REVISTA PRESEI - 08.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 februarie 2011

ADEVĂRUL

Când urmează vameşii de la Siret?

Din cei 64 de învinuiţi, doar 4 sunt lucrători vamali, deşi poliţiştii de frontieră spun că vameşii luau mită de trei ori mai mult decât ei. Fostul şef al Vămii Siret, liderul de sindicat Ioan Tudor, a fost schimbat din funcţie în ziua în care a făcut o captură importantă de ţigări. Cu toate acestea, din cei 64 de învinuiţi de la Siret, doar patru sunt vameşi. Singura explicaţie este aceea că Ministerul Administraţiei şi Internelor a reuşit să introducă investigatori sub acoperire printre poliţiştii de frontieră, dar vameşii, care aparţin de Ministerul Finanţelor, nu au putut fi monitorizaţi.

Opoziţia face avansuri UDMR

Liderii Uniunii Social-Liberale fac lobby pe lângă UDMR în tentativa de a forma o nouă majoritate parlamentară. Pentru a-i "seduce" pe aleşii maghiari, liberalii sunt dispuşi să voteze statutul minorităţilor pe care UDMR îl negociază deja cu PDL. În schimb, social-democraţii sunt mai rezervaţi.

Sondaj: Rusia, Franţa şi Ungaria - principalii duşmani ai României. SUA, cel mai bun prieten

După ce s-a opus aderării României la spaţiul Schengen, Franţa a reuşit să-şi atragă ostilitatea românilor şi să devanseze Ungaria în topul statelor percepute ca duşmani de către populaţie, potrivit unui sondaj IRES. Rusia rămâne în continuare, în ochii românilor, cel mai mare duşman al ţării, fiind urmată de Franţa şi Ungaria. Circa un sfert dintre români nu văd cu ochi buni intenţiile Moscovei privind România, în timp ce 18% dintre conaţionalii noştrii consideră că Franţa este cel mai mare duşman al ţării. În ceea ce priveşte statele-prietene, se pare că românii l-au crezut pe Traian Băsescu atunci când a anunţat axa Washington-Bucureşti, deoarece consideră Statele Unite drept cel mai bun prieten pe care îl are România pe plan extern.

Udrişte: "Am cumpărat deja 21 de trenuri pentru metroul din Drumul Taberei"

Directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, este de părere că, odată cu demararea lucrărilor de la metrou, se vor revitaliza mai multe domenii de activitate. Lucrările vor începe, din luna martie, la tronsonul Râul Doamnei - Eroilor de pe linia 5 "Drumul Taberei - Pantelimon", linie pentru care s-au cumpărat deja 21 de trenuri noi. Directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte, a spus că proiectele anunţate până acum sunt realizabile şi că, o dată cu începerea lucrărilor, vor fi revitalizate mai multe domenii de activitate. "Se mişcă toată domeniile, de la cei care < dau cu pixul >, până la zilierii de pe şantiere, care dau la lopată", e de părere Udrişte.

Interviurile Adevărul Europa. Dacian Cioloş: "Fermierii români vor primi mai mulţi bani, dar nu cât cei francezi"

Creşterea pe plan mondial a preţurilor la produsele alimentare de bază îngrijorează consumatorii dar şi producătorii din Europa. De ce a apărut acest nou puseu al preţurilor? Şi ce se poate face pentru a calma nervozitatea de pe piaţă? Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare rurală, Dacian Cioloş răspunde la aceste întrebări, în exclusivitate pentru "Adevărul Europa". De asemenea, comisarul european explică miza noii Politici Agricole Comune pentru fermierii mici din România. Aflaţi ce avantaje le va oferi noua politică agricolă dar şi de ce un fermier din România nu va primi, totuşi, o subvenţie egală cu un fermier din Franţa.

Prigoană vrea bani de la stat ca să fie bonă

Democrat-liberalul Silviu Prigoană a depus ieri la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor o cerere de concediu de paternitate pentru o perioadă de doi ani, deşi, până de curând, susţinea că mamele ar trebui să se întoarcă mai repede la muncă întrucât riscă să se "deprofesionalizeze". "Subsemnatul Vasile Silviu Prigoană vă rog să dispuneţi analiza posibilităţilor prin care să beneficiez de concediul pentru îngrijirea copilului până la doi ani, conform legislaţiei în vigoare. Menţionez că fiul meu este născut la data de 10 decembrie 2010", se arată în scrisoarea trimisă de Prigoană conducerii Camerei Deputaţilor. Cum fiul său este născut înainte ca noua lege privind reducerea concediului şi a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului să intre în vigoare, deputatul PDL ar beneficia astfel de vechile prevederi legale, urmând să încaseze o indemnizaţie de 72% din veniturile sale. Astfel, numai de la Parlament ar lua 2.500 de lei pe lună.

CURENTUL

Oficialii FMI îl contrazic pe Ponta

Victor Ponta a declarat ieri, în legătură cu noul acord cu FMI, că Romånia va depinde în continuare de împrumuturi şi că sumele deja împrumutate "s-au dus în campania electorală a lui Traian Băsescu şi în firmele Elenei Udrea". Tănăsescu a spus că nu comentează declaraţii politice, dar a precizat că destinaţia tranşelor de la FMI este foarte bine determinată. "Aceşti bani, pe parcursul a 24 de luni, au avut ca destinaţie acoperirea deficitului balanţei de plăţi externe. Principala destinaţie a fost BNR, unde au ajuns aproape 10 miliarde de euro. În mod excepţional, FMI a aprobat în Board-ul director, nu numai pentru România, ci pentru mai multe ţări, ca anumite sume să poată fi direcţionate pentru acoperirea deficitului bugetar", a explicat reprezentantul României la FMI.

DNA a luat la puricat combinaţiile lui Astărăstoae cu fonduri europene

Ciuhodaru şi şeful său de la UMF Iaşi, în vizorul procurorilor anticorupţie Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi a primit, ieri, "vizita" procurorilor DNA care au ridicat mai mulţi saci de documente pentru a face verificări în legătură cu 23 de proiecte cu fonduri europene derulate de universitatea ieşeană. Aceste descinderi ale procurorilor DNA au loc după ce instituţia a primit o serie de sesizări în care UMF Iaşi era acuzată că ar fi trucat mai multe licitaţii publice în cadrul acestor proiecte.

Zile şi nopţi de Tia Şerbănescu

"Populismele nu mai pot funcţiona" a zis dl Băsescu arătând că Monitorul Oficial va contrazice toate promisiunile mincinoase. Ei da, îi şi vezi pe alegători întrerupându-l pe dl Ponta şi arătându-i obrazul: nu ne mai păcăli, uite ce scrie în Monitorul Oficial, mincinosule! Dl Băsescu a mai anunţat "că lupta anticorupţie va continua fără menajamente oricât ar ţipa posturile lui Voiculescu şi Vîntu". Aşteptăm cu interes. Premierul Boc a luptat fără menajamente cu "alianţa socialistă şi populistă a opoziţiei" căreia i-a prezis eşecul: "fiecare zi din acest an trece în favoarea PDL". Şi fiecare noapte trece în favoarea USL. Ce-nseamnă autosugestia! Te face să crezi că fiecare zi e ziua ta.

CURIERUL NAŢIONAL

Unde sunt pungile cu bani?

Excesul de lichiditate din sistem este concentrat la patru-cinci bănci. Valuta împrumutată de Finanţe din străinătate curge în piaţă sub formă de lei. BNR vrea să-şi consolideze rezerva internaţională pentru liniştea investitorilor externi

Internet Banking-ul, tot mai prezent în viaţa românilor

Principalul avantaj pe care ţi-l oferă serviciul Internet Banking este mobilitatea. Practic, te poţi loga la contul tău de Internet Banking direct din browser de la orice computer cu conexiune la internet, fără să mai fie nevoie de instalarea unor programe suplimentare. Serviciul este disponibil non-stop, deşi tranzacţiile se vor desfăşura efectiv în timpul programului de lucru al băncii. Pe lângă administrarea contului/conturilor curente, a conturilor descoperite, a depozitelor bancare şi a cardurilor de debit/credit, serviciile de Internet Banking îţi dau posibilitatea de a face plăţi, de a stabili data ordinelor de plată şi de a vizualiza istoricul tranzacţiilor. Numărul total de clienţi care folosesc internet banking, atât persoane fizice cât şi companii, a urcat cu peste 65% anul trecut, până la 1,96 milioane, potrivit datelor colectate de la bănci.

Este Hosni Mubarak cel mai bogat om din lume?

Hosni Mubarak, preşedintele Egiptului, ar putea fi, potrivit unei analize a celor de la Middle East, citate de The Guardian, cel mai bogat om din lume. Conform informaţiilor publicate de The Guardian, averea familiei Mubarak se situează în jurul a 70 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă mai mult decât averile deţinute de Carlos Slim sau Bill Gates. În cei peste 30 de ani de preşedinţie şi chiar mai mulţi ca oficial militar, Mubarak a avut acces la oferte de investiţii care de-a lungul timpului au generat profituri de sute de milioane de dolari. Potrivit publicaţiei engleze, cele mai multe dintre aceste câştiguri au fost luate offshore şi depozitate în conturi bancare secrete în Anglia şi Elveţia sau au fost investiţi în case de lux şi hoteluri. Proprietăţi în Manhattan şi Beverly Hills

EVENIMENTUL ZILEI

Viena, colacul de salvare al pacientului român

MII DE ROMÂNI SE TRATEAZĂ ÎN AUSTRIA. Spitalul AKH, preferat de politicieni şi de vedete, tratează anual sute de români. Din cei peste un milion de pacienţi trataţi la AKH, 100.000 sunt străini. Spitalul AKH (Allgemeines Krankenhaus der Stadt) din Viena e prima opţiune care le vine în gând multor români dezamăgiţi de sistemul de sănătate de la noi. Cei care nu mai prind loc în spitalul de stat le pot alege pe cele private, cu tarife mai mici, la care oferă consultaţii tot medicii din AKH. Anul trecut, 600 de români au fost internaţi numai în spitalul vienez, alte sute fiind trataţi în clinici private din zonă. 1.200 euro - ziua de spitalizare, 65.000 euro - un transplant.

DNA continuă reţinerile la frontieră. Astăzi, Moraviţa şi Naidăş

"Curăţenia" promisă, săptămâna trecută, de procurorii şi poliţiştii anticorupţie - "certificată", de altfel, prin declaraţiile publice date în weekend de preşedintele Traian Băsescu şi de fostul ministru al internelor, Vasile Blaga -, continuă. Zeci de poliţişti de la mai multe secţii din Capitală, ofiţeri şi procurori anticorupţie şi "mascaţi" din trupele speciale ale Jandarmeriei au descins, în această dimineaţă în jurul orei 6.00, la punctele de trecere a frontierei Stamora Moraviţa, Deta şi Cruceni (Timiş) şi Naidăş şi Oraviţa (Caraş Severin), dar şi în mai multe localităţi din judeţele Timiş şi Caraş Severin.

Ordinul lui Voiculescu: Gabriela, Fii-rea cu Ponta

Victor Ponta a plecat supărat de la o emisiune festivă a postului Antena 3 după ce a fost atacat şi hărţuit de moderatorii postului patronat de aliatul Dan Voiculescu. Probleme mari în paradisul Uniunii Social-Liberale. La nici două zile după marea unire, armonia s-a stricat exact în "centrul nervos" al alianţei opoziţiei: Antenele lui Dan Voiculescu. Moderatorii de la trustul de presă aliat cu PSD şi PNL l-au atacat frontal pe Victor Ponta. Gabriela Firea l-a catalogat ca "neprofesionist şi plin de frustrări" şi a refuzat să-i mai adreseze întrebări. În replică Ponta a reclamat "un atac incorect" şi a refuzat să mai răspundă la întrebari. A plecat jurându-şi să nu mai cale în emisiunile postului lui Voiculescu. A fost o poliţă plătită de stăpânul Antenelelor, supărat că liderul PSD i-a interzis să apară la semnarea Protocolului USL, pentru a nu strica fotografia de grup.

Ce crede Ion Mihai Pacepa despre criza din Egipt

Actuala criză din Egipt este o versiune actualizată a războiului secret pe care l-a dus KGB-ul pentru a întoarce lumea arabă împotriva Statelor Unite, fiind provocată deliberat pentru a rupe relaţiile apropiate dintre Washington şi Cairo şi nu pentru a instala democraţia în ţara nord-africană, comentează Ion Mihai Pacepa într-un articol publicat de portalul American Thinker. El subliniază că revoltele din Orientul Mijlociu au cuprins doar ţările aliate Statelor Unite şi că protestele au fost atât de bine pregătite încât serviciile americane de informaţii au fost luate pe nepregătite. Preşedintele american Barack Obama însuşi l-a criticat pe şeful comunităţii americane de informaţii pentru "eşecul de a prevedea izbucnirea acestor demonstraţii", argumentează Pacepa.

Delir urban cu primar tunelar, arhitecţi demolatori şi câini vagabonzi Autor: Sorin Ioniţă

Zilele astea, Bucureştiul seamănă şi mai tare decât de obicei cu un decor de film de Kusturica. Primăria dă OK la demolarea Halei Matache, monument istoric de la 1887 ce nu a fost încă declasificat după lege, doar pentru că are un contract în vigoare cu firma Euroconstruct Trading 98 ce ameninţă să expire, deci lucrarea trebuie făcută repede; ce dacă nu-s toate hârtiile în regulă. Constructorul trage tare cu şantierul ca să-şi încaseze banii, ceea ce pe undeva este normal, că nu e treaba lui să verifice legalitatea actelor emise de primărie, ci a prefectului, care tace ca mortul în păpuşoi.

FINANCIARUL

Bilanţ la autostrăzi: 1,5 miliarde de euro cheltuiţi, doar 330 km în folosinţă

Lucrarile la "Transilvania" si "Bucuresti - Ploiesti" sunt inghetate din lipsa de fonduri. Valoarea tronsoanelor in constructie este oficial de 3,6 miliarde de euro, la care se adauga 81 de milioane de euro prin acte aditionale. Autostrazile Transilvania, Cernavoda - Constanta, Arad - Timisoara sau Bucuresti - Ploiesti sunt obiective care fie au fost "conservate" (cazul Autostrazii Transil­vania), fie se deruleaza in ritm de melc, chiar daca valoarea acestor proiecte con­trac­tate este de aproximativ 3,6 miliarde de euro, la care mai putem adauga si alte 81 de milioane de euro rezultate din mioriticele acte aditionale. Daca din aceasta suma aproximativ 3,038 miliarde de euro reprezinta valoarea oficiala contractata pentru Autostrada Transilvania, 290 de milioane au fost atribuite Autostrazii Bucuresti - Ploiesti. Iar aici n-au lipsit actele aditionale, pentru care MTI a mai scos din vistierie si fara comentarii alte 81 de milioane de euro.

Banca Naţională a majorat prognoza de inflaţie pentru 2011, de la 3,4% la 3,6%

Banca centrala mizeaza pe deficitul de cerere pentru reluarea dezinflatiei in acest an. Mediul extern si incertitudinea politicilor fiscale aplicate de guvern, principalele riscuri inflationiste. Banca Nationala a Romaniei (BNR) se asteapta ca rata inflatiei sa atinga un nivel de 3,6% la finalul acestui an, in scadere cu 4,4 puncte procentuale fata de 2010. Cu toate acestea, banca centrala si-a majorat prognoza de inflatie pentru 2011, de la 3,4% la 3,6%, si estimeaza pentru anul viitor o rata anuala de 3,2%.

Statele din fostul spaţiu sovietic, cele mai vulnerabile la crize sociale

In fostele republici sovietice, dar si in alte tari din Orientul Mijlociu, sefi de stat aflati la putere de zeci de ani se confrunta cu o situatie economica si sociala critica. Zona Golfului Persic este ferita, deocamdata, de pericolul unor revolte, deoarece nivelul de trai este unul extrem de ridicat. Bun venit in al treilea tur, social si geopolitic, al unei crize care, cum scria Martin Wolf in "Financial Times", are drept principala consecinta "accelerarea conturarii noului nostru viitor". Recen­tele evenimente din Tunisia, cele in curs de derulare in Egipt, Yemen, Algeria si Siria, sau cele imprevizibile inca au confirmat tendintele anticipate de analisti: emanciparea populatiei din tarile arabe si aparitia unui risc geopo­litic major, a carui umbra risca sa plane­ze mult timp asupra lumii in ansamblul ei. "

Programul "Prima casă 3", mai accesibil datorită scăderii preţurilor la locuinţe

Reducerea preturilor locuintelor si a tarifelor notariale a largit plaja de imobile rezidentiale eligibile prin acest program. Cum au influentat 22.000 de apartamente achzitionate prin "Prima casa"" in 2010 o piata cu 577.000 de tranzactii imobiliare. Desi programul "Prima casa"" este privit cu scepticism in randul celor care acti­veaza in domeniul imobiliar, in mare parte din cauza impunerii unor preturi sub 60.000 de euro/locuinta, pentru clien­te­la programului, acesta a devenit mai atrac­tiv din punct de vedere financiar. Cati­va factori au contribuit la acest rezul­tat. In primul rand, reducerea onorariului notarului, care reprezinta o povara mai ales in cazul clientilor cu buget limitat.

Dan Voiculescu: Sunt premise parlamentare ca, până la 25 martie, Traian Băsescu să fie suspendat

Presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a vorbit, intr-un interviu pentru Agerpres, despre schimbarea actualului guvern si posibi­litatea ca, luna viitoare, seful statului sa fie suspendat din functie. Interviul este acordat la cateva zile dupa ce PSD, PNL si PC au anuntat oficial infiintarea Uniunii Social-Liberale. Propunerea de unificare a partidelor din Opozitie a fost lansata de senatorul Dan Voiculescu in luna decem­brie, iar termenul pentru realizarea acestui demers era 31 ianuarie 2011. Intrebat, in context, care este urmatorul pas al Opozitiei, senatorul Dan Voiculescu a raspuns: "In mod natural urmeaza schimbarea actualei guvernari".

GÂNDUL

Reforma sănătăţii. Când va scăpa România de OPERAŢII LA LANTERNĂ SAU MESE DE CHIRURGIE DE 3 MILIOANE DE EURO CARE CAD

10.000 de medici români sunt pregătiţi să plece să lucreze în altă ţară, în condiţiile în care personalul medical în România este deja insuficient. Nici la dotări nu stăm mai bine. Mesele se prăbuşesc cu pacienţii, iar operaţiile se fac şi la lumina lanternei. Ministerul Sănătăţii a luat, recent, decizia de a comasa şi reprofila spitalele din România, motivând că spitalele mici epuizează inutil resurse de care spitalele mari duc lipsă. Este această reformă suficientă pentru a rezolva problemele din spitale? Cu un deficit la bugetul asigurărilor de sănătate de aproape un miliard de euro în 2010, sistemul are multe probleme, iar medicii, câţi au mai rămas, nu sunt cea mai mare dintre ele. Uneori managementul este atât de defectuos încât doctorii din sistem trebuie să improvizeze în jurul sistemului pentru a-şi putea salva pacienţii.

Şah la Blaga: Băsescu i-a cerut lui LIVIU NEGOIŢĂ SĂ CANDIDEZE LA ŞEFIA PDL. Noile planuri ale preşedintelui pentru "Livache"

Perspectiva candidaturii lui Vasile Blaga la şefia PDL îl nelinişteşte pe Traian Băsescu, preşedintele căutând de zor soluţii pentru a-l contracara pe fostul ministru de Interne. Conform unor surse din PDL, Băsescu i-a cerut primarului Sectorului 3 Liviu Negoiţă să candideze la preşedinţia PDL, urmând să preia ulterior şi guvernul, dacă popularitatea Cabinetului Boc nu se va redresa în prima parte a anului viitor. Preşedintele crede că Negoiţă este soluţia perfectă de compromis, dat fiind faptul că primarul este unul dintre apropiaţii lui Adriean Videanu şi are o relaţie bună atât cu vechea gardă, cât şi cu noul val de lideri pedelişti. În plus, Negoiţă ar putea aduce un suflu nou partidului şi ar crea imaginea unui nou PDL, spre deosebire de Blaga, care ar reprezenta trecutul.

Voiculescu a băgat USL în ceaţă. Nimeni nu ştie cum a fixat data până la care va fi suspendat Băsescu

Dan Voiculescu a fixat deadline-ul pentru suspendarea preşedintelui Băsescu. Liderul fondator al PC a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, că "sunt premise parlamentare ca, până la 25 martie, Traian Basescu sa fie suspendat". Potrivit declaraţiilor pentru gândul, niciunul dintre cei doi copreşedinţi ai USL nu a luat în calcul o dată anume până la care Traian Băsescu ar putea fi suspendat. Ponta: "Nu am discutat niciodată aşa ceva"

Super Bowl 2011 - cine a câştigat cel mai mult după finala campionatului de fotbal american

Televiziunea Fox a vândut reclamă de 250 milioane de dolari, iar impactul economic asupra zonei Dallasului a fost estimat la peste 600 de milioane de dolari. Super Bowl 2011 s-a terminat cum anticipau specialiştii. Au câştigat cei de la Green Bay Packers, 31-25 cu Pittsburg Steelers, dar, în fapt, marii câştigători sunt alţii. Cea mai bună afacere pentru o televiziune. Fox, canalul american care a transmis finala în acest an, se poate felicita. Într-o singură zi a vândut spaţiu de reclamă în valoare de 250 de milioane de dolari, o sumă impresionantă, dar destul de uşor de strâns, în condiţiile în care pentru difuzarea unui spot de 30 de secunde s-au plătit câte 3 milioane de dolari.

JURNALUL NAŢIONAL

500 de milioane de euro, 50 de kilometri de autostradă

Autostrăzile pe bani de la buget, un dezmăţ financiar de peste şase ani şi doar un tronson funcţional. În 2007, pentru Ministerul Transporturilor s-a deschis larg uşa către 4,5 miliarde de euro, bani alocaţi Ro­mâ­niei prin Programul Operaţional Sectorial de Transport. Pentru CNADNR, oferta a venit ca de obicei târziu şi pe nepregătite. Dacă din banii europeni proiectele merg ca şi unse, în ritm de melc, cu proiectele finanţate din banii noştri, lucrurile arată şi mai bine. Practic, în 2007, compania se lăuda deja cu contractele de milioane de euro demarate pe bani de la stat. CNADNR se antrena încă din 2004 cu milioanele de euro, bani de la buget, pentru Autostrada Transilvania.

Stop Codex Alimentarius!

În curând, în toată ţările Uniunii Europene, inclusiv în România, intră în vigoare regulamentul CE 1924/2006 privitor la menţiunile nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor, elaborat la indicaţia faimoasei Comisii Codex Alimentrius. Ceea ce înseamnă că, în curând, pâinea, usturoiul, iaurtul, plantele medicinale, produsele stupului, plantele şi ceaiurile medicinale, vitaminele, mineralele, suplimentele alimentare, integrate într-o dietă echilibrată, diversificată, în cadrul unui stil de viaţă activ, pierd, în mod birocratic, virtuţi demonstrate de mii de ani şi anume că sunt primele ce pot preveni, vindeca şi trata boli. Astfel, printr-o dispoziţie birocratică, neştiinţifică, se anulează însăşi baza medicinii preventive, potrivit căreia alimentele să fie medicamente, enunţat în urmă 2.500 de ani de Hipocrate. Adică alimentelor li se confiscă proprietatea de a preveni numeroase boli.

Dan Voiculescu: Sunt premise parlamentare ca, până la 25 martie, Traian Băsescu să fie suspendat

Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, vicepreşedinte al Senatului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că există premise parlamentare ca, până la 25 martie 2011, preşedintele Traian Băsescu să fie suspendat din funcţie. Liderul conservator a afirmat că în Senat, opoziţia mai are nevoie de un un singur vot şi că sunt senatori din actualul arc guvernamental care nu mai acceptă "să fie responsabili pentru dezastrele cuplului Băsescu-Boc". El a adăugat că Uniunea Social-Liberală are obligaţia de a folosi toate mijloacele parlamentare şi constituţionale de care dispune pentru a schimba imediat puterea.

NAŢIONAL

Videanu îi arată pisica lui Boc

În cazul PDL-ului de astăzi, cafteala electorală internă poate însemna un dezastru - lucru corect sesizat de liderii partidului. Recunoscut, de altfel, şi de Adriean Videanu, care a lansat teoria unui viitor lider susţinut de întregul partid: "Eu în continuare contez pe o soluţie negociată în interiorul partidului. Adică cel mai bine plasat în cercetările sociologice, în opţiunile electoratului, care poate să reprezinte o speranţă pentru militanţi şi pentru electorat să fie cel care conduce partidul". La prima vedere, Videanu pledează doar pentru negociere şi ajungerea la un echilibru între taberele interne, fără scandaluri care să dăuneze partidului şi implicit membrilor, din punct de vedere electoral.

PSD, dator la stat

PSD a ajuns dator vândut la RA-APPS pentru cele patru sedii deţinute în Capitală. Deşi situaţia nu este recunoscută la nivel public, cunoscătorii detaliilor financiare ale PSD afirmă sus şi tare că social-democraţii sunt datori cu aproximativ 600.000 de lei chirie - 270.000 pentru sediul central din Kiseleff (foto), 231.800 pentru cel din Atena, 63.000 de lei pentru spaţiul TSD-ului din Bulevardul Unirii şi încă un mezelic de 28.100 pentru sediul PSD Ilfov.

PUTEREA

Cine conduce Uniunea Social Liberală? Voiculescu le-a dat în plic lui Ponta şi lui Antonescu următoarea mişcare: suspendarea preşedintelui în luna martie

Chiar dacă reprezintă cel mai mic partener din cadrul Uniunii Social-Liberale, Dan Voiculescu şi-a asumat public rolul de conducător al alianţei dintre PSD, PNL şi PC. În luna decembrie, conservatorul le-a transmis lui Crin Antonescu şi lui Victor Ponta că trebuie să bată palma până la 31 ianuarie pentru formarea unei alianţe, iar termenul a fost respectat. Voiculescu plusează acum şi le dă o nouă sarcină liderilor PSD şi PNL: suspendarea preşedintelui Traian Băsescu până la 25 martie. Planul nu este nou, liderii USL vorbind deschis despre înlăturarea preşedintelui de la Palatul Cotroceni înainte de expirarea mandatului.

Preşedinţia vrea sânge pe pereţi. Lăzăroiu crede că în PDL e nevoie de "o revoluţie"

Bătălia pentru şefia PDL a început pe bune. Pe lângă atacurile pe care şi le aplică între ei favoriţii la funcţia de preşedinte al partidului, Blaga şi Boc, în ultima vreme a apărut şi trimisul preşedintelui Băsescu, Sebastian Lăzăroiu, care cere revoluţie în PDL. În timp ce se aflau la aceeaşi tribună, la Alba Iulia, Vasile Blaga l-a admonestat pe Emil Boc şi i-a cerut "să nu întindă aţa" în continuare cu măsuri nepopulare. Asta a fost ultima scenă care a trasat foarte clar cine cu cine se va bate pentru şefia partidului. Vasile Blaga şi-a început campania cu atac direct la adversarul său. În timp ce Boc se lăuda cu măsurile economice luate în ultimul an pentru a scoate ţara din criză, Blaga l-a adus cu picioarele pe pământ şi i-a atras atenţia că partidul a scăzut cu aprope 20% în sondaje şi că nu este cazul să mai vină cu alte măsuri dure.

Sediu în buricul târgului. USL şi-a stabilit cartierul general într-un imobil de un milion de euro

Deciziile la vârf ale Uniunii Social-Liberale se vor lua de acum încolo într-un imobil din centrul Bucureştiului, mai exact chiar de lângă Arcul de Triumf. Este vorba despre o clădire care a fost oferită PNL pe vremea când premier era Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit specialiştilor în imobiliare, clădirea valorează aproape un milion de euro. Capii pesedişti şi liberali au ţinut ieri prima lor şedinţă de când s-au luat cu acte. Întâlnirea care a adunat nume grele din ambele partide a avut loc în clădirea situată pe Şoseaua Kiseleff nr. 57, locul ales de pesedişti şi penelişti drept sediu al Uniunii Social- Liberale. În acest imobil, aflat în folosinţa PNL din anul 2007, îşi avea până acum două zile biroul Crin Antonescu. Acum îl are şi Victor Ponta.

ROMÂNIA LIBERĂ

Operaţiunea "SMS din Emirate" : Cum am prins în capcană 118 parlamentari

460 de deputaţi şi senatori s-au trezit, în acelaşi timp, cu un mesaj capcană trimis de un jurnalist RL care se dădea drept un investitor străin ce le propune o afacere. Un sfert din Parlamentul României a picat testul. Experimentul a debutat în urmă cu o săptămână, când cei 460 de parlamentari au primit aproape toţi în acelaşi timp, pe telefonul mobil următorul SMS-capcană: "Bună ziua dle/dnă... Mă numesc Lynn Fischer, sunt reprezentanta în România a unui mari fond de investment din Emirate şi vreau să vă propose o afacerea. Când mă puteţi primi un sfert de ore". (Greşelile de limba română au fost intenţionate, tocmai pentru a da credibilitate demersului.) A urmat o explozie de apeluri, 113 la număr, şi 68 de SMS-uri, în care aleşii încercau să facă tot posibilul să se întâlnească cu mine. În total, un sfert din Legislativul României a fost interesat să facă afaceri cu expeditorul SMS-ului.

Finanţe publice. FMI îşi lasă puiul să zboare: deficitul va fi finanţat doar de pe piaţă. De unde se va împrumuta România?

BNR va lua bani de la FMI doar în cazul unui atac împotriva leului. Pentru 2011 statul are însă nevoie de împrumuturi curente de 4 miliarde euro, dar Trezoreria este la mila investitorilor privaţi. Decizia României de a renunţa la ultima tranşă FMI s-ar putea dovedi un semnal de forţă, dacă pieţele financiare vor considera că ţara s-a însănătoşit fiscal, sau un motiv de panică, dacă in-vestitorii vor considera că adevăratul motiv este nerespectarea angajamentelor luate faţă de FMI. BNR nu are nevoie de banii respectivi, dar continuarea acordului în parametrii iniţiali ar fi fost o garanţie că FMI este mulţumit.

Absurd. Transporturile, CNADNR şi Autoritatea Sanitar-Veterinară nu găsesc soluţii, dar blochează lucrări. Autostrada Arad s-a proptit în sediul Sanepidului

Lucrările, parte a Coridorului IV de transport pan-european care trebuia definitivată în acest an, s-au oprit deoarece statul nu a reuşit să asigure Direcţiei Sanitar-Veterinare un nou sediu. Lucrările de construire a centurii Arad, 12,5 kilometri lungime, nu vor fi definitivate în acest an, după cum se prevede în contractul semnat cu constructorii Porr-FCC, ca urmare a faptului că de doi ani trei instituţii ale statului, nu se înţeleg. Ministerul Transporturilor, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, subordonată primului, şi Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară nu găsesc o soluţie pentru mutarea sediului Direcţiei Sanitar-Veterinare Arad, situată fix pe traseul autostrăzii.

ZIARUL FINANCIAR

Un nou gigant pe piaţa muncii: POSDRU. A făcut 20.000 de noi angajări

Dacă ar fi privit ca o "întreprindere", POSDRU, programul UE pentru resurse umane, este cel mai mare nou angajator: 20.000 de oameni care predau, 500 de milioane de euro plăţi pentru salarii. Silvia Suciu (50 de ani), Florentina Baciu (48 de ani), Sorin Morega (47 de ani), Adelin Niculae (23 de ani) şi Ana I. (56 de ani) erau ieri dimineaţă într-o sală la etajul II în complexul de birouri Cotroceni Business Center, atenţi la ce le spunea Ruxandra Grou despre cum să deschidă sau să închidă un calculator. Ei sunt şomeri de anul trecut, dar nu au reuşit încă să se angajeze şi de aceea au venit la un curs gratuit, plătit din bani europeni. La fel ca ei mai sunt în acest moment în ţară alţi 15.000 - 30.000 de şomeri, femei, tineri absolvenţi de facultate sau doctoranzi, care merg în fiecare zi la cursuri gratuite, finanţate din fonduri europene, pentru a-şi îmbunătăţi sau pentru a-şi certifica anumite competenţe.

Gaura dată de chiriaşii neînregistraţi la Fisc: 30 mil. euro

Pe segmentul mediu, consultanţii apreciază că maximum o treime din locuinţele închiriate au contract înregistrat la autorităţile fiscale. Pentru veniturile din închirierea imobilelor se plăteşte un impozit pe venit de 16%, care poate fi redus la 12% pentru proprietarii cu mai puţin de cinci contracte de închiriere, care pot beneficia de o deducere de la plata impozitului pentru 25% din suma încasată, în contul cheltuielilor pentru întreţinerea bunului. Din datele oferite de ANAF reiese că aproape 63.000 de bucureşteni persoane fizice au contracte de închiriere pentru aproape 84.000 de bunuri imobile (apartamente, spaţii comerciale, terenuri sau alt gen de clădiri) pentru care au încasat în 2010 venituri brute de 304 milioane de euro, circa 300 de euro lunar per imobil

O tonă de huilă extrasă costă 75 de euro, dar este vândută cu 53 de euro. Cum mai poate continua afacerea CNH?

Costul de producţie al huilei din Valea Jiului este cu 40% mai mare comparativ cu preţul de vânzare către termocentrale. Cei aproape 9.000 de oameni ai Companiei Naţionale a Huilei duc în spate prin cărbunele pe care-l scot două termocentrale ineficiente, despre care specialiştii spun că se pot închide fără probleme pentru sistem chiar mâine. Costul social este însă prea mare, cred autorităţile. Care sunt soluţiile pentru ca miliarde de dolari să nu mai fie îngropate în adâncuri, la fel ca în ultimii 20 de ani?

Când sunt arestaţi 53 de vameşi şi poliţişti de frontieră înseamnă eşecul unui întreg sistem. Cine răspunde dintre şefii de la Bucureşti?

În scandalul privind vameşii şi poliţiştii de frontieră corupţi de la Vama Siret (cei 53 de poliţişti şi vameşi arestaţi sau reţinuţi săptămâna trecută) nu a căzut niciun nume greu din poliţia de frontieră sau din Autoritatea Vămilor. Problema care se pune este însă tocmai cea a responsabilităţii. Pentru că lucrurile stau aşa: se poate lua mită în mod generalizat, de către zeci de persoane şi în valoare de sute de mii de euro fără ca şefii vameşilor sau a poliţiei de frontieră să ştie?

Cum a ajuns BNR să nu mai vrea bani de la FMI în rezerva valutară

Banca Naţională are o rezervă valutară care acoperă aproape dublul datoriei externe pe termen scurt, putând fi considerată excesivă comparativ cu rezerva altor bănci centrale din regiune, după ce în ultimii doi ani a primit aproape 10 mld. euro de la FMI printr-un acord de finan­ţa­re încheiat tocmai din teama că rezerva nu ar fi sufici­entă pentru acoperirea datoriei în cazul unui şoc extern. Rezerva a devenit atât de mare încât, dintr-o dată, BNR a hotărât că nu mai vrea bani de la FMI şi astfel România a renunţat la ultima tranşă de 1 mld. euro din acordul de împrumut. Adică împrumutul angajat s-a dovedit mai mare decât era nevoie, mai ales că 2,5 mld. euro s-au dus direct la buget în loc să fi ajuns tot în rezerva BNR. Numai că tot BNR va trebui să dea înapoi banii luaţi cu împrumut de la FMI.

Actele adiţionale pot fi rupte doar cu acordul clienţilor, spune Curtea Constituţională

Bancherii trebuie să aibă acceptul clienţilor pentru a putea renunţa la actele adiţionale create pe baza Ordonanţei 50, privind transparentizarea condiţiilor de cost la creditele de retail, chiar dacă acestea nu au fost semnate de către debitori şi au fost considerate acceptate tacit, precizează judecătorii Curţii Constituţionale în decizia referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a Legii 288/2010 pentru transpunerea Ordonanţei 50, publicată pe 31 ianuarie în Monitorul Oficial. În aceste condiţii, mesajul bancherilor privind acordarea posibilităţii de a alege pentru clienţii lor este sub semnul întrebării.

Franţa şi Germania vor impozit unic pe profit în UE

Propunerea făcută de Franţa şi Germania cu privire la introducerea unui sistem unic de impozitare a companiilor nu este pe placul multinaţionalelor pentru că ar putea duce la creşterea costurilor, potrivit unui raport al unor grupuri de business din Irlanda, ţara cu unul dintre cele mai reduse impozite pe profit din UE (12,5%), scrie Financial Times. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy au propus la summit-ul european de la finalul săptămânii trecute crearea unei baze comune de impozitare a sectorului corporatist ca parte a controversatului plan pentru o cooperare economică mai strânsă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb