REVISTA PRESEI - 10.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 mai 2010

ADEVĂRUL

Scandalos: firmele de stat nu taie din salarii

"Curba de sacrificiu" pe care Guvernul o impune pensionarilor şi bugetarilor nu îi va afecta pe salariaţii societăţilor cu capital public de interes naţional sau local. Autorităţile întreţin deliberat confuzia între conceptele de "bani de la buget" şi "bani publici", pentru a exclude de la sacrificii salariale angajaţii din firmele de stat.

Confuzie deliberată

"Reducerea bugetului de salariu cu 25% nu se va aplica şi companiilor de stat, admite Andreea Vass, consilier personal al premierului. Nu ar trebui să se aplice această măsură decât instituţiilor finanţate de bugetul de stat. Companiile cu capital public au bugete proprii", a declarat Vass. Preşedintele Traian Băsescu a confirmat faptul că aceste companii deţinute de stat nu vor fi afectate de reduceri salariale.

Ministrul Sebastian Vlădescu: Creştere economică zero

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a anunţat ieri că Guvernul şi FMI au convenit asupra unei noi ţinte de deficit bugetar pentru acest an: 6,8%. Obiectivul stabilit anterior era de 5,9%, a mai precizat Vlădescu, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii FMI. Nici estimările privind creşterea economică nu au rămas neschimbate. Experţii FMI prognozează pentru acest an o creştere economică zero, faţă de cea de 0,8% anunţată în urmă cu câteva zile.

Băsescu: "Avem datorii de zece miliarde de euro"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România are de plătit anul acesta datorii de peste zece miliarde de euro, contractate de la bugetul de stat în ultimii ani. "Numai în 2010, urmare a creditelor angajate în 2007, 2008 şi parte a 2009, trebuie plătite dobânzi de peste 1,8 miliarde de euro. Dacă nu reducem salariile şi pensiile, în 2011 ar fi trebuit să angajăm un nou credit, probabil nu de 20, ci de 30 de miliarde de euro", a spus Băsescu după discuţiile de la Cotroceni cu liderii confederaţiilor sindicale.

Notăriţa Safta Criste, sotia fostului procuror general al României: un milion de euro din onorarii

Safta Criste, soţia unui fost procuror general al României, a câştigat 4 milioane de lei în doi ani. Notarul public Safta Criste a dat cu subsemnatul în dosarul în care a fost arestat preventiv Ionelaş Cârpaci, naşul mafiei imobiliare ţigăneşti din Timişoara.

Economia românească, şi mai puţin performantă

România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte competitivitatea economică, mai jos cu o poziţie faţă de 2008. În timp ce statele din regiune au urcat cel puţin o poziţie în topul competitivităţii la nivelul Uniunii, România coboară până pe locul 26.

CAPITAL

Criza pune cruce la 30.000 de afaceri

Al doilea an de recesiune economică s-ar putea solda cu 30.000 de cazuri de insolvenţă, doborând recordul înregistrat în 2009, când au fost consemnate 18.421 de cazuri.

Fiscul inventează noi metode pentru a taxa firmele suplimentar

O modificare din Codul de procedură fiscală, care le permite inspectorilor să reconstituie obligaţiile fiscale, va duce la noi abuzuri şi la sume mai mari pentru firme.

CURENTUL

Trustul Intact practică şantajul de presă în familie. Episodul doi cu Gabriela Firea

După modelul mogulului care ameninţă cu şantajul miniştri pentru a avea acces la banii publici, angajaţii trustului au adoptat şi ei aceleaşi practici pentru afacerile lor de familie. Pe lângă activitatea jurnalistică, Gabriela Firea face şi afaceri cu lichid de frână şi antigel prin SC Vanem Comerţ şi Servicii SRL, conform datelor de la Registrul Comerţului. Şi, cum mediul de afaceri este o junglă în care fiecare luptă pentru supravieţuire, asociatul de la SC Vanem Comerţ şi Servicii SRL, Gabriela Firea, a apelat la jurnalista Gabriela Firea de la Intact pentru a-i rezolva problemele cu firmele concurente de pe piaţă.

Grasul, de Tia Şerbănescu

Grasul ăsta nu s-a îngrăşat într-un an ci treptat, an de an, când a pus osânză de la fiecare partid. Au venit partidele noastre la guvernare ca popoarele migratoare: avarii de la PSD, tătarii de la PDL, pecenegii de la PNL, hunii de la UDMR - lăsându-şi moştenitori în toate structurile (inclusiv în sectorul privat slab dar corupt) de unde e greu să-i scoţi: ba fac grevă, ba fac procese, ba zbiară la televizor. Grasul nostru nu strânge cureaua: poartă bretele. Chestia e că până când slăbeşte grasul slabul a şi ajuns la poarta cimitirului.

Geoană se plânge că nu mai are bani de plimbări externe

Adâncirea crizei economice şi aplicarea măsurilor drastice de limitare a "posibilei grecizări a României" pare a nu fi pe placul liderilor politici din tabăra opoziţiei, care nu vor să piardă simpatia electoratului şi nici să dea tonul la "strânsul curelei". În acest context s-a încadrat şi gestul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, care a susţinut în cadrul şedinţei Biroului Permanent de marţi că bugetul instituţiei pentru deplasările externe pe anul în curs a fost deja consumat în proporţie de 60% şi fără o rectificare bugetară pozitivă senatorii mai pot face deplasări doar două luni de zile.

Clauzele abuzive - cele mai frecvente reclamaţii împotriva băncilor

Existenţa clauzelor abuzive în contractele de credit, cesionarea creanţelor de către banci către societăţi de recuperare a creditelor, costuri foarte mari ale creditelor acordate de societăţi financiare nebancare pentru achiziţionarea unor bunuri de consum sunt cele mai frecvente probleme în relaţia cu instituţiile financiare reclamate de romåni la Autoritatea Naţională pentru protecţia Consumatorului (ANPC), potrivit datelor communicate de instituţie la solicitarea "Curentul".

CURIERUL NAŢIONAL

Să ne mai încredem în pieţele financiare?

Riscul sistemic rămâne ridicat, iar informatizarea completă a tranzacţiilor a mărit pericolul în loc să îl diminueze. Problema a fost readusă în discuţie de prăbuşirea cu 1.000 de puncte a indicelui Dow Jones al Bursei de la New York în doar câteva minute la debutul sesiunii de joi. Marc Faber: În 5-10 ani, sistemul financiar se va reseta, iar băncile centrale vor fi şterse de pe faţa Pământului.

Arcelor poate cumpăra partea României la Krivoi Rog doar dacă-şi dublează producţia din ţară

Discuţiile tehnice, demarate săptămâna aceasta. Aflat sâmbătă la Galaţi împreună cu directorii Hidroelectrica, Transelectrica şi Electrica, dar şi cu secretarul de stat Tudor Şerban, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a discutat cu conducerea combinatului siderurgic ArcelorMittal despre posibilitatea de a le vinde participaţia statului la Krivoi Rog din Ucraina, cu condiţia ca grupul să-şi dubleze producţia de oţel la Galaţi.

Analişti: Măsurile anunţate pun bazele unei creşteri din 2011

ING Bank: Dacă Guvernul ar fi decis creşterea cotei unice şi a TVA, atunci România "ar fi suferit încă 2-3 ani". Raiffeisen: Protestele sociale ar afecta percepţia investitorilor faţă de ţara noastră. BCR: În momentul de faţă depindem de investiţii străine directe, iar atractivitatea României trebuie menţinută.

Amenzile pentru construcţii ilegale vor fi majorate la 3.000 lei pe metru pătrat

O sancţiune similară va fi aplicată şi funcţionarului public care emite o autorizaţie de construire sau desfiinţare ilegală. Inspectoratul de Stat în Construcţii va putea suspenda o lucrare nelegală fără a aştepta decizia instanţei de judecată. Propunerile sunt incluse într-un proiect de lege iniţiat de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul".

EVENIMENTUL ZILEI

Boc, în rolul mesagerului cu veşti bune

După ce preşedintele a adus ştirile proaste pentru bugetari şi pensionari, premierul a făcut un inventar pozitiv a ceea ce ar putea urma. La trei zile după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat de la Cotroceni veştile proaste pentru bugetari şi pensionari, premierul Emil Boc a făcut ieri, de la tribuna Palatului Victoria, un inventar optimist a ceea ce urmează. Fără a lămuri însă cum vor fi puse în practică reducerile de salarii şi pensii.

Privaţii îi cer guvernului să dea mai puţini bani pe confort

Măsurile dure ce vor fi luate de guvern, care vizează tăierea pensiilor, a salariilor sau a ajutoarelor sociale trebuie completate cu altele pentru reducerea cheltuielilor şi salvarea economiei. Ce-ar mai fi absolut necesar: reducerea drastică a achiziţiilor publice şi urgentarea legii parteneriatului public-privat, susţin la unison reprezentanţii mediului de afaceri.

Ungaria şi Letonia au tăiat pensii şi salarii, dar problemele persistă

Au trecut prin aceleaşi blocaje financiare, au făcut un acord cu Fondul Monetar Internaţional, dar încă mai au de luptat cu recesiunea, deşi sunt pe drumul cel bun. Şi asta, în condiţiile în care au tăiat din salariile bugetarilor şi din pensiile de stat, au redus alte cheltuieli şi chiar au majorat taxele. Ungaria şi Letonia au luat acum un an măsurile pe care le pregătesc acum guvernanţii români. Problemele sunt departe de a fi rezolvate.

România îşi face cartier general la Cannes

În jur de 50 de cineaşti, actori, producători şi jurnalişti îşi fac bagajele pentru Coasta de Azur. Vom avea patru filme în festival, propriul stand şi o petrecere pe terasa hotelului Carlton. În uriaşa fabrică de la Cannes, în care se încheie marile deal-uri în cinema, se lansează brusc cariere şi se formează curente de opinie, cinemaul românesc şi-a amplasat cartierul general. Patru filme vor avea premiera mondială în festival, în diferite secţiuni, un stand special în cadrul Marché du Film va pune pe masă oferta de producţii autohtone, iar o petrecere dedicată românilor îi va reuni pe toţi, pe 14 mai.

FINANCIARUL

Pe ce am irosit banii de la FMI şi bănci? 23 mld. euro s-au dus în "cheltuieli publice"

România a făcut investiţii publice de peste trei ori mai mici decât sumele pe care le-a obţinut de la instituţiile internaţionale de finanţare şi din vânzarea titlurilor de stat. Numai FMI a împrumutat până acum guvernul cu 9,16 miliarde de euro, din care 2,13 miliarde de euro au mers la Trezorerie, iar restul la BNR. Indirect, banii de la BNR au ajuns tot la Ministerul Finanţelor, care s-a împrumutat masiv de la bănci.

"Premierul" Traian Băsescu declara în noiembrie 2009: "Ce a fost mai rău a trecut". Acum anunţă reduceri de pensii şi salarii

De mai bine de un an, atât preşedintele, cât şi prim-ministrul au dat asigurări că statul are bani să plătească pensiile şi salariile. Cât despre o eventuală diminuare a acestora, un asemenea scenariu a fost categoric respins de către guvernanţi. În urmă cu doar câteva luni, Emil Boc garanta cu funcţia că această promisiune va fi respectată."

Statul taie subvenţiile la căldură. Facturile cresc cu peste 100%

Românii vor plăti cea mai scumpă energie termică din Europa. Traian Băsescu a dat semnalul tăierii subvenţiilor pentru căldura şi apa caldă furnizate populaţiei. Astfel, majoritatea celor încă racordaţi la reţeaua centralizată din marile oraşe vor trebui să plătească dublu sau chiar mai mult. Cei mai afectaţi vor fi locuitorii din Focşani, Bucureşti, Buzău, Rm.-Vâlcea.

România vinde "rugina" de la Krivoi Rog grupului ArcelorMitta

Ţara noastră a investit peste 800 de milioane de dolari în combinatul ucrainean şi nu s-a ales cu nimic. Ministrul Videanu negociază cu indienii de la ArcelorMittal vânzarea participaţiei de 27% pe care România o deţine la combinatul de la Krivoi Rog, aflat în paragină. Ca să întreţină "rugina", România a cheltuit anual două milioane de dolari.

Hazardul din zona euro a prăpădit 3,3 mld. euro de pe Bursa românească într-o săptămână

Cotaţiile s-au prăbuşit în ultimele cinci şedinţe cu până la 17%, cea mai severă scădere după octombrie 2008. Piaţa bursieră de la Bucureşti a resimţit din plin "dezordinea" financiară fără precedent cu care se confruntă din zona euro şi a suferit săptămâna trecută cea mai drastică scădere de după octombrie 2008, pierzând 3,3 miliarde de euro (13,8 miliarde de lei) din capitalizare şi până la 17% pe unii indici.

GÂNDUL

Băsescu: Dacă nu reduceam salariile şi pensiile luam un nou credit. Am fi amanetat viitorul ţării

Guvernul român şi Traian Băsescu s-au înţeles cu Fondul Monetar: România face reducerile la salarii, pensii şi ajutoare sociale, va avea o creştere "prognozată" a economiei de 0 procente şi un deficit bugetar mai mare cu aproape un procent ajungând la 6,8%. Astăzi, Fondul Monetar anunţă detaliile înţelegerii pe care a parafat-o cu statul român. Conducerea FMI nu va discuta însă acordarea celei de-a cincea tranşe de bani decât la finele lunii iulie şi doar dacă Guvernul va lua până atunci măsurile la care s-a angajat.

Patriciu vrea amnistierea fiscală a averilor ascunse, pentru că în Elveţia sunt 18 miliarde euro "româneşti". Ce spun ceilalţi milionari

Dinu Patriciu, cel mai bogat român, propune impozitarea averilor cu 3,5%-7% pe an. Al doilea cel mai bogat român, Ioan Niculae, cu o avere de 1,2 miliarde de euro, spune că el a plătit deja statului, pentru că averea o are din afaceri, pentru care a plătit taxe şi impozite.

Vlădescu: În ultimii trei ani pensionarii au beneficiat de un avans din pensie

România funcţionează pe datorie. Fără banii de la FMI, în 2011 ar trebui să se împrumute cu 98 de miliarde de euro, cu fonduri de la organizaţia financiară, "doar" cu 11 miliarde. Sectorul privat nu mai poate să plătească salariile tuturor bugetarilor şi urmează o serie de măsuri revoluţionare pentru sistemul bugetar. Cei din vârful ierarhiei de la stat nu vor face excepţie de la apropiatele "tăieri" de venituri şi vor plăti mai mult.

JURNALUL NAŢIONAL

"PSD, un partid de România, are şi proşti şi deştepţi..."

Într-un dialog cu Marius Tucă, liderul PSD, Victor Ponta, face o caracterizare a partidului pe care îl conduce şI despre care spune că nu va intra la guvernare până în 2012. L-a băgat în politică o sarcină, iar despre el, Victor Ponta mai spune că a copilărit la Gara de Nord, că este încă băiatul mamei, care îl mai dojeneşte, dar care niciodată nu i-ar da cu oul de Paşte în cap, îi place trupa "Paraziţii".

Un imbecil ne declară imbecili

România, insultată de Adrian Rădulescu, secretar de stat la Agricultură.Deranjat pentru a-şi da cu părerea de-spre un subiect paşnic, respectiv dis-tribuirea merelor către elevii din clasele I-VIII, un demnitar al statului şi-a permis să insulte naţia ro-mâ-nă. Şi ţara, din al cărei buget public mănâncă şi fălcile lui acum cel puţin o leafă de secretar de stat.

FMI ne-a mai dat un os de ros

FMI a fost constrâns să arunce, din nou, un os României, scrie Financial Times. "Osul" este acceptarea unui deficit bugetar mai mare de 5,9% din PIB, cât este ţinta pentru acest an. Compromisul acceptat de FMI subminează însăşi credibilitatea acestei instituţii financiare internaţionale, scrie Financial Times. Nu e de mirare că cei de la FMI au ieşit în faţă şi au spus "nu daţi vina pe noi".

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum a ratat România şanse de miliarde

Multe investiţii străine de miliarde au ocolit România. Au fost ratate astfel zeci de mii de slujbe şi mari contribuţii la buget. În plus, statul derulează sute de contracte scumpe şi inutile, iar evaziunea fiscală face ravagii. Peste 7 milioane de oameni nu ar aştepta cu spaimă 1 iunie dacă aceste domenii ar fi fost administrate corect.

Parada puterii renăscute a Rusiei

În premieră, la ceremonie au participat şi trupe ale statelor NATO. Zece mii de soldaţi ruşi au defilat ieri în Piaţa Roşie pentru a marca 65 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste în cadrul celei mai mari parade militare organizate în Rusia după dezmembrarea URSS. Principalii aliaţi din cel de-al doilea război mondial - Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Polonia -, precum şi foste republici sovietice - Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan şi Ucraina - au trimis fiecare câte 70 de sol-daţi pentru această defilare care s-a dorit a fi o demonstraţie de forţă a puterii militare recâştigate a Rusiei.

Şanse de reformare pentru CSM?

Proiectul de revizuire a Constituţiei implică mai mult societatea civilă. Noua Constituţie, al cărei proiect este în discuţie, va da o pondere mai mare societăţii civile în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar unii specialişti susţin că este un pas spre reformarea instituţiei. Proiectul de revizuire a Con-sti-tuţiei adoptat de Cabinetul Boc prevede, în premieră pentru România, că şefia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) poate fi deţinută şi de un membru al societăţii civile.

Criza economică, partenerul The Money Channel

Afacereză. Singurul post de business din România a împlinit patru ani. Pe o piaţă media zguduită de cutremure financiare, singura televiziune de business din România profită de nevoia oamenilor de a fi la curent în timp real cu informaţii din toate domeniile economice. Dan Apostol, realizator şi redactor-şef al postului The Monney Chanel, explică pentru România Liberă cum a reuşit să facă din criza financiară un aliat.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Atenţie, se filmează! Pe spinarea contribuabilulu

Casa de Filme Cotroceni propune FMI un thriller cu reduceri de salarii şi pensii şi/sau majorări de taxe. RomåniaFilm prezintă "Povestiri cu final neaşteptat", o coproducţie BNR-MFP-FMI, scenariul după o nuvelă anonimă găsită în Palatul Cotroceni, în regia consacratului Traian Băsescu, care de altfel s-a distribuit şi într-unul din rolurile principale.

De ce nu-şi plăteşte statul facturile prin banca proprie?

Datoriile statului faţă de furnizori au ajuns la 1,7 miliarde de lei (peste 400 de milioane de euro), iar Guvernul nu dă semne că le va stinge prea curând. Acumularea de arierate de stat pare o boală general-balcanică, de vreme ce şi alte administraţii din regiune au datorii faţă de firmele care le-au livrat bunuri şi servicii pe bază de contracte de achiziţii publi-ce, chiar mai mari decât România - peste 530 de milioane de euro în Serbia şi peste 760 de milioane de euro în Bulgaria.

O "aroganţă" de 10 miliarde de euro la Shanghai

Cea mai mare acţiune de promovare de după 1990 pe piaţa chineză a fost ignorată de ministerul condus de Adriean Videanu. Casa României din Shanghai, proiectul Greenopolis promovat de Ministerul Afacerilor Externe, i-a aşteptat degeaba la inaugurare pe reprezentanţii Ministerului Economiei, deşi unul dintre principalele obiective ale participării României la Expo 2010 Shanghai era chiar promovarea unor proiecte care să stimuleze schimburile economice.

ZIARUL FINANCIAR

Băsescu avertizează: Dacă nu se reduc salariile bugetarilor, vom avea nevoie de un nou credit. Numai în acest an trebuie să plătim în contul datoriei anterioare 10 mld. euro

Noua ţintă a deficitului bugetar este de 6,8% din PIB, cu aproape un miliard de euro mai mult decât cea bugetată. Preşedintele Traian Băsescu a justificat ieri după întâlnirea cu sindicatele măsura reducerii salariilor: dacă nu se întâmplă acest lucru, în 2010 ar trebui să luăm un alt împrumut iar până a ajunge în situaţia Greciei nu este decât un pas. Băsescu s-a menţinut pe poziţie: toate salariile vor fi reduse cu acelaşi procent.

Euro a căzut cu 4,1% iar liderii europeni se grăbesc să facă zid în jurul monedei unice puternic afectată de situaţia din Grecia

Scăderea puternică a euro şi a burselor europene i-a determinat pe miniştrii de finanţe din zona euro să se întâlnească în acest week-end pentru a pune la punct un "mecanism" care să stabilizeze moneda unică. Moneda unică europeană a pierdut săptămâna trecută 4,1% în raport cu dolarul, încheind şedinţa de tranzacţionare de vineri la o cotaţie de 1,2755 dolari.

Petrom face în trei luni profit cât într-un an

Petrom a reusit sa inregistreze in primul trimestru al anului un profit net de 807 mil. lei (196,3 mil. euro), de aproape 2,5 ori mai mare comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce vanzarile producatorului de petrol si gaze s-au majorat cu doar 2%, pana la 3,93 mld. lei (957 mil. euro).

Bancherii umflă mai departe marjele de dobândă

Diferenţa dintre dobânzile la creditele şi depozitele în lei pentru populaţie, aflate în sold, a continuat să urce în primul trimestru cu o jumătate de punct procentual, până la 8,14%, bancherii încercând să-şi acopere costurile atât timp cât nu dau credite noi, arată datele BNR. Marja de dobândă la creditele şi depozitele noi în lei se menţine peste pragul de 5%.

Salariile din administraţie trebuie ajustate pentru că au luat-o cu mult înaintea economiei

Problema care rămâne în discuţie nu este dacă salariile în sectorul de stat, pensiile şi ajutorul de şomaj vor fi reduse, ci pentru câtă vreme. Preşedintele le-a spus sindicatelor că acest lucru se va încheia anul acesta. Sindicatele se tem că măsura ar putea continua şi în 2011. Ajustarea este obligatorie pentru că salariile la stat au crescut nesustenabil.

România pierde 3 mld euro anual din subvenţiile necontorizate pentru agricultori şi din piaţa neagră a alimentelor

Subvenţiile directe la hectar de peste un mld. euro anual de la UE şi bugetul de stat, acordate agricultorilor fie că şi-au lucrat terenul, fie că nu, nu au fost până în acest moment monitorizate, efectele investiţiilor strict din acest buget nefiind cunoscute de autorităţi. Aşa se face că circa 1,7 mld. euro au intrat din 2007 până acum în buzunarele proprietarilor care şi-au lăsat terenul pârloagă, adică peste 400 mil. euro anual. La această sumă se adaugă piaţa neagră a cerealelor şi produselor alimentare, estimată de producători la aproape 3 mld.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb