REVISTA PRESEI - 10.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 10 iunie 2010

ADEVĂRUL

Vanghelie şi-a băgat morţii în cavoul familiei Lahovary

Ca şi prietenul său arestat, Cătălin Voicu, Marian Vanghelie îşi înhumează rudele la Bellu, în criptele unor personalităţi de seamă ale României. În capela familiei fostului ministru de Război şi al Afacerilor Străine, Iacob Lahovary (1846-1907), se odihnesc acum două rude ale primarului sectorului 5, Marian Vanghelie.

Şpăgara de la Pensii vrea pensie medicală

Doctoriţa Valentina Goga, acuzată că a luat mită de la bătrâni ca să-i scoată la pensie, vrea şi ea să se pensioneze pe caz de boală. Medic la Casa de Pensii Craiova, dr Goga a fost trimisă în Capitală pentru expertiza medicală, necesară propriului dosar de retragere din activitate.

Bookfest: Inaugurare fără ministrul promis

Deşi era anunţat în program că va participa la deschiderea Bookfest, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a lipsit nemotivat. Spre deosebire de autorităţile române, care au avut o prestaţie sub aşteptări la inaugurare, oficialii spanioli au reprezentat onorabil ţara invitată, Spania. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a strălucit prin absenţă, trimiţându-l în locul său pe secretarul de stat Vasile Timiş, lucru fără precedent la ediţiile anterioare ale manifestării.

Europa: după falimentul financiar vine falimentul politic

În nordul Europei, populaţia contestă masiv planurile de redresare economică şi de reducere a deficitelor. Greve de proporţii se anunţă în toată Europa. Ca urmare a tăierilor anunţate şi a nemulţumirii faţă de salvarea Greciei, cancelarul Angela Merkel şi aliaţii liberali de la guvernare se prăbuşesc în sondaje.

"Orice măsură s-ar lua nu va fi populară"

România poate depăşi mai repede situaţia economică în care se află dacă măsurile Guvernului vor avea sprijin politic, susţine Mariana Gheorghe, CEO Petrom. Chiar dacă mediul de afaceri va fi afectat pe termen scurt de scăderea consumului, o majorare a taxelor ar fi avut un impact şi mai puternic, crede oficialul Petrom.

"Fabrica de valută" îşi accelerează producţia

În primele patru luni din acest an, exporturile au crescut mai rapid decât importurile, astfel că deficitul comercial a continuat să scadă. Principala sursă de valută a ţării - exporturile - a adus, în primele patru luni din 2010, cu peste două miliarde de euro mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2009.

CURENTUL

Tandemul Ponta-Şova coace sechestrarea puterii în România

Ziarul "Curentul" a intrat în posesia unor informaţii conform cărora noii emanaţi ai PSD-ului, liderul Victor Ponta şi starul politic în devenire Daniel Şova, plănuiesc să formeze un duo politic de excepţie pentru a pune mâna pe cele mai importante funcţii în stat la alegerile prezidenţiale din 2014. Conform planului bine pus la punct încă de pe acum de sforarii noii puteri din Kiseleff, Victoraş Ponta va merge să îşi adjudece funcţia supremă şi să se instaleze la Cotroceni, iar Daniel Şova îşi va primi tainul ca şef de guvern la Palatul Victoria.

Ultima şansă, de Tia Şerbănescu

Moţiunea devine şi ea risipitoare, ca şi guvernarea. Dar aşa suntem noi: nu ne uităm la bani când e vorba de a servi criza. Ca dovadă, guvernul de austeritate a defilat la Snagov cu limuzine de lux chiar sub nasul presei - şi a mituit UNPR cu două ministere în schimbul votului împotriva moţiunii. Asta nu l-a împiedicat pe dl Violet Hrebenciuc să estimeze că "moţiunea are 60-70% şanse să treacă". Probabil că aşa se va şi întâmpla: moţiunea trece, guvernul rămâne - să se remanieze.

Scăpăm de comisionul de rambursare anticipată!

Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să elimine comisionul de rambursare anticipată la creditele cu dobåndă variabilă, iar băncile vor fi obligate ca, în termen de 90 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, să modifice contractele aflate în derulare, prin acte adiţionale. Actul normativ prevede eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobåndă variabilă, precum şi limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobândă fixă, dacă perioada dintre rambursare şi data convenită pentru încetarea contractului este mai mare de un an, şi la 0,5%, dacă această perioadă este mai mică de un an.

Polonia va castra chimic pedofilii şi violatorii

O lege intens dezbătută şi foarte importantă pentru oameni, care prevede castrarea chimică a tuturor pedofililor, a intrat oficial în vigoare în Polonia, marţi, după ce fusese aprobată de parlamentari încă din septembrie, anul trecut. Atunci, 400 de deputaţi au votat pentru introducerea noii pedepse împotriva pedofililor şi violatorilor.

Cei vizaţi de noua lege sunt pedofilii şi cei care care îşi violează membrii apropiaţi ai familiei sau copii cu vårste sub 15 ani.

CURIERUL NAŢIONAL

Executarea silită, între agonie şi extaz

Imposibilitatea plăţii ratelor lasă din ce în ce mai mulţi români pe drumuri. Preţul, de regulă mic, al caselor executate atrage imediat amatorii de chilipiruri. Cele mai importante atuuri ale vânătorilor de locuinţe ieftine sunt informaţia şi banii lichizi. Criza a fost la fel de nemiloasă cu oamenii obişnuiţi ca şi cu firmele. Cei mai loviţi sunt acum cei care au cumpărat, cu credit, case la preţuri stabilite în vârful bulei speculative sau aproape de acest vârf. Mulţi dintre ei s-au trezit că s-au înrobit pe zeci de ani pentru o locuinţă care valorează mult mai puţin, şi, pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, că au rămas fără loc de muncă sau cu venituri micşorate.

Ministerul Agriculturii vrea să ajute financiar agricultura ecologică

Constatând că anul trecut numărul de operatori care practică agricultura ecologică a scăzut cu 976 de exploataţii, existând riscul ca în 2010 tot mai multe exploataţii înregistrate în agricultura ecologică să părăsească acest sistem, Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de hotărâre care prevede acordarea unor ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor în sectorul de agricultură ecologică, al căror plafon maxim este de 3.098.000 euro pe an, sumele provenind din Fondul European de Garantare Agricolă.

Numărul firmelor care vor credite s-a dublat

OTP Bank: Cererea de finanţare din partea IMM-urilor a crescut cu cel puţin 50% faţă de anul trecut. ""Valoarea medie a unei finanţări acordate se situează între 200.000 şi 300.000 de euro, iar cel mai mic credit pe care l-am dat a fost de 5.000 de euro"". Cererea de finanţare din partea întreprinderilor mici şi mijlocii a crescut în acest an cu cel puţin 50% faţă de 2009, dar valorile solicitărilor nu sunt foarte mari, astfel încât OTP a acordat şi un credit de 5.000 de euro, a declarat Lucian Oană, manager vânzări produse IMM din cadrul băncii.

CECCAR, la Săptămâna Europeană a IMM-urilor 2010

Pregătirile pentru Săptămâna Europeană a IMM-urilor au început la filialele prinse în proiectul european. Programul european Săptămâna Europeană a IMM-urilor 2010, care va avea loc între 25 mai - 1 iunie, are drept scop susţinerea microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii prin furnizarea de informaţii, promovarea antreprenoriatului ca perspectivă de carieră, recunoaşterea contribuţiei întreprinzătorilor la evoluţia economică în zona de desfăşurare a activităţilor.

Piaţa de învelitori din România va scădea anul acesta până la nivelul din 2006

Faţă de 2008, anul de vârf al vânzărilor, 2010 va fi cu aproximativ 37% mai slab. În ciuda scăderii pieţei, majoritatea jucătorilor anunţă afaceri în creştere, la fel şi pentru 2011. După creşteri semnificative şi consecutive în anii anteriori, cu 2004-2008 un interval plin de creşteri, piaţa învelitorilor pentru acoperiş din România s-a prăbuşit anul trecut, iar în 2010 îşi va continua scăderea deşi nu va mai fi la fel de afectată, potrivit Final Distribution, importatorul de ţiglă Gerard în România, care citează un studiu al Neomar. În 2005, faţă de 2004, valoarea pieţei de profil locale crescuse cu, nici mai mult nici mai puţin, de 68 de procente, de la 47,66 milioane de euro, la 78,54 milioane de euro.

Şomerii fură locurile de muncă ale tinerilor

În SUA, persoanele cu experienţă acceptă, acum, şi joburi temporare şi salarii mici, doar ca să obţină un venit. În luna mai au fost angajate doar 6.000 de persoane cu vârste între 16 şi 19 ani, comparativ cu 111.000 în 2009. Angajatorii preferă persoanele mature, întrucât au mai multă experienţă.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum "a călărit" Nuţu Cămătaru justiţia română

Liderul celei mai puternice grupări de crimă organizată e liber. Asta, în timp ce procesul în cel mai "greu" dosar al său trenează de un an pe rolul instanţelor. Ion Balint, mai cunoscut drept Nuţu Cămătaru -"creierul" celei mai puternice şi numeroase grupări de crimă organizată care a acţionat până acum în România - e liber. Asta, după ce membrii reţelei sale, aproape 500 la număr, au adunat în "palmares" zeci de infracţiuni de tâlhărie, şantaj, cămătărie, proxenetism, trafic de carne vie şi chiar crimă.

Fondul Proprietatea, mai aproape de Bursă

Listarea ar putea avea loc chiar în această toamnă, după ce parlamentarii vor scoate din schemă guvernul, care a tergiversat până acum lucrurile. Procesul de listare a Fondului Proprietatea (FP) la Bursă este pe cale de a se debloca. Asta după ce Camera Deputaţilor va aviza legea de aprobare a OUG 81/2007, care va permite scoaterea pe Bursă a Fondului şi numirea companiei Franklin Templeton ca administrator.

Averile şi interesele, în plic, la secret

Fără o lege a ANI în vigoare, deputaţii nu mai vor să-şi vadă pe site-uri declaraţiile de avere şi de interese pe care trebuie să le depună până pe 15 iunie. Parlamentarii nu sunt deloc dispuşi să renunţe la secretizarea propriilor declaraţii de avere, profitând că nu există încă o nouă Lege ANI.

Buzek: "Reformă, nu beneficii de partid"

"Faceţi reformă, nu vă uitaţi la beneficiile politice, de partid". Acesta a fost mesajul de criză dat de preşedintele Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek, aleşilor de la Bucureşti. "Programul curajos al premierului este dureros, dar ar putea fi foarte folositor. Peste câţiva ani veţi fi mândri de ce s-a realizat", a spus Buzek, la Palatul Victoria, smulgându-i lui Boc un oftat adânc, cu ochii în tavan, clătinând din cap.

FINANCIARUL

Guvernul "trage" în profitul băncilor şi va pierde bani. Se elimină comisioanele pentru rambursarea anticipată la creditele cu dobândă variabilă

Bancherii nu au fost primiţi de autorităţi pentru a-şi argumenta dezacordul. Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, atât a celor cu garanţii imobiliare, cât şi a celor fără acest tip de garanţii, precum şi limitarea la 1% a comisioanelor la credite cu dobândă fixă. Totodată, băncile vor fi obligate ca, în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, să modifice contractele aflate în derulare, prin acte adiţionale.

Ce mai exportă România: confecţii, echipamente de transport şi materii prime

Deşi INS anunţă deficit comercial mai mic, oamenii de afaceri sunt reticenţi. În primele patru luni, exporturile au urcat cu 19,4%, iar importurile cu 10,9%. Deficitul comercial a ajuns la 11,58 miliarde de lei în primele patru luni ale anului, cu 13,1% mai mic faţă de cel înregistrat în perioada similară din 2009, după ce exporturile au continuat să crească cu un ritm mai accelerat decât importurile, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,3%-4,5% în luna mai

Au fost înregistrate creşteri de preţuri la servicii şi bunuri importate. Analiştii economici estimează o creştere a preţurilor de consum cuprinsă între 0% şi 0,3% în mai faţă de aprilie, ca urmare a deprecierii leului, fapt ce va influenţa preţurile serviciilor şi ale bunurilor importate. Drept urmare, rata anuală a inflaţiei va avansa uşor la 4,3%-4,5%. Totuşi, potrivit prognozelor, inflaţia se va menţine în intervalul ţintit de Banca Naţională, de 3,5% plus/minus un punct procentual.

ANAF a recuperat mai puţin de 2% din sumele pentru care se judecă cu firmele

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar putea rezolva o mare parte din problema cheltuielilor publice dacă ar încasa toate sumele imputate contribuabililor. Mulţi dintre aceştia au câştig de cauză în instanţă şi reuşesc să diminueze sau chiar să anuleze deciziile ANAF, astfel încât doar o parte din bani ajung efectiv la bugetul statului.

În criză românii continuă să ridice case mai mari decât îşi permit

În timp ce numărul de noi construcţii scade vertiginos, suprafaţa medie per locuinţă se menţine mare, de 130 mp utili. Unul din truismele pieţei imobiliare româneşti este că oferta rezidenţială este prea scumpă, iar numărul de locuinţe livrate anual e prea mic. Din păcate, după 20 de ani de piaţă liberă, ofertanţii de case par să nu fi învăţat nimic despre nevoile reale ale pieţei autohtone de profil. Românii construiesc cele mai puţine locuinţe la mia de locuitori în zona est-europeană, însă casele finalizate la noi sunt printre cele mai mari din regiune.

GÂNDUL

PD-L pregăteşte guvernul de opt ministere. UDMR şi UNPR au rezervate trei portofolii

Problema remanieriiar putea fi tranşată în primele două săptămâni după moţiunea de cenzură a opoziţiei. Planul Negoiţă prevede un guvern mai suplu, programat până la finalul lunii. PD-L pregăteşte reducerea cabinetului Boc, nu doar prin renunţarea la agenţiile de stat, ci şi prin comasarea ministerelor. Ideea unui guvern mai suplu a fost lansată de vicepreşedintele PD-L, Liviu Negoiţă, care a cerut în cadrul Colegiului Director al partidului trasarea unui executiv compus din maximum opt ministere.

Guvernul nu prea mai are de unde să împrumute bani ieftini. România, în topul ţărilor cu risc de faliment

Deşi trebuie să mai ia pe datorie peste cinci miliarde de euro până la finele acestui an pentru a putea plăti la timp pensiile şi salariile, în ultimele 10 zile Ministerul de Finanţe a refuzat de două ori să ia bani de la bancheri. Motivul anunţat a fost dobânda prea mare la care aceştia vor să împrumute statul. În total, prin cele două licitaţii de titluri de stat, Ministerul de Finanţe a încercat să împrumute 1,8 miliarde de lei de la bănci.

Cum ar putea pierde românii 20 de euro lunar din pensia privată

Românii care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii ar pierde, fiecare, în medie, circa 20 de euro pe lună din pensie, în cazul în care contribuţia virată va scădea de la 2,5% la 0,5% din salariul brut lunar, timp de un an, potrivit unor calcule Gândul. De exemplu, la un salariu de 300 de euro lunar, reducerea contribuţiei la 0,5% timp de 12 luni ar conduce la o diminuare a pensiei cu 10-20 euro lunar.

Se modifică toate contractele de credit, chiar şi cele în derulare

Actul normativ privind rambursarea anticipată a creditelor le garantează românilor o serie de drepturi în relaţia cu băncile pe care restul europenilor nu le au. Din toamnă, românii care au împrumutat bani de la bănci, dar şi cei care se gândesc să ia un credit, vor scăpa de o serie de cheltuieli obligatorii în cazul în care vor să achite banii în avans şi vor avea în plus o serie de drepturi.

JURNALUL NAŢIONAL

Frăţia Gunoaielor

Şefa ANRMAP, Cristina Trăilă, a devenit avocatul grupurilor de interese care vor să desfiinţeze singura atribuire prin licitaţie a Salubrităţii de sector. Un secretar de stat, şeful unei instituţii mici, dar puternice în România, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), nu are altceva mai bun de făcut decât să se plimbe prin instanţe pentru a face o mică imixtiune a politicului în actul de justiţie.

Jumătate de moţiune pentru jumătate de sală

Jumătate de sală cu ochii şi urechile oriunde altundeva decât la vorbitorul de la tribună şi jumătate cu cafelele şi prăjiturile în faţă la bufetul de lângă sala de plen. Este atmosfera care a caracterizat Parlamentul la citirea moţiunii de cenzură a PSD+PC "Opriţi genocidul social!".

ROMÂNIA LIBERĂ

Incognito: 130 de lei ca să-ţi înşeli nevasta la televizor

Reporterii RL au fost actori în reality show-urile false de la televiziunile din România. În câteva camere din centrul Bucureştiului, se pun la cale noi scandaluri între iubiţi, conflicte între copii şi părinţi, certuri între graşi şi slabi. Reporterii RL au fost actori în reality show-urile false de la televiziunile din România.

(In)credibila telesuspendare

Opoziţia pare mult mai preocupată să se răzbune decât să găsească soluţii pentru scoaterea ţării din criză. Opoziţia, care înseamnă nu doar PSD şi PNL, ci şi terminaţiile lor mediatice, Antena 3 şi Realitatea TV, lucrează împreună la subminarea stabilităţii interne. Diabolizarea preşedintelui nu e ceva nou, dar instigarea oamenilor împotriva lui Traian Băsescu şi a puterii în general, pe fondul accentuării crizei, s-a transformat din program politic în grilă TV.

Tensiuni. Washingtonul pierde influenţa în Orientul Mijlociu. Turcia, noul concurent al SUA

Reorientările în politica externă a Turciei au devenit mai evidente după raidul israelian asupra flotilei umanitare pentru Gaza, ducând la deteriorarea relaţiilor cu Israelul. Ankara, vechiul aliat strategic al SUA în regiune, produce îngrijorare la Washington. Sunt tot mai mulţi analişti şi politicieni care se întreabă dacă nu cumva componenta turcă a NATO este pe cale să gliseze din ce în ce mai mult spre o viziune medio-orientală şi musulmană a lumii, în loc să devină "puntea" dintre Occident şi Orient.

Cum ne-a lovit forintul slab

EFECT. Declaraţia unui politician a prăbuşit moneda maghiară. Transilvănenii au resimţit seismul. Zeci de firme din Transilvania care fac afaceri în Ungaria au suferit pierderi în urma recentei deprecieri a monedei ungare.

Cât ne-ar costa alegerile anticipate

Variante. Opoziţia speră să profite de indecizia parlamentarilor puterii. Deşi a depus moţiune de cenzură, PSD se declară dispus să intre la guvernare doar după alegeri anticipate. Acest lucru ar însemna cheltuirea de câteva zeci de milioane de euro, dar şi luni bune de blocaj total.

ZIARUL FINANCIAR

Creşterea exporturilor a accelerat la 33% în aprilie

Exporturile au continuat ascensiunea în aprilie într-un ritm accelerat, urcând cu 33,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, favorizate de cererea externă, în special pe segmentul auto pentru Dacia. După ce în primele două luni exporturile au crescut cu un ritm anual de peste 20%, martie a consemnat o scădere la 16,7% pentru ca în aprilie creşterea să fie de 33,3%.

Ostahie, Altex: "Efectele măsurilor guvernului se vor simţi din septembrie"

Dan Ostahie, proprietarul unuia dintre cele mai mari businessuri din retailul local, a declarat că în urma aplicării măsurilor guvernamantale de reducere a salariilor şi pensiilor finalul de an devine incert pentru sectorul de bunuri de larg consum, iar previziunile sunt greu de realizat pentru ultimul trimestru din 2010. El a adăugat că economia locală va consemna la finalul lui 2010 o scădere de maximum 1% sau va rămâne la acelaşi nivel ca şi anul trecut, iar pentru businessul Altex păstrează o estimare de 180 de milioane de euro.

Asirom a făcut profit de 1,2 mil. euro, după pierderi de zeci de milioane

Compania şi-a bugetat profit şi pentru anul acesta. În 2007 şi 2008 asigurătorul a înregistrat pierderi cumulate de 30 de milioane de euro. Asirom, companie controlată de Vienna Insurance Group, a încheiat anul trecut cu un profit net de 4,9 milioane de lei (1,2 milioane de euro), după ce în anii anteriori a înregistrat pierderi masive. Astfel, în 2007 şi 2008 compania, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa asigurărilor, a înregistrat pierderi cumulate de 100 de milioane de lei (circa 30 de milioane de euro).

Dobânzile la depozitele în euro revin pe creştere

Mai multe bănci au anunţat în ultima perioadă dobânzi mai mari la depozitele în euro pentru persoane fizice în ciuda tendinţei generalizate de scădere a dobânzilor pe piaţă, în încercarea de a atrage resursele suplimentare în valută. Noul episod de depreciere a leului ar putea stimula economisirea în euro.

Ford cere păsuire la aplicarea condiţiilor de privatizare

Constructorul de automobile Ford a solicitat Guvernului României amânarea aplicării condiţiilor asumate la preluarea Automobile Craiova, ţintele de investiţii şi producţie urmând să fie decalate cu un an. În prezent Ford poartă negocieri cu AVAS pentru returnarea către statul român a unor active preluate în cadrul privatizării fabricii de la Craiova, iar cererea pentru reanalizarea condiţiilor de privatizare a fost formulată în acelaşi cadru.

Franţa trece de partea Germaniei şi nu mai vrea tranzacţii speculative pe datorii suverane în Europa

Franţa şi Germania au cerut Uniunii Europene să reducă speculaţiile de pe pieţe, afirmând că ar trebui analizată posibilitatea introducerii unor restricţii asupra pariurilor împotriva "anumitor" acţiuni, obligaţiuni şi contracte de tipul credit default swap (CDS), scrie Bloomberg.

FMI are dubii cu privire la redresarea economică

Riscurile privitoare la perspectivele de redresare a economiei mondiale înregistrează o "creştere semnificativă", iar strategii au spaţiu de manevră limitat pentru a susţine creşterea, a declarat Naoyuki Shinohara, director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional. "După aproape doi ani de turbulenţe economice şi financiare la nivel mondial, undele de şoc încă se fac simţite, după cum o arată evenimentele recente din Europa", a declarat directorul FMI, citat de Bloomberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb