REVISTA PRESEI 09.05.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 9 mai 2012

ADEVARUL

De când nu mai e premier, Ungureanu caută în dicţionar să vadă ce i s-a întâmplat

Premierul Victor Ponta a discutat, marţi seară, despre programul de guvernare al cabinetului său şi a comentat pe larg deciziile luate în prima şedinţă care a avut loc la Palatul Victoria marţi după-amiază. Gâdea: Preşedintele Traian Băsescu spunea pe 14 martie 2011 că "Victor Ponta nu este suficient de matur pentru a fi premier", iar Ponta a răspuns "niciodată nu voi fi premierul lui Băsescu". Ponta: "Eu nu sunt premierul lui Băsescu, eu sunt premierul celor care m-au învestit să fiu premier. Eu am fost ales de USL drept candidatul la funcţia de prim-ministru. Preşedintele Băsescu nu avea altă soluţie decât să fiu premierul desemnat. Ostilitatea dintre USL şi preşedintele Băsescu nu o ţin ascunsă. Suntem adversari şi nu am nimic în comun cu Băsescu. Pe când am foarte multe lucruri în comun cu Crin Antonescu. Decizia preşedintelui Băsescu de a mă nominaliza a fost o decizie "salutară"(salvatoare), ca să folosesc un termen îndrăgit de predecesorul meu". Gâdea: Ce face Ungureanu de când nu mai e premier? "Caută în dicţionar să vadă ce i s-a întâmplat".

Puterea loveşte PDL cu legea votului uninominal pur

Senatorii au adoptat, ieri, legea iniţiată de USL care prevede câştigarea mandatelor de parlamentari de către candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care participă la alegeri. Legea avantajează USL, dar scade şansele PDL şi ale Partidului Poporului. Proiectul a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă. Proiectul urmează să fie trimis Camerei Deputaţilor care este for decizional. Propunerea legislativă îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Ungureanu a dat, Ponta a luat. Fie numele Fondului (de Rezervă) lăudat

Primele măsuri ale noului Guvern au fost demiterea prefecţilor şi subprefecţilor numiţi din rândurile PDL şi UDMR şi anularea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei linii cu predare în limba maghiară în cadrul UMF Târgu Mureş. Premierul Victor Ponta a anunţat, de asemenea, creşteri salariale cu 8% în sectorul bugetar şi restituirea în tranşe a banilor reţinuţi pensionarilor drept contribuţii la asigurările sociale de sănătate. Am adoptat o OG privind stabilitatea în finanţele publice cu două puncte: Am pus în aplicare decizia Curţii Constituţionale, punând în aplicare prevederea de recuperare a banilor pensionarilor. Am decis să recuperăm din contul autorităţilor locale banii alocaţi de fostul Guvern, din Fondul de rezervă bugetară şi încă necheltuiţi.

Tender caută petrol în Africa de Vest

Grupul condus de omul de afaceri Ovidiu Tender va investi 100 de milioane de dolari în explorarea şi exploatarea geologică a blocului petrolier situat în zona comună dintre Senegal şi Guineea Bissau, care are o suprafaţă de 5.347 de kilometri pătraţi. "Investiţiile de explorare se pot ridica la zeci de milioane de dolari şi se vor face succesiv. Investiţiile până la punerea în exploatare a zăcământului vor ajunge la 100 de milioane de dolari", a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, omul de afaceri Ovidiu Tender. Tot ieri, Tender Group şi Agenţia de Gestionare şi Cooperare între Senegal şi Guineea Bissau (AGC) au semnat contractul de concesiune pentru lucrări de cercetare-explorare geologică pentru blocul petrolier situat în offshore Africa de Vest.

Thierry de Montbrial, specialist în relaţii internaţionale: "În 35 de ani, despre România nu s-a vorbit niciodată la Bilderberg"

Membru în comitetul director al grupului despre care se spune că ar guverna lumea din umbră, francezul Thierry de Montbrial îşi lansează mâine la Bucureşti, cartea "Jurnal românesc". Academicianul Thierry de Montbrial, directorul Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, se află, începând de astăzi, în România, pentru a-şi lansa cartea "Jurnal românesc", o culegere de însemnări din timpul numeroaselor vizite în ţara noastră, începute încă din 1990. Speculaţiile ţesute în jurul autorului se datorează faptului că el este, de peste 30 de ani, membru în comitetul director al Grupului Bilderberg, organizaţie despre care se afirmă că ar fi "guvernul care conduce lumea din umbră". De Montbrial a oferit un interviu în exclusivitate pentru cotidianul "Adevărul", în care vorbeşte, în termeni diplomatici, dar plini de tâlc, despre relaţia României cu elita mondială, dar şi despre diferite personalităţi politice româneşti.

Preţurile vor scădea, dar inflaţia va creşte

Chiar dacă la vară vom avea ieftiniri lunare, rata anuală va creşte pentru că şi în 2011 scăzuseră preţurile, adică va fi un efect statistic de bază, anticipează Mugur Isărescu. BNR a menţinut prognoza privind inflaţia pentru sfârşitul acestui an la 3,2%, în condiţiile în care ţinta pe 2012 este de 3% plus/minus un punct procentual. Pentru 2013, ţinta este de 2,5%, iar prognoza BNR -de 3%. "În acest an, s-ar putea ca în septembrie rata anuală a inflaţiei să ajungă la un maxim de 3,8%, dar după aceea îşi va reveni spre 3-3,2%", anticipează BNR, în Raportul asupra inflaţiei dat ieri publicităţii.

Grecia loveşte peste ocean: indicele S&P 500, la minimele ultimelor 2 luni

Statele Unite resimt şocul produs în Europa de accentuarea turbulenţelor politice din Grecia. Indicele S&P500, care urmăreşte evoluţia celor mai importante 500 de companii de pe piaţa americană, a căzut, în deschiderea şedinţei până la minimul ultimelor 2 luni. Imediat după deschiderea şedinţei de tranzacţionare indicele celor mai importante 500 de companii americane a scăzut cu 1,3% până la nivelul de 1352,07 puncte, marcând astfel cel mai scăzut nivel al ultimelor două luni. Indicele Dow Jones Industrial Average a evoluat în aceeaşi direcţie, şi a pierdut 161,21 puncte, sau 1,2%, ajungând la nivelul de 12847,32 puncte.

Uniunea Europeană organizează un summit de criză pe 23 mai

Europa trece printr-o nouă furtună financiară după alegerile din Grecia şi cele din Franţa. La doar două săptămâni de la instalarea la Elysée, noul şef de stat francez va trebui să meargă, pe 23 mai, la o reuniune extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din UE, menită conceperii unui plan de relansare economică a Europei. Data a fost anunţată pe Twitter de şeful Consiliului European, Herman van Rompuy, relatează "Le Figaro". Reuniunea va fi una pregătitoare pentru Consiliul de vară, din 28.29 iunie. Va trasa liniile mari ale planului privind creşterea economică, în ton cu mesajul susţinut de socialistul François Hollande în timpul campaniei electorale: doar austeritatea nu va scoate Europa din criză.

CURENTUL

Parlamentarii au făcut o gaură de un miliard de euro pentru a oferi cadouri electorale

După ce presa a adus în atenţia opiniei publice sporurile nenumărate primite de funcţionarii publici, sporuri care în unele cazuri depăşeau salariile, Curtea de Conturi a luat la verificat aceste situaţii cerând în cele mai multe cazuri restituirea sumelor necuvenite. Vreun miliard de euro, conform ultimelor calcule. Numai că, generoşi din fire, parlamentarii s-au gândit , chiar în an electoral, să acorde o amnistie fiscală celor 300 000 de funcţionari publici aflaţi în situaţia de a da bani înapoi. Astfel, Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 234 voturi "pentru" şi nici un vot împotrivă, proiectul de lege privind amnistia fiscală pentru funcţionarii publici obligaţi să returneze sporuri încasate în 2009 şi 2010.

Producţia de cereale din România va scădea cu 8,3% în acest an, la 18,3 milioane tone

Producţia de cereale din România va scădea cu 8,3% în acest an, de la 20,5 milioane tone anul trecut la 18,8 milioane tone, ca urmare a secetei din toamnă şi a temperaturilor foarte scăzute de pe parcursul iernii, estimează firma ucraineană de cercetare în sectorul agriculturii UkrAgroConsult. Totuşi, recolta pentru 2012 se va situa pe locul trei în ultimii zece ani, după cele din 2002 şi 2011, potrivit firmei de cercetare, citată de Bloomberg. Institutul Naţional de Statistică a anunţat, la sfârşitul lunii martie, că producţia internă de cereale a crescut anul trecut cu 24,3%, la 20,78 milioane tone, de la 16,71 milioane tone în 2010. România a ocupat locul 5 în Uniunea Europeană la producţia de grâu şi locul 2, după Franţa, la porumb.

CURIERUL NATIONAL

Vânzătorii de locuinţe profită de reabilitare

Proprietarii solicită preţuri cu 10-25% mai mari pentru apartamentele din blocurile reabilitate termic, diferenţa fiind chiar şi de 10.000 de euro. Diferenţele sunt mai mari decât costul de reabilitare, care se situează în jurul valorii a 3.600 de euro. Zona în care se află amplasat apartamentul scos la vânzare pare să aibă şi ea o influenţă în comparaţia "blocuri reabilitate vs. blocuri nereabilitate". "Reabilitarea termică este una din principalele îmbunătăţiri ale unei clădiri care poate duce la creşterea preţului solicitat pentru un apartament, diferenţele putând varia în funcţie de suprafaţa apartamentului pus în vânzare şi de zonă. Proprietarii cer de la câteva mii până la 10.000 euro în plus pentru un apartament într-un bloc reabilitat, în comparaţie cu unul într-o clădire nereabilitată termic", explică reprezentanţii portalului Imobiliare.net.

Irakul, interesat de colaborarea cu firmele româneşti

"Abordarea pieţelor din afara Uniunii Europene reprezintă una dintre priorităţile strategiei de relaţii externe a Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. În acest context, o mai bună cunoaştere de către firmele româneşti a mediului economic şi a oportunităţilor de afaceri şi investiţii din Irak este binevenită", a declarat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, în deschiderea Forumului de afaceri româno-irakian desfăşurat recent, la Camera Naţională. Acest eveniment, axat pe întâlniri bilaterale, a încheiat seria de manifestări dedicate promovării relaţiilor româno-irakiene organizate de Camera bucureşteană şi Ambasada Irakului în România.

Arma fiscală secretă a Braziliei: Serviciul Federal de Venituri

În Brazilia, grupuri de agenţi înarmaţi zboară cu elicopterul prin toată ţara, bătând la uşi şi instalând teama în inimile celor care încalcă legea. Nu sunt de la Poliţie, ci de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cunoscută şi sub numele de Serviciul Federal de Venituri. Serviciul Federal de Venituri, care şi-a câştigat renumele la nivel mondial pentru duritatea şi tacticile creative, va fi în 2012 una dintre cheile cele mai importante cu privire la perspectivele economice ale Braziliei, potrivit Reuters. Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, se bazează pe priceperea Agenţiei de Administrare Fiscală pentru a ajuta Guvernul să îndeplinească obiectivele ambiţioase de buget, fără a sufoca economia destul de fragilă a ţării. Agenţia are circa 12.000 de agenţi în toată Brazilia, sarcinile lor variind de la monitorizarea veniturilor fiscale primite de la milionari, până la vânătoarea de-a lungul frontierei sale de contrabandişti cu cocaină, sau jucării din China.

Spania se pregăteşte să cheltuiască miliarde de euro pentru a salva a treia mare bancă a ţării

Spania pregăteşte un plan de salvare pentru Bankia, a treia mare bancă a ţării după active, acesta urmând să implice cel mai probabil fonduri de stat de mai multe miliarde de euro pentru instituţia de credit afectată de probleme, potrivit Financial Times. Într-o schimbare de abordare, Guvernul spaniol a confirmat că se pregăteşte o intervenţie, după ce insistase că nu vor fi necesare fonduri suplimentare pentru sectorul bancar al ţării. La scurt timp după acest anunţ, preşedintele executiv al Bankia, Rodrigo Rato, a demisionat din conducerea instituţiei de credit, înfiinţate în 2010 prin fuziunea a şapte bănci de economii.

EVENIMENTUL ZILEI

Andrei Marga - pacostea de la Externe

Noul şef de la MAE pare gata să schimbe priorităţile politicii externe şi chiar orientarea României. Parteneriatul geostrategic cu Statele Unite şi orientarea fermă spre Vest a României au fost puse sub semnul întrebării prin bâlbâielile şi declaraţiile periculoase făcute de Andrei Marga, noul ministru român de Externe, atât în timpul audierilor de luni din comisia de specialitate din Parlament, cât şi ieri, la ceremonia de instalare la MAE. Orice astfel de gafă făcută de şeful diplomaţiei, cel care aplică politica externă a ţării, poate să genereze costuri enorme pentru România. A uluit, mai ales discursul său puternic pro-Est, cu termeni măgulitori la adresa Rusiei şi a Chinei. Marga a remarcat în timpul audierilor "stagnarea relaţiilor cu China, Rusia şi cu alte ţări". "Nu folosim disponibilităţile pe care le manifestă aceste ţări", a adăugat el.

Victor Ponta: Ostilitatea între mine, Crin Antonescu şi Traian Băsescu va exista în continuare

Premierul Victor Ponta a declarat la Antena 3 că nu este premierul lui Băsescu, că nu a avut nicio înţelegere secretă cu acesta şi că între el şi şeful statului relaţiile sunt,în continuare, ostile. "Ostilitatea între, mine, Crin Antonescu, USL şi Traian Băsescu va exista în continuare, eu nu fac niciun efort. Suntem oameni care gândim profund diferit", a spus premierul. Acesta a negat că ar fi negociat cu şeful statului astfel încât preşedintele să îl desemneze pe el prim-ministru, iar USL să nu încerce suspendarea lui Traian Băsescu. "Traian Băsescu nu avea nicio soluţie dacă nu dorea să suporte consecinţele gestului său", a subliniat el.

Ce este TVA simplificată şi cum se aplică

Declararea firmelor mici neplătitoare de TVA, măsură promisă de guvernul Ponta, nu poate fi introdusă fără acordul CE. Introducerea taxei pe valoarea adăugată în formă simplificată şi declararea micilor firme ca neplătitoare de TVA sunt principalele promisiuni făcute până acum mediului de afaceri de guvernul Ponta. "Optăm pentru un tip de TVA simplificată în materie de raportare, urmărire şi plată, care s-a negociat cu organismele internaţionale pentru întreprinderile mici", a spus Florin Georgescu, ministru de Finanţe. Nediscutată încă cu partenerii sociali, propunerea este încă neclară, spun specialiştii fiscali chestionaţi de EVZ. "Se vorbea despre cumularea TVA şi a impozitului pe venit într-o singură taxă, care să le cuprindă pe cele două. O parte din birocraţie ar fi astfel anulată", a spus Alexander Milcev, tax partner la Ernst&Young.

JURNALUL NATIONAL

Bomba ecologică din inima Munţilor Apuseni. Accidente ecologice sub ochii Gărzii de Mediu

Râul Arieş este otrăvit cu reziduurile de la cariera Roşia Poieni de fiecare dată când plouă abundent. Poluare râului distruge flora şi fauna, afectând chiar şi alimentarea cu apă potabilă a oraşelor Câmpia Turzii şi Turda. Indirect este afectat şi Râul Mureş în care se varsă Arieşul în aval de Luduş. Însă, autorităţile de mediu din Alba închid ochii. Ultima catastrofă ecologică a avut loc în vara anului trecut, când s-a spart conducta prin care se scurgea sterilul în iazul de decantare Valea Şeşei. Atunci, aproximativ 100 de tone de steril s-au scurs în Pârâul Curmătura, la o distanţă de 2.000 de metri de confluenţa cu Arieşul. Pârâul s-a înroşit imediat, iar substanţele nocive au ajuns direct în Arieş. În raportul înaintat Guvernului de Garda de Mediu şi parafat de comisarul Silvian Ionescu se precizează că nu s-a constatat vreo modificare în activitatea faunei piscicole din Râul Arieş:

Ponta smulge Cadastrul şi Inspectoratul de Stat în Construcţii de la Udrea

Prima şedinţă a noului guvern va începe cu reorganizarea. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă aflat pe ordinea de zi, Cabinetul Ponta, pe de o parte, înfiinţează cadrul instituţional şi structuri de lucru pentru miniştrii delegaţi, respectiv, pe de altă parte, scoate două importante instituţii din sfera de influenţă a Elenei Udrea. Astfel, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară trece de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) la Secretariatul General al Guvernului (SGG). Tot acolo vine şi Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). Astfel, prin reorganizare, oamenii numiţi pe filiera Udrea vor putea fi înlocuiţi, direct de către Ponta, fără posibilitatea victimizării şi a blocării în instanţă a modificărilor de componenţă.

Megaaterizarea de pe Otopeni ! Finala UEFA bate la trafic summit-ul NATO şi pe cel al fraconofoniei

Pe Aeroportul Internaţional Otopeni, finala UEFA a început deja! Primii suporteri au aterizat, în jur de 1.000. Până diseară, sunt aşteptaţi alţi 3.000 de suporteri. Cert este că, meciul de mâine va aduce mult mai mulţi pasageri decât a adus summit-ul NATO sau cel al Francofoniei. Până la ora meciului, pe aeroport sunt aşteptaţi 15.000 de fani, asta în afara celor care au venit zilele trecute cu cursele de linie. 47 de zboruri au fost confirmate până în acest moment. La acestea se adaugă alte 25 de zboruri care sunt neconfirmate, adică nu au încă o oră certă pentru aterizare. Zborurile sunt însă foarte probabile şi autorităţile sunt pregătite să le primească. Pe Otopeni s-au triplat schimburile, mai ales pentru ziua de mâine şI pentru noaptea de mâine spre poimâine.

NATIONAL

Francois Hollande starneste Perestroika in Europa!

Francois Hollande nici nu s-a trezit bine ca proaspat presedinte socialist al Frantei si liderii UE deja i-au preluat agenda de lucru. Ceva e putred in Europa! Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anuntat o reuniune extraordinara a liderilor europeni la 23 mai, la Bruxelles. In regim de "urgenta" se va discuta despre mijloacele de relansare a cresterii economice si a ocuparii fortei de munca! Este prima reuniune a sefilor de stat si de guvern din UE cu participarea noului presedinte francez, François Hollande. Van Rompuy a anuntat reuniunea si pe contul sau de Twitter, ca sa aiba acoperire maxima. Si presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a cerut, ieri, guvernelor din UE sa se mobilizeze pentru a pune in practica propunerile in vederea relansarii cresterii economice. Arhivele lui Gorbaciov dezvaluiau strategia izbucnirii unei noi revolutii socialiste in Europa! Liderul sovietic nu era deloc speriat de faramitarea blocului URSS, pentru ca el si aliatii sai croiau o Perestroika la nivel european.

Florin Georgescu il tine din scurt pe premierul Ponta

Atent ca nu care cumva colegii sai din Executiv sa cada in patima electorala si sa promita bani in stanga si-n dreapta, Florin Georgescu pare la fel de intransigent si cand vine vorba de numiri in posturi cheie. Chiar daca a acceptat sa faca parte dintr-un "guvern de tranzitie", cu un mandat de sase luni, vicepremierul Florin Georgescu nu doreste ca numele sau sa fie legat de vreo mancatorie de partid. In consecinta, Georgescu se pare ca i-a cerut lui Victor Ponta sa nu cedeze presiunilor si sa faca numiri prin ministere doar asa, pe ochi frumosi.

Leul se va prabusi in toamna

Moneda nationala s-a tinut "batoasa" anul trecut, iar Banca Nationala a Romaniei a facut eforturi pentru a stopa aprecierea leului. Trendul s-a inversat, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a estimat ca moneda nationala va continua sa se deprecieze, in special in toamna. Seful BNR a admis ieri ca leul tinde sa se deprecieze in continuare. "Acum 12 luni, BNR se < < chinuia > > sa nu aprecieze leul, pentru a nu descuraja exporturile. Acum, dupa un an, el tinde sa se duca in partea cealalta, spre 4,4 (lei/euro - n.r.) si mai mult", a mentionat Isarescu. El a atras insa atentia asupra fluctuatiei mari a cursului valutar.

PUTEREA

Statul, sponsorul ruşilor de la Alro Slatina

Comisia Europeană a demarat, în acest an, anchete aprofundate distincte faţă de contractele din domeniul energiei, pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, Executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale. Potrivit Comisiei, "pentru că Alro Slatina (posibil alţi membri ai grupului Alro din România cărora le-a fost redistribuită energia electrică achiziţionată de la Hidroelectrica) a obţinut un avantaj selectiv necuvenit sub forma unui preţ redus (preferenţial) pentru furnizarea energiei, în perioada 1 ianuarie 2007-31 decembrie 2009 şi, începând cu 1 ianuarie 2010, pe baza contractului din 2005 şi a amendamentelor sale succesive, efectele de denaturare asupra concurenţei ar trebui să fie notabile".

Omar Hayssam poate fi extrădat

Plenul Senatului a adoptat, ieri, cu 92 de voturi pentru, cinci voturi contra şi şase abţineri, proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului de extrădare între România şi Republica Arabă Siriană. Tratatul semnat la Bucureşti la 10 noiembrie 2010 a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Plenul Senatului a mai adoptat, cu 79 de voturi pentru, 11 voturi contra şi 10 abţineri, proiectul de lege pentru ratificarea Tratatului între România şi Republica Arabă Siriană privind transferarea persoanelor condamnate în vederea executării pedepselor privative de libertate.

Primăriile, în cârdăşie cu speculanţii din pieţe

Ordonanţa Guvernului nr. 28 din 1999 le permite producătorilor agricoli să vândă în pieţe fără a elibera bon fiscal. Profitând de legislaţia în vigoare, speculanţii au umplut pieţele agroalimentare din Capitală. Primăriile spun că nu au ce face, în timp ce producătorii îi acuză de cârdăşie cu intermediarii. Numeroşi comercianţi obţin ilegal certificate de producători şi vând apoi la suprapreţ legume, fructe, lactate cumpărate de la adevăraţii producători sau chiar din supermarketuri. Speculanţii ocupă astfel tarabele care ar trebui să fie destinate producătorilor autohtoni, fără însă a se mai agita pentru obţinerea unei case de marcat şi fără a elibera bon fiscal.

Bosch construieşte o fabrică

Grupul Bosch va construi în România, la Cluj-Napoca, un centru de producţie şi dezvoltare pentru unităţi electronice de comandă destinate industriei auto, printr-o investiţie iniţială de 77 milioane de euro, se arată într-un comunicat al grupului. Prima fază a investiţiilor, cea de construcţie, va dura până la finele anului 2013. Lucrările vor fi demarate în cel de-al doilea trimestru al acestui an, iar procesul de producţie este programat să înceapă la mijlocul anului viitor. Noul centru va avea o suprafaţă totală de circa 38.000 mp. Până la sfârşitul lui 2013, în jur de 340 de angajaţi îşi vor desfăşura activitatea în domeniul producţiei şi cercetării din cadrul acestui centru. Noua unitate va face parte din divizia Automotive Electronics, care are 17 unităţi de producţie la nivel mondial şi aproximativ 20.000 de angajaţi.

ROMANIA LIBERA

Prima zi de putere a USL. Discrepanţe între vorbele de campanie din opoziţie şi măsurile luate de Guvernul Ponta

300.000 de funcţionari publici scapă de obligaţia de a returna banii încasaţi ilegal. Ex-ministrul UDMR Laszlo Borbely scapă şi el, temporar, de începerea urmăririi penale cerute de DNA. O decizie se va lua în cazul său, în cel mai bun caz după 21 mai încolo. În cel mai rău caz, după locale sau, de ce nu, în sesiunea următoare. Apoi, ne-au crescut şansele ca, după alegerile din toamnă, să avem parlamentari aleşi cu doar câteva sute de voturi, iar o mare parte dintre români nu vor mai fi reprezentaţi în Parlament. Cât despre returnarea contribuţiilor de sănătate reţinute ilegal, sunt ca şi uitate promisiunile că pensionarii îşi vor primi banii înapoi până la sfârşitul anului. Toate acestea, plus eliberarea din funcţie a prefecţilor şi subprefecţilor, doar în prima zi de lucru a noii puteri, după ce Victor Ponta s-a instalat în biroul lui Adrian Năstase de la Palatul Victoria.

Ce avem de câştigat din fiesta de pe malul Dâmboviţei

20 de mii de suporteri spanioli se află astăzi în Bucureşti pentru finala Europa League dintre echipele Atletico Madrid şi Athletic Bilbao. De acest eveniment vor să profite atât autorităţile, cât şi comercianţii şi prestatorii locali de servicii. Susţinătorii echipelor Atletico Madrid şi Athletic Bilbao care ajung în Capitală pe calea aerului sunt preluaţi cu autobuze şi transportaţi în două zone ale oraşului special amenajate pentru fani. Astfel, la Piaţa George Enescu vor ajunge fanii madrileni, iar în Piaţa Constituţiei vor fi direcţionaţi cei din Bilbao. Tot aici este permis şi accesul românilor care nu au bilet pentru finală, căci de la ora 20.00 vor fi transmise, pe patru ecrane gigant, imagini în direct de pe Arena Naţională.

Tragedia Greciei a intrat în actul final

Lupta de 30 de luni pentru salvarea integrităţii zonei euro pare să fie pierdută, după ce 68% din alegătorii eleni şi-au acordat voturile unor partide care se opun măsurilor de austeritate. Conform Consti­tuţiei Greciei, după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare, preşedin­tele ţării trebuie să-i dea liderului partidului câştigător mandatul pentru alcătuirea unui guvern. În cazul în care acesta nu reuşeşte să formeze o coaliţie în 72 de ore, mandatul este retras şi oferit liderului partidului de pe locul secund, iar dacă şi acesta eşuează, şeful partidului situat pe locul trei îşi poate încerca norocul.

Apocalipsa după Clubul de la Roma. Ce previziuni sumbre au experţii pentru economia mondială

"2052 - o previziune globală pentru următorii 40 de ani" este noul raport al Clubului de la Roma în care unele concluzii sunt o urmare a raportului revoluţionar din deceniul 1970 intitulat "The Limits to Growth". Noul document trasează evoluţia omenirii de astăzi pe următoarele patru decenii şi lansează paradigma neo-malthusianismului. Omenirea începe să se adapteze la limitele planetei dar există un risc ca ajustările să fie prea lente. China va avea o ascensiune în timp ce Statele Unite cad şi continuă încălzirea climatică, deşi nu atât de rapid cum prevăd cele mai negre scenarii ştiinţifice. Raportul din 2012 al Clubului de la Roma (creat în 1968) este un fel de urmare a primului raport din 1972, "The Limits to Growth" (Limitele creşterii),

ZIARUL FINANCIAR

Prima finală europeană găzduită de România. 200 de milioane de euro a cheltuit România pentru a fi o singură zi pe harta mondială a fotbalului. Merită?

România va afla astăzi dacă cheltuiala de 200 mil. euro făcută cu Arena Naţională a meritat. Finala UEFA a adus la Bucureşti 30.000 de turişti. În câteva ore se va da startul celei mai mari competiţii sportive organizată vreodată în România, finala Europa League fiind primul test major prin care trece piaţa locală pentru a dovedi că poate organiza un eveniment de astfel de dimensiuni. Miza este uriaşă pentru că România deja a pus pe masă 200 de milioane de euro pentru a construi un stadion de 55.000 de locuri, Arena Naţională, dar încasările din acest eveniment abia dacă ajung la 30 mil. euro. Biletele sunt toate vândute, fanii spanioli deja au luat cu asalt Centrul Vechi din Bucureşti, camerele de hotel sunt închiriate, vânzătorii de bere îşi freacă mâinile de bucurie, dar toate acestea nu aduc decât încasări de câteva zeci de milioane de euro pentru că spaniolii sunt turişti chibzuiţi şi mai ales loviţi de criză, venind dintr-o economie în care unu din doi tineri nu îşi găseşte un loc muncă.

Dan Şucu către guvern: decât să majoraţi salariile bugetarilor, mai bine le renegociaţi la pachet creditele, astfel încât să le scadă ratele cu o treime

Ca exponent al economiei private, proprietar şi preşedinte al unei companii mari, clădite de la zero, cu mii de angajaţi şi zeci de mii de clienţi, nu am niciun dubiu: creşterea salariilor în administraţie prin creşterea deficitului bugetului e o mare greşeală. Economia românească se află astăzi în situaţia unui vehicul blocat la jumătatea unui deal, supraîncărcat şi cu putere insuficientă. Cei care îl conduc ar trebui să elibereze din greutate înainte de a putea relua ascensiunea. În schimb, majorarea deficitului echivalează cu o greutate în plus în sarcina contribuabilului. Atâta timp cât povara din spatele cetăţenilor şi companiilor nu este redusă, economia României nu poate reporni. Statul român are datoria importantă de a-şi respecta atât angajaţii, cât şi clienţii plătitori de taxe şi impozite. Iar atunci când adoptă soluţii pentru angajaţi, n-ar trebui să împovăreze cealaltă categorie, aşa cum, în economia privată, niciun şef de companie nu îşi permite să crească salariile pe seama clienţilor.

Preţul aurulul a scăzut cu peste 2%, din cauza Greciei

Preţul aurului a scăzut marţi cu peste 2%, către minimul acestui an, din cauza incertitudinilor că Grecia va primi finanţare prin programul de salvare şi a celor legate de criza datoriilor din zona euro, transmite Reuters. Cotaţia aurului, considerat în general un plasament sigur în perioade incerte, nu a reuşit să crească în acest an şi este pe cale să înregistreze marţi cel mai amplu declin zilnic din ultimele două luni. Având în vedere situaţia din Grecia şi schimbarea preşedintelui în Franţa, analiştii se întreabă dacă Europa va oferi miliardele de euro necesare salvării economiilor cu probleme. "Plasamentele în aur nu au sens în absenţa unor noi măsuri de stimulare. Aurul este atractiv atunci când oamenii se tem că banii fără acoperire le erodează averile", a declarat Jeffrey Sherman, manager de portofolii la compania de administrare de active DoubleLine Capital.

Fitch: Ieşirea Greciei din zona euro nu ar marca sfârşitul monedei unice

O ieşire a Greciei din zona euro nu va marca sfârşitul monedei unice, pentru că Germania are un interes fundamental să protejeze euro, potrivit preşedintelui Fitch Ratings, Paul Taylor, transmite AFP. "Dacă va fi reintrodusă marca germană, se va aprecia considerabil faţă de alte monede. Exporturile, motorul economiei germane, ar fi afectate. Germania nu va tolera acest fapt, chiar dacă mai multe ţări vor ieşi din zona euro", a afirmat Taylor într-un interviu acordat publicaţiei germane Spiegel. Grecia se află într-un impas politic în urma alegerilor de duminică, iar pe pieţele financiare există temerea că planul internaţional de salvare este în pericol, ţara riscând să intre în încetare de plăţi, pe termen scurt sau mediu. Formaţiunea de extremă stânga Syriza (Coaliţia Stângii) a ieşit pe locul al doilea în scrutinul de duminică, promovând în campanie o politică opusă măsurilor de austeritate. Syriza cere totodată încetarea plăţii unei părţi a datoriilor ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb