REVISTA PRESEI - 08.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 8 iulie 2010

ADEVĂRUL

Mineriada funciară a lui Răzvan Theodorescu

Pe vremea când era ministru al Culturii şi senator PSD de Iaşi, academicianul a pus mâna pe o moşie de 50 de hectare, moştenire de la bunic, "uitând" de sora lui cu drepturi egale pe terenul respectiv. Răzvan Theodorescu a cerut şi a primit 500.000 de metri pătraţi de pământ în comuna Ruginoasa, judeţul Iaşi, fără să menţioneze că mai există şi alţi moştenitori de drept. Este vorba despre fosta moşie Moruzzi din Ruginoasa, judeţul Iaşi, de 150 de hectare, cumpărată în 1922 de către Mihail Theodorescu.

"Doamna doctor, vă rog, mai tăiaţi-mi din reţetă!"

Noul sistem de compensare a medicamentelor îi obligă pe bolnavi să renunţe la unele tratamente ca să mai rămână cu ceva bani pentru mâncare şi diverse facturi. Reporterii "Adevărul" au însoţit câţiva pacienţi la medic, după reţete, apoi la farmacie, să vadă cât îi costă acum tratamentele.

Legea ANI, resuscitată la Camera Deputaţilor

Democrat-liberalii vor să întoarcă Legea ANI în Parlament, deşi aceasta şi-a încheiat traseul legislativ. PSD se opune, în timp ce în UDMR şi PNL sunt păreri împărţite. Dacă propunerea ar fi acceptată, Legislativul ar urma să rediscute reînfiinţarea comisiilor pentru cercetarea averilor. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a convocat Biroul Permanent pentru a lua o decizie cu privire la rediscutarea

Legii ANI, cu toate că aleşii au intrat în vacanţă parlamentară.

Afacerea Bettencourt îl face KO pe Sarkozy

Presa din Hexagon îl somează pe şeful statului să clarifice public acuzaţiile aduse de fosta contabilă de la L"Oréal. Pentru ziariştii francezi, afacerea Bettencourt-Woerth s-a transformat deja în afacerea Bettencourt-Sarkozy, riscând să provoace o criză a regimului. Scandalul de proporţii iscat în jurul dezvăluirilor fostei angajate a  Lilianei Bettencourt, Claire Thibout, îl pune pe preşedintele Franţei într-o postură mai mult decât delicată.

Industria iese din criză, construcţiile se afundă

În primele cinci luni din acest an, afacerile industriaşilor au crescut cu 9%,iar comenzile au avansat cu peste 21%. Constructorii au avut minusuri de aproape 20%. În timp ce sectorul de construcţii nu-şi mai revine din cădere, în industrie cresc atât vânzările, cât şi cererea de mărfuri. Explicaţia vine de pe pieţele externe. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în perioada ianuarie-mai 2010, cu 19,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, potrivit datelor anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică.

Putin nu mai vrea credite în dolari

Pentru a încuraja tranzacţiile în moneda naţională, guvernul  rus va acorda facilităţi suplimentare companiilor care se împrumută în ruble. Prin această măsură, oficialii vor să reducă ponderea împrumuturilor în valută la jumătate, de la 42% la 20% din totalul creditelor corporative. Rusia, care trece prin cea mai gravă criză economică de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, şi-a înrăutăţit situaţia apelând la împrumuturi internaţionale.

CURENTUL

Syda le-a luat minţile lui Vîntu şi Patriciu

Bărbaţi adevăraţi, mogulii Vîntu şi Patriciu au abandonat lupta cu Traian Băsescu şi au trecut la femeile din familia prezidenţială, făcându-şi probabil socoteala că şeful statului e mai vulnerabil când vine vorba de fetele lui. Aflaţi în criză de idei, Vîntu şi Patriciu au ordonat sclavilor lor de pe plantaţiile propagandistice să pună tunurile din nou pe mezina preşedintelui, Elena Băsescu. Prima salvă a fost trasă de howitzerul Academia Caţavencu, copilul de suflet al lui Vîntu.

Băsescu: Şantajul ziariştilor la şeful ANI - o vulnerabilitate la siguranţa naţională

Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, la RRA, că îşi menţine punctul de vedere privind introducerea campaniilor de presă printre vulnerabilităţile enumerate în Strategia Naţională de Apărare şi a dat ca exemplu materialele referitoare la implicarea familiei sale în trafic de armament. "Este o vulnerabilitate. Pot da diverse exemple. Unul este chiar legat de o problemă pe care chiar eu am avut-o. Nu pun presa în cauză ca vulnerabilitate, ci campaniile incorecte."

Voiculescu trâmbiţează sabotarea economiei României

Din seria cu ce ne mai minte Felix, acesta a anunţat marţi seara, la televiziunea noului său prieten mogul - Sorin Ovidiu Vîntu - ca toate firmele care au reuşit să supravieţuiască şi care îşi plătesc contribuţiile la stat să facă un front comun şi să intre într-o grevă fiscală în care să nu îşi plătească taxele o perioadă de timp. "Ar trebui ca toţi întreprinzătorii care au reuşit să supravieţuiască, ar trebui să gândim o grevă fiscală. Adică nimeni din România, timp de o lună, să nu plătească taxele", a declarat Dan Voiculescu la iRealitatea TV.

Redute de Tia Şerbănescu

"Galaţiul nu va cădea" a declarat preşedintele Băsescu precizând că inundarea oraşului "ar fi o ruşine pentru noi toţi şi un semn al neputinţei" dar că, potrivit calculelor sale, nu vor fi inundaţii. Să sperăm că digul de la Galaţi va rezista la viitură: are 1,5 m înălţime şi e dublat de un dig metalic modular montat în linia a doua. Acum, dacă tot observa ironic preşedintele că "toată lumea se pricepe la diguri", de ce nu s-or face diguri metalice mobile, zdravene şi înalte, care să se monteze oriunde e nevoie? Iarna le-am putea folosi apărând autostrada de nămeţi, vara le putem muta unde e pericol.

Majorarea TVA - o greşeală

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la RRA, că speră ca, de la 1 ianuarie, Guvernul să nu majoreze din nou TVA, fără să fi impozitat toate veniturile, inclusiv pensiile. "Mi-am asumat tot oprobiul anunţului cu reducerea pensiilor. Exista şi altă variantă: impozitarea pensiilor, cota unică introdusă la pensii. Cred că suntem într-un clişeu. Eu nu spun că pensionarii au venituri suficiente, dar, privind pe statisticile oficiale din 2007, sărăcia la nivelul pensionarilor este de 15,7%, iar în zona celor tineri este de 37%. Cred că a venit timpul să ieşim din clişee şi din poveşti", a declarat Băsescu.

CURIERUL NAŢIONAL

Firmele, obligate să-şi păzească sărăcia

Parlamentul României a adoptat pe 9 martie 2010 Legea 40/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, însă în lipsa Normelor Metodologice această lege prezintă numeroase neclarităţi, care dau mari bătăi de cap firmelor. Astfel, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România atrage atenţia că prevederile Legii 40/2010 pentru modificarea Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor şi protecţia persoanelor încarcă în mod nejustificat factura agenţilor economici, obligându-i la plata unor sume imense pentru pază şi protecţie. Buticul de la colţ este practic obligat să aibă planul de transport valori pentru orice, indiferent de valoarea şi marfa transportată

Erste: Bursa din România a avut în T2 cea mai slabă performanţă din ECE

Bursa din România a avut în trimestrul al doilea cea mai slabă performanţă în rândul pieţelor de capital din Europa Centrală şi de Est (ECE), care au avut în ansamblu o evoluţie dezamăgitoare din cauza încrederii scăzute a investitorilor, potrivit unui raport al Erste Group citat de Mediafax. Erste a precizat, totodată, că rezultatele pe ansamblul regiunii Europa de Sud-Est au fost afectate în special de evoluţia negativă a Bursei din România, piaţă care nu a confirmat aşteptările

Poliţiştii au confiscat 10 milioane de pachete de ţigări, în primele şase luni

Poliţiştii şi jandarmii au confiscat în primele şase luni ale acestui an aproape 10 milioane de pachete de ţigări, informează un comunicat emis, ieri, de Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), în care se precizează că nu mai puţin de 2.092 de persoane sunt cercetate pentru contrabandă. Potrivit MAI, în procente, cantitatea de ţigarete confiscată reprezintă 76% din totalul celor confiscate pe parcursul anului 2009 (240.060.638 de ţigări - aproximativ 12.003.031 de pachete).

Băsescu: Impozitaţi toate veniturile!

""Nu cred că există în România venit care nu trebuie impozitat"". Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri la postul public de radio că nu este un susţinător al creşterii TVA, opinând că această soluţie adoptată de Guvern nu rezolvă problemele României nici măcar pe termen mediu, ba mai mult, erodează veniturile pensionarilor. "O spun acum public prima dată după ce a luat Guvernul decizia, nu sunt un susţinător al creşterii TVA. În opinia mea a fost o greşeală pentru că nu a operat exact acolo unde este cancerul în buget. Avem două zone cancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din bugetul de stat şi procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului de stat pe care le utilizăm în zona socială", a declarat şeful statului, legat de măsura

Transporturile ne pun taxă pe autostradă

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a afirmat ieri în timp ce se afla într-o vizită la Calafat, că, începând din vara anului viitor vom plăti o taxă de autostradă "modică", de 3 sau 4 euro pe fiecare sută de kilometri, banii urmând să fie destinaţi exclusiv întreţinerii.

Precizând că măsura va fi luată la cerinţa Comisiei Europene, care doreşte să se asigure că, după ce au fost construite cu fonduri europene, autostrăzile din România vor fi şi întreţinute ca alte artere din Uniunea Europeană, Berceanu a anunţat că, în prezent, se întocmesc "nişte calcule, un studiu", care va fi trimis Comisiei Europene.

EVENIMENTUL ZILEI

Cine caută resursele din Marea Neagră

Patru zone petroliere câştigate la Haga au fost concesionate. Două dintre perimetrele din Marea Neagră câştigate de România în urma deciziei de anul trecut a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga vor fi căutate de ţiţei şi gaze de ruşii de la Lukoil împreună cu o companie americană implicată într-un scandal politic la Kiev. Exploratorilor străini li se alătură, pentru alte două perimetre, o companie românească patronată de un fost administrator la două firme asociate lui Sorin Ovidiu Vîntu, Gabriel Comanesu.

Soluţii pentru reducerea ratelor la bănci

Bancherii le recomandă debitorilor cu dificultăţi de rambursare a ratelor să vină să discute cu ei. Pentru a evita situaţii neplăcute, precum executarea silită a bunurilor, inclusiv a locuinţei, ca urmare a neplăţii ratelor la credite, aveţi la îndemână mai multe soluţii. Printre acestea se numără: reeşalonarea, refinanţarea sau obţinerea unei perioade de graţie. Oricare dintre propuneri are avantaje şi dezavantaje.

Băsescu a dat cu TVA-ul în guvernul Boc

Preşedintele s-a distanţat de creşterea taxei pe valoarea adăugată la 24%, considerând că este o greşeală. Alternativa: impozitarea tuturor pensiilor. Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat nemulţumit de decizia creşterii TVA la 24%, afirmând că alternativa ar fi fost impozitarea pensiilor.

Onoarea sovietică, spălată de Moscova cu vin moldovenesc

Oficialii de la Moscova au anunţat, marţi, că mai multe transporturi totalizând 170.000 de sticle de vin moldovenesc au fost oprite de la vânzare pe piaţa rusească din cauza calităţii necorespunzătoare, potrivit Reuters. Măsura vine la puţin timp după ce preşedintele moldovean interimar, Mihai Ghimpu, a iritat Moscova prin semnarea unui decret ce proclamă ziua de 28 iunie drept "Zi a ocupaţiei sovietice".

Cât costă un an de studenţie

Preţul studenţiei poate fi unul decent dacă pretenţiile sunt mici şi facultatea aleasă necostisitoare, însă extrem de piperat pentru cei care doresc condiţii, servicii şi distracţii de lux. Un calcul amănunţit arată că, adunând banii necesari transportului, studiului, întreţinerii personale şi distracţiei, se ajunge la o sumă anuală de 3.700 de lei. Iar aici nu se ţine cont de cazare sau taxe de studiu. Pentru tinerii care se cazează în cămin şi plătesc taxe, costurile se dublează, iar cei ce stau cu chirie vor ajunge la cheltuieli de 15.000 de lei.

FINANCIARUL

Dezinformare sau minciună? Pentru digul de la Săuceşti s-au acordat deja 5 mld. lei vechi

Presedintele tarii i-a facut mincinosi pe satenii care i s-au plans de lucrarile la stavilar, spunand ca acestea nu exista. Insa de fiecare data cand a fost inundat, Saucestiul a primit bani de la guvern pentru refacerea digului.

Într-un an, dobânzile la depozite au fost înjumătăţite

Valoarea medie a randamentelor revine la nivelurile anterioare declansarii crizei. Dobanzile pentru economiile populatiei si companiilor constituite in banci se mentin pe trend de scadere, in luna mai 2010 inregistrand o diminuare cu 50% fata de valoarea inregistrata in luna similara a anului precedent. Pentru populatie, cele mai bune dobanzi s-au obtinut pentru depozitele in lei cu maturitati cuprinse intre 3 si 6 luni si pentru cele in euro cu scadente mai mari de 6 luni.

-Creditele în lei, în continuare mai scumpe decât cele în valută

Bancile au inregistrat pierderi anul trecut din creditarea in devize straine. Costul mediu al unui imprumut in lei ramane superior unuia in valuta, diferenta dintre cele doua tipuri de finantari adancindu-se la 12,7% in 2009 fata de 8,9% in 2008. Cu toate acestea, sistemul bancar romanesc, la nivel agregat, a inregistrat pierderi din activitatea de creditare in valuta, dar, in contrapartida, bancile au castigat pe com­ponenta in moneda nationala, acordarea unei finantari in lei generand o marja de profit, in medie, de 2,3%.

China elimină aurul din rezervele sale valutare

Aurul nu va mai reprezenta o prio­ritate pentru investitiile chineze si pen­tru uriasele rezerve de schimb ale statului, au anuntat surse oficiale de la Beijing, precizand ca metalul galben a oferit prea putine avantaje in ultimii 30 de ani si ca, desi aurul ofera protectie impotriva inflatiei, acest rol poate fi jucat si de alte active. Potrivit cifrelor gu­ver­namentale, rezervele Chi­nei dispun de 1.054 de tone de aur, cele va­lu­ta­re ri­di­can­du-se, la sfarsitul lunii mar­tie, la cifra-record de 2.447 mld. $.

Fondul de salarii al Administraţiei americane se ridică la aproape 39 mil. $

In 2009, presedintele Barack Obama nu a acceptat o majorare de salarii pen­tru angajatii Administratiei sale si nici pentru membrii Cabinetului sau. Po­tri­vit ultimei liste de salarii postate de Casa Alba pe site-ul sau, fondul anual destinat re­mu­ne­ra­rii celor 469 de salariati ai ins­ti­tutiei (mai pu­tin cu 17 comparativ cu 2009) se ridica la 38,769 mil. $.

De pe lista lip­ses­te pre­se­dintele Oba­ma, al ca­rui salariu de 400.000 $ pe an este sta­bi­lit de Congres. La Casa Alba salariile variaza de la 21.000 $ pe an la 180.000 $. 23 de co­la­bo­ratori apropiati ai liderului american sunt cel mai bine remunerati angajati ai Admi­nis­tratiei, primind 172.200 $ pe an.

GÂNDUL

Videanu: analizăm reducerea cotei unice la 10%. Boc: să lăsăm scenarita

În cadrul şedinţei de luni a Biroului Permanent Naţional al PDL, liderii partidului au discutat despre posibilitatea micşorării cotei unice de la 16% la 10%, concluzia fiind că se va face o analiză în Guvern pentru a stabili oportunitatea acestei măsuri. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a confirmat, marţi,că există această intenţie. Câteva ore mai târziu, cu ocazia unei conferinţe de presă privind situaţia din zonele inundate, premierul Emil Boc a negat existenţa unei astfel de analize şi chiar a discuţiilor în acest sens.

Bomba cu efect întârziat: Macovei ii cere lui Boc să-i demită în cinci zile pe miniştrii care-şi ascund averile

In timp ce noua lege ANI starneste dispute in Parlament, eurodeputatul PDL, Monica Macovei isi acuza partidul de rea -vointa si ii cere lui Boc excluderea ministrilor care nu Si-au reactualizat declaratia de avere.

JURNALUL NAŢIONAL

La complexurile energetice şi ciorba s-a făcut portocalie

Abonaţii de partid ronţăie din banii ministerului lui Videanu. Partidul Democrat Liberal din Gorj ştie să-şi răsplătească oamenii care în campaniile electorale au contribuit financiar. Oamenii de afaceri cu adeziuni în partidul guvernamental sau susţinători ai acestuia câştigă toate licitaţiile de la Complexurile Energetice şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Băsescu: Pensionarii = cancer la buget

În calitatea sa de "mogul" al presei de stat, Traian Băsescu a inaugurat ieri noul format prezidenţial al radioului pu­blic, înainte ca astăzi să îl inaugureze şi pe noul director al TVR, Andi Lăzescu, printr-un interviu anunţat cu surle şi trâmbiţe. Preşedintele Traian Băsescu i-a identificat ieri pe pensionari cu una din "zonele cancerigene" ale bugetului de stat. Şeful statului a găsit şi "soluţia de vindecare": de la 1 ianuarie să fie impozitate toate veniturile, inclusiv pensiile mici.

Cotele Dunării au scăzut

La Galaţi, nivelul maxim este aşteptat sâmbătă, 10 iulie. Autorităţile gălăţene au primit ieri o gură de oxigen după ce apele Dunării au înregistrat o scădere a cotei. În ul­ti­mele 24 de ore, Dunărea a scăzut cu 5 cm, dar cota maximă este progno­zată pentru sâmbătă, 10 iulie, când este aşteptat un nivel de 682 cm. Au­to­rităţile locale au dispus consoli­da­rea digului de apărare a oraşului, dig terminat în 36 de ore, aşa cum s-a preconizat.

Opozanţii "Roşia Montană" pierd pe toate fronturile

RMGC are deja de partea sa Comisia Europeană. Mâine, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti vor trebui să se pronunţe cu privire la cererea formulată de Greenpeace şi Centrul de Resurse Juridice (CRJ) pentru suspendarea certifica­tului de urbanism, obţinut recent de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC).

ROMÂNIA LIBERĂ

Tribunalul: Diaconescu, liderul unei grupări de crimă organizată

Judecătorii l-au eliberat din arest pe patronul OTV deoarece procurorul nu a încadrat corect fapta acestuia. Tribunalul Bucureşti susţine că patronul OTV trebuia inculpat pentru o faptă mult mai gravă decât şantajul, iar procurorul DNA care a instrumentat dosarul ar fi trebuit să pună în mişcare acţiunea penală pentru infracţiunea de constituire a unui grup de criminalitate organizată. Instanţa a motivat că existau indicii suficiente care susţineau această acuzaţie. Şi totuşi, l-au eliberat.

Basarabia, soluţia germană

România începe mâine, o dată cu deschiderea celor două noi consulate din Basarabia, o nouă etapă în politica sa externă. Consulatele de la Bălţi şi Cahul marchează în mod direct interesul Bu­cureştiului de a acorda într-un ritm mai alert paşa­poarte româneşti cetăţenilor moldoveni care preferă spaţiul european influenţei ruseşti. Moscova se teme, aşa cum scria nu demult Nezavisimaia Gazeta, că în acest fel Republica Moldova va intra în UE "pe uşa din spate".

Băsescu - Boc: divorţ economic

Preşedintele Băsescu se distanţează de Cabinetul Boc. El critică majorarea TVA ca alternativă la impozitarea tuturor pensiilor şi respinge categoric un nou acord cu FMI. Nemulţumit de atacarea la Curtea Con-stituţională a legilor de austeritate pe care Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în Parlament, Traian Băsescu a declarat într-un interviu la postul public de radio că majorarea de la 19% la 25% a TVA nu este o soluţie nici măcar pe termen mediu.

 

De frica ruşilor, Siretul şi Prutul au rămas neamenajate

Interviu cu Răzvan Murgeanu, Secretar de Stat la Ministerul Dezvoltării. Ro­mânia nu are o strategie clară pentru evitarea inundaţiilor dramatice şi nici planuri clare de amenajare a râurilor care devin pe­ri­cu­loase atunci când pre­ci­pi­ta­ţiile depăşesc aşteptările. Din acest punct de vedere, cele mai periculoase sunt Siretul şi Prutul, fiindc­ă înainte de 1989 regimul comunist se temea să facă investiţii în apropierea graniţei cu URSS. Secretarul de stat Murgeanu ne-a mai declarat că există mari concerne din Olanda, Grecia şi Turcia interesate să con­cesio­neze Canalul Dunăre-Bucureşti.

 

ZIARUL FINANCIAR

Baronul cafelei din Austria cumpără din nou Kandia, dar la un preţ de cinci ori mai mic

Julius Meinl a plătit mai puţin de 20 de milioane de euro pe ciocolata Kandia, afacerea pe care a vândut-o către gigantul britanic Cadbury în vara anului 2007 pentru 100 de milioane de euro. Grupul american Kraft a anunţat ieri vânzarea afacerii Kandia din România către fondul de investiţii Oryxa Capital, fără a da detalii despre cine se află în spatele fondului şi nici despre valoarea tranzacţiei. Scoasă în urmă cu jumătate an la vânzare de grupul britanic Cadbury, cumpărat între timp de Kraft, Kandia a avut opt pretendenţi printre care s-au numărat numele mari ale industriei de dulciuri precum Nestlé, Ulker şi Ritter Sport.

Cel mai mare "proiect imobiliar": apartamentele de pe Bulevardul Victoria Socialismului fac un miliard de euro

Cele aproximativ 6.000 de apartamente situate pe Bulevardul Unirii din Bucureşti, între Palatul Parlamentului şi Piaţa Alba Iulia, au o valoare de piaţă de circa 1 miliard de euro, acesta putând fi considerat cel mai mare proiect imobiliar realizat vreodată în România, mai ales dacă este luată în calcul şi investiţia în Casa Poporului. Construirea proiectului a durat mai bine de zece ani, scopul urmărit de Nicolae Ceauşescu fiind acela de a asigura locuinţe de serviciu oamenilor politici care urma să lucreze în Casa Poporului.

Băncile străine se întâlnesc din nou cu FMI şi BNR pentru a discuta despre expunerea pe România

Şefii celor nouă bănci străine care şi-au luat angajamentul în primăvara trecută de a menţine expunerile pe piaţa românească se vor întâlni pe 22 iulie la Bruxelles cu reprezentanţii BNR şi ai Fondului Monetar Internaţional pentru evaluarea semestrială a acordului. Întâlnirea se anunţă calmă, în condiţiile în care, cel puţin până acum, grupurile străine şi-au respectat angajamentul şi nimeni nu a cerut permisiunea de a reduce consistent expunerea.

Banca Mondială: România stă bine, străinii pot înfiinţa aici SRL-uri în doar 11 zile

Investitorii străini pot înfiinţa o societate cu răspundere limitată (SRL) pe piaţa locală în 11 zile, procesul respectiv necesitând doar şapte etape, ceea ce plasează România pe locul doi în lume, după Slovacia, în ceea ce priveşte uşurinţa cu care se înfiinţează o societate cu capital străin, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale (BM). Străinii pot înfiinţa companii pe piaţa românească mai repede decât în alte ţări din regiune, având în vedere că în Bulgaria aceştia trebuie să aştepte 20 de zile, în Cehia 18 zile şi în Polonia 33 de zile. În Bulgaria însă este nevoie de doar cinci proceduri pentru înfiinţarea unei companii străine.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb