REVISTA PRESEI 08.08.2015

Willy Homner
Revista Presei / 8 august 2015

ADEVARUL

Tragedia angajaţilor de la Combinatul de Apă Grea aflaţi în greva foamei

De trei zile, cinci angajaţi de la Combinatul de Apă Grea din Halânga au intrat în greva foamei fiindcă nu şi-au primit salariile pe ultimele două luni. Oamenii au ajuns în prajul disperării fiindcă nu au cu să achite ratele la bănci şi facturile curente. Gheorghe Gheaţă este unul din protestatari. De când se ştie lucrează în Combinatul de Apă Grea şi nu se poate împăca cu ideea că acest colos industrial îşi va închide porţile în câteva luni. Avea 18 ani când pe 27 iunie 1992 semna condica de prezenţă în prima sa zi de muncă în combinat, ca mecanic întreţinere. Acum, se gândeşte cu groază că la vârsta de 42 de ani nimeni nu-l va mai angaja. "Vreau să muncesc în ţara mea, nu să mă duc slugă la alţii, iar cei care au furat regia asta să plătească, au vile, au piscine, au iahturi, să plătească. Stăm şi ne uităm unii la alţii că nu ne bagă nimeni în seamă. Nu am luat salariul din mai, am doi copii, vine şcoala, nu am bani nici de mâncare", spune Gheorghe Gheaţă.

TOPUL profesiilor in care lefurile au crescut si cu 30% in ultimele 12 luni

Bancherii, petroliştii si programatorii IT s-au dovedit inspiraţi atunci când si-au ales meseriile. In aceste domenii, salariile medii nete se apropie sau chiar depăşesc 1000 de euro lunar potrivit datelor publicate in aceasta săptămâna de Institutul National de Statistica. Mai mult, exista si domenii in care lefurile au urcat in ultimele 12 luni cu peste 30 de procente. Per total însă creşterea salariilor este de peste 7% la nivel naţional. Iar aceasta majorare se suprapune cu multe ieftiniri. Mai mult exista si domenii in care lefurile au urcat in ultimele 12 luni cu peste 30 de procente. Per total însă creşterea salariilor este de peste 7% la nivel naţional. Iar aceasta majorare se suprapune cu multe ieftiniri. La jumătatea anului topul salariilor este următorul: petroliştii sunt pe primul loc cu un salariu mediu de 5000 de lei pe luna. Urmaţi de programatorii IT, cu 4300 de lei si bancheri, cu 4100 de lei.

Secretul istoric antisemit al Răscoalei de la 1907

Documente rămase de la începutul secolului al XX-lea scot la iveală lucruri mai puţin cunoscute despre marea Răscoală din 1907. Istoriografia românească consemnează data de 21 februarie 1907 ca moment de debut al ultimei mari răscoale ţărăneşti din Europa. Flacăra revoltei, aşa cum prezintă şi manualele şcolare, a fost aprinsă în actualul oraş Flămânzi, situat la 25 de kilometri de municipiul Botoşani. "Răscoala de la 1907, din judeţul Botoşani, aşa cum o arată documentele vremii, a fost una antievreiască. Nu aveau nimic cu Guvernul sau cu boierii pământeni. Au fost moşii ale boierilor români apărate de răsculaţi. Revolta a fost îndreptată împotriva arendaşilor evrei", spune istoricul Ştefan Cervatiuc. De altfel, toate rapoartele arată că doar proprietăţile aredaşilor evrei au fost devastate de ţărani, iar în oraşe, unde de fapt au fost cele mai puternice revolte, "mahalagiii" au devastat toate prăvăliile evreieşti şi erau cât pe ce să-i linşeze pe cămătarii şi negustorii evrei.

Liderul unui clan de romi: "Ţiganii cerşesc şi se umilesc şi când vin acasă nu au voie să se fălească şi ei!?"

Declaraţia de război făcută de autorităţile din Timişoara romilor care organizează petreceri cu încălcarea legii a fost pusă în practică la începutul acestei săptămâni. Cu ocazia unei petreceri organizate în centrul Timişoarei, mai multe maşini foarte scumpe au fost parcate pe spaţiul verde, pe trotuar sau în alte locuri în care staţionarea este interzisă. Acţiunea fermă a Poliţiei Locale nu le-a picat bine petrecăreţilor, iar unul din cei mai vocali a fost Titus Ion, liderul unui clan de romi din Lugoj pe care şeful Poliţiei Locale l-a şi ameninţat, potrivit pressalert.ro, cu expresia "vezi că te iau de nici nu şti cum". Titus Ion, cunoscut în Lugoj ca Ghiţă Ţiganu, a reacţionat dur după acţiunea Poliţiei Locale, susţinând că autorităţile din Timişoara au comis un abuz. Liderul clanului de romi a adus aminte, în revolta sa, şi de "Holocaus", unde au avut de suferit "ţiganii şi jidanii".

"Nu mai am, gata!" Dezvăluiri incendiare: Becali nu-şi imagina niciodată că va ajunge aici

"In acest moment, nu mai am nici 20 de milioane de euro! Decât sa pierd banii cu Steaua, mai bine le las moştenire fetelor mele" - spunea Gigi Becali la Sport.ro, imediat după eliminarea suferita de Steaua in fata lui Partizan. Eliminarea Stelei din Turul III al Ligii Campionilor a scos la iveala problemele financiare cu care se confrunta patronul Gigi Becali, însuşi acesta recunoscând faptul ca nu mai poate investi in fotbal aşa cum o făcea in trecut. După ce a mai făcut o declaraţie bizara, ba chiar şocanta pentru unii, spunând ca s-a gândit nu doar o data sa bage clubul in insolventa, Gigi Becali a recunoscut ca ratarea calificării Stelei măcar in Play Off-ul Ligii Campionilor îl afectează serios pe plan financiar. Steaua a înregistrat profituri de 4,9 milioane de euro in 2014 si de 13,3 milioane de euro in 2013. Echipa mai poate obţine bani buni si in acest an, chiar daca a ieşit din Liga Campionilor. O calificare in grupele Europa League ar aduce încasări "decente" pentru Becali, precum si şansa de a vinde noi jucători in străinătate.

Cel mai mare investitor în centre comerciale din România şi ce planuri are pentru 2015

Cu o creştere accelerată în 2015, segmentul dezvoltării de mall-uri din România este dominat categoric de fondul sud-african de investiţii NEPI. Sud-africanii de la NEPI au în acest moment în portofoliu Mall Promenada, Vulcan Value Center, Mega Mall, Ploieşti Shopping City, Brăila Mall, Galaţi Shopping City, Shopping City Târgu-Jiu. Până la finele anului, aria totală ocupată de mall-uri şi alte mari centre comerciale din România ar putea ajunge la trei milioane de metri pătraţi, din care un milion doar în Bucureşti, estimează analiştii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox. Prima jumătate a lui 2015 a adus două mari proiecte pe zona marilor centra comerciale - Immochan, divizia imobiliară a grupului Auchan, a deschis în această primăvară, la Braşov, parcul comercial Coresi, cel mai mare din oraş, în vreme ce fondul de investiţii sud-african NEPI (New Europe Property Investments) a inaugurat în Capitală Mega Mall, dezvoltat pe locul fostei uzine Electroaparataj.

Parlamentari cu probleme penale: aleşii care au intrat în colimatorul Justiţiei, din 2012 până astăzi

Din cei 588 de parlamentari aleşi în 2012, Parlamentul numără astăzi 554 de aleşi, din care patru senatori şi 13 deputaţi au fost deja condamnaţi definitiv, alţi 12 aleşi au fost condamnaţi în primă instanţă, 22 de parlamentari sunt trimişi în judecată, iar 36 de parlamentari sunt urmăriţi penal, asta fără a lua în calcul numărul celor care au fost declaraţi incompatibili de ANI. În prezent, cinci foşti parlamentari au câte o condamnare cu executare la activ: fostul senator PC Dan Voiculescu, fostul deputat PC Gheorghe Coman, fostul senator PPDD Antonie Solomon, fostul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, fostul deputat PNL Gigi Becali, respectiv fostul senator PNL Sorin Roşca Stănescu.

UE investeşte 75 de milioane de euro în regiunile de frontieră dintre România şi Serbia pentru protecţia mediului

Noul program transfrontalier Interreg-IPA, adoptat astăzi de Comisia Europeană, vizează protejarea mediului în regiunile de frontieră dintre România şi Serbia. Zona vizată de program se află în centrul macroregiunii europene a Dunării. Bazinul Dunării acoperă mai mult de jumătate din frontiera dintre cele două ţări. Programul se va axa pe dezvoltarea unor infrastructuri de transport transfrontalier eficiente şi ecologice. În plus, acesta va oferi cetăţenilor oportunităţi de ocupare a forţei de muncă, îmbunătăţirea asistenţei medicale şi un acces sporit la învăţământul terţiar.

Afaceri cu livadă de migdali: produci ieftin şi vinzi scump o marfă foarte apreciată pe piaţă

Migdalii, ale căror fructe sunt atât de apreciate în industria dulciurilor, cresc peste tot prin curţile oamenilor, la fel cum în alte zone cresc prunii sau merii. Iată câteva coordonate ale unei afaceri cu livada de migdali. Intrarea pe rod este precoce. Primele fructe apar în primii 2-3 ani de la plantare, cu un maximum de producţie în anii 8-10. Potenţialul productiv este mic: 1.200-4.500 kg de fructe în coajă la hectar sau 900-1.250 kg miez/ha. Dar pe piaţă seminţele de migdal se vând cu 40-50 de lei kilogramul, astfel că şi veniturile din afaceri cu livada de migdali pot fi substanţiale.

EVENIMENTUL ZILEI

A început BĂTĂLIA pentru fotoliile de primari. Dueluri aprige pentru marile oraşe

PNL a pornit ofensiva pentru alegerile locale din 2016, dând startul la înscrierile în competiţia internă pentru desemnarea candidaţilor. PSD, trecut print-o perioadă de frământări interne la vârful partidului, nu a demarat încă procesul de selecţie a candidaţilor care vor intra în bătălia localelor. Sunt vehiculate însă nume, iar în marile oraşe, precum Constanţa sau Iaşi, conduse până acum de social-democraţi ajunşi pe mâna DNA, se aşteaptă o luptă dură. La Sibiu, oraşul condus timp de 14 ani de către Klaus Iohannis, fotoliul de primar este dorit de mai mulţi liberali. Urmaşa lui Iohannis, Astrid Fodor, actual primar interimar al oraşului, este aşteptată şi ea să anunţe dacă va intra în cursa de anul viitor.

Omul de afaceri Călin Mitică şi foşti directori din CFR, trimişi în judecată pentru corupţie

Unsprezece persoane, între care omul de afaceri Călin Mitică, care controla acţionariatul SC Remarul 16 Februarie SA Cluj-Napoca şi SC Transferoviar Grup SA Cluj-Napoca, şi foşti directori din CFR, au fost trimise în judecată de DNA, pentru fapte de corupţie, dosarul fiind transmis Tribunalului Cluj. Potrivit DNA, omul de afaceri Călin Mitică ar fi coordonat un grup infracţional organizat pe care l-a constituit împreună cu Mădărăşan Kinga şi Ştefan Adriian, pentru a acţiona în mod coordonat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi a unor infracţiuni asimilate acestora. Scopul era de corupere a unor funcţionari publici cu funcţii de conducere, din cadrul unor structuri subordonate, CNCF CFR SA, SNTFC CFR Călători SA, şi din cadrul Societăţii Naţionale a Sării Salrom SA, pentru obţinerea de avantaje economice ilegale în favoarea SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA.

Profiturile fermierilor, retezate de secetă

Fermierii susţin că, în acest an, la nivelul întregii ţări, producţia medie de grâu a ajuns la 2,5 tone la hectar faţă de 2014, când recolta medie atinsese 3,6 tone la hectar. În opinia preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, 2015 este un an agricol atipic, în care s-au înregistrat discrepanţe mari. "Dacă în Moldova producţia de grâu din acest an a fost mai mică cu 50% faţă de cea înregistrată în 2014, în zona de sud culturile au avut parte de ploaie, iar fermierii au recoltat până la 8 tone la hectar, valori înregistrate şi anul trecut", a subliniat Baciu. Cele mai slabe rezultate s-au obţinut în Moldova, unde mulţi agricultori au recoltat foarte puţin: 1,5 tone de grâu la hectar. Cu o astfel de producţie, agricultorii din această zonă nu vor ajunge să-şi recupereze nici măcar cheltuielile, iar de profit nici nu se mai pune problema.

Cum să câştigi de pe urma prezenţei lui Donald Tramp în cursa prezidenţială americană

Cunoscuta casă de pariuri britanică William Hill a colectat un total de 2,171.50 lire sterline în 17 pariuri diferite de la un client Cornish care a pariat că Donald Trump va câştiga nominalizarea republicană la prezidenţialele din SUA, dacă nu chiar câştigă alegerile prezidenţiale, pur şi simplu. În funcţie de tipul de pariu - nominalizare sau victoria în prezidenţiale - şi cotele în momentul în care a fost plasat pariul - recompensele variază de la 7 la 1, la 33 la 1. Dacă, într-adevăr Trump devine preşedintele SUA şi clientul care preferă să rămână anonim câştigă toate pariurile individuale, el va câştiga 44,025 lire sterline. Directorii de la William Hill recunosc că oarecum cadidatura lui Trump i-a prins cu garda jos. Când cunoscutul broker a început să plaseze pariuri pe magnatului american de a devenit preşedinte, cota acestuia era de 150 la 1. Acum, Trump are o cota de 14 la 1.

Cea mai izolată ţară din lume. Are resurse de gaz pentru a încălzi toată Europa

Este unul dintre cele mai bogate state în resurse energetice din bazinul Mării Caspice şi Asia Centrală. Potrivit estimărilor autorităţilor, statul dispune de a cincea rezervă de gaze naturale, ca mărime, din lume. Turkmenistan, ţară situată în Asia Centrală. Statul se învecinează cu Kazahstan la nord, Uzbekistan la nord şi nord-est, Afganistan la sud şi sud-est, Iran la sud şi Marea Caspică la vest. Cu o suprafaţă de 491.200 kmp, Turkmenistanul este dominat de deşert şi are cea mai mică populaţie din cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală-5,2 milioane locuitori (ianuarie 2014). Capitala statului este la Aşgabat, oraş cu o populaţie de aproximativ 700.000 de locuitori. Străzile din Aşgabat sunt goale, clădirile sunt goale, nu vezi magazine sau restaurante, toate monumentele sunt închinate liderilor şi familiei acestora.

Vacanţă parlamentară

Anul acesta parlamentarii au lucrat, cumulat, 316 ore, adică echivalentul a 39 de zile la un program de opt ore. În afara zilelor libere de Paşte, Rusalii sau alte sărbători, între cele două sesiuni parlamentare (februarie - iunie şi septembrie - decembrie) parlamentarii sunt într-o bine meritată vacanţă. Timp de trei luni în Palatul Parlamentului e linişte. Chiar dacă aleşii nu sunt la muncă, Casa Poporului se bucură de forfotă din partea turiştilor. Palatul Parlamentului rămâne şi pe timpul verii unul din cele mai vizitate obiective turistice din Bucureşti, alături de Muzeul Satului. În vacanţa parlamentară o medie de 700-800 de turişti străini şi români vizitează zilnic Parlamentul. Cei mai mulţi vizitatori sunt în zilele de sâmbătă, când trec pe la Parlament peste 1.000 de persoane dornice să vadă una dintre cele mai scumpe clădiri administrative din lume.

Cele mai bune maşini de oraş în 2015

În ultimii ani, citadinele au devenit foarte practice, în condiţiile în care producătorii au înţeles că oamenii caută să cumpere autoturisme mai mici, pentru a reduce costurile, însă nu sunt dispuşi să renunţe la spaţiu. Din acest punct de vedere, printre cele mai bune maşini de oraş sunt, în opinia autorilor britanici, Skoda Citigo şi Hyundai i10, ambele fiind prevăzute cu un spaţiu de aproximativ 1.000 de litri cu scaunele din spate rabatate. Cel mai important aspect, atunci când vrei să-ţi cumperi o maşină de oraş, este preţul rezonabil pentru modelele şi calitatea oferite.

JURNALUL NATIONAL

Controlul marilor averi are memoria scurtată la trei ani

ANAF a demarat controlul marilor averi fără a avea de partea sa o legislaţie care să-i permită un rezultat eficient. Cum verificările se limitează doar la banii ilegali obţinuţi între anii 2011-2013, toţi cei care au furat statul din 1990 şi până acum doi ani, perioada în care s-au făcut marile averi, vor scăpa basma curată. Aşa-zişii afacerişti care lucrează la negru, politicienii şpăgari care s-au îmbogăţit făcând trafic de inf luenţă, maneliştii sau interlopii, cu toţii, vor fi nevoiţi să dea cu subsemnatul la Fisc să spună din ce bani şi-au făcut averile. Primii vizaţi sunt cei care-şi afişează sfidător opulenţa. Nu au de ce să-şi facă griji, pot spune că banii i-au făcut legal înainte de anul 2011 şi vor fi crezuţi pe cuvânt. Fiscul are mâinile legate de o lege dată în anul 2010.

Isarescu: Productia agricola - scaderi accentuate, cresteri de preturi

Avertizarea BNR se bazeaza pe estimarile FAO si este cuprinsa in Raportul asupra inflatiei prezentat de guvernatorul Mugur Isarescu. La GRAU, productia scade fata de anul trecut de la 3,7 t/ha la 3,5 t/ha. La PORUMB, SCADEREA ESTE DE 30%, LA FLOAREA SOARELUI de 20%, la cartofi de 15 procente. REDUCEREA PRODUCTIEI SE VA REFLECTA IN PRETURI MAI MARI IN SPECIAL LA LEGUME SI FRUCTE, in urmatoarea perioada. Datele se regasesc in RAPORTUL CITAT sub titulatura Deteriorarea perspectivei productiei agricole.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb