• ADEVARUL
• Adevărul despre România: Ce vor românii la Cotroceni: bărbat, tânăr, de dreapta
Potrivit cercetării INSCOP Research, viitorul preşedinte al României ar trebui să fie de sex masculin (88,1% din respondenţi), mai tânăr (75,1%), echilibrat şi echidistant (69,8%), independent politic (51,1%) şi de dreapta (51,4%). În ultimul studiu privind alegerile prezidenţiale, programate pe 2 şi 16 noiembrie 2014, INSCOP Research a formulat cinci indicatori generali de măsurare a profilului în cazul viitorului şef de stat (statutul politic, orientarea ideologică, vârsta, sexul şi comportamentul politic). Rezultatele sugerează un echilibru puternic în zona poziţionării politice şi a orientării ideologice, un dezechilibru pe segmentul vârstei preferate şi, mai ales, a sexului, precum şi un echilibru parţial în ceea ce priveşte comportamentul preşedintelui ideal în ochii românilor, relevă sondajul efectuat la comanda ziarului "Adevărul" în perioada 16-24 ianuarie 2014. "51,4% din români preferă un preşedinte de dreapta, în timp ce 48,6% - un preşedinte de stânga. Locuitorii din Transilvania sunt net orientaţi către un preşedinte de dreapta (68,5%), în timp ce locuitorii din Moldova şi Bucovina ar alege un preşedinte de stânga (56,2%).
• Crin Antonescu, despre Ponta: Nu eu m-am dus la Barroso să-mi dea listă de comenzi ca la chelneri
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit despre relaţia cu premierul Victor Ponta, în contextul înfiinţării alianţei USD. Încă din cursul anului trecut, PSD a avut un Consiliu Naţional. Oricum, cu mulţi oameni în roşu. Au spus clar că la europarlamentare merg pe listă separată. Sunt familii politice diferite şi putem participa pe liste separate. E adevărat că la finalul anului trecut a început discuţia despre posibilitatea listelor comune, dar nu a fost niciodată o ipoteză oficială. USL nu e făcut să dureze o veşnicie. Nu poţi face politică precum Partidul Conservator. PNL este un altfel de partid. Au făcut USD pentru că nu ne înţelegem. Nu eu m-am dus să închei pact cu Traian Băsescu, nu eu m-am dus la Barroso să-mi dea lista de comenzi ca la chelneri. Locul STS mai degrabă este la CSAT. Oricum, sub o formă sau alta, şi la CSAT. Voi dori să ascult şi părerea celui care va fi ministru de Interne - domnul Iohannis, un om înţelept.
• Victor Ponta: Domnul Antonescu nu ştie cum funcţionează un Guvern. Nu e ca la hochei - bagi pe unul, scoţi pe altul
Premierul Victor Ponta a vorbit, aseară, la RTV, alături de Daniel Constantin şi Gabriel Oprea, despre noua alianţă dintre PSD, PC şi UDMR (USD), dar şi despre numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier. Victor Ponta: Suntem doar trei din cele patru partide din USL, dar obiectivele noastre politice sunt 100% ale USL. Schimbarea regimului Băsescu rămâne un obiectiv fundamental. E o schimbare de regim politic. Aţi văzut că Băsescu a făcut din PDL două PDL-uri mai mici. Noi, din trei partide, am făcut unul mare. Au fost discuţii despre participarea la europarlamentare ca USL, dar din motive tehnice şi ideologice, PNL a dorit să candideze singur. În USD, adică PSD-UNPR-PC, avem alianţă pentru europarlamentare, dar colaborăm în Guvern, în Parlament şi în structurile locale. Azi nu s-a discutat preluarea funcţiei de ministru de Interne de către USD. Nu am cerut, nu se punea problema. Dacă vor liberalii să ne dea funcţia de ministru de Interne, acceptăm.
• Dosarul "Transferurilor". Sentinţa definitivă, pe 25 februarie. MM Stoica scapă, întrucât faptele sale s-au prescris
Curtea de Apel Bucureşti urmează să anunţe, pe 25 februarie, sentinţa definitivă în dosarul "Transferurilor" în care cei opt grei din fotbalul românesc sunt acuzaţi de fapte de corupţie în legătură cu transferul mai multor jucători în străinătate. Procurorii au anunţat luni, în sala de judecată, că Mihai Stoica a scăpat de proces, după ce faptele comise de acesta s-au prescris. Cristi Borcea a declarat la ieşirea din Curtea de Apel Bucureşti că cei implicaţi în dosar sunt nevinovaţi. Fostul acţionar al FC Dinamo Gigi Neţoiu s-a declarat, de asemenea, nevinovat. Întrebat dacă îi este teamă că va ajunge să măture străzile Capitalei, el a răspuns: "Eu cred că nu. Pentru că eu cred în nevinovăţia mea. Dar dacă instanţa va decide altceva, ne vom supune, ce putem să facem? Dacă ar fi după mine, aş munci în agricultură". Fostul impresar Ioan Becali a afirmat că va accepta orice decizie a instanţei. "În 1996 am curăţat Calea Floreasca de zăpadă, în calitate de cetăţean al Bucureştiului. Acum instanţele sunt lege sfântă: ce zic ele aia facem. Facem orice muncă, facem orice zice instanţa", a precizat Becali.
• DNA a cerut Parlamentului şi Guvernului documente despre schimbările de la Autoritatea de Supraveghere Financiară
Procurorii anticorupţie au cerut Parlamentului şi Guvernului să le pună la dispoziţie, până marţi, în dosarul "Carpatica", mai multe documente legate de Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale, prin care s-ar fi urmărit protejarea intereselor firmei de asigurări Carpatica. Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zonea a declarat, luni, că a fost mandatat de Biroul Permanent să discute cu procurorul general şi ministrul Justiţiei în legătură cu solicitarea DNA privind ASF, deoarece modul de comunicare nu este corespunzător, iar Comisia juridică va da un punct de vedere. " Este pentru prima dată după foarte mulţi ani când procurorul general nu corespondează cu Camera Deputaţilor, ci printr-un procuror subordonat, şi se cere imperativ un document şi se atenţionează că, dacă nu-l trimitem până mâine la ora 12.00, vin ei să-l ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzător cu democraţia şi statul de drept", a afirmat Zgonea.
• Premieră istorică: exporturile de alimente au egalat importurile în 2013
2013 a fost anul recordurilor şi al premierelor în comerţul exterior: exporturile de alimente, ca şi importurile, au atins noi recorduri istorice şi decalajul dintre ele tinde spre zero, apoi balanţa comercială în relaţia cu ţările din afara UE a fost pe excedent în fiecare lună, iar totalul exporturilor României a depăşit până şi valorile din vremea lui Ceauşescu. Anul trecut, importurile de alimente au ajuns la recordul de 4,310 miliarde de euro, dar şi exporturile au consemnat un record, de 4,212 miliarde de euro. Astfel că deficitul comercial în acest segment a scăzut la mai puţin de 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă un minim al perioadei postdecembriste, după cum reiese din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS).
• Eficienţa energetică a IMM-urilor poate fi îmbunătăţită din fonduri nerambursabile. Cum se iau banii
Un nou tronson din Mecanismul de Finanţare al Spaţiului Economic European (MF SEE), derulat de Regatul Norvegiei, Islanda şi Liechtenstein, a fost lansat luni, la Bucureşti, şi este destinat îmbunătăţirii eficienţei energetice în firmele mici şi mijlocii din România. Programul oferă finanţări nerambursabile în valoare totală de 8 milioane de euro. Ministerul Economiei a fost desemnat Operator de Program pentru Programul cu finanţare MF SEE "Eficienţă Energetică", aprobat la data de 1 octombrie 2013, şi a prezentat programul într-o conferinţă specială
• CURENTUL
• Liviu Dragnea - agentul UDMR din Guvernul Ponta
Ieri subordonatul direct al lui Dragnea, Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a cerut reprezentanţilor instituţiilor deconcentrate să publice pe site-urile lor informaţiile de interes public şi în limba maghiară, "ca un gest pentru locuitorii judeţului Covasna", transmite corespondentul MEDIAFAX. Marinescu este o marionetă servilă care face totul ca să nu-i deranjeze pe extremiştii maghiar, ceva de genul prefectului de Harghita, Jean-Adrian Andrei, omul de casă al fostului deputat PSD de Harghita, Mircea Duşa, politruc de Ştefan Gheorghiu şi şef peste MApN. Simultan, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de celălalt vicepremier cu mare amor pentru unguri, Liviu Dragnea, a dat publicităţii proiectul de lege prin care urmează să fie stabilită metodologia de aprobare, arborare şi folosire a steagurilor unităţilor administrativ teritoriale. Liviu Dragnea rupe cadrul legal existent în acest moment şi legiferează o ilegalitate pentru a asigura sprijinul UDMR pentru PSD.
• PSD-iştii din Târgu Jiu au preschimbat Poarta Sărutului într-o "puşculiţă" de partid
De la o zi la alta, devine din ce în ce mai clar că politrucii PSD-işti au probleme grave cu ţinerea de minte. Nici nu s-au stins bine ecourile scandalului de anul trecut, când autorităţile locale din Târgu Jiu au aruncat bani grei pe apa chioară cu care a fost spălată Poarta Sărutului, că anul acesta au luat-o de la capăt. Aproape că am putea considera că, în ciuda faptului că nimeni nu i-a cerut acordul, ori măcar părerea, autorităţile din Târgu Jiu l-au convins pe genialul Constantin Brâncuşi să "cotizeze", din greu la "punguţa cu doi bani" ale cărei baiere se înnoadă în mâinile lor. Poarta Sărutului a revenit în atenţia publică în ultimele zile, când Centrul Municipal de Cultură "Constantin Brâncuşi" şi-a anunţat pretenţie, ca monumentele brâncuşiene din Târgu Jiu să fie curăţat de impurităţi anual, în baza unui regulament special. De curând autorităţile locale au anunţat că Primăria Târgu Jiu a alocat 40.000 de lei pentru ca operele din piatră ale lui Constantin Brâncuşi aşadar Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Aleea Scaunelor, să fie spălate, nu o singură dată, ci de două ori în acest an.
• PSD lansează USD ca să-i lase pe liberali cu buza umflată la europarlamentare
Încă o dată liberalii sunt luaţi peste picior de PSD care continua să aibă o atitudine sfidătoare la adresa colegilor din PNL. Nu numai că vor candida separat la scrutinul pentru europarlamentare, dar PSD pregăteşte şi un sofism de zile mari cu care să îi păcălească pe români, în special pe cei din segmentul liberal al USL. Astfel, ieri, USL a încetat să mai existe de facto iar Ponta, Voiculescu şi Oprea au scos din joben noua alianţă denumită Uniunea Social Democrată (USD). Nu este vorba de prescurtarea dolarilor americani, ci despre denumirea noului parteneriat dintre PSD, PC şi UNPR cu care PSD, ca partid majoritar, vrea să îi păcălească pe foştii votanţi ai USL, mai puţin ageri la minte şi cu mai puţină băgare de seamă, să voteze în continuare cu USD. O creaţie politică care însă exclude PNL-ul lui Crin Antonescu. Aceasta a fost creată ieri după ce PSD, UNPR şi PC au semnat protocolul pentru constituirea alianţei electorale Uniunea Social-Democrată (USD), pentru alegerile europarlamentare, la eveniment fiind prezent şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu.
• CURIERUL NATIONAL
• De ce nu plăteşte Astra dacă are bani?
Deşi Astra susţine că dispune de lichidităţi, service-urile auto încearcă din iulie anul trecut să recupereze plăţile restante de la compania de asigurări. ASSAI: Dacă nu plătesc până mâine, termenul limită stabilit de comun acord, service-urile vor cere falimentul societăţii de asigurări. Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).: "Astra continuă să facă plăţi parţiale, în ciuda controalelor în desfăşurare ale ASF. Între ASF şi Astra există coincidenţe cel puţin bizare". Întrebat care sunt aceste coincidenţe bizare, şeful ASSAI a enumerat problemele semnalate de-a lungul timpului atât CSA, cât şi ASF, nereguli care nu au fost încă remediate. Şeful asociaţiei service-urilor auto a amintit că, în vara anului trecut, a sesizat ASF cu privire la faptul că Astra asigurări face plăţi parţiale şi că aceste nereguli nu au fost încă remediate.
• Investitorii ar trebui să fie îngrijoraţi
Miliardarul american Jim Rogers lansează o alertă legată de perspectiva reaprinderii unei crize globale. O serie de pieţe emergente au probleme importante, iar cel mai mult vor avea de suferit naţiunile puternic îndatorate. America a inundat lumea cu bani ieftini, însă acum perspectiva retragerii dolarilor - care afectează deja într-o primă fază pieţele emergente - poate împinge economia globală către o nouă criză, spune investitorul legendar Jim Rogers. "Ar trebui să fiţi îngrijoraţi, precauţi şi pregătiţi!", a declarat acesta la sfârşitul săptămânii trecute într-o intervenţie pentru postul de televiziune Russia Today. Stresul financiar prezent la acest început de an în pieţele emergente poate fi preambulul pentru o criză mai mare care va surveni odată cu retragerea stimulilor monetari. Când problemele vor apărea, acestea îi vor afecta pe toţi", a declarat Rogers. Liderii de la Washington se vor panica, în cele din urmă, ceea ce va precipita o criză amânată de politicile monetare. "Trebuie să ne amintim. Aceştia sunt birocraţi, sunt oameni de formaţie academică. De aceea şi lucrează pentru Guvern; pentru că nu pot să îşi ia o slujbă adevărată. Se vor panica", a continuat fondatorul Rogers Holdings.
• Gustin: Controalele financiare trebuie să fie ţintite, nu generalizate, pentru a nu bloca sistemul
Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat că în Franţa controalele financiare se fac de o manieră ţintită şi aleatorie, pentru a nu bloca sistemul, în timp ce în România controalele sunt generalizare şi uneori sunt blocate proiecte şi se opreşte totul, citează Mediafax. Controalele Curţii de Conturi sunt parte a luptei împotriva corupţiei, dar ar trebui să vizeze marile proiecte de infrastructură şi lucrările publice, aşa cum se întâmplă în Franţa, crede ambasadorul Philippe Gustin. În Franţa, controlul făcut Curtea de Conturi "nu vizează, în general, decât 4-5% din acţiuni". "Nu mai mult. Dar ţintite bine: lucrările publice, marile proiecte de infrastructură şi se ajunge prin acest control la schimbarea obiceiurilor. Şi acest mecanism de control, care există şi în România, trebuie dezvoltat de o manieră mult mai ţintită.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Adrian Halpert: Antena 3 şi-a cumpărat premiile internaţionale
Ca şi anul trecut, Antena 3 va trimite o delegaţie impresionantă de oameni la Gala New York Festivals World`s Best TV&Films, printre care, cel mai probabil, Mircea Badea şi Mihai Gâdea, care se vor întoarce, aşa cum au făcut-o şi anul trecut, cu premii pentru "cea mai bună televiziune din România". Adrian Halpert a comentat pe larg ce înseamnă, de fapt, această gală. Potrivit lui Adrian Halpert, televiziunile trebuie să scoată bani grei din buzunar pentru a pleca acasă cu premiul cel mare. De precizat mai este şi faptul că Antena 3 este singura televiziune din România participantă la acest mare festival. Anul trecut, la Gala New York Festivals World`s Best TV&Films, unde au participat televiziuni din peste 50 de ţări, s-au dat 119 medalii de aur, 145 de argint, 104 de bronz şi 327 menţiuni de participare.
• Factură de jumătate de miliard de euro. "Băieţii deştepţi" vor goli vistieria până se vor sădi parazăpezi
Deszăpezirile costisitoare şi eşuate ar putea fi o amintire dacă Romsilva ar planta perdele de arbuşti pe marginea drumului. Între 1950-1962, carosabilul nu era blocat de troienele de ninsoare datorită parazăpezilor naturale. Blocarea drumurile naţionale şi a autostrăzilor în singura săptămână de iarnă cu ninsoare, 25 ianuarie - 1 februarie, a produs pierderi de o jumătate de miliard de euro, din care 120 de milioane pentru deszăpezire. Ilie Muşat, specialist silvicultor, consideră că o parte din aceşti bani sunt risipiţi fără rost prin contracte cu aşa-zişii "băieţi deştepţi", în condiţiile în care drumurile din România ar putea fi apărate de troienele de ninsoare prin plantarea unor parazăpezi din arbuşti, cum ar fi salcia energetică. Metoda este mai ieftină şi este deja testată, fiind utilizată cu succes în Suedia.
• Carnea românească, pe cale de dispariţie în magazine?
Pentru a preîntâmpina viitoare scandaluri pe piaţa comercializării cărnii, liderii europeni pregătesc o măsură bună în intenţie, dar care riscă să trimită producţia locală peste graniţe. O recomandare votată recent în Parlamentul European (PE) şi supusă spre aprobare Comisiei Europene vrea să impună producătorilor de carne să treacă pe eticheta produsului, odată comercializat, locul în care s-a născut animalul de la care provine carnea. Măsura ar forţa producătorii români să facă investiţii de sute de mii de euro, care ar scumpi carnea comercializată, a declarat europarlamentarul Rareş Niculescu, pentru EVZ. Şi producătorii români sunt alertaţi de noile reguli, deşi nu au o estimare, la nivel de patronat, despre costurile pe care le-ar impune recomandarea PE. Producătorii de carne de porc se bazează mult pe importul de purcei, aşa încât pentru a ţine evidenţa ţării de origine a animalelor vor avea nevoie probabil de un sistem informatic complicat, care implică o etichetare complexă.
• Transporturile accelerează absorbţia fondurilor europene
Ministerul Transporturilor a reuşit cea mai spectaculoasă creştere pe partea de declaraţii de cheltuieli, ajungând la 1,38 miliarde de euro. În perioada 1 ianuarie 2007-31 ianuarie 2014, România a primit efectiv rambursări de la Comisia Europeană de 5,088 miliarde euro, însă totalul declaraţiilor de cheltuieli transmise de autorităţile române la Bruxelles, pentru decontare, în aceeaşi perioadă se ridică la 6,461 miliarde de euro. Astfel, România mai aşteaptă să primească de la CE peste 1,37 miliarde de euro, în baza declaraţiilor de cheltuieli transmise la Bruxelles. Din aceşti bani ceruţi şi neprimiţi încă de România, doar circa 32 de milioane de euro reprezintă declaraţiile de cheltuieli transmise la Bruxelles în luna ianuarie 2014.
• JURNALUL NATIONAL
• Chiolhanul lui Băse' la "Regina" registrelor de stare civilă
Turneul lui Băsescu la Cluj pentru lansarea Fundaţiei Populare s-a terminat, vorba lui Blaga, într-o fundătură de partid. După "succesul" adunării în sala umplută cu activiştii lui Boc, Băsescu a fost dus la distracţie. Într-un loc sigur, fără intruşi, alături de fidelii cei mai fideli, vizaţi de Udrea Elena. Evident, la o cârciumă cu pretenţii, numită pompos "Domeniul regilor", din comuna Ciurila. Pe un drum cu hârtoape, sub rafalele de ploaie, Udrea, Boc, Ariton, Falcă, Preda-Fundaţie şi alţi popularo-băsişti de frunte au intrat în proprietatea retrasă de la şoseaua spre Turda, din comuna Ciurila, la pensiunea de (doar) trei stele. Cârciuma este în proprietatea unui SRL din Cluj, Tipoavias, administrator fiind Elena Buda. Tipoavias, proprietară peste "Domeniul regilor" din republică, a scos bani cu găleata dintr-o mare acţiune care nu a servit la nimic: a tipărit, în perioada guvernului Boc, cărţile de alegător. Dar şi registre de stare civilă şi cărţi provizii de identitate. Milioane care, iată, servesc şi la ridicarea unei cârciumi la Ciurila, mândria locului, unde poate fi găzduit un chiolhan de partid şi de stat în onoarea lui Băsescu.
• Victor Ponta: Traian Băsescu, Emil Boc şi Elena Udrea ar trebui să fie judecaţi pentru subminarea economiei naţionale
Premierul Victor Ponta a declarat luni seară că Traian Băsescu, Emil Boc şi Elena Udrea ar trebui, în opinia sa, să fie judecaţi pentru subminarea economiei naţionale. 'Erau doi bărbaţi şi o doamnă, doamna Udrea, erau toţi trei o gaşcă şi au luat ţara în spate şi au aruncat-o în prăpastie, au distrus-o pur şi simplu, şi-au bătut joc de această ţară, au distrus-o economic. După părerea mea ar trebui toţi trei judecaţi pentru subminarea economiei naţionale, dar sigur au imunitate. Ne-au scos din rândul ţărilor civilizate, motiv pentru care oamenii i-au pulverizat până la urmă la votul din 2012 (..).şi îi vor spulbera şi anul acesta'', a declarat Victor Ponta la România TV.
• Sorin Blejnar, audiat la DNA în dosarul privind insolvenţa Realitatea Media
Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar s-a prezentat luni la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul privind insolvenţa Realitatea Media, relatează Agerpres. Până în prezent, mai multe persoane au fost puse sub acuzare în acest dosar, printre care deputatul PSD Marius Manolache, sindicalistul Liviu Luca, Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Guşă, şi Fabian Schwartzenberg, fratele lui Elan Schwartzenberg. De asemenea, au fost puse sub acuzare trei companii, SC Realitatea Media SA, SC Strategies-Research-Investments SRL şi Rovigo SPRL. Potrivit DNA, în cursul anilor 2011 şi 2012, învinuiţii - aparent acţionari majoritari sau acţionari minoritari - au derulat acţiuni infracţionale pentru influenţarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenţei, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influenţării deciziilor referitoare la SC 'Realitatea Media' SA şi preluării controlului asupra acesteia.
• Top 10 al ţărilor cu cele mai mari zăcăminte de petrol
Venezuela, Arabia Saudită şi Irak ocupă primele locuri în clasamentul celor mai bogate ţări din punct de vedere al zăcămintelor de petrol, potrivit unei analize realizate de publicaţia internaţională de profil Energy Digital. Capul de afiş revine Venezuelei, unde, în 2011, preşedintele de atunci, Hugo Chavez, a anunţat că există zăcăminte dovedite de 297 de miliarde de barili, ceea ce a făcut ca statul sud-american să depăşească liderul mondial de până atunci, Arabia Saudită, cu mai mult de 30 de miliarde de dolari. Deşi Venezuela continuă să fie unul dintre cei mai importanţi furnizori ai Statelor Unite, dezvoltarea câmpurilor petrolifere a fost afectată de turbulenţele politice. Pentru populaţie, preţul carburanţilor a fost subvenţionat în mod artificial, astfel că producţia a scăzut dramatic, ca urmare a fondurilor insuficiente pentru modernizarea infrastructurii energetice.
• NATIONAL
• DNA aprinde la Jilava fitilul "bombei" cu care vrea sa arunce in aer "RAI"-ul lui Petrache
Jilava, comuna ilfoveana practic lipita de Capitala, este binecunoscuta nu doar pentru puscaria pe care o gazduieste, dar, mai nou, si pentru adevaratul blestem care pare sa fi lovit de ceva timp primaria localitatii. Astfel, fostul si, intr-un fel, actualul edil Adrian Mladin a ajuns dupa gratii, fiind acuzat ca a cerut spaga peste un milionde euro, impreuna cu edilul din Snagov, Apostol Musat si vicepresedintele Consiliului Judetean Ilfov, Gheorghe Roman, pentru a rezolva intabularea a 23,8 hectare. Ajuns la "suferinta", Mladin a colaborat intens cu procurorii, astfel ca a urmat arestarea mai multor personaje importante, printre care si cea a doi procurori. Dupa acest episod, primarul interimar care i-a succedat lui Mladin s-a spanzurat in urma presiunilor la care a fost supus.
• Seful Aviatiei Civile, infiltrat de SRI la ROMATSA si pe Aeroportul Otopeni!
Deconspirarea de catre National a faptului ca seful Aviatiei Civile este ofiter sub acoperire al SRI a bulversat ieri Ministerul Transporturilor, ca si alte structuri ale statului, mai ales ca directorul Catalin Gheorghe Radu este, din partea Romaniei, si presedinte al Conferintei Europene a Aviatiei Civile (ECAC). Iar cum raportul Corpului de control al MT se anunta un adevarat rechizitoriu impotriva mai multor posibile fapte penale comise de Radu, poate ca este momentul ca ministrul Ramona Manescu se reflecteze asupra pastrarii pe functiea unui astfel de om. Mai ales ca exista serioase suspiciuni si asupra adevaratului scop cu care, de atatia ani, "Radu cel Frumos" se afla la conducerea aviatiei civile. Pentru ca, desi a absolvit Colegiul National de Informatii (SRI - Bucuresti) de-abia in 2011, exista indicii ca acesta ar fi fost ofiter acoperit al principalului serviciu secret al tarii cu mult timp inainte.
• PUTEREA
• USL-PNL=USD. Ponta i-l opune lui Iohannis pe Oprescu şi cimentează o nouă alianţă
Social-democraţii lui Victor Ponta au recuperat, luni, terenul pierdut în faţa liberalilor, după introducerea lui Klaus Iohannis în prim-planul guvernării. PSD i l-a contrapus lui Iohannis pe Sorin Oprescu, invocat adesea ca potenţial candidat la Preşedinţie, şi a cimentat alianţa cu UNPR lui Gabriel Oprea şi PC lui Dan Voiculescu. Astfel, a renăscut USD, cu eliminarea particulei liberale din ecuaţie. Victor Ponta şi-a asigurat majoritatea parlamentară şi sprijinul mediatic. Crin Antonescu, încolţit pentru moment, nu are altă soluţie decât să ţină la preţ: Iohannis ministru de Interne şi vicepremier pe probleme economice, ceea ce ar putea însemna nevoia unui vot în Parlament pentru noua formulă guvernamentală.
• Scandalul Astra Asigurări, "amortizat" de ASF
Un nou scandal pe piaţa asigurărilor zguduie atât unul dintre liderii pieţei de profil, compania Astra Asigurări, cât şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituţia care veghează şi supervizează activitatea asigurătorilor care operează în România. Astra Asigurări este suspectată de ASF că a subestimat intenţionat daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport al instituţiei, citat de Mediafax. În replică, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat toate informaţiile apărute în presă drept "aiureli".
• ROMANIA LIBERA
• Ministrul Culturii se laudă cu o carte scrisă de alţii. Copy-paste. Lucrarea "Viaţa religioasă din România" a fost publicată de trei ori. Ultima dată sub semnătura lui Gigel Ştirbu
Gigel Ştirbu şi-a trecut în CV-ul publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor o carte despre viaţa religioasă din România care a mai apărut în două ediţii mai vechi sub coordonarea altor persoane. Conţinutul celor trei ediţii este aproape identic. RL a dezvăluit recent că şi teza de doctorat a ministrului prezintă "semne de incorectitudine ştiinţifică". În anul 1999, Secretariatul de Stat pentru Culte a publicat, cu prilejul vizitei ecumenice în România a Papei Ioan Paul al II-lea, un studiu documentar intitulat "Viaţa religioasă în România". Lucrarea a apărut sub coordonarea secretarului de stat de atunci, Gheorghe Anghelescu, la Editura Paideia şi îşi propunea o prezentare a tuturor cultelor religioase care se găsesc în România, un bilanţ al lăcaşurilor de cult şi o anexă cu toate prevederile legale referitoare la viaţa religioasă din ţara noastră. Cartea s-a dorit a fi un instrument de lucru al "diferitelor instituţii ale statului, ambasadelor, cultelor religioase, studenţilor şi elevilor teologi".
• Ţara Cantoanelor închide uşa Europei
Potrivit rezultatelor oficiale, elveţienii au spus "DA" în proporţie de 50,3% unei limitări a imigraţiei, în special europene, în cadrul unui referendum organizat duminică la iniţiativa partidului UDC, dreapta populistă. Acest rezultat va avea grave consecinţe asupra relaţiilor Elveţiei cu Uniunea Europeană, însemnând sfârşitul acordului de liberă circulaţie a persoanelor, semnat cu UE. Bruxelles-ul a anunţat luni o reexaminare a relaţiilor sale cu Elveţia după decizia acesteia de limitare a imigraţiei, o alegere salutată de extrema dreaptă cu riscul de a exacerba tensiunile la doar patru luni distanţă de alegerile europene. Comisia Europeană a precizat că va examina implicaţiile referendumului asupra ansamblului relaţiilor dintre UE şi Elveţia, exprimându-şi regretul deciziei electoratului elveţian care a aprobat duminică limitarea imigraţiei. Votul Elveţiei riscă efectiv să pună în cauză numeroase acorduri între "Ţara Cantoanelor" şi UE.
• Alianţa stranie dintre Traian Băsescu şi Crin Antonescu
Cum a ajuns preşedintele să îl susţină, mai mult sau mai puţin vizibil, pe cel ce a vrut să-i ia locul cu forţa, acum doi ani, riscând scoaterea României din Europa? Aparent, această dilemă a fost lămurită pe deplin chiar de către Crin Antonescu. De câte ori partenerii săi din USL îl acuză că are o înţelegere secretă cu preşedintele, liderul PNL iese la televizor şi spune, cu o sinceritate bine jucată, aceeaşi poveste: la alegerile prezidenţiale el va avea nevoie de electoratul lui Traian Băsescu, în timp ce acesta nu urmăreşte altceva decât să bage dihonia în USL. Preşedintele s-a resemnat în privinţa şanselor unui candidat promovat de el de a mai recupera distanţa care îl desparte de cei cu notorietate şi pariază, ca ultimă şansă de a mai rămâne în politica mare, pe Crin Antonescu. Câtă vreme lângă el nu creşte nimeni cu şanse reale, sprijinul retoric, dar nu numai, pe care i-l acordă liderului PNL nu poate fi interpretat ca tactic sau conjunctural.
• ZIARUL FINANCIAR
• Unul dintre cele mai ascunse grupuri germane, deţinut de al doilea cel mai bogat neamţ, a ajuns să controleze un sfert din comerţul românesc. Şi nu se opreşte aici
Grupul german privat Schwarz, controlat de al doilea cel mai bogat om din Germania, care operează lanţulurile Kaufland şi Lidl, a obţinut anul trecut în România afaceri de peste 2,3 mld. euro, în creştere cu circa 300 mil. euro faţă de 2012. Nemţii, care au circa 250 de magazine şi peste 15.000 de angajaţi, au ajuns astfel să controleze 13% din tot comerţul local cu dominanţă alimentară şi circa un sfert din comerţul modern, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă. Următorii clasaţi - grupurile Carrefour, Metro şi Auchan - au fiecare afaceri de circa 1 mld. euro pe an. Grupul Schwarz are la nivel mondial peste 10.000 de magazine şi afaceri de peste 65 mld. euro, potrivit ultimelor date ale ZF. Gigantul este cel mai mare grup de retail din Europa nelistat la bursă. Compania este controlată de omul de afaceri german Dieter Schwarz, al doilea cel mai bogat om din Germania şi al 31-lea cel mai bogat din lume, potrivit Bloomberg, cu o avere estimată la 22 mld. euro.
• Burduja, şeful BRCI: Vom fi extrem de transparenţi cu comisioanele. La final de an îi vom arăta clientului tot ce a cheltuit cu serviciile bancare
Pe o piaţă bancară supraaglomerată este greu să te diferenţiezi, însă Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI) va încerca să-şi facă loc cu preţuri la finanţare neafectate de costuri cu riscul şi de costuri mari de operare, dar şi printr-o transparenţă exemplară la capitolul "taxe şi comisioane", afirmă Marinel Burduja, directorul general al celei mai noi instituţii de credit. "Vom fi o bancă extrem de transparentă la modul cum se face comisionarea. La sfârşit de an clienţii vor primi un < recapitulativ > cu toate cheltuielile făcute cu banca. Să ştie exact cât i-au costat operaţiunile. Este un gest de demnitate care se poate face", spune Burduja hotărât să înfrângă dubiile de pe piaţă vizavi de ambiţia de a construi o bancă cu capital privat românesc în condiţiile în care industria se confruntă cu provocări uriaşe şi nimic nu pare să mai fie cum a fost.
• Goldman Sachs a pus un analist să "acopere" macro România
Goldman Sachs, cea mai influentă bancă americană de investiţii, a început să pună România mult mai mult pe aria de interese, alocând pentru prima dată în ultimele două decenii un analist care să evalueze economia prin prisma indicatorilor macro. Andrew Matheny este analistul gigantului american Goldman Sachs care "acoperă" România, prezentând evoluţia economiei în rapoarte, după ce până acum banca a realizat evaluări despre România într-un context mai general. Goldman Sachs a fost implicată în procesul de listare a Romgaz, inclusiv pe piaţa de la Londra, alături de Raiffeisen Capital&Investment, Erste şi BCR. Cea mai influentă bancă de investiţii de pe Wall Street Sachs a participat şi la competiţia pentru mandatul de intermediere a listării Hidroelectrica. Mandatul anterior a fost privatizarea operatorului de telefonie Romtelecom, derulată în perioada 1997-1998, când Goldman Sachs a încasat un comision de 8,4 mil. dolari pentru consultanţa acordată statului. Totodată, Goldman Sachs şi alte bănci internaţionale au fost şi în spatele achiziţiei BCR de către Erste în 2006, cea mai mare privatizare din istoria României.