, dar, potrivit administratorului exploataţiei viticole, va putea fi folosit abia din toamnă. La Drăgăşani, locul de naştere al Guvernatorului, se află singura exploataţie viticolă pe care o deţine acesta. Crâmpoşie sau Negru de Drăgăşani sunt două din mărcile produse aici, preţurile vinurilor standard comercializate de Măr SRL, firma lui Isărescu, variind între 20 şi 50 de lei. Există însă şi vinuri speciale cu un preţ mai mare. Vânzarea se face în circa 25 de unităţi, cum ar fi crame, hoteluri, restaurante, depozite sau magazine specializate din mall-uri. Un singur hipermarket se află pe lista de distribuitori ai firmei.

JURNALUL NATIONAL

Victor Ponta: Infirm orice discuţie publică legată de mobilizarea rezerviştilor şi de recrutarea tinerilor

Referindu-se la situaţia din Ucraina, premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă la sediul MApN, că cetăţenii României şi România ca ţară nu se află în acest moment în niciun fel de pericol. "Nu există nicio ameninţare directă la adresa cetăţenilor români sau la adresa României", a spus Ponta, care a precizat însă că Republica Moldova este, în acest moment, "într-o situaţie de pericol". Premierul a infirmat discuţiile publice legate de mobilizarea rezerviştilor şi de recrutarea tinerilor. "Nu s-a pus şi nu se pune o astfel de problemă, nu este nevoie de aşa ceva", a spus Ponta. Premierul a asigurat că instituţiile publice îşi fac datoria şi au în fiecare zi informaţii actuale despre situaţia din Ucraina.

Ucraina se luptă cu haosul, Moscova se teme pentru "pacea în Europa"

Estul Ucrainei a fost marcat, luni, de noi confruntări sângeroase, care întăresc temerile privind un război civil în toată regula, în timp ce occidentalii încearcă să relanseze dialogul cu Rusia, care, la rândul ei, afirmă că se îngrijorează pentru "pacea" în Europa. Confruntările s-au produs în special în bastionul prorus Slaviansk, soldându-se cu moartea a cel puţin patru persoane şi rănirea altor 30 în rândul forţelor de ordine ucrainene, care afirmă că rebelii se folosesc de populaţie drept un scut uman. Duminică seară, purtătorul de cuvânt al rebelilor a afirmat că insurgenţii au primit întăriri din Crimeea şi din Cecenia (Rusia), fără a putea preciza numărul acestora. Moscova aşteaptă răspunsuri de la Occident. Rusia, pe care Occidentul şi Kiev-ul o acuză de mai multe luni că teleghidează tulburările din estul şi sudul Ucrainei, a afirmat luni că actuala criză ar putea ameninţa stabilitatea şi pacea în Europa, în lipsa unui răspuns adecvat din partea comunităţii internaţionale.

România, în topul scăderilor preţurilor producţiei industriale. Ce loc ocupă ţara noastră

România s-a situat în martie pe locul şase în Uniunea Europeană la scăderea preţurilor producţiei industriale, comparativ cu luna precedentă, în condiţiile în care indicatorul a scăzut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3 în Uniunea Europeană, arată datele publicate luni de Oficiul european de statistică (Eurostat). Singurele creşteri de preţuri la producţia industrială au fost înregistrate în Grecia şi Malta (ambele cu 0,7%) şi Spania (0,2%), iar cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în Danemarca şi Olanda (ambele cu minus 0,9%), Estonia şi Cipru (ambele cu minus 0,8%), Belgia, Croaţia şi Finlanda (toate cu minus 0,7%), Franţa, Ungaria şi Slovacia (toate cu minus 0,5%), Austria (minus 0,4%), Suedia, Marea Britanie şi România (toate cu minus 0,3%).

NATIONAL

Ordin pe frontul de dreapta: Omorati PSD-ul!

Dupa ce si-au disputat o perioada de timp statutul de lider al opozitiei, Crin Antonescu si Traian Basescu au decis sa-si uneasca fortele pentru o cauza comuna: anihilarea PSD-ului cu Victor Ponta cu tot. Satui sa tot vada rosu in fata ochilor, Antonescu si Basescu sunt gata sa-si dea oficial mana pentru a-i rade pe social-democrati de pe harta politicii. Primul pas a fost facut de liderul PNL, care a adus deja in discutie formarea unei aliante anti-PSD. "Indiferent cate lucruri ii despart pe cei care nu sunt astazi cu PSD, este o chestiune de rationalitate politica si de instinct de conservare democratica sa facem ce putem pentru ca PSD-ul sa nu puna mana si pe Presedintia Romaniei", a explicat Crin Antonescu. "Nu conteaza ce program avem, conteaza sa blocam accesul PSD la Cotroceni", a plusat seful statului, precizand ca miza alegerilor din toamna este Romania.

Turcia si China negociaza un acord energetic

Turcia si China discuta un acord pentru investitii de 10-12 miliarde de dolari in proiectul energetic Afsin-Elbistan. Proiectul prevede exploatarea resurselor de carbune si functionarea la cote optime a unei centrale electrice in sudul Turciei. Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a declarat ca Turcia intentioneaza sa-si reduca dependenta de importurile de gaze naturale din Federatia Rusa. Pentru acest lucru, trebuie sa utilizeze la maximum resursele de carbune. Un acord a fost semnat in ianuarie anul trecut cu Abu Dhabi National Energy, insa investitorul a anuntat ca va intarzia investitiile in acest proiect. "Negociem acum un acord cu China, pentru o investitie de 10-12 miliarde de dolari la Afsin-Elbistan", a declarat Yildiz. In regiunea Afsin-Elbistan se afla pana la 45% din rezervele de lignit ale Turciei.

PUTEREA

Mitrea l-a ţinut în braţe pe Sechelariu trei ani ca secretar de stat

Deputatul PSD Miron Mitrea a declarat, ieri, în faţa Instanţei supreme, care l-a audiat în procesul în care este acuzat de corupţie în legătură cu lucrările la casa mamei sale, că Sergiu Sechelariu a lucrat trei ani în Ministerul Transporturilor ca secretar de stat, fără a avea drept de semnătură. Fostul ministru al Transporturilor a recunoscut că l-a ţinut în funcţie pe Sechelariu, preluându-i unele atribuţii pe care le avea ca secretar de stat, pentru că firma acestuia lucra la vila din Zambaccian a lui Adrian Năstase şi pentru că fratele lui mai mare, Dumitru Sechelariu, era primar al municipiului Bacău, iar conform directivei de partid trebuia "să ţină la el". La începutul depoziţiei, Miron Mitrea a explicat că în contextul în care Viorel Hrebenciuc nu reuşise să câştige fotoliul de primar al Bacăului, miza de a-l atrage pe independentul Dumitru Sechelariu de partea PSD era "foarte mare".

Alegerile parţiale pentru Parlament

Partidele şi-au stabilit candidaţii pentru alegerile parţiale de pe 25 mai, mizând pe cursanţii care au cele mai mari şanse. Astfel, PSD a aruncat în luptă miniştri, Mircea Costoiu pentru Gorj şi Gabriela Szabo pentru Ilfov, dar şi pe fostul ministru Ovidiu Silaghi, cel care va candida din partea PSD pentru un colegiu din Satu Mare. Apoi, PDL a decis să meargă la alegeri cu Adriana Săftoiu şi Petru Luhan în două colegii din sectorul 4 al Capitalei, în timp ce PMP mizează pe Ruxandra Dragomir în sectorul 4 şi Daniel Funeriu în Timişoara. Pe de altă parte, PC a mers pe mâna lui Ilie Năstase pentru colegiul eliberat de Dan Voiculescu. Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, şi-a depus luni candidatura pentru Camera Deputaţilor, în Colegiul 4 Ilfov, afirmând cu acest prilej că înscrierea sa în cursa electorală din 25 mai reprezintă o altă competiţie importantă a vieţii sale.

ZIARUL FINANCIAR

Şoneriu, Paraschiv şi Muscă sunt cei mai mari proprietari de vaci

Familia Şoneriu (CarmOlimp), Andra Paraschiv (Pajo Holding) şi Dimitrie Muscă (IAC Arad) sunt cei mai mari proprietari români de vaci cu un portofoliu cumulat de 3.900 de capete, arată datele centralizate de APIA, pe baza declaraţiilor făcute anul trecut. Cei mai mari douăzeci de proprietari români de bovine au împreună 16.000 de animale şi afaceri de 115 milioane de euro pe an. "Din 1.200 de vaci fac profit de 500.000 de euro anual", spune Dimitrie Muscă, proprietarul IAC Arad, companie ce face parte din Combinatul Agroindustrial Curtici. Bovinele sunt un element de valoare adăugată în afacerile fermierilor având în vedere că majoritatea jucătorilor au sisteme integrate de producţie de la producţia vegetală până la industria alimentară. La vârful clasamentului, astfel de sisteme sunt aplicate de CarmOlimp şi IAC Arad, iar Pajo Holding se concentrează pe comerţ, fiind unul dintre marii exportatori de animale vii de pe piaţa locală. Piaţa bovinelor este în scădere de şapte ani, interval în care şeptelul s-a redus cu 764.000 de capete, un minus de 27%.

AVERTISMENTUL Moscovei: Criza ucraineană ameninţă pacea în Europa, în lipsa unui răspuns adecvat

Criza ucraineană ameninţă stabilitatea şi pacea în Europa în cazul în care comunitatea internaţională nu răspunde în mod adecvat încălcării "masive" a drepturilor omului comise în aceste ţări, a afirmat luni Rusia într-un raport oficial. Ministerul rus al Afacerilor Externe întocmeşte o listă cu încălcări "masive" ale drepturilor omului comise în Ucraina de "forţe ultranaţionaliste, extremiste şi neonaziste" într-o "Carte albă" dată publicităţii luni. El cere o reacţie internaţională "fără subiectivitate". "Consecinţele pentru pacea, stabilitatea şi dezvoltarea democratică a Europei riscă să fie atât de distrugătoare, încât trebuie să se pună capăt" încălcărilor, continuă ministerul. Lista "permite să se afirme că aceste încălcări au avut un caracter masiv", afirmă ministerul în introducerea acestui raport de 80 de pagini.

BNR mai are de rambursat doar 2,5 miliarde de euro din împrumutul de la FMI

Banca Naţională (BNR) mai are de rambursat 2,5 mld. euro din împrumutul contractat în 2009 de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), ultima plată urmând să fie făcută în ianuarie 2016, potrivit informaţiilor prezentate de guvernatorul BNR Mugur Isărescu la o întâlnire cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Printre subiectele abordate de guvernatorul băncii centrale în întâlnirea cu reprezentanţii ARB s-au mai aflat situaţia macroeconomică a României, evoluţia sistemului bancar, precum şi provocările legate de reformele structurale, adoptarea euro, aderarea la uniunea bancară şi tensiunile geopolitice din regiune. Din împrumutul de la FMI, de aproximativ 12 mld. euro, la buget au ajuns doar circa 2 mld. euro, diferenţa intrând la rezerva BNR.

Rusia are o vulnerabilitate majoră în disputa cu Occidentul, întrebarea este ce state sunt dispuse să-şi asume impunerea sancţiunilor

Câteva paradisuri fiscale din Europa, precum Olanda şi Elveţia, unde marile companii din Rusia au transferat zeci de miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor, ar putea fi cheia sancţiunilor prin care Occidentul vrea să determine Moscova să slăbească presiunile asupra Ucrainei. Cele mai mari companii de petrol, gaze, minerit şi retail din Rusia, inclusiv unele conduse de miliardari apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, au înregistrat active de zeci de miliarde de dolari în Olanda, Luxemburg, Cipru, Elveţia şi Irlanda, pentru a se feri de taxe şi ieşiri de capital, relatează Bloomberg. Între aceste companii se află Rosneft, Gazprom, Lukoil şi compania de trading Gunvor Group, cu sediul în Geneva, fondată de un asociat al lui Putin vizat de sancţiuni. Utilizarea pe scară largă a subsidiarelor din străinătate de către cei mai bugaţi oameni de afaceri ruşi le expun activele la sancţiuni. Totuşi, capitalizarea acestei vulnerabilităţi necesită sprijinul unor ţări care depind economic de ieşirile de capital din Rusia şi care în mod tradiţional protejează investitorii.

Germania va continua să fie cel mai puternic motor de creştere economică al zonei euro, iar în est economiile îşi revin propulsate de cererea internă

Europa avansează încet, dar sigur pe drumul revenirii din criză, cererea internă va deveni principalul motor de creştere economică pe măsură ce şomajul se reduce, iar puterea de cumpărare a populaţiei este întărită de inflaţia slabă, se arată în prognoza economică de primăvară a Comisiei Europene, în care este notat că "perspectiva economică a UE se îmbunătăţeşte". Comisia Europeană asigură că ritmul lent de revenire este normal având în vedere criza financiară acută prin care au trecut multe state din UE. Îmbucurător este că pe drumul de revenire au început să se încadreze chiar şi statele cel mai dur lovite de criză. Spre exemplu, Grecia va ieşi anul acesta din recesiunea care a şters peste 20% din economie de la începutul crizei mondiale mulţumită investiţiilor şi exporturilor. Economia elenă a devenit mai competitivă datorită re­formelor de pe piaţa muncii şi din producţie. Pentru Spania, o economie devastată de prăbuşirea pieţei imobiliare, CE se aşteaptă la un avans economic robust de 2,1%, mai mare decât cel de 1,7% anticipat în prognoza anterioară, de iarnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb