REVISTA PRESEI - 08.09.2012

Willy Homner
Revista Presei / 8 septembrie 2012

ADEVARUL

EXCLUSIV Iulia Motoc, judecător la Curtea Constituţională: "Un preşedinte nu poate fi demis când nu se mai bucură de popularitate"

În interviul acordat jurnalistului Sabin Orcan de la "Adevărul", judecătorul Curţii Constituţionale a României arată că se face o confuzie în legătură cu popularitatea de care se poate bucura un preşedinte de-a lungul mandatului său. Iulia Motoc spune că scăderea încrederii într-un om de stat nu justifică, în mod automat, suspendarea sau demiterea sa. Deşi recunoaşte că, în cursul deliberărilor pentru validarea referendumului de demitere a preşedintelui, au ieşit la iveală şi chestiuni care nu trebuiau făcute publice, Iulia Motoc propune ca fiecare decizie să fie urmată de o conferinţă de presă, aşa cum se procedează în Germania.

Cocor: De la "cutia de tinichea" profitabilă de ieri, la spaţiul "strălucitor" de astăzi care este la un pas de faliment

Istoria magazinului Cocor nu are poveşti frumoase precum multe alte obiective turistice din Bucureşti, însă această unitate a fost profitabilă atât în perioada comunistă cât şi după. Dar de când magazinul a fost modernizat, oamenii nu au mai păşit în Cocor, acest lucru aducându-l în prezent la un pas de faliment. Magazinul din centrul Capitalei a fost construit în anii "70 şi a fost dat în funcţiune la data de 13 septembrie 1973, potrivit Wall-street.ro. Oficial, spaţiul comercial trebuia să ofere oamenilor muncii confort şi o gamă largă de produse. Neoficial, inchidea frontul bulevardului, mascând străzile Bărăţiei şi Patriei, care faceau parte din Centrul Istoric.

La Galaţi se construiesc avioane fără pilot, pentru uz militar şi civil

Performanţele dronelor proiectate la Universitatea "Dunărea de Jos" sunt similare celor ale unor producători consacraţi la nivel mondial şi unice în ţară. Puţini sunt cei care ştiu că la Facultatea de Ştiinţe şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" funcţionează Centrul de Excelenţă pe probleme de Mediu şi mai ales că, printre proiectele "speciale" la care se lucrează în acest Centru, se remarcă cel care vizează lărgirea ariei de utilizare a dronelor - avioane fără pilot, concepute pentru a fi utilizate mai ales în scopuri militare. La fel ca avioanele "clasice", dronele sunt de mai multe tipuri, în funcţie de destinaţie (recunoaştere, luptă, spionaj, suport). Cel mai frecvent folosite, în zonele periculoase, în care piloţii ar fi expuşi unor riscuri prea mari, sunt cele pentru recunoaştere, dotate cu camere video

Sociolog: Cel mult 3,3 milioane de alegători au boicotat referendumul

Sociologul Barbu Mateescu a calculat, pe baza sondajelor realizate înainte şi după referendum, numărul alegătorilor care au boicotat activ scrutinul, adică al celor care nu s-au prezentat la vot special pentru a nu se atinge cvorumul necesar demiterii preşedintelui Traian Băsescu. Analiza lui Mateescu, postată pe blogul său, Sociollogica, răspunde la întrebarea: câţi dintre cei care nu s-au prezentat la urne au "făcut-o cu un scop politic anume", adică pentru a-l susţine pe Traian Băsescu? Asta, pentru că unii dintre susţinătorii preşedintelui Traian Băsescu au tentaţia de a-i include pe toţi cei absenţi la vot, adică în jur de 10 milioane de persoane, în categoria românilor antidemitere.

Incendiu de proporţii la depozitele Fiscului: o hală aproape că s-a prăbuşit, iar 10 maşini sunt în flăcări: Accesul presei, blocat

Incendiul a izbucnit, vineri după-amiază, în sectorul 6 al Capitalei, pe Bulevardul Timişoara. Mai multe maşini şi depozite au luat foc. La ora transmiterii ştirii, nu se cunosc cauzele care au dus la izbucnirea incendiului. Vom reveni cu amănunte. Autorităţile au interzis accesul jurnaliştilor în perimetrul în care a avut loc incendiul, chiar şi la mult timp după ce flăcările au fost stinse. Reporterii adevarul.ro de la faţa locului au fost ţinuţi la distanţă de zona incendiată, chiar şi atunci când nu mai exista niciun risc. Conform unor surse citate de Romania TV, focul a fost aprins de o mână criminală şi au ars maşini aflate în custodia Vămii Bucureşti. Reprezentanţii Fiscului au refuzat să explice de ce blochează accesul presei în perimetrul gestionat de o instituţie publică. De asemenea, nu au fost oferite la faţa locului informaţii despre incendiul produs.

Angajaţii Oltchim au primit avansul pe iulie, săptămâna viitoare primesc toţi banii

Angajaţii de la Oltchim au primit, vineri, avansul pe luna iulie, iar săptămâna viitoare vor intra în posesia tuturor restanţelor salariale şi vor fi găsiţi şi banii necesari repornirii instalaţiilor, susţine liderul Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, citat de Mediafax. Potrivit preşedintelui Sindicatului Oltchim, Mihai Diculoiu, restanţele salariale vor fi achitate din banii proveniţi din vânzarea ultimelor produse fabricate la combinat, în prezent activitatea fiind oprită. În ceea ce priveşte demisia sa, cerută de o parte dintre angajaţii combinatului, Diculoiu a spus că nu va renunţa la funcţie şi că nu poate fi demis pe baza unui tabel cu 900 de semnaturi, în condiţiile în care statutul sindicatului impune două treimi din numărul membrilor de sindicat.

Cum a aruncat Hidroelectrica 400 de milioane de euro în apele Oltului

Aproximativ 400 de milioane de euro a dat Hidroelectrica pentru retehnologizarea celor 20 de hidroagregate de la cele cinci hidrocentrale de pe albia inferioară a râului Olt, potrivit lui Remus Borza, reprezentantul Euroinsol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Proiectul de retehnologizare a fost demarat în 2001, când Hidroelectrica făcea un studiu de fezabilitate ce stabilea un preţ de 123 de milioane de lei, ce prevedea doar înlocuirea părţii mecanice a hidroagregatelor. Dupa trei ani, Hidroelectrica refăcea studiul de fezabilitate, incluzând partea electrică a aparatelor, ce ducea la un preţ de peste 350 de milioane de euro. Si aşa, devizul a fost depăşit, ajungându-se la un cost de 400 de milioane de euro. Lucrările au fost atribuite direct, fără licitaţie, consorţiului german Voith Siemens. Acum, Remus Borza îi aşteaptă pe nemţi la negocieri şi spune că speră să recupereze aproximativ 20 de milioane de euro.

Lista creditorilor Hidroelectrica va fi depusa luni la Tribunalul Bucureşti

Euroinsol, administratorul judicial al Hidroelectrica, va depune luni la Tribunalul Bucureşti caietul de creanţe, în care sunt incluşi 455 de creditori ai companiei. În act sunt înscrişi 455 de creditori din cei 836 de creditori identificaţi de Hidroelectrica. "Restul rămân străini de procedură", a declarat Remus Borza, reprezentantul Euroinsol. De asemena, Broza a mai spus că va face publică luni situaţia fiecărui creditor în parte. Suma datoriilor companiei Hidroelectrica se ridică la 6 miliarde de lei.

Ilie Carabulea este liber. Instanţa i-a admis cererea de eliberare condiţionată. În închisoare, a muncit la bibliotecă

Omul de afaceri sibian Ilie Carabulea este liber. Judecătoria Aiud a admis cererea de eliberare condiţionată depusă de omul de afaceri. Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Aiud, cererea de eliberare condiţionată a fost făcută de către comisia de specialitate pentru că Ilie Carabulea, fiind trecut de 60 de ani, poate fi eliberat pentru bună purtare după ce execută doar o treime din pedeapsă, perioadă care se calculează scăzându-se din pedeapsă atât zilele petrecute în închisoare cât şi cele în care acesta a muncit în penitenciar.

EVENIMENTUL ZILEI

DNA a descoperit 1.500.000 de voturi falsificate la Referendum

Numai din descoperirile făcute de DNA, numărul voturilor fraudate se ridică la aproximativ 1,5 milioane. Dacă la acestea se adaugă cele descoperite de procurorii de la Parchetul General, rezultă o hoţie inimaginabilă. Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a fost "centrul de comandă al unui sistem naţional de influenţă, cu structură piramidală, care se suprapune asocierii în vederea săvârşirii de infracţiuni". Reţeaua pe care a pus-o la punct a fost alcătuită pe două componente şi cuprinde mii de oameni, inclusiv persoane cu funcţii politice sau publice, afacerişti. Potrivit procurorilor DNA, fraudarea masivă a votului la referendumul naţional din 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, a fost posibilă cu ajutorul unui sistem informatic creat în acest scop.

Crin Antonescu, presat să forţeze excluderea lui Rus din PSD

Liberalii Norica Nicolai şi Dan Radu Ruşanu vor ca adversarul şefului PNL să fie pedepsit exemplar. Tensiunile din USL dintre preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi fostul ministru de Interne, Ioan Rus, sunt departe de a se fi sfârşit. Mai mult, ele riscă să degenereze, deoarece unii lideri liberali sunt decişi să obţină excluderea acestuia din PSD. Surse din mediul politic au declarat "Evenimentului zilei" că vicepreşedinţii PNL, Norica Nicolai şi Dan Radu Ruşanu, fac presiuni asupra lui Crin Antonescu să ceară pedepsirea lui Rus. Pentru Antonescu, mazilirea lui Rus ar fi o victorie politică personală, care ar avea şi rolul de a mai domoli tendinţele disidente din interiorul propriului partid.

EXCLUSIV. Cele 1001 de poveşti ale lui Hassan Awdi, distrugătorul Rodipet | VIDEO

De trei ani, Hassan Awdi, arabul care a condus Rodipet spre faliment, a părăsit ţara şi nu s-a mai întors. L-am întâlnit pe Costa de Azur, la Nisa. Zice că-i e frică! Acum aproape trei ani, Hassan Awdi, arabul libanezo-american care a condus Rodipet, principala reţea de difuzare a presei din România, până la intrarea acesteia în faliment, a părăsit ţara şi nu s-a mai întors. Era învinuit de trafic de persoane, evaziune fiscală, delapidare, constituire de grup organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune şi spălare de bani! Prejudiciul pe care l-ar fi produs Rodipet a fost estimat la 35,5 de milioane de euro. Aproximativ 3.700 de oameni au rămas pe drumuri.

Bisturiul lui Felix vrea să sfâşie şi Academia Română

Irinel Popescu, reputat chirurg, vrea să ajungă academician cu ajutorul politicii pe care o practică în formaţiunea lui Dan Voiculescu, botezat de Securitate "Felix". După ce s-a înscăunat prin fraudă la şefia Academiei de Ştiinţe Medicale (ASM), "academicianul" de casă al lui Dan Felix Voiculescu, chirurgul Irinel Popescu se vrea academician cu patalama. Acest lucru ar putea fi posibil miercuri, dacă Adunarea Generală a Academiei Române va trece pe ordinea de zi luarea în discuţie a posibilei treceri a acestuia în rândul membrilor corespondenţi ai elitei culturale româneşti. Un academician nu poate ocupa o funcţie de demnitar. În acest sens, dacă Irinel Popescu nu va reuşi să facă acest pas important până la alegerile din toamna acestui an, lucrurile vor lua o turnură negativă în cariera chirurgului - politician. Acesta are deja în vizor ocuparea unui fotoliu de senator în viitoarea legislatură.

Instituţiile statului vinovate de moartea japonezei

Poliţia, Procuratura şi Medicina Legală au făcut greşeli de neiertat în cazul Nicolae Vlad. Criminalul trebuia arestat din luna mai şi ar fi fost împiedicat să facă două crime. Incompetenţa şi neglijenţele grave făcute de poliţiştii şi procurorii care au anchetat violurile şi tâlhăriile făcute de Nicolae Vlad (26 de ani), ucigaşul studentei japoneze, au favorizat lăsarea acestuia în libertate. Tânărul ar fi trebuit să ajungă după gratii încă din luna mai 2012, dar procurorul Wilhelm- Emanuel Dunca s-a opus. Lăsat în libertate, Vlad a făcut două crime oribile: pe 6 august a ucis-o pe bătrâna Tudora (73 de ani) din Baloteşti, iar pe 15 august, i-a luat viaţa studentei japoneze Yurika Masuno (20 de ani). Acestea sunt concluziile unui raport stupefiant care arată erorile flagrante făcute de anchetatori. Poliţiştii au recoltat probele ADN ale lui Nicolae Vlad, dar "au uitat" să le valorifice, au luat de bun tot ce declara criminalul, fără să verifice alibiurile acestuia şi nu au desfăşurat corect cercetările la faţa locului.

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte săptămâna viitoare cu Jose Manuel Barroso şi Viviane Reding

Preşedintele României Traian Băsescu se va întâlni vineri, 14 septembrie, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso şi cu Viviane Reding, vicepreşedinte al CE şi comisar pentru justiţie, la două zile după ce Parlamentul European, care se va reuni în sesiune plenară la Strasbourg, va discuta ultimele evoluţii politice din România.

Mihai Răzvan Ungureanu este noul preşedinte al Partidului Forţa Civică

Partidul Forţa Civică şi-a ales ieri, noua conducere, în cadrul Convenţiei Naţionale, ce s-a desfăşurat la sala Polivalentă. Mihai Răzvan Ungureanu a devenit noul preşedinte al Partidui Forţa Civică. Alături de el, au fost aleşi în funcţia de prim-vicepreşedinte, Adrian Iuraşcu, iar Ştefan Pirpiliu, secretar general al partidului. Mihai Răzvan Ungureanu a spus că Partidul Forţa Civică nu va ceda loc intereselor de grup, ci se va angaja la construirea unei Românii "aşa cum trebuie" în secolul XXI. Mihai Răzvan Ungureanu a reiterat faptul că va candida pentru un loc de deputat la alegerile de pe 9 decembrie, în Iaşi, oraşul său natal. În ceea ce priveşte negocierile cu PDL, preşedintele Forţei Civice a declarat că cel mai probabil, un rezultat va apărea mijlocul săptămânii viitoare. În ceea ce priveşte faptul că Dan Cristian Popescu a demisionat din PNL pentru a se înscrie în Partidul Forţa Civică arată faptul că PNL "trăieşte o cumplită boală".

Firea vrea şefia TVR1

Vedeta Antenelor şi favorita lui Voiculescu e în pole-position pentru a prelua postul Danei Deac. Zvonurile conform cărora TVR se va transforma într-o anexă a Antenelor prind din ce în ce mai mult contur. Astfel, vedeta lui Voiculescu, Gabriela Firea e, acum, în pole-position pentru a prelua postul de şefă a TVR 1 luându-i locul Danei Deac, după ce, o perioadă, se credea că îşi doreşte şefia ştirilor, deţinută de Claudiu Lucaci. Conform unor surse din Intact, trustul media patronat din umbră de Dan Voiculescu, curând va fi scos la concurs postul respectiv, dar va fi doar o procedură de faţadă, pentru funcţia pusă în joc alergând, singură, Gabi Firea.

JURNALUL NATIONAL

Strategia lui Traian Băsescu pentru acapararea României

Traian Băsescu nu vrea să piardă puterea nici când milioane de români spun clar, la urne, că nu îl mai vor. Traian Băsescu, atunci când nu are un guvern marionetă, vrea să guverneze cu ajutorul instituţiilor de forţă şi al celor de imagine. După un eşec din 2005, preşedintele şi-a securizat în permanenţă funcţia şi astăzi se poate spune că şi-a creat o gardă pretoriană mai eficientă decât a împăraţilor din Roma antică.

Barroso: Datorită UE am putut evita schimbările nedemocratice din România. Trebuie să fim mândri pentru reinstaurarea statul de drept

Aflat la Florenţa, la o reuniune a Biroului grupului parlamentar al PPE, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat că este mândru de rolul jucat de UE şi de Comisie în "reinstaurarea statului de drept" în România. "Avem discursul despre «mai multă Europă», dar este nevoie şi de o Europă mai bună, o Europă bazată pe valori. Şi de aceea, de exemplu , este de o importanţă decisivă ca în UE toate ţările membre să respecte statul de drept şi valorile democratice ale unei societăţi pluraliste şi libere. Tocmai de aceea vreau să spun că sunt foarte bucuros şi mândru de rolul pe care Uniunea Europeană şi Comisia Europeană îl joacă în problemele apărute în România", a afirmat Barroso, potrivit Mediafax. Preşedintele Comisiei Europene a precizat că, în urma acţiunilor UE şi ale Comisiei Europene, a fost posibilă evitarea "schimbărilor nedemocratice" şi "reinstaurarea statului de drept" în România.

Barroso se întâlneşte separat cu Băsescu şi Ponta, săptămâna viitoare

Preşedintele Traian Băsescu va merge pe 14 septembrie la Bruxelles, unde urmează se întâlnească cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Întâlnirea dintre cei doi este prevăzută în programul oficial al preşedintelui CE, conform Antena 3, care citează Mediafax. Acesta ar fi prima vizită externă a lui Traian Băsescu de la revenirea la Palatul Cotroceni. Şi premierul Victor Ponta va merge la Bruxelles, două zile mai târziu, pe 16 septembrie, pentru o întrevedere cu acelaşi Barroso. Anterior, pe 12 septembrie, Parlamentul European va dezbate situaţia politică din România, după ce va asculta poziţiile exprimate de Comisia Europeană şi de preşedinţia Consiliului UE.

Vladimir Putin: Dacă Romney va fi ales preşedinte, scutul antirachetă va fi îndreptat împotriva Rusiei!

Preşedintele rus, Vladimir Putin a declarat, joi, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia Today, că scutul antirachetă din Europa va fi "categoric" îndreptat împotriva Rusiei, în cazul în care republicanul Mitt Romney va fi ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Putin a mai spus că şansele ca alegerile prezidenţiale din Statele Unite să fie câştigate de Mitt Romney "sunt destul de mari".

Planul final al "tătucului" Roibu de la Oltchim: Concedierea tuturor angajaţilor DOCUMENT

Fostul director al combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea Constantin Roibu, demisionat miercuri, a avut ca ultim plan declararea insolvenţei companiei şi concedierea a 3.200 dintre cei 3.326 de angajaţi, potrivit unor documente obţinute de ECONOMICA.NET. Motivând că situaţia economică a companiei pe care o păstoreşte de 21 de ani este dezastruoasă, directorul Oltchim Constantin Roibu, demisionat cerea, în 4 septembrie, Consiliului de Administraţie să aprobe demararea procedurilor de concediere colectivă a angajaţilor şi declararea insolvenţei fabricii, caz în care privatizarea aşteptată pentru 18 septembrie nu ar mai fi avut loc.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb